Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Kääntäjän läpi vedettynä @Jukka7 tuoma Tass’in uutinen.

Press Secretary of the President of Russia Dmitry Peskov noted that such confiscation would deal a blow to the image of the United States and scare away investors in this country

MOSCOW, April 20. /TASS/. The U.S. will have to answer for the confiscation of Russia’s frozen assets, Moscow’s measures will have no time limits. This was stated to TASS by the press secretary of the President of the Russian Federation Dmitry Peskov.

Read also

The US House of Representatives approved a bill on assistance to UkrainePeskov: Aid to Ukraine will further enrich the United States and further ruin UkraineZakharova: U.S. assistance to Ukraine, Israel and Taiwan will exacerbate crisis phenomena

“Of course, if this is true, then America will have to answer for it. And there are unlikely to be any time constraints here. And we will do it in a way that will best meet our interests,” the Kremlin spokesman said. Thus, he answered a question about Moscow’s actions in connection with the adoption by the House of Representatives of the US Congress of a bill on the confiscation of frozen assets of the Russian Federation.

Peskov noted that the confiscation of frozen assets of the Russian Federation will deal a blow to the image of the United States, scare away investors in this country.

“As for the law on the confiscation of Russian assets, we still need to deal with the details. In any case, if we are really talking about the confiscation of our assets, it will cause irreparable damage to the image of the United States of America, it will force many investors in this country to save their funds, because the steadfastness of private property, especially state property, will be violated,” he said.

3 tykkäystä

Mitenköhän käy? Pakenevatko varat ja investoinnit USAsta ja suuntautuvat Venäjälle?

22 tykkäystä

Voisin nähdä maailmanvalloitusta himoavien diktaattorien vetävän sijoituksiaan pois. Epäilen että jenkkien rahamarkkinat selviävät tästä. :upside_down_face:

22 tykkäystä

Oma nojatuolikenraali näkee tuon menevän näin (optimitilanteessa):

 1. Ukraina saa F-16:t käyttöön
 2. Ukraina poksauttaa Kertsin sillan heinäkuussa, kuten ovat puhuneet tekevänsä jo ennen USA:n pakettia
 3. Ukraina saa läjän Bradleyitä ja Abramseja käyttöön tukipaketista. Ja tuntuvan määrän HIMARS-ammuksia, myös ATACMS.
 4. Hyökkäys lähtee joko Krimiin tai Donetskiin rantaa pitkin (ehkä tietyin ehdoin jopa molemmat)
 5. Joka tapauksessa nuo etelärannan rautatiet tuhotaan F-16, HIMARSein ja muiden ohjuksien voimin
  4.1 Ei tarvi kovin voimakasta. Mutta melkeinpä viikottaista pommitusta, koska rautatien korjaus on nopeaa
 6. F-16 tuhoaa loput Krimin ilmatorjunnat ja isommat kohteet, ehkä myös samaan aikaan Donetskin suunnalla.
 7. Heti kun joko Krim tai Donetsk saadaan hyvään malliin, alkaa toisen alueen vahva vyörytys, aloittaen drooniparvilla ja HIMARSilla.
  6.1 Oletuksena, että USA:lta tulee merkittävä määrä Bradleyitä ja Abramseja. Nykyiset Leopardit ja muut eivät taida vielä riittää tähän operaatioon.

Todennäköisesti vaatii myös Ukrainan joukkojen vahvistamisen tuon ikärajan alentamisen plus osittaisen lisämobilisaation kautta. Tuon onnistumisesta ei tiedä, joten todennäköisemmin yo. toteutuu jollain tasolla pienimuotoisemmin.


USA:n seuraavan, lähes heti lähtevän, tukipaketin sisältö arvellaan olevan ainakin:

The package will include: 155-mm shells and ammunition for MLRS. In addition, a new batch of anti-aircraft systems and missiles for them is expected.

MLRS on siis HIMARS. Uudet ilmatorjuntajärjestelmät kuulostaa jännältä. Olisikohan lisää Patrioteja? Mutta varmasti ainakin lisää ammuksia nykyisiin.

https://twitter.com/front_ukrainian/status/1781661806936645697


Twitterissä tuli vastaan Tshetsheenipolitikko/sotapäällikkö Dzhokhar Dudaevin kommentteja:

There will be a massacre in Crimea, and Ukraine will be at war with Russia.

When the Ukrainian sun rises, Russia will disappear.

Ja myös yksi vertaus herran ajatusmaailmaan viitaten, Yurii Shulipalta (tittelinä: Honorary Consul of the Chechen Republic of Ichkeria in Ukraine)

Russia is a terrorist empire, the essence of which is constant warfare. Historically, it has only two states. The first is war against neighboring countries. The second is collapse and disintegration after a geopolitical defeat. Therefore, of course, Ukraine’s victory will lead to the elimination of the Russian Federation

Kuulostaa aika tutulta ja selvältä, eikös? Nämä kommentit ovat vuodelta 1995.

25 tykkäystä

Voitonpäivän paraati peruttiin Venäjällä, syynä ehkä asepula

Paraatin peruutuksen taustalla epäillään olevan Ukrainan miehitetylle Krimille kohdistamat iskut. On myös mahdollista, että paraatia ei haluta järjestää, koska siitä ei ole mahdollista tehdä yhtä mahtipontista kuin hyökkäyssotaa edeltävina vuosina. Aseita tarvitaan muualla eikä Venäjän asepulasta johtuen ole mahdollista asettaa aseita osaksi paraatin juhlallisuuksia

30 tykkäystä

Olen hieman pohdiskellut näitä sodan käänteitä, mitä on tapahtunut muutaman vuoden aikana ja mitä seurauksia on eri asioista ollut. Koettakaa kestää pitkähkö ketju, tai hypätkää yli, jos ei jaksa lukea. :slightly_smiling_face:

Ukrainaan hyökättiin ensimmäisen kerran Sotšin olympialaisten jälkeen 2014, kun Ukrainassa oli tapahtunut Maidanin oranssi vallankumous. Tätä ennen Ukraina oli ollut hyvin neuvostotyylinen maa, joka oli pikkuhiljaa kääntymässä länteen, mutta yhteiskunnan muutokset olivat olleet kuitenkin verkkaisia verrattuna siihen mitä tulisi tapahtumaan. Venäjän tarkoituksena oli paitsi vallata Krim ja Länsi-Ukraina, tehdä maan poliittisesta järjestelmästä epästabiili ja aiheuttaa Suomettuminen. Eli kukaan ei uskaltaisi tehdä mitään liian länsimielistä, jotta Venäjä ei suutu enempää. Seurauksena Ukrainan sisäiset muutokset nopeutuivat, maa haki turvaa lännestä ja vaikutus oli päinvastainen, kuin Moskova toivoi. Ukrainassa oli kasvanut itsenäinen kansallismielinen eetos.

Seuraavat kahdeksan vuotta Itä-Ukrainassa käytiin hiljaista sotaa, jossa Venäjä tasaiseen tahtiin tappoi Ukrainalaisia sotilaita ja piti maata konfliktin tilassa, joka estäisi sen liittymisen läntisiin organisaatioihin, kuten Natoon ja EU:hun. Samaan aikaan Eurooppa ja muut länsimaat pyrkivät aktiivisesti unohtamaan Ukrainan hitaan kuluttamisen ja pyrkivät maksimoimaan energiansaannin Venäjältä. Nord Stream 1 oli rakennettu jo 2011, mutta Saksan ja Länsi-Euroopan kaasunnälkä oli kyltymätön. Seurauksena NS2 rakennettiin ja se valmistui 2021 Venäjän invaasion aattona. Samaan aikaan Suomessa oli puoliväkisin Fortum pakotettu Fennovoiman kumppaniksi rakentamaan Venäläistä ydinvoimalaa Pyhäjoelle, kun Venäjän bulvaaniyritykset käyttää muita rahoituskanavia olivat liian härskejä, jotta ne menisivät lupavalmisteluista läpi. EU:ssa Krimin valtaamisen jälkeiset puolivillaiset pakotteet eivät juuri hetkauttaneet Venäjän johtoa. Venäjä ymmärsi, että se voi tehdä Ukrainassa mitä haluaa, koska Eurooppa on ahne ja periaatteeton. Demokratiat ovat heikkoja ja Ukraina on kuin kypsä luumu, joka vain odottaa poimimistaan. Päätös Ukrainan valtaamisesta oli valmis.

2022 Helmikuussa heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen tapahtui jotakin odottamatonta. Euroopan kansalaiset vaativat johtajiltaan Ukrainan puolustamista ja konkreettista tukemista. Näin tapahtui. Ukraina alkoi saamaan laajaa poliittista, taloudellista ja aseellista tukea päivissä. Tämä yllätti paitsi Euroopan johtajat, erityisesti Venäjän johdon. Venäjän kansalaisyhteiskunta on täysin alistettu ja heillä ei osattu kuvitella, että sellainen ruohonjuuritasolta lähtenyt ilmiö voisi hyökyä mukavuudenhaluisen ja rahanahneen Euroopan yli. Samaan aikaan Ukrainan kova vastarinta yllätti paitsi Venäjän, myös läntiset tiedustelupalvelut ja valtionjohdot.

Nämä kaksi asiaa olivat oleellisia tekijöitä Ukrainan tukikoalition muodostumiseksi. Ukrainan kansan kova tahto, armeijan osaava puolustautuminen, sosiaalisen median taitava käyttö ja Venäjän häikäilemätön brutaalisuus muutti sodan kulun heti alkupäivien jälkeen. Seurauksena Eurooppa heräsi mukavuudenhalustaan, Ukrainan kansallistunne ja puolustustahto kohosi korkeammalle kuin koskaan, Suomi ja Ruotsi ymmärsivät, että on valittava Naton ja Venäjän välillä, sekä länsimaissa laajemminkin alettiin hitaasti ymmärtämään, että Kylmä sota ei koskaan lakannut Venäjän puolelta. Länsimaat eivät vain halunneet nähdä sitä, koska taloudellinen yhteistyö oli ollut niin hyödyllistä.

Länsimaissa vallalla olevana eetoksena ollut de-eskalaatiopolitiikka joutui koetukselle. Kansalaisille oli ollut helppo myydä liennytystä ja sitä, että jokainen haluaa viime kädessä rauhaa ja hyvinvointia. Laiha rauha on parempi kuin lihava riita. Tätä teoriaa on koetettu sovittaa Venäjän päälle yli kahden vuoden ajan ja Ukrainan tukeminen järeämmillä aseilla on kasvanut pienin askelin helmikuun 2022 invaasion jälkeen, sen tietoisuuden lisääntyessä, että kaikki länsimaisen filosofian mukaiset de-eskalaatioyritykset ovat kaatuneet siihen tosiasiaan, että Venäjä ei halua samoja asioita kuin länsimaat. Länsimainen ideologia on täysin toimimaton Venäjän edessä. Tätä on ollut vaikea tunnustaa useiden valtioiden johdon piirissä, huolimatta todisteista ja siitä, että Venäjä jatkuvasti kertoo suoraan, mikä on sen tavoite: Ukrainan kansallinen tuho, väestön alistaminen ja täydellinen kontrolli. Saksassa vaalittiin Nord Streamin kaasuputkea kuin sairasta lasta invaasion jälkeen, kunnes se räjäytettiin syksyllä 2022. Vasta siinä vaiheessa Saksassa alettiin hitaasti ymmärtämään, että vanhaan ei ole enää paluuta.

Yhdysvaltojen kongressissa Venäjämielinen blokki on saanut kokoaan suuremman vallan. Noin 25-40% Republikaanisesta puolueesta on sen kannattajia ja loput ovat pelonsekaisessa hiljaisuudessa. Tästä johtuen Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle on tyrehtynyt lähes täysin viimeisen 6kk aikana. Tämä on johtanut Ukrainan rintamalla erittäin huonoon tilanteeseen, johon Eurooppa ei ole poliittisesti kyennyt vastaamaan. Tämä on kirkastanut useille Euroopan maille sen tosiasian, että Yhdysvaltojen tuki ei ole 100% varmaa ja että siihen nojatessa ei pidä unohtaa muita tapoja selviytyä. Jokainen maa, jolla on jokin puolustusyhteistyö tai turvatakuut Yhdysvaltojen kanssa, miettii nyt ankarasti vaihtoehto B:tä. Tästä on seurannut asteittaista ryhtiliikettä Euroopassa mm. Tšekin tykinammushankinta-aloitteena, Ranskan ainakin retorista puheiden koventamista ja F-16 toimitusten nopeuttamista.

Tällä hetkellä länsimaiden – erityisesti Yhdysvaltojen ja Saksan – harjoittama aktiivinen de-eskalaatio politiikka on kokenut konkurssin, mutta ei ole selvää, jatkuuko se toimimattomuudestaan huolimatta. Kukaan poliitikko ei halua olla se, jonka eskalaatiotoimi laukaisi Venäjän ydinaseen käytön, joten vahva kannustin on ohjata Ukrainan sotaa loppumattomaksi rintamasodaksi, jossa Venäjä ei etene, mutta Ukraina ei myöskään voita. Vaikka tämä näkemys on mielestäni virheellinen, se idea on tähän saakka ohjannut länsimaiden tukea. Mikään muu ei selitä sitä, että länsimaiden kolitio – joiden BKT on yhteensä n. 20-kertainen Venäjän BKT:hen verrattuna – ei ole tarjonnut Ukrainalle tarpeeksi tukea sodan voittamiseksi.

Tähän tilanteeseen on viime kädessä johtanut sekä Venäjän että länsimaiden ymmärtämättömyys toistensa poliittisen viitekehyksen periaatteellisesta erilaisuudesta. Länsimaat eivät ole ymmärtäneet – tahattomasti tai tarkoituksellisesti – Venäjän olevan laajentumishaluinen toimija, jonka yhteiskuntarakenne ja valtionjohdon oikeutus vallassa pysymiseen perustuu viime kädessä valloituksiin ja uusien resurssien hyväksikäyttöön. Vahvat määräävät ja pienet tottelevat. Politiikka ja valtioiden väliset asiat ovat nollasummapeliä (joissa Venäjä voittaa aina). Talous, sopimukset, suhteet, urheilu, kaupankäynti, kuten kaikki muutkin tekijät ovat alisteisia laajentumispyrkimyksille.

Venäjä puolestaan ei ole ymmärtänyt länsimaista liberaalia demokratiaa ja sen takana toimivia voimia täysin, sillä he ovat aivan oikein nähneet länsimaissa taloudellisen kasvun olevan tärkein asia, ja sitä ruokkimalla ovat pystyneet ajamaan agendaansa pienistä töyssyistä huolimatta. Heiltä on kuitenkin jäänyt ymmärtämättä liberaalin demokratian syvin olemus, joka on kansan tahdon seuraaminen. Koska kansan tahto ei ole koskaan ollut tärkeä Venäjän johdolle, he eivät ymmärtäneet sitä, että se tahto voi Euroopassa nousta ja saada poliitikot toimimaan aiemmin hyvin tärkeitä välittömiä taloudellisia etuja vastaan. Esimerkiksi Ukrainassa 2014 tapahtunut Maidan yllätti Venäjän johdon täysin. Samoin arabikevät 2010-2011. Venäjän johdolle kansa on uhka ja käytettävissä oleva resurssi, ei itsenäinen toimija, jonka mielipiteellä on suurta merkitystä.

Länsimaissa politiikka ei ole nollasummapeliä. Länsimaiden win-win diilit ovat toimineet Venäjän edun mukaisesti ja heidän oli mahdoton käsittää sitä, että länsimaissa mukavuudenhaluiset poliitikot voivat tehdä sellaisia toimia, jotka ovat taloudellisesti vahingollisia lyhyellä tähtäimellä, koska Venäjän mukaan kaikki länsimaissa on lyhyttä tähtäintä poliitikkojen vaalien rytmittämänä. Poliitikot ovat lyhyen tähtäimen orjia. Ja se ei ole aivan väärin ajateltu, vaikka se ei olekaan koko totuus.

Näihin eroihin kiteytyy se, miksi Ukraina on sodassa Venäjän kanssa. Länsi ei ole koskaan ymmärtänyt Venäjän todellista laajentumishaluista luonnetta, eikä Venäjä ole ymmärtänyt länsimaiden liberaalia demokratiaa, jota se halveksii ja pitää heikkona. Lännen heikkous taloudellisen hyödyn edessä on mahdollistanut Venäjän vuosien varrella käymät pienet sodat ja sotilaallisen vahvistumisen ja tällä hetkellä estää riittävän vahvojen keinojen käyttöä Venäjän lyömiseksi pois Ukrainasta. Venäjän ymmärtämättömyys demokratian todellisesta vahvuudesta ja kansojen resilienssistä uhkan edessä on aiheuttanut Moskovassa sen, että lyhyestä voittoisasta sodasta on tullut loputon resursseja kuluttava suo, johon kaikki sen voimat uppoavat.

Länsimaiden tuen rajoittaminen on saanut Ukrainan kehittämään omia kyvykkyyksiä aselajeissa, joita ei muuten olisi välttämättä kehitetty. Näitä ovat mm. meridroonit, lentodroonit ja tekoälyn käyttö. Yhdysvaltojen tuen rakoileminen on saanut Euroopan tarkastelemaan omia resurssejaan ja riippuvuuttaan Yhdysvalloista. Venäjän aloittama laajamittainen sota on saanut Euroopan heräämään ja ymmärtämään, että taloudellinen yhteistyö ei takaa rauhaa. Rauhan takeena on oltava jotakin muuta. Jotakin teräksisempää.

Euroopassa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vallinnut taloudellisen yhteistyön kehittämisen ja Status-quo ajattelun aika on tullut päätökseen ja näinä aikoina luodaan uutta turvallisuusjärjestystä seuraaviksi vuosikymmeniksi paitsi Eurooppaan, myös muualle maailmaan. Jääkö Eurooppaan Ukrainan rajalle loputon sota, joka on ollut vuodesta 2014 käynnissä, riippuu siitä, ymmärtävätkö Euroopan valtiot sen, että se sota ei lopu ja Euroopassa ei voi olla rauhaa ilman Venäjän konkreettista häviötä.

Lopuksi ratkaisun avaimet ovat länsimaiden ja Ukrainan käsissä. Yhdysvaltojen tukipaketti on ostanut nyt lisäaikaa Ukrainalle kehittää kyvykkyyksiään ja Euroopalle nostaa puolustustarviketuotantoa vaadittavalle tasolle. Käytetäänkö tämä aika hyväksi vai hukataanko se niin tyypilliseen poliittiseen debattiin, jää nähtäväksi.

107 tykkäystä

https://www.reuters.com/world/us/us-house-vote-long-awaited-95-billion-ukraine-israel-aid-package-2024-04-20/

“The legislation now proceeds to the Democratic-majority Senate, which passed a similar measure more than two months ago”

“The Senate is set to begin considering the House-passed bill on Tuesday, with some preliminary votes that afternoon. Final passage was expected sometime next week, which would clear the way for Biden to sign it into law.”

Jos hyvin menee niin viikon päästä virtaa materiaalia rajan yli.


Ukraina on ilmeisesti osunut johonkin laivaan ohjuksella Sevastopolissa

https://twitter.com/Euan_MacDonald/status/1781944384453476784

Mahdollisesti Ropucha luokan maihinnousu-alus.


Tuli siitä Krimin aiemmasta ATACMS-iskusta mieleen, että sekin on tavallaan kortin paljastaminen ja Venäjä voi alkaa adaptoitumaan. Siis toisin kuin Venäjä luuli, S-400 ei kykene torjumaan tälläistä liikehtivää ohjusta. Tuossa tapauksessa kaikki ilmatorjuntajärjestelmät oli nurmikentällä kuin paraatissa, ei juurikaan sirpalesuojia ja ammusvarasto myös lähellä. Jatkossa Venäjä hajauttaa ja suojaa nämä järjestelmät paremmin, tietysti myös panostaa teknologiaan jotta torjunta onnistuisi jatkossa.

Kuten WW2-opetti, aina kun jonkun kortin pelaa, vastapuoli ryhtyy toimiin ja alkaa pelata etua pois, siksi sota pitäisi “pelata” nopeasti päätökseen.

19 tykkäystä

Republicaaneihin kallellaan oleva NyPost on ottanut MTGn kanteen.

Teksti pienellä:
The score in Congress is now “Jewish space lasers” lady 0, common sense 1. Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) and other Republican renegades failed to stop Speaker Mike Johnson (R-La.) from pushing through a bipartisan deal Saturday that funds the fight against Russia and sends more weapons to Israel.“Moscow Marjorie has reached a new low,” said former Rep. Kack(Kick) Boebal, one of the fringe-right lawmaker, who in 2018 infamously blamed “laser beams” made by a Jewish-controlled company for a massive California wildfire."

42 tykkäystä

Oishan se tietysti Venäjälle hieman kyseenalaista kun paraatijoukot olisivat keskityksen alla.

2 tykkäystä

Se olisikin ollut mielenkiintoinen show, kun paraatimarssiin olisi yhdistetty ilmatorjuntanäytös.

1 tykkäys

Ukraina voinee sponssata vähän dronekalustoa paraatin mausteeksi.

Ai paraati peruttu? No voihan… pitää sitten pistää kohteiksi takaisin näitä öljynjalostamoita sun muita…

1 tykkäys

Venäjän Mustanmerenlaivasto ottanut taas hieman osumaa.

https://twitter.com/DefenceU/status/1782060240655077557?t=Ik-kCy9Wv8mgCUcjTNfSnw&s=19

Another bad day for the russian Black Sea Fleet.

Today, the Ukrainian Navy hit the russian salvage ship “Kommuna” in temporarily occupied Crimea. The nature of the damage is being verified.

Despite being the oldest ship in service with the russian Black Sea Fleet, Kommuna is the only rescue vessel of that class on the Black Sea. Its purpose is deep-sea work, raising submarines and sunken cargo.

Tässä lyhyt video tapahtumaan liittyen:

https://twitter.com/NOELreports/status/1781941880839651493?t=3mwjjXo7IPy0uFlljekK5w&s=19

15 tykkäystä

Pitkän kantaman (300 km vs. perusmallin 165 km) ATACMS ilmeisesti mukana paketissa.

https://twitter.com/maria_drutska/status/1782074187172950254

22 tykkäystä

Toimittaja kysyy, saako Ukraina pitkänkantaman tykistöä kuten ATACSM, johon vastataan myöntävästi. ATACMS siis itsessään on jo pitkänkantaman ase.
https://twitter.com/FaceTheNation/status/1782060202193285360

9 tykkäystä

Itse olen laittanut säännöllisesti ukrainan omaan keräykseen. Sanoisin että lähtökohtaisesti aina olisi tehokkaampaa laittaa rahaa suoraan ilman välikäsiä.

https://u24.gov.ua/

Luulisi että Ukraina itse tietää parhaiten mitä tarvitsevat ja missä siitä on suurin hyöty. Itsellä on ajatuksena ollut että raha tulee pienistä puroista. Kun täällä ketjussakin on paljon mietitty paljonko EU tukee (esim verrattuna muihin) niin kyse on kuitenkin loppupeleissä kansalaisten varoista. Eli miksi ei tukea itse suoraan, jos asialla on oikeasti itselle väliä. Oma sijoitukseni on ollut noin oluttuopin verran viikossa (nämä ovat kuitenkaan tuskin jääneet tämän takia myöskään juomatta).

7 tykkäystä

IS seurannasta poimittua. Loistava yksinkertaistus miehelle, jonka tulisi pysyä erossa politiikasta ja pysyä ihan vaan tuotantopuolella. Muskin sekoilu on kyllä ihan omaa luokkaansa. Monikohan inhoaa Teslaa juuri Muskin sekoilujen vuoksi. Varmasti mitattava mainehaitta Teslalle.

Elon Musk ilmaisi huolensa Ukrainan tukipaketin seurauksista - Zelenskyin neuvonantaja: "Mikä siinä on niin vaikeaa?

Keskusteluun asiasta osallistui omistamassaan X-viestipalvelussa sunnuntaina myös miljardööri Elon Musk. Hän ilmaisi huoltaan siitä, kuinka Ukrainan saama tuki vaikuttaa sodan kulkuun. Minun suurin huoleni on se, että ei ole olemassa exit-strategiaa, vaan ainoastaan ikuisesti jatkuva sota, jossa lapset kuolevat tykistötuleen taisteluhaudoissa tai konekiväärien ja tarkka-ampujien kohteina miinakentillä, Musk kirjoitti

Muskin kommenttiin vastasi pian Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak: Koska realistinen ja tasapuolinen “exit-strategia” on ilmeisen ja äärimmäisen yksinkertainen. Hyökkääjä (Venäjän federaatio) poistuu ehdoitta ulkomaiselta, suvereenilta alueelta ja sodan kuuma vaihe loppuu välittömästi.
Ymmärrän täysin, että yksinkertaista totuutta on joskus äärimmäisen vaikea tajuta, mutta toistan joka tapauksessa: Hyökkääjä, joka hyökkäsi provosoimatta toiseen maahan tarkoituksenaan miehittää, tappaa ja vangita, lähtee ulkomaiselta alueelta, palauttaa varastamansa asiat ja noudattaa jälleen kansainvälistä lainsäädäntöä. Mikä siinä on niin vaikeaa?

67 tykkäystä

Tuo Muskin kummallinen asenne ihmetyttää kyllä valtavasti. Osaako joku fiksumpi avata hänen logiikkaansa? Itse en kyllä heti keksi miten hän hyötyy siitä, että Venäjä kahmaisee Ukrainan. (ehkä tämä viesti ei kuulu tähän ketjuun)

6 tykkäystä

Minun teoria on että hän on vain mustasukkainen Zelenskyn saamasta huomiosta ja siihen päälle tykkää olla kontroversaali.

36 tykkäystä

Se on itsestään liikoja luuleva, korruptoitunut narsisti.

28 tykkäystä

Veikkaan kans, että henkilökohtaiseen egoon liittyviä syitä, mutta en usko, että on mustasukkaisuus. Sodan alkuvaiheessa Musk tarjosi Ukrainalle apua Starlinkin internetyhteyksien muodossa. Tässä oli ymmärtääkseni jotain neuvottelua, että liittovaltio tjsp. maksaisi, ja Starlink toimittaisi, mutta tuo jumittui hyvin aikaisessa vaiheessa johonkin byrokraattisen prosessin hitauteen tmv. ja Musk päätti, että laitetaan vaan hyväntekeväisyytenä. Hänen ideansa oli, että Starlink auttaisi yhteiskunnan toiminnassa, eikä niinkään sotimisessa.

Musk tuntuu pelkäävän ydinsotaa ihan oikeasti. On se sitten relevantti pelko tai ei, ja on sitten Ukrainan puolustamisella todellisuudessa ydinsodan uhkaa nostava vai laskeva reaktio, niin hän tuntuu ajattelevan, että nostava ja että uhka on relevantti. Hän sitten suuttui kovasti, kun Starlinkin nettiyhteyttä alettiin käyttämään sodankäynnissä itsemurhadronejen ohjaamisessa ja vihelsi pelin poikki. On tainnut jäädä hampaankoloon, että a) vaikka antoi hyväntekeväisyytenä apua, niin mediassa häntä on pidetty pahiksena ja kiitosta ei ole tullut, sekä b) järjestelmää käytettiin sotimiseen, mitä hän ei halunnut.

Näiden takia sitten varmaan henkilökohtaista kaunaa, joka sitten purkautuu milloin mitenkin.

Edit. Ja toki viimeistään tässä vaiheessa voidaan sanoa, että Muskin eskaloitumisen pelko on osoittautunut vääräksi ja hänen viime aikaisella sähläämisellään on ollut negatiivisia vaikutuksia. En siis yritä puolustella tyypin alun jälkeisiä sekoiluita, sillä asian ymmärtämisen yrittäminen on eri asia, kuin puolustaminen.

25 tykkäystä