F-Secure sijoituskohteena

Uhkathan ovat tosiaan globaaleja eli suojautumisen kannalta ei ole väliä missä olet. Sitä en tiedä onko kysyntä salasanahallinnalle, VPN:lle yms. sama siellä täällä, mutta yhtiö lienee kartalla näistä.

AI tulee kyllä myllertämään tätä kenttää niin suojautumisen kuin hyökkäyksien osalta. Mielenkiintoisia vuosia edessä.

F-Secureltahan oli tulossa jokin uusi scam/fraud detection -tuote, jos oikein muistan Q4-tiimoilta. Noidenkin tulevaisuus tulee olemaan kyllä mielenkiintoinen AI:n takia kun viestejä ja mediaa voi luoda helposti ja scammien “laatu” paranee varmasti.

6 tykkäystä

F-Securen taloudelliset tavoitteethan ovat jakautumisen jälkeen indikoineet tavoitetasoksi korkeaa yksinumeroista liikevaihdon kasvua. Lookoutin oston jälkeen annettiin tuo 200 MEUR:n tavoite ja se heijasteli sitä samaa tavoitetasoa, että saataisiin kasvu kiihdytettyä korkeaksi yksinumeroiseksi. No se tiedetään, että tämän jälkeen markkinatilanne on heikentynyt ja samalla Lookoutin osalta yhtiö on todennut, että lyhyellä tähtäimellä kasvuodotukset olivat järjestelyn hetkellä liian optimistisia. Nythän tuo 200 MEUR:n tavoite vaatisi hurjaa kasvua muutamassa vuodessa, mikä ei nykytiedon valossa näytä realismilta. CFO Sari kommentoi tavoitteita lyhyesti myös Q4-tulosinfossa ja tässä transkriptistä ote siitä:

Tavoitteet näyttävät siis kunnianhimoisilta myös yhtiön mielestä, mutta toki kasvu voisi olla ripeää, jos uusiin Tier1-operaattoreihin päästään sisään. Niissäkin todennäköisesti liikevaihdon volyymit kasvavat asteittain vuosien mittaan, joten tuo 2026 tulee aika nopeasti vastaan. Mutta kuten on tullut raporteissanikin todettua, on F-Securella hyvällä strategian toteuttamisella mahdollisuudet selvästi nykyisiä ennusteitani vahvempaan kasvuun :slight_smile:

F-Securen sijoittajasivuilta löytyy muuten analyytikoiden konsensusennusteet ja ollaan kasvun osalta selkeästi kaikki alle tavoitteiden:

14 tykkäystä

Heti noista kohdista 1 ja 2 päästään lyhyen aikavälin heiluntaan liiketoiminnassa ja osakekurssissa. Ei minua varsinaisesti haittaisi, jos F-Securen osakekurssi kuukauden välein pomppaisi vaikka 3 euroon ja laskisi 1,5 euroon. Siinä voisi yrittää myydä ja ostaa sitten tilaisuuksien auetessa.
Mutta itse yritän miettiä F-Securea pitkän aikavälin sijoituksena ja siitä pohtia jotain “fair valueta”, osakekurssia voi sitten peilata näihin ajatuksiin.

No mikä se F-Securen “fair value” on?? :man_shrugging:
Inderesin taulukossa F-Secure saa riskin 2/4. Ihan ymmärrettävä näkemys, mutta mielestäni F-Securen sijoituscase muodostuu vuosien ja vuosien kassavirroista ja siinä voi käydä erittäin hyvin tai erittäin huonosti. Eli yhtiö ja osake voi puksuttaa jotain tasaista +8% p.a. seuraavat 5 vuotta, mutta pitäisin todennäköisempänä, että osake nousee selvästi tai jos liiketoiminta menee heikosti, niin tuotto on huono.

Paljon on F-Securen liiketoiminta kiinni siitä, millaisia sovelluksia on antaa ja mihin kumppanikanaviin ne saadaan millaisin ehdoin myytyä. On se MAHDOLLISTA että Lookoutin kännykkä-turvaa myydään Euroopassa, F-Securen turvaa myydään Lookoutin kanaviin USA:ssa, Aasiassa vallataan jättioperaattoreita ja ne tuuppaavat asiakkailleen Totalia ja saadaan valtavasti softaa myytyä ja kovaan hintaan :rocket: :rocket:

Valitettavasti en pidä yllä esitettyä mitenkään todennäköisenä. Tässä on vähintään kaksi isoa kiveä kengässä:

Kuluttajat eivät ole mitenkään erityisen innokkaita käyttämään rahaa softaan! Sähköposti on ilmaista, kartat ja navigointi on ilmaista, hakukoneet on ilmaista jne jne.

Tähän päälle se toinen ongelma:

https://seekingalpha.com/article/4588971-microsoft-a-deep-dive-into-its-mammoth-cybersecurity-business

Miten saat kuluttajat maksamaan jopa 100 euroa vuodessa jostain Total-paketista, kun winner take all Microsoft on asennettuna jokaiseen Windows tietokoneeseen ja sisältää Defenderin ja näiden palveluiden kehittämiseen käytetään miljardea ja miljardeja vuodessa.

Tietoturvatuotteille ja -palveluille on varmasti kysyntää, mutta yritä saada kuluttajat maksamaan niistä, kun kaikilla on Microsoftin Defender automaattisesti ja erillisistä ohjelmistoista on saatavilla valtavasti vaihtoehtoja ja niistäkin monet ovat ilmaisia.

2 tykkäystä

Ihan pelkästään tähän tarttuen. Nykyisellä mallilla miten F-Securea myydään niin nämä jotka tietävät mikä on Microsoft Defender eivät osta tätä. Mutta ne jotka eivät tiedä ja myyjä sliipatulla tukalla kertoo että “tää on nyt se juttu” ostaa. Kohderyhmä ei ole tekniikasta ymmärtävät vaan nimenomaan ne jotka eivät ymmärrä.

…tai no kohderyhmä ovat ne operaattorit ja kumppanit. Tai no kohderyhmä itsessään on väärä sana tässä, mutta ymmärrätte toivottavasti mitä tarkoitan :smiley:

2 tykkäystä

Onhan Totalissa aika paljon muutakin kuin defenderin toiminnot. F-Securen kannattanee tähdätä juurikin noihin muihin palveluihin ja hakea sieltä se lisäarvo mutta tarjota paketissa perus pc tietoturvakin. Esimerkiksi luotettava ja nopea VPN on itselle ihan pakollinen yksityisyyden suoja nykypäivänä kaikkiin laitteisiin. Lisäksi paketissa on paljon muuta suojaa ja useita hyödillisiä toimintoja. Pikku hiljaa nämä tulevat kasvattamaan suosiota kun perus kuluttajan ymmärrys kehittyy.

7 tykkäystä

Ja kannattaa muistaa, että F-Securen tuotteet toimivat ristiin eri laitteilla. Mobiilista (Android/iOS) työpöydälle (Mac/PC) ja sen lisäksi on tarjolla operaattorin verkon päähän suojaa jne. Tuo on mielestäni aika iso etu, koska minunlaisiani ihmisiä, jotka eivät ole lukkiutuneet yhteen ekosysteemiin on aika paljon.

Tähän voisi varmaan myös kaivella jotain dataa kännykkä- ja PC-markkinoista, mutta taitaa iso osa surffailusta tosiaan nykyään tapahtua mobiililaitteilla eikä tällaisellä boomer-läppärillä millä itsekin näitä tekstejä naputtelen.

4 tykkäystä

Karon grillissä Mikko Hyppönen:

Aloitin lounastauolla katselemaan ja vaikka WithSecure on videon otsikossa niin eiköhän tämä myös hyödyllinen ole F-secure ketjuun.

5 tykkäystä

Tuli taas ihmeteltyä tätä F-Securen arvostusta.

Atte aiemmin selittikin, että koska F-Securelle ei ole kasaantunut omaa pääomaa niin nuo ROE:t ovat ihan jäätäviä. Tuo varmaankin tasaantuu joskus tulevaisuudessa johonkin järkevään lukuun.

Inderes ennustaa ROIC:ia 18-23% ROIC:ia tuleville vuosille ja OP käyttää taas return on employed capitalia (ROCE) 15-18% tuleville vuosille.

No jos vetää mutkia suoriksi ja ajattelee, että normaali ROE olisi 15% tai 20% niin jälleen näillä RW:n ja Laatugurun (Nesteen ketjussa höpisin näistä) saataisiin jotain tämmöistä kun tuottovaade on 10%, ROE on 15/20% ja kasvuksi arvataan hitaampi 4% jolloin neutraalit P/E:t:

(1-0.04/0.15)/(0.10-0.04) = 12,2
(1-0.04/0.20)/(0.10-0.04) = 13,3

P/E 12,2 13,3 12,2 13,3
EPS 0,14 0,14 0,16 0,16
Osakkeen arvo € 1,7 1,86 1,95 2,12
Osakkeen arvo ilman kasvua (EPS/tuottovaade) 1,4 1,4 1,6 1,6
Kasvun hinta 0,4 0,4 0,2 0,2
Kasvun arvo 0,3 0,4 0,35 0,52
  • Inderesin EPS ennusteet ovat korkeammat kuin konsensus
  • Konsensus 24e EPS on 0,14, Inderes 0,16
  • Konsensus 25e EPS on 0,16, Inderes 0,19

ROE ja ROIC eivät käsittääkseni ole tällä tavalla yhteensopivia, joten tässä oli aika rajusti olettamuksia. F-Secure teki käsittääkseni aiemmin aika kovaa oman pääoman tuottoa ja Laatugurussakin taidettiin puhua siitä, että pystyykö F-Secure “ylläpitämään 30% ROE:a”.

Ensi vuoden ennusteilla osake ei tällä tavalla laskeskeltuna kuulosta kauhean kalliilta.

Koitin myös etsiä verrokkien arvostusta, mutta se osottautui yllättävän työlääksi. Inderesin vanhahtaneesta laajasta raportista Avastin P/E 23e oli 16,9 ja NortonLife Lock 13,7. Näihinkään peilaten F-Secure ei vaikuta kauhean kallilta.

Onkohan tässä nyt niin, että markkina ei oikein usko tuohon Lookout Lifen yritysostoon eikä pidä sen lisäämästä riskitasosta (lisääntynyt velka)? Toisaalta tuo ostos toi pääsyn Tier-1 -operaattoreihin USA:ssa ja jos F-Securen kilpailuetu oli kumppanikanava, voisi tuon ostoksen ajatella vahvistaneen sitä. Semmoinen tuntuma minulla kuitenkin on ollut koko ajan, että markkina näki tuon ostoksen lähinnä yritysarvoa tuhoavana eikä uskon sen tuovan kasvua suhteessa uuteen riskiin :smiley:

Kasvusta ja arvonluonnista tuli sellainenkin asia mieleen kun kuuntelin Damodaranin luentoja, että arvoa lisäävät yleensä eniten sellaiset firmat, jotka voivat luoda uusia tuotteita (mietitään esim. Applea aiemmin, ei ehkä tällä hetkellä). F-Securellahan on kuitenkin tuokin mahdollisuus esim. Sensen, tämän DNS-suojauksen ja tulevan scam/fraud -tunnistuksen kanssa mistä mainittiin Q4 yhteydessä.

Tämmöistä arki-iltapäivän pohdiskelua. Mitä muut ovat miettineet?

Sama disclaimer täälläkin, että olen surkea sijoittaja, ottakaa kaikki kirjoittamani suolan kanssa.

Halusin tuon konsensuksen myös tuoda tähän, koska Atte on näköjään vähän optimistisempi :slight_smile:

Tietenkin jos Apple/Google/MS tekevät kaikista pienemmistä kuluttajatietoturvayhtiöistä epärelevantteja niin sittenhän tässä casessa ei ole mitään tulevaisuutta :smiley:

13 tykkäystä

Toimitusjohtaja Timo Laaksosen katsaus tämän päivän yhtiökokouksesta :movie_camera:

6 tykkäystä

Nopea kommentti lomalta, että jos tsekkaat raportoidut epsit vs. konsensus nii mun ennusteet on napsun matalampia. Varmaa vertasit meidän oikaistua epsiä tuonne konsensussivun raportoituun. Oikaistun EBITAn osalta omat ennusteet ei lähivuosille juuri konsensuksesta poikkea.

4 tykkäystä

Atte ja Roni ovat tehneet uuden yhtiöraportin F-Securesta. :slightly_smiling_face: :gem:

F-Securen viime vuoden lopulla piristynyt orgaaninen kasvu oli rohkaiseva merkki käänteestä parempaan ja hälvensi mielestämme viime syksyn tulosvaroituksen jälkeen kohonnutta epävarmuutta yhtiön ympäriltä. Tästä huolimatta osake on ollut reilu kuukausi sitten julkaistun Q4-raportin jälkeen laskussa, mikä on mielestämme perusteetonta. Näin ollen tuotto/riski-suhde on kurssilaskun myötä parantunut ja F-Securen tarjoilemaa vahvaa kassavirtaa on nyt saatavilla pörssistä hyvin huokeaan hintaan.

image

17 tykkäystä

Uusi kumppanuus (ei muutoksia vuoden 2024 näkymiin):

F-Secure julkistaa uuden Tier 1 -tietoliikennepalvelukumppanuuden

Kumppanuus on vahva osoitus yhtiön strategian edistymisestä sekä arvokkaiden Tier 1 -kumppanuuksien solmimisessa, että innovatiivisten sulautettujen tietoturvaratkaisujen kehittämisessä.

Kuluttajatietoturvaratkaisujen globaali edelläkävijä F-Secure ilmoittaa ylpeänä strategisesta yhteistyöstä yhden maailman johtavan tietoliikennepalvelutarjoajan (CSP) kanssa. Tämä on merkittävä virstanpylväs F-Securen vision – tulla maailman johtavaksi tietoturvakokemuksen yhtiöksi – toteuttamisessa.

F-Secure tulee tekemään tiivistä yhteistyötä kyseisen johtavan CSP:n kanssa parantaakseen sen innovatiivista sulautettujen tietoturvatuotteiden ja -palvelujen valikoimaa. Nämä ovat osa CSP:n omaa sovellusta, ja palvelun odotetaan käynnistyvän vuoden 2024 toisella puoliskolla. Kumppanuus on osoitus F-Securen vankkumattomasta sitoutumisesta innovatiivisten tietoturvaratkaisujen tarjoamiseen sekä kuluttajille että palveluntarjoajille, jotka haluavat suojella asiakkaitaan.

F-Secure korostaa nyt enemmän kuin koskaan tuoreen Lookout Life -yritysoston merkitystä. Yritysosto on kohentanut merkittävästi yhtiön mobiilikeskeisiä valmiuksia, teknologioita ja osaamista, mikä edesauttaa uusien Tier 1 -kumppanuuksien solmimista. Lookout Lifen huipputeknologioiden integrointi on vahvistanut F-Securen asemaa johtavana toimijana kuluttajatietoturvan alalla ja luonut turvallisuuden tunnetta meille kaikkein tärkeimmissä digitaalisissa hetkissä.

“Olemme innoissamme tästä strategisesta kumppanuudesta ja osoittaessamme jälleen sitoutuneisuutemme tarjota asiakkaillemme ja kumppaneillemme erityislaatuisia tietoturvakokemuksia”, sanoo F-Securen toimitusjohtaja Timo Laaksonen. “Yhteistyömme korostaa F-Securen sitoutumista johtaviin tietoturvaratkaisuihin, jotka vastaavat sekä arvostettujen kumppaneidemme että maailmanlaajuisen asiakaskuntamme kehittyviin tarpeisiin. Tämä kumppanuus vahvistaa entisestään F-Securen mainetta ensisijaisena kumppanina johtaville palveluntarjoajille, jotka etsivät kehittyneitä tietoturvaratkaisuja asiakkailleen. Kumppanuus tukee suunnitelman mukaista kasvuamme, eikä se aiheuta muutoksia F-Securen vuoden 2024 näkymiin.”

“Upottamalla tietoturvaominaisuudet saumattomasti televiestintä- ja muihin suosittuihin kuluttajasovelluksiin F-Secure antaa yrityksille mahdollisuuden parantaa tarjoomiaan ja turvata samalla käyttäjien tiedot ja yksityisyys ennennäkemättömällä tehokkuudella ja helppoudella”, sanoo F-Securen tuoteliiketoimintajohtaja TL Viswanathan. “Olemme edelleen sitoutuneet edistämään innovaatioita ja huippuosaamista kuluttajatietoturvan alalla, ja jatkuva menestyksemme on osoitus tiimimme omistautumisesta ja asiantuntemuksesta.”

22 tykkäystä

Atte on antanut kommenttinsa uudesta Tier1-operaattorikumppanista. :slight_smile:

9 tykkäystä

F-secure tänään Kauppalehdessä palstalla ‘Viikon osake’ (sekös kurssia tänään piristää?).

1 tykkäys

Näin se taitaa olla, kun muita uutisia ei ole silmään pistänyt. Tuossa vielä tuo maksumuurin takana oleva juttu:

Eipä siinä juuri uutta ole, jos on lukenut meidän viimeisimmät päivitykset yhtiöstä :slight_smile:

Tämmöinen uutinen oli myös tänään Kauppalehdessä:

Tuohon “ostanut läpi kurssilaskun” voisi täydentää sen, että johdon ostothan ovat liittyneet pääosin F-Securen henkilöstön osakesäästöohjelmaan, jolloin luonnollisesti johtoryhmä on sen puitteissa tasaisesti ostellut osakkeita viime vuosina. Toki onhan se positiivista, että ohjelmaan on osallistuttu :smiley:

18 tykkäystä

Tämäkin ketju näköjään hiljentynyt liiankin tehokkaasti, perjantaina kuitenkin luvassa Q1-tulosjulkistus, tässä @Atte_Riikola :n ennakkokommentit: F-Secure Q1 perjantaina: Orgaanisen kasvunäkymän tunnustelua - Inderes

F Secure Pre Q1'24

Tuolla foorumin yläkulmassa onkin mainos tulos-liveen, jos joku haluaa kuunnella aamukahvin siemailun lomassa, oletus toki on, että kukaan ei ole työmatkalla tai töissä siihen aikaan :slight_smile: : F-Secure Q1'24 -tuloslive pe 26.4. klo 7:55 - Inderes

20 tykkäystä

F-Securelta pykälän odotuksia parempi Q1-raportti. Mukava nähdä, että orgaaninen kasvu jatkui piristymistään edellisestä neljänneksestä, mikä luo uskoa, että viime vuoden haasteet ovat nyt takanapäin.

Huomasin tuossa tuloskommenttia kirjoittaessa, että jostain syystä nuo ennakkokommentin EBITA-marginaaliin viittaavat kannattavuusprosentit oli laskettu oikaistusta liikevoitosta :man_facepalming: Fiksailin nyt oikeat prosentit aamutulostaulukkoon. Livessä tuli siis mahdollisesti höpöteltyä hieman vääristä kannattavuusluvuista… Mutta positiivista, että suhteellinen kannattavuus heikkeni odotuksia vähemmän vertailukaudesta.

14 tykkäystä

Iltapäivää ajatellen olisi kiinnostavaa kuulla vielä tarkempia kommentteja miten näkevät tuon kumppanikanavan kehityksen loppuvuoden aikana. Ja tähän liittyen tuo ilmoitettu merkittävä CSP asiakkuus, joka tiedotettiin alkavan H2 aikana, millainen odotus alun vauhdille on?

Nämä ovat ymmärrettävästi hitaita kun pitää saada vierasorganisaation toimimaan yrityksen eduksi, mutta toisaalta merkittävä asia kassavirran kannalta ja siten voisi toivoa realistista näkemystä (siis ei yltiö optimistista) näiden kehittymisen suhteen.

4 tykkäystä

Nämä teemat löytyivätkin jo haastattelun kyssärilistalta :slight_smile:

5 tykkäystä

Tässä Timon tuoretta haastattelua:

9 tykkäystä