Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Siis, muuthan ovat tukeneet Ukrainaa koko ajan, ml. Suomi, mutta Jenkeissä apupaketin laittoi jäihin poliittinen painostus. Varastoissa on edelleen tavaraa vaikka millä mitalla, mutta sodan uhka Euroopassa on aiheuttanut sen, että jokainen valtio varustautuu nyt myös itse + auttaa Ukrainaa joten olemassa olevat tuotantolinjat varmaankin käyvät punaisina, sekä hinnat ovat nousseet.

Mitä Patriot-ohjusten tuotantokapasiteettiin tulee, niin oikeat luvut eivät erittäin suurella todennäköisyydellä ole julkisia. Ylipäätäänkin kun lukee puolustustarviketeollisuuden kapasiteetti- tai läpimenoaikatietoja julkisista lähteistä, kannattaa aina muistaa että eksaktit luvut ovat turvaluokiteltuja, ja vain asiaan vihkiytyneiden tiedossa. Sama koskee apupaketteja, suurin osa asioista tapahtuu suurelta yleisöltä piilossa ja asioista tiedotetaan vasta jälkikäteen jos sittenkään.

Julkisten lähteiden pohjalta on siis hyvin vaikea vetää johtopäätöksiä avun perillemenosta tai yksittäisten valtioiden osallistumisesta Ukrainan auttamiseen. Vielä vaikeampaa on vetää johtopäätöksiä aseteollisuuden kapasiteetista, käyttöasteesta, läpimenoajoista tai muista tämänkaltaisista yksityiskohdista.

18 tykkäystä

Toki voisi täydentää kommenttia parilla lisähuomiolla, sillä jonkinlaista kalustoa varmasti riittää varastoissa, mutta kahden vuoden kovan intensiteetin sotimisen jälkeen on kuitenkin aika selvää, että jossain vaiheessa tulee kapasiteetti vastaan tietyissä järjestelmissä. Emme tietenkään näe tarkkoja tuotantolukuja, joten ihan osint-uutisten perusteella tässä joudutaan varmaan menemään, jos jotenkin asiaa haluaa tarkastella. Tämähän on ollut aika poikkeava tilanne, sillä pitkään länsi on taistellut vain erilaisissa matalan intensiteetin epäsymmetrisissä konflikteissa. Lisäksi USA ja muut Nato-maat joutuvat aina pitämään erilliset reservit muita tilanteita varten, joita ei voi antaa pois. Samalla kun Lähi-idässä jatkunut konflikti kuluttaa osin aivan samoja ilmatorjuntaohjuksia kuin Ukrainassa jouduttaisiin käyttämään, niin oletettavasti ilmatorjunnasta on nyt muodostunut jonkinlainen pullonkaula tuotannon osalta.

1 tykkäys

Luulisi myös varastoista otettavien vaativan jatkuvasti aiempia eriä enemmän kunnostusta.

Perun käy läpi tunnissa uusimman apupaketin ja sen sisällön:

13 tykkäystä

Alkaa vähän vaikuttaan, että Ukrainan ois kannattanut tehdä rauha jo aiemmin. Venäjä ei todennäköisesti tule suostumaan enää omiin ehdottamiin 2022 rauhanehtoihin, koska on niin pahasti niskan päällä.

1 tykkäys

Nehän teki jo 1991. Luovuttivat ydinaseet Venäjälle, saivat pitää maa-alueensa ja saivat turvatakuut.

103 tykkäystä

Kazakstan on muuten Venäjän seuraava hyökkäyskohde mikäli Ukrainassa saavutetaan merkittävä voitto, joten tuohon kauppaan varmaan sisältyy jonkinlainen odotus vastalahjasta tai merkittävästä amerikkalaisesta asekaupasta…

32 tykkäystä

Anders Puckin 15 minuutin tiivistelmä tilanteesta niille joilla ei ole käyttää tuntia :smiley:

11 tykkäystä

Ei taida Kazakit olla enää niin Venäjän talutusnuorassa. Kaivavat puolet maailman uraanista ja ovat saaneet Kiinalta jonkinlaiset “turvatakuut”.

4 tykkäystä

Sitaatti Kazakstan on muuten Venäjän seuraava hyökkäyskohde mikäli Ukrainassa saavutetaan merkittävä voitto

Periaatteessa näin, mutta käytännössä en sitten tiedä olisiko Kiina tällaiseen kovin myötämielinen ottaen huomioon heidän ja Kazakstanin tiivistyneet kahdenväliset suhteet ja kaupan lisääntymisen.

Nuo valtavat uraanivarannot oletettavasti itsessäänkin takaavat länsimaiden asetuen, mikäli Venäjä uskaltaisi dipata varpaitaan tuohon lammikkoon.

2 tykkäystä

Varmaan tosi luotettavat takuut kun saanut ne Venäjän ykkösliittolaiselta :smiley: Toivottavasti eivät ole Kazakhstanissa näin sinisilmäisiä että tämmöiseen luottavat. Se että koneet on myyty jenkeille ja sitä kautta Ukrainaan näyttää onneksi siltä, että siellä on ymmärretty että länteen voi luottaa.

13 tykkäystä

Olikohan jo uusi ennätys? Ei ole vähän aikaan tällaisia numeroita näkynyt.

https://twitter.com/DefenceU/status/1784810014386823640

Kommenttien mukaan taustalla on viime aikojen hyökkäykset lähinnä pakettiauton tasoisilla “hyökkäysvaunuilla”.

38 tykkäystä

Tuossa on vaan se ongelma, että kun usein sanotaan Ukrainan luopuneen ydinaseista, niin ne ilmeisesti vain sijaitsivat Ukrainan alueella, mutta olivat aina Venäjän operatiivisessa kontrollissa. Vaikeaa ajatella että Venäjä olisi silloin suostunut luovuttamaan niitä Ukrainan kontrolliin. Ehkä tuota voisi osittain verrata Naton nuclear sharing -menetelmään, paitsi tuon artikkelin sanamuoto on sen verran ehdottomampi, että kyse oli ainoastaan Venäjän kontrolloimista ydinaseista.

While all these weapons were located on Ukrainian territory, Russia controlled the launch sequence and maintained operational control of the nuclear warheads and its weapons system. In 1994, Ukraine agreed to transfer these weapons to Russia and became a party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, in exchange for assurances from Russia, the United States and United Kingdom to respect the Ukrainian independence and sovereignty in the existing borders.

Katso paljon ydinvoimaa Kiinaan on rakenteilla. Ehkä uskot että Kiina antaisi puolet maailman uraanituotannosta valua venäläisten käsiin. Itse en usko. Sitä en tiedä sanoitko tosissaan että länteen voi luottaa.

5 tykkäystä

Emme ehkä koskaan saa tietää, oliko Ukrainassa myös ydinasekelpoista uraania ja/tai plutoniumia varastoissa.

Kazakstanissa oli. Olivat munalukoilla varustetuissa parakeissa, joiden lähettyvillä ei ollut ensimmäistäkään vartijaa. Kas kun valtiolla ei ollut varaa maksaa palkkaa vartijoille. Jollen vallan väärin muista, niin amerikkalaiset ostivat varastot ja hakivat ne äkkiä pois parilla Hercules-koneella.

Reilu 600kg valmista tavaraa, joka riittäisi 24 paukkuun.

Tästä varmaan löytyy youtubestakin, mutta ainakin Netflixissä oli tuore dokkarisarja “käännekohta” jossa käsitellään idän ja lännen suhteita sadan vuoden ajalta. Siinä oli kuvamatskua noutokeikoilta

12 tykkäystä

Koska se kehittyy positiiviseen suuntaan. Ainakin tekstimuotoisessa uutisessa kyllä myös ihan aiheellisesti huomioidaan, että ivestoinnit ja vauraus keskittyvät Moskovaan:

Tuo ei sinällään ole diktatuureille mitään uutta, että suurkaupungeista tehdään kehityskohteita, kun samaan aikaan suuri osa maasta taantuu ja on rempallaan.

17 tykkäystä

Ihmekös kun keskittyy, kerran Venäjä kansallistaa talouttansa vauhdilla ja jakaa firmat Putinin kavereille :smiley:

15 tykkäystä

Jotenkin tuntuu aivan uskomattomilta nuo kuolleet/haavoittuneet joita on kohta puoli miljoonaa miestä. Samoin yli 7000 panssarivaunua. Jos nuista nyt suurinpiirtein puolet on totta niin sekin on aika kova luku muutaman vuoden sotimisesta. Jenkeillä taisi mennä 50000 ukkoa Vietnamista ja sota kesti kuitenkin sen 10 vuotta.

7 tykkäystä

Tässä sodassa ei kumpikaan osapuoli varsinaisesti voita, vaan kyse on häviämisen asteesta.

Ukraina menettää mahdollisesti 10 - 20 miljoonaa ihmistä sotapakolaisuuden ja syntymättä jääneiden lapsien vuoksi ja mahdollisesti joutuu luopumaan lisäalueista, mutta voi voittaa aidon itsenäisyyden Venäjästä ja länkkärien tuella muuntautua vauraammaksi eurooppalaiseksi valtioksi. Tämä ei kuitenkaan riitä korjaamaan demografista katastrofia, joka tulee nopealla vauhdilla puolittamaan maan väestön verrattuna sotaa edeltävään aikaan.

Venäjälle sota on poliittinen, sotilaallinen ja taloudellinen katastrofi, vaikka BKT-luvut eivät tällä hetkellä kerro totuutta. Mahdollisena sotasaaliina maailman isoin maa kasvaa hieman lisää ja vaikka nuo valloitetut alueet sisältävät eräitä maailman parhaita maanviljelysmaita, niin ei se agrikulttuurin harrastus kyllä 2000-luvulla enää ole mikään valtavan arvokas juttu. Lisäksi Putin on keskittänyt vallan itsellensä yhä tiukemmin tämän sodan seurauksena niin että kun hän kuolee, tulee syntymään kaikkien aikojen valtatyhjiö ilman minkäänlaisia toimivia instituutioita, joka saattaa ajaa koko maan sisällisotaan tai muuhun vakavaan kriisiin ja kaaokseen.

Venäjän historia on täynnä surkeita päätöksiä, mutta kyllä tämä on slaavilaisten kansojen osalta kertaluokkaa pahempi kämmi kuin vaikkapa Neuvostoliiton aloittama sota Afghanistanissa :man_shrugging:

62 tykkäystä