Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Katsomisen arvoinen. Tuossa on paljon mielenkiintoisia asioita.

1 tykkäys

Eimerkkejä voi hakea maantieteellisesti lähempääkin.

Talvisodassa kävi suomella kylmät kun ei tyydytty vanhojen rajojen palauttamiseen vaan lähdettiin kohti Moskovaa. Huolto ei pysynyt mukana ja tämä kumuloitui niin ettei vetäytyessä saatu vanhaa rajaa pidettyä…

4 tykkäystä

Jossakin sen rajan on kuljettava, jolloin puututaan. Onko se sitten kun massapommitetaan siviilikohteita, käytetään kemiallisia aseita, tai hyökätään ydinkärijillä tms.?

Ja ne pakotteet liittolaisia vastaan voisi laittaa voimaan joka tapauksessa.

15 tykkäystä

Tästä juuri kirjoittelin, kun vertasin Hitlerin puuttumiseen natsisaksan kenraalien tontille…

Näyttää, että materiaalia Ukrainaan nyt toimitetaan ja se näyttäisi purevan. Todella hankala nähdä, että voisivat vain ajella miljoona kaupunkeihin, jos siellä alkaa olla rynkkyä kymmenillä tuhansilla, jotka ei aio luovuttaa…

Ilmatorjunta olisi varmasti jatkossa tärkeää.

Kai venäläistenkin pitää miettiä myös tulevaisuutta, millä armeijalla ne jatkossa uhkailee jos nyt kuluttavat liikaa?

Mutta miten venäjä tästä vetäytyy pois…?

Voisi olettaa, että jos aseistusta saadaan ukrainalaisille, niin se kyllä hankaloittaa myös huoltoa varsinkin Kiovan lähellä.

Ilmatorjunta a varmasti tarvitsisi sitten jos Kiova torjuu venäläisvoimat ja koittavat voittaa itäosat takaisin (jossa tosin ei kai ole menetetty isompia kaupunkeja?

4 tykkäystä

Omasta armeija-ajasta on jo 20 vuotta, joku toinen tietää paremmin. Mutta aiemmin venäjän taktiikkaan kuului etsiä nopeasti uusia reittejä, jos kärki pysähtyi. Eli aivan hyvin kärjessä voi olla heikko joukko, ja takaa tulevat pääosat kiertävät kun kärki ei pääse etenemään.

Nythän Venäjän taktiikaksi esitettiin Kiovan saartamista, eli kun kärki ei mennyt läpi, haetaan uutta heikkoa kohtaa ja vältetään kaupunkisotaan juuttumista.

Tämä ajatus menee nyt hieman vasten aivan uusimpia arvioita tilanteesta, mutta minusta tämän hetken tilanne näyttää vielä hyvin paljon sellaiselta mitä alun perin odotettiinkin.

Venäjä on varmasti ollut yllättynyt lännen nopeasta reagoinnista sanktioiden kanssa. Mutta ei kukaan voi olettaa voittavansa sotaa 48 tunnissa.

16 tykkäystä

Putin on selvästi tehnyt kolme merkittävää virhearviota:

  1. Ukrainan nopea luovutus. Oletus oli varmasti, että tehdään nopea isku strategisiin paikkoihin, ”koomikko”-presidentti pakenee maasta jo ensimmäisenä päivänä ja Venäjä pääsee sanelemaan rauhan ehdot. Tämän sijaan vastassa onkin lähes vuosikymmenen varustautunut kansakunta, joka taistelee viimeiseen mieheen -mentaliteetilla jokaisesta tuumasta. Tällaisen valloitukseen ja miehitykseen Venäjä ei ole varautunut eikä se pysty sitä toteuttamaan. Miestappioiden kasvaessa ja sodan pitkittyessä tilanne vaikeutuu koko ajan.

  2. Pakotteet on löysiä. Varmasti tuli Putinilla yllätyksenä kuinka kovia pakotteita valtioilta alkoi tulla. Lisäksi mikä on mielestäni vieläkin tärkeämpää ja todennäköisesti se suuri yllätys on, että koko maailma yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä vastaan on nyt ”mukana” sodassa. Kuluttajat boikotoi Venäläisiä tuotteita, yritykset lopettaa kaupankäynnin, hakkerit hyökkää, Venäjä eristetään urheilu- ja kulttuuritapahtumista jnejnejne. Venäjän talous tullaan lyömään isosti polvilleen ja eristämään muusta maailmasta. Oliharkit ei tästä tykkää eikä kansa.

  3. Länsi on hajanainen ja Venäjällä tiettyjen maiden tuki. Putin varmasti laski sen varaan ettei länsi pysty muodostamaan yhteistä rintamaa, mutta nyt jopa Venäjän entiset kaverit (Kiina, Unkari, Turkki jne) ovat pakoterintamassa mukana. Kaverit on kuitenkin nyt toooodella vähissä koska kaveritkin on huomanneet että nyt on sellainen uppoava laiva johon ei kannata itseään köyttää kiinni.

Tilanne on se, että en usko että Venäjä pystyy Ukrainaa voittamaan sillä en usko että Ukraina sopii millään ehdoilla (paitsi tietysti että Venäjän joukot ulos koko maasta). Vaikka Venäjä alkaisi pommittamaan kaupunkeja raunioiksi niin vaikuttaa siltä ettei Ukraina taivu vaan taistelevat loppuun asti.

Se mikä huolestuttaa on että mitä tekee nurkkaan maalattu diktaattori, jolla ei ole sodasta ulos enää mitään reittiä millä voisi säilyttää kasvonsa…

124 tykkäystä

Tässä ketjussa sanottaisiin, että 10 päivää ja sitten on jo neuvoteltava.

Eli tämän mukaan Putin olisi Uralilla bunkkerissa ja raivoissaan.

5 tykkäystä

Mikä tässä on pahin skenaario? Putinin käsky suorittaa strateginen ydinisku tai kaksi Ukrainaan?

Miten maailma voisi vastata tähän ilman että seurauksena olisi ydintalvi ja ihmiskunnan katoaminen planeetalta?

Jokohan ne Viron haupitsit pääsevät nyt Ukrainaan? Eikös se Marin vedonnut siihen, että Saksalta pitäisi saada lupa ja sellaista ei ole tullut?

Teltat on varmaan ihan kiva yllätys, jos on retkeily isolla porukalla mielessä, mutta jotenkin tuntuu siltä, että saattaisivat arvostaa Ukrainassa niitä haupitseja enemmän kuin retkeilyvarusteita.

27 tykkäystä

Kaksi ukrainaa ei ole varmasti Ukrainalaisille tällä hetkellä vaihtoehto, nukkehallitus ja kansa luovuttaa on se mitä Putler toivoo.

1 tykkäys

-Taitaa tunti tunnilta vaihtoehdot Putinille käydä vähiin; koko asevoima peliin, tai vetäytyminen. Jälkimmäinen olisi kasvojen menetys, joten mikä jää jäljelle…on vaan Ukrainan kansalle tuhoisaa, massapommitukset asutuskeskuksiin moraalisen selkärangan katkaisemiseksi, iskut vesi ja sähkölaitoksiin, sivullisista uhreista välittämättä, koko infran tuhoaminen huomioimatta jatkoa, nyt kait Putin yrittää olla tuhoamatta liikaa että kansa ei katkeroituisi, jatkoa Venäjän hallintaa ajatellen.

Taidettiin nyt viitata “yhteen tai kahteen ydiniskuun” Ukrainan rajojen sisälle.

9 tykkäystä

Tuo on kieltämättä problemaattista.

Tietysti pitää huomauttaa, että sotaa on käyty tosiaan vasta reilu kaksi vuorokautta ja Ukraina on iso maa. Jos katsotaan tilannetta kuukauden päästä ja muistellaan, miten “maa kaatui viikossa” olisi sekin lyhyt aika. Nyt ei siis onneksi näytä siltä.

Meille lännessä info tulee Ukrainan kautta pitkälti, minkä takia kuva saattaa olla ruusuinen mutta ei kaiken videokuvan, tiedustelulähteiden yms. perusteella tuo eteneminen näytä Venäjän puolesta sujuneen nohevasti.

Jos tilanne on noin huono venäläisille ja sota jämähtää suunnilleen tähän tilaansa, voi vain aavistella miten Putin etenee tästä eteenpäin.

Kiovalle Groznyt? Joukkotuhoaseet kehiin? Lännen vastaus niihin? Oman naaman pelastus jollain keinolla?

On helppo keksiä hyvinkin epämieluisia kehityspolkuja.

26 tykkäystä

Kannattaisi ehkä oligarkkien pitää myös vähän omaa kokousta ilman Putinin läsnäoloa. Mukka kuka uskaltaa ensin tätä ehdottaa?

12 tykkäystä

Vaikea sanoa löytyykö tällaisille käskyille toimeenpanijoita. Toivottavasti ei.

Lisäksi on tainnut käydä Nokiat. Johto ei ole tiennyt joukkojen todellista suorituskykyä koska väliportaat ovat nyökytelleet mukana. Venäläiset väliportaan johtajatkaan eivät varmasti uskoneet näin laajamittaiseen sotaan, jolloin viestintää ylöspäin saattoi hieman kaunistella.

Edit: Eikä asiaa helpota päätöksentekokulttuuri jossa diskuteeraaminen on hieman pienemmässä roolissa.

12 tykkäystä

Näyttää siltä että tilanne on mennyt siihen pisteeseen että tällä rosvojoukolla ei voi olla enää uskottavuutta Venäjän johdossa. Pöytä kaipaa täydellistä puhdistusta.

7 tykkäystä
40 tykkäystä

Kaverilta voi saada tärkeitä tietoja, jos tarjotaan esim mahdollisuutta päästä länteen. Tehtävä hänellä ei ollut ihan vähäinen.

Edit: tuo taitaa olla uusi vanki ilmoitus tässä ketjussa

32 tykkäystä

Tässä on erinomainen Garry Kasparovin haastattelu, jossa hän ottaa laajasti kantaa sotaan sekä sen taustoihin että tulevaan. Hänen twiittejä oli jo tässä ketjussa koskien sitä, miten muun maailman pitäisi nyt reagoida. Vaikuttaa hyvinkin täysjärkiseltä ja suht tasapuoliselta tyypiltä myös polittisessa kontekstissa.

20 tykkäystä