F-Secure sijoituskohteena

Mukava kuulla että ongelma on tiedossa ja siihen etsitään ratkaisua. Itse sain linkin toimimaan nyt tietokoneen kautta. Tuntuu että ongelmia on enemmän juuri mobiililaitteiden kautta toimiessa

1 tykkäys

Itellä ollut Total paketti nyt pari vuotta käytössä ja tänään tuli uusittua tilaus. Aikaisempina vuosina ostanut suoraan F-Securen kautta 12kk, mutta nyt ihan huvikseen katoin millä hinnalla saa muualta. Total paketti, 24kk kolmella laitteella maksaa F-Securen kautta 150e. Sama setti eri myyjä, hinta 60e. Kauppa se on mikä kannattaa :grinning:

12 tykkäystä

Pörssipäivän tekkikatsauksessa juteltiin OP:n Stenvallin kanssa myös F-Securesta:

20 tykkäystä

Negatiivinen tulosvaroitus:

Sisäpiiritieto, tulosvaroitus: F-Secure laskee vuoden 2023 näkymiään liikevaihdon ja oikaistun EBITAn osalta

F-Secure Oyj | Sisäpiiritieto | 08.09.2023 klo 21:15:00 EEST

Sisäpiiritieto, tulosvaroitus: F-Secure laskee vuoden 2023 näkymiään liikevaihdon ja oikaistun EBITAn osalta

F-Secure laskee vuoden 2023 näkymiään liikevaihdon ja oikaistun EBITAn osalta kolmannen vuosineljänneksen odotettua heikomman liiketoiminnan kehityksen vuoksi. Odotettua hitaampi konversio F-Secure Total-ratkaisuun sekä toimitusten viivästymiset kumppaniliiketoiminnassa ovat vaikuttaneet negatiivisesti liikevaihdon kehitykseen vuoden 2023 jälkipuoliskolla. Lookout Lifen kasvu siirtyy eteenpäin johtuen pitkistä myyntisykleistä sekä haasteista omassa tekemisessämme ensimmäisinä kuukausina yrityskaupan jälkeen.

Kuluttajasentimentti on edelleen heikko, kuluttajien ollessa varovaisia uusien palveluiden tilaamisessa ja kiinnittäessä entistä enemmän huomiota hintoihin. Tämä on heikentänyt edelleen suoramyyntikanavan kehitystä ja johtanut päätökseen vähentää lyhyen aikavälin panostuksia kysynnän luomiseksi suoramyyntikanavassa, mikä puolestaan laskee vuoden 2023 jälkipuoliskon liikevaihtoennustettamme.

Lisäksi valuuttakurssien vaihteluilla on ollut negatiivinen vaikutus F-Securen suoritukseen.

Arvioitua alhaisempi oikaistu EBITA johtuu liikevaihdon heikosta kehityksestä. F-Securen johto valmistelee parhaillaan toimenpiteitä kannattavuuden varmistamiseksi myös tilanteessa, jossa kasvu on alun perin suunniteltua hitaampaa.

Uudet näkymät vuodelle 2023:

Kasvu: F-Secure arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan välillä 128–132 miljoonaa euroa.

Kannattavuus: Konsernin oikaistun EBITAn arvioidaan olevan välillä 41–45 miljoonaa euroa. Oikaistun EBITA-marginaalin arvioidaan tilapäisesti laskevan vuonna 2023, johtuen yritysostoon liittyvistä noin 3 miljoonan euron OPEX-lisäpanostuksista onnistuneen integraation varmistamiseksi sekä liikevaihtosynergioiden luomiseksi.

Näkymien taustaoletukset:

  • F-Secure arvioi kyberturvamarkkinan kasvavan vuonna 2023, vaikka näemmekin kuluttajien keskuudessa vahvaa hintaherkkyyttä haastavassa toimintaympäristössä.
  • Lookout-kuluttajaliiketoiminta mukana näkymissä kesä–joulukuun osalta (7 kuukautta).
  • Lookout-kuluttajaliiketoiminta on saanut ennakkomaksuja liittyen osaan sen liikevaihdosta. Kyseiset maksut ovat kirjattuna saaduiksi ennakoiksi. Osana yrityskauppaa F-Secure arvostaa IFRS-raportoinnin mukaisesti saadut ennakot käypään arvoon hankintataseelle, jolloin yritysoston jälkeinen saatuihin ennakoihin liittyvä tuloutettava liikevaihto tulee olemaan alhaisempi verrattuna Lookoutin kuluttajaliiketoiminnan saaduista ennakoista kirjaamaan liikevaihtoon. Alustava negatiivinen liikevaihdon vaikutus, joka sisältyy näkymiin, arvioidaan olevan noin 3,2 miljoonaa euroa vuonna 2023, ja alustava >negatiivinen EBITA-tason vaikutus näkymissä on noin 2,6 miljoonaa euroa.

Aiemmat näkymät vuodelle 2023 (julkaistu 1.6.2023)

Kasvu: F-Secure arvioi liikevaihdon vuonna 2023 ylittävän 134 miljoonaa euroa.

Kannattavuus: Konsernin oikaistun EBITAn arvioidaan ylittävän 45 miljoonaa euroa. Oikaistun EBITA-marginaalin arvioidaan tilapäisesti laskevan vuonna 2023, johtuen yritysostoon liittyvistä yli 3 miljoonan euron OPEX-lisäpanostuksista onnistuneen integraation varmistamiseksi sekä liikevaihtosynergioiden luomiseksi.

F-Secure julkaisee tammi–syyskuun 2023 osavuosikatsauksen 25.10.2023.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b94b2d2f0ef6d245b49002b87c2909f0f&lang=fi&src=listed

16 tykkäystä

Osui ja uppos…noin 7 pinnan Ebita-negari (mediaani) Inderesin ennusteisiin (43M vs e45,9M) ja reilun 3 pinnan negari liikevaihdon (mediaani) osalta Inderesin ennusteisiin (130M vs e134,4M).

Kakkoseen pukkaa :flushed:

Lähde: Inderesin ennusteet @ 21.7.2023

7 tykkäystä

Antaa hyvän mahdollisuuden arvioida markkinoiden yleistä sentimenttiä maanantaina.
Vielä ainakin 1kk - 2kk sitten olisi aamusta vedetty laskuun -15% oli negari kuinka mieto tahansa.
Mikäli dippi jää alle 5%:n on Hex markkina kääntynyt nousun puolelle ja ostot voi jo aloittaa, ne kellä rahaa on(Itsellä enää 3% salkusta käteisenä).

13 tykkäystä

F-secure korpivaellus jatkuu. WithSecure ja NotSecure olisi toiminut jakautumisniminä paremmin. Jotenkin kunnianhimotonta meininkiä tämä Secure tekeminen. Omistaja-arvon luonti tästä kaukana ja löytyy valtavasti parempia it-puolen sijoituskohteita.

1 tykkäys

Jos pureudutaan tähän negariin vielä tarkemmin niin tässä liputettiin vähän niin kuin kaikki. Mielestäni on aika selvää ja jopa viisasta, että jos kuluttajakysyntä on tosi heikkoa niin silloin ei välttämättä kannata oman suoramyynnin kautta luoda kauppaa hinnalla millä hyvänsä. Markkinointikustannukset tulisi hyvin kalliiksi.

Total-konversiot on mitä on, jäähtynyt markkina rajoittaa varmasti innostusta.

Mikä on minusta kuitenkin huolestuttavaa ja tyypillistä on tuo mitä Lookoutista sanottiin. Olisi tosin mukava kuulla tarkemmin mikä siinä omassa tekemisessä takkuilee. Onko kyse integraatiosta vai yleisesti tuotteen myynnistä. Ettei nyt taas kävisi niin, että omistaja-arvoa tuhotaan epäonnistuneilla yrityskaupoilla :grimacing:

13 tykkäystä

Kurssi on laskenut 32% (eilinen päätöskurssi ennen negaria) siitä kun ilmoittivat Lookout-diilistä (26.4.2023) ja nyt sitten ensi viikolla lisää…F-Securella CMD viikon päästä keskiviikkona (20.9.), joten jos vaikka @Atte_Riikola yrittäisi puristaa lisäinfoa tuosta oman tekemisen sössimisestä ja Lookout-tilanteesta muutenkin nyt kun ovat pari kuukautta edellisestä päivityksestä viisaampia?

Lisähuomiona nämä suomalaisten yrityskaupat ulkomailla ovat kovin usein päättyneet onnettomasti (mitä julkisuuteen on siis tullut) eikä tämäkään yritysosto osunut lankulle kun aikas kovan hinnan maksoivat tästä juuri kun kuluttajat alkoivat rakentaa maakellareitaan “in survival mode” :face_with_peeking_eye:

Kurkkasin tuota Q2-haastattelua ja siinä Laaksonen avasi yhdistymisen ongelmista, että Lookoutista F-Secureen siirtyneet työntekijät eivät päässeet kirjautumaan F-Securen puolelle, joka tietysti oli harmilista mutta tuo ongelma on varmasti korjattu pian tuon haastattelun jälkeen mutta pari kuukautta siinäkin taisi mennä kun yhdistyminen tapahtui 1.6. alkaen.

13 tykkäystä

Tähän kun lisätään korkea velka ja kasvaneet korkokustannukset niin ai että. Alkaa tuo kurssilasku vaikuttaa ihan oikeutetulta. Joku taas tiesi paremmin kuin allekirjoittanut.

Positiivinen asia toki se, että yhtiöllä vahva kassavirta ja velanhoitokyky pitäisi oman ymmärrykseni mukaan olla ok, mutta ei se koskaan oikeuta sitä että tehdään huonoja kauppoja. Olen samaa mieltä että nyt voisi kyllä vähän grillata johtoa siitä miten tämä käännetään vielä onnistuneeksi kaupaksi.

E: Niin mielenkiintoista olisi tietää viitataanko tuossa vanhoihin ongelmiin jotka todennäköisesti jo ratkaistu vai uusiin ongelmiin. Kaiken kaikkiiaan hyvä että yhtiö järjestää CMD:n ja katsotaan ollaanko sen jälkeen viisampia yhtiön tulevaisuudesta.

8 tykkäystä

Vähän ehkä aikaista parin kuukauden jälkeen todeta että oliko kauppa onnistunut vai ei :grinning:

Itse tulkitsin ”haasteet omassa tekemisessä” normaalina integraatiovaiheen haasteina. Eli ostettu yritys ei sulaudu toiseen vaan nappia painamalla.

20 tykkäystä

Hmm, kirjoitin sijoituspäiväkirjaan näin maaliskuussa:

F-Secure tekisi mieli myydä voitolla, jos kuluttaja nyt rapautuu täysin. Suomi ainakin ottaa
pataan tänä vuonna. 35% lv:stä tulee pohjoismaista.

Tuskin olin täysin oikeassa, mutta ympäristö on selvästi haastavampi kuin yhtiö aiemmin luuli. Onneksi negari ei ollut ihan niin paha kuin otsikkoa lukemalla pelkäsin, mutta eiköhän kurssi laskettele taas maanantaina. Kuluttajaa olen kuitenkin firman tiimoilta pelännyt.

13 tykkäystä

Itse ajattelen tätä firmaa ostohousut jalassa. Ja oikeastaan tuo Pörssipäivän jutussa olleet komentit firmasta oli sellaisia, että ehkä jopa lisäsi motivaatiota ostoon. Nyt vain vähän vielä venaillaan alempia kursseja. Aikaa on.

7 tykkäystä

Ostettiin kalliilla isosti synergiaa. Saatiinkin katoavaa liikevaihtoa ja kasvaneita kuluja. Seuraavaksi alkaa iso luuta lakaisemaan ja syntyy rutkasti lisää integraatioon liittyviä kertaluonteisia kuluja, jotka Atte tosin varmaankin nätisti oikaisee pois Inderesin luvuista, kun ne eivät kuvaa oikein alla olevaa liiketoimintaa.

Olet oikeassa että kaupan onnistumisen voi lopullisesti todeta vasta vuosien päästä, mutta ei ole ollenkaan tavanomaista, että ostetaan firma ja muutamien kuukausien päästä jo kerrotaan bisneksen huonontuneen. Jos ostos olisi ollut hyvä, niin sitä kyllä luulisi tiedotteen kertovan odotuksia nopeammasta myyntisyklistä :cowboy_hat_face:

16 tykkäystä

Tämä negari on kyllä itselleni haastava pureskeltava.

Kyllähän tämä indikoi sitä, että kuluttajasentimentti on heikko, Totalin myynti ja Lookout järjestelyt eivät ole edenneet odotetusti.

Toisaalta oma sijoitushorisontti on tässä pidemmälle, joten muutaman kvartaalin pienelle yskälle en anna suurta painoarvoa, kunhan suunnitelmat etenevät. Liiketoiminta on kuitenkin hyvin kannattavaa ja en negarin luvuillakaan näe että F-secure ajautuisi mihinkään taloudellisiin ongelmiin.

Mielestäni yhtiö tiedotti asiasta erinomaisesti pörssipäivän jälkeen, jolloin sijoittajille jää hyvin aikaa pureskella informaatiota. Olisipa hienoa keretä lukemaan vielä @Atte_Riikola tai @Roni_Peuranheimo kommentit ennen maanantain pörssipäivän avautumista. Arvostustaso on tällä hetkellä mielestäni jo maltillinen, joten mielenkiintoista nähdä markkinareaktio maanantaina. :face_with_monocle:

14 tykkäystä

Osta → Vähennä
2,8€ → 2,1€

image

15 tykkäystä

Tässäpä olisi tuoretta raporttia: https://www.inderes.fi/fi/tulosvaroitus-heratti-huolia-lookout-yritysoston-mielekkyydesta

Heikko markkina jarruttaa orgaanista kasvua ja samalla tietyt asiat ovat Lookout-yritysoston jälkeen lähteneet etenemään odotuksia hitaammin. Ei käsittääkseni mitään dramaattista, mutta toki kun odotuksissa oli aiemmin kasvun piristymistä H2:lla, niin iskihän tämä varoitus melko lujasti ensi vuoden ennusteisiin. Samalla kun Lookoutista maksettiin melko kireä hinta, niin kyllähän tässä riskit ovat kohonneet kaupan omistaja-arvon luonnin suhteen. Mutta tulevat vuodet sen vasta kunnolla näyttävät.

Ps. F-Secure tänään Pörssisijoittajan viikossa esiintymässä, ja oletettavasti tätä tulosvaroitusta käsitellään myös siinä. Kannattaa siis olla linjoilla!

27 tykkäystä

Nordea ilmeisesti vähän maltillisempi suositusmuutosten suhteen.

e:
laitetaan mukaan vielä Dansken näkemys

7 tykkäystä

Jep semi raju lasku Inderesillä… Nykyisillä ennusteilla ja perjantain päätöskurssilla firma kuitenkin arvostettu enää p/e 12. Vaikka nyt markkinassa on haasteita ja Lookout kaupan suhteen epävarmuutta, niin kuinka alas tämä pitää polkea? :sweat_smile:

2 tykkäystä

No eihän tuolla meidän päivitetyllä näkemyksellä argumentoida, että tätä pitäisi mitenkään erityisesti enää polkea. Arvostushan ei tosiaan näytä mitenkään erityisen korkealta. Enemmän tuon tulosvaroituksen myötä ne nousuajurit mielestämme hävisivät lyhyellä tähtäimellä, kun tulos ei kasvakaan aiempien odotustemme mukaisesti ja epävarmuus muutenkin kohosi. Tämän vuoksi ei nähdä nykyisissä kertoimissa olennaista nousuvaraa. Aiemminhan meidän näkemys oli, että kun ensi vuonna Lookout näkyy täysimääräisesti tuloksessa ja samalla saadaan orgaanista kasvua ihan mukavasti aikaan, niin kertoimissa olisi ollut myös nousuvaraa.

24 tykkäystä