Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Eiköhän tuo ole ole selvää. UK:n puolustusministeriö ilmoittaa virallisella twitter-kanavallaan heti otsikossaan “the UK stands with UKRAINE”.

Viimeisin heidän tilannepäivitys tältä aamulta:

15 tykkäystä

Ukrainan vastahyökkäys lähestyy Khersonia. Tuolla Chornobayivkassa oli siis tuo aiemmin jo laitettu upseeri ilmeisesti saatu hengiltä.

12 tykkäystä

Koska Ukrainan valtaus ei onnistu, Venäjä on katsonut helpomman kohteen sotavoimille. “Uskomme, että salamasotamme toimii tätä uutta kohdetta vastaan paremmin. Emme odota kovaa vastarintaa.” toteaa esikuntapäällikkö Valeri Gerasimov. :wink:

24 tykkäystä

Taloudellinen erikoisoperaatio:

5 tykkäystä

Kiinan valtiollisen median Ukraina-uutisoinnissa on havaittu muutoksia, joita jotkut asiantuntijat pitävät suoranaisena käänteenä, joka viestii maan linjasta sotaan.

Venäjän politiikan asiantuntija ja Venäjään keskittyvän Riddle-verkkomedian julkaisupäällikkö Anton Barbashin kiinnittää Twitterissä huomiota Kiinan valtion CGTN-median Yhdysvaltain sivuston Twitterissä jakamaan videoraporttiin, jossa kerrottiin leipäjonoon Ukrainan Tshernihivissä osuneesta Venäjän iskusta.

– Tämä on aivan uudenlainen käänne. Suuri hyppy Putinin tukemisesta siihen, että näytetään venäläisiä joukkoja murhaamassa siviileitä Ukrainassa. Kun tätä katsotaan laajemmin, uskallan sanoa, että [Moskovan] käännös kohti Kiinaa on kuollut. Tämä ei ole sattumaa, Barbashin kirjoittaa.

CGTN poisti myöhemmin tviittinsä videosta.

– Todennäköisesti meni liian pitkälle. Tämä kertoo meille, että muutos Ukrainan suhteen on käynnissä, mutta ei niin radikaali kuin miltä se ensin näytti, Anton Barbashin sanoo tviitin poistosta.

24 tykkäystä

:face_with_monocle:

56 tykkäystä

Hesarissa Sofi Oksasen essee venäläisten ajatusmaailmasta ja Neuvostoliiton propagandasta. Ei ole maksumuurin takana:

Virolaistaustaisen Oksasen kirjoitus Krimin miehityksen jälkeen vuodelta 2014 kannattaa myös lukea, jos aihe kiinnostaa:

Sofi Oksanen 15.06.2014:
Moskovan oli helppo päätellä, kuinka helposti Krimin niemimaa unohdetaan ulkomailla. Venäjällä on tällaisista pakkoliitännöistä runsaasti kokemusta, ja niin on myös entisillä neuvostomailla.

Nämä toistuvat kysymykset Putinin aivoitusten spekuloinnista ja tulevan hyökkäyksen kohteesta kertovat myös epäsuorasta oletuksesta: seuraava kohde on jo olemassa, ja se on konkreettinen maa-alue tai valtio, me emme vain tiedä vielä mikä.

25 tykkäystä

Ikävä kyllä saman uutisen loppupätkä ei ole aivan yhtä positiivinen, kuin tuosta alusta voisi ymmärtää:

…alemman tason mediasisältö ja sosiaalinen media ovat Kiinassa kuitenkin yhä ylivoimaisesti Venäjän puolella.

– En usko, että todellista käännettä puolueettomuudesta ja länsivastaisuudesta tapahtuu ennen kuin näemme, että tätä tavaraa ei enää tule, James Palmer jatkaa.

Hän kehottaa odottamaan varsinaisia toimia ennen kuin Kiinan arvioidaan hylkäävän Venäjän. Palmer arvioi Pekingin nykyisen linjan olevan ”kapeaa puolueettomuutta voimakkaalla lännen vastaisella asenteella”.

Hänen mielestään käänne ei ole vielä Venäjän tuomitsemisen suuntaan…

Toivotaan parasta! Iso laiva kääntyy hitaasti…

Tätä “Venäjän puolella olemista”, siis ihan perus kansalaisen osalta, on kyllä hankala käsittää, me kun elämme täysin erilaisessa “totuudessa”.

Mikäli poliittinen eliitti on oikeasti Venäjän puolella, on helppo ymmärtää miten kapeaa narua Xi tällä hetkellä kävelee oman kansan, puolueen, Venäjän ja länsimaiden ristitulessa. On siinä pohdittavaa kenen etu tulee ensimmäisenä ja millä painotuksella. Lyhyen aikahorisontin voittojakin pitäisi varmaan saavuttaa, jotta pääsee uudelle kaudelle.

3 tykkäystä

venäjä vahvistaa joukkojaan:

…on kyllä surullista, että kehtaavat toisen sorretun vähemmistön häpäistä tälleen…prkl.

10 tykkäystä

Eikös ne yrittäneet jo saada Poroshenkon.

20 tykkäystä

Uutta karttapäivitystä Venäjän etenemisestä. Kiovan ympärillä tilanne on sama, mutta etelässä on tapahtunut edistystä. Mariupol saattaa olla kohta Venäjän hallinnassa, valitettavasti. Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksiä Khersonin lähettyvillä.

Myös Mykolaivin suunnalla Ukraina on kärsinyt, kun Venäjä onnistui tuohamaan sotilastukikohtaa. Yli 80 kuollutta ja paljon kateissa raunioissa.

Summasummarum: Venäjällä on vielä paljon tuhovoimaa. Venäjä on uusimpien väitteidensä mukaan ottanut käyttöön myös hypersoniset ohjukset. Karmeaa tämä sota kyllä on. Sivusta seuraten myös raukkamaista Venäjältä ammuskella turvallisesti ohjuksia Valko-Venäjältä ja Venäjältä tietäen, että Ukraina ei tuhoa mitään rajan yli. Olisi suotavaa, että Valko-Venäjällä kehittyisi vastavoimaa ja halua ajaa venäläiset sotlaat ja kalusto omalta maaperältään.

20 tykkäystä

Ylen ja kolme keskeistä tapahtumaa illalta ja yöltä.

  1. Ukrainan armeija menetti yhteyden Asovanmerelle
  2. “Haluan Moskovan kuulevan minua nyt” ( Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii kattavia rauhanneuvotteluja Moskovan kanssa.)
  3. EU harkitsee solidaarisuusrahastoa Ukrainalle

Kauppalehden juttu Ukrainan sodasta, ei ole maksumuurin takana ja lukemiseen menee noin viitisen minuuttia. Jutussa käsitellään mm. Biden ja Jinpingin keskusteluja, Venäjän toimia Ukrainassa ja Putinin stadion-esiintymistä.

Alla vielä Hesarin juttu, joka ei ole maksumuurin takana.

HS:n vierastaistelijoiden kanssa käymien taustakeskustelujen perusteella syitä palaamiseen ovat olleet muun muassa väärä tilannekuva paikallisista oloista, liian heikko varustus ja sotilastaitojen puute. Ukraina ei ole pystynyt kattavasti varustamaan ja kouluttamaan kaikkia vierastaistelijoita.

4 tykkäystä

Taitavat sanktiot sittenkin purra, vaikka virallisestihan Venäjän piti niistä vain vahvistua ja Valko-Venäjältäkin piti saada tätä vastineeksi tuosta.

5 tykkäystä

Venäjällä propaganda ei miellytä kaikkia mediassa.

Alkaakohan myös menneisyydessä eliminoidut mediahenkilöt kummittelemaan…

4 tykkäystä

Kohta taistelevat jo koko EU:ta vastaan. Siinä vaiheessa kai voisi jo alkaa pommittaa myös Venäjän rajojen puolelle?

1 tykkäys

Jälleen hyvä ketju Kamililta. Ei tässä sinänsä mitään uutta ollut eiliseen sotafestariin liittyen. Suurin osa oli pakotettu tai lahjottu paikalle, mutta tästä ketjusta saa kyllä paremman yleiskuvan siitä, miten tällaisia festareita ym. orkestroidaan.

3 tykkäystä

Taas yksi kenraaliluutnantti(!) saatu hengiltä. 8. Armeijan pomo ilmeisesti:

21 tykkäystä

Venäjän puolustusministeriön sosiaalisessa mediassa jakama “erikoisoperaation” esimerkki “taktinen operaatio lentokentälle” = Minuun osui, teen pakkolaskun.

Amerikkalainen ajatushautomo väittää, että venäläisten taistelumoraali on pohjamudissa ja Ukrainan sotaan joutumista vältellään esimerkiksi silpomalla itseä. Kuulostaa melkoiselta liioittelulta, mutta toivon kovasti sen olevan totta.

5 tykkäystä

Lisään listaan pari asiaa.

On puhuttu paljon Venäläisten heikosta taistelumoraalista. Voisi ajatella, että moraali alkaa kääntymään Venäjän eduksi tulevina aikoina.

-Heikoimman moraalin taistelijat katoavat joukoista jonkinlaisen luonnollisen poistuman kautta olipa kyseessä kaatuminen taistelussa, loikkaaminen, tai puhdistava sisäinen uudelleenorganisointi iskukykyisemmän aineksen jalostamiseksi.

-Suuret tappiot omissa joukoissa lisäävät kostomielialaa riippumatta sodan alkuperäisestä moraalisesta oikeutuksesta.

-Korkeampiarvoisten upseerien menetykset voivat johtaa myös raaemman, motivoituneemman ja kenties tosiasiallisesti pätevämmänkin aineksen esiinmarssiin.

-Ukraina on tulossa väsytys/tuhoamistaistelussa pisteeseen, jossa Mariupolin menetys on lähellä. Miten Ukrainan taistelumotivaatio kestää, kun menetyksiä ensimmäistä kertaa alkaa tulla.

-Moukarointi Valko-Venäjältä ja Venäjän puolelta jatkuu ja jatkuu, eikä tähän ole kestävää ratkaisua.

-Venäjä tuo taistelijoita vapaaehtoisten muodossa. On esitetty väitteitä, että siellä olisi mm. Eurooppaan pyrkiviä, mutta onko tämä totta. Kuka niin tarkkaan tietää tuhannen eri ihmisen piilomotiivit. Vaikka tällaista hävikkiä olisikin joukoissa, voisi olettaa lähtökohtaisesti motivoituneempaa ainesta olevan tulossa. Ainakin he tietävät, mihin he ovat menossa.

Paljon on puhetta siitä, miten Venäjän talous kestää sodan ylläpitoa kaikkien pakotteiden alla. Kuitenkin on myös niin, että Ukrainan talous kärsii tästä vielä paljon enemmän kuin Venäjän. Sen kyky jatkaa sotaa pitkällä tähtäimellä on täysin länsimaiden varassa ja on sitä jo nyt. Tuntuma olisi, että nykyiseen moukarointi/kulutussodankäyntiin Venäjällä kyllä riittää resursseja loputtomiin, kunhan se saavuttaa asemat joissa offensiiveja voidaan rajoittaa ja tarkemmin harkita.

14 tykkäystä

Ukrainan rajavartiosto antaa valkovenäjän suurlähettiläälle 30 hopearahaa.
…hieman raamatullista vihjausta :joy:

11 tykkäystä