F-Secure sijoituskohteena

Tässä Timon tuoretta haastattelua:

11 tykkäystä

Atte ja Roni ovat tehneet uuuden yhtiörapsan F-Securesta Q1:n jälkeen. :slight_smile: :gem:

F-Securen Q1-tulos oli hieman odotuksia parempi ja kokonaisuutena yhtiöltä nähtiin hyvä aloitus vuodelle. Viime vuoden haasteiden jälkeen orgaanisen kasvun käänne viime neljänneksinä takaisin oikeille urille vahvistaa uskoa käänteen kestävyydelle epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta. Hälventynyt epävarmuus on heijastunut viime aikoina positiivisesti myös F-Securen osakkeeseen, jonka arvostus kurssinoususta huolimatta on edelleen maltillinen.


EDIT:

Kommentit vielä:

8 tykkäystä

Sijoituskästi on tehnyt hyvän tviittiketjun F-Securesta. :slight_smile:

https://x.com/sijoituskasti/status/1800062355117678891

Loput tviittiketjusta, kannattaa lukea Äxästä (selkeämpää), jos mahdollista





15 tykkäystä

Olen F-Securessa mukana sekä sijoittajana että kuluttajana. Noin kuukauden ajan Totalin käytössä on ollut merkittäviä ongelmia - ulosloggauksia, VPN ei toimi, uudelleenasennuksia.

Kävin asentamassa appeja uudestaan, niin kiinnitin huomiota sovelluksen saamiin todella huonoihin arviointeihin noin kuukauden ajalta appstoressa. Lupauksia paremmasta (copypastetettuja vastauksia) on ollut, mutta ongelmat jatkuvat.

Oma näppituntuma on, että F-Securen case lepää aika paljon sen varassa miten total toimii (suoraan myytynä tai kumppaneiden kautta). Jos tuo sovellus saa kolmosen arvioita ja kilpailijat päälle nelosen, niin saa olla melkoinen markkinamies joka tätä uusille markkinoille saa myytyä. Sijoitustarinalta katoaa minusta pohja, jos tämä ei enää profiloidu premium tuotteeksi.

Olisi kiva tietää, onko kumppaneilta tullut reklamaatioita, ovatko nämä vielä vaikuttaneet myyntiin ja miksi ongelmat ovat niin sitkeitä, ettei niitä saada korjattua.

12 tykkäystä

Moi, tässä Timo F-Securelta. Aivan aiheellisia huomioita ja huolta. Meillä on ollut toukokuun ja kesäkuun alun aikana haaste tietyssä Totalin käyttötilanteessa, jossa käyttäjä on logattu aiheetta ulos palvelusta ja sovellus on vaatinut tällöin uutta sisäänkirjautumista. Ongelma on korjattu ja siitä pääsee eroon, kunhan varmistaa, että on ottanut käyttöön viimeisimmät Totalin sovelluspäivitykset.
VPN-palvelun osalta olemme kohdanneet haasteita erityisesti Applen iOS-käyttikseen tekemien muutosten takia. F-Securen VPN-palvelu käyttää siis iOS-laitteissa Applen käyttiksen mukana tulevaa tunnelointiprotokollaa. Emme ole saaneet Applelta tarvittavaa tukea kyseisten ongelmien ratkaisemiseen, joten olemme tuomassa Totaliin vaihtoehtoisia VPN-palvelun tarvitsemia tunnelointiprotokollia, joilla käyttäjien kokemat ongelmat poistuvat. Olemme hyvin pitkällä tuon arkkitehtuurimuutoksen tekemisessä, mutta testit ja tuotteistus vaativat vielä jonkin aikaa ennen uuden VPN-version julkistamista käyttäjille.

47 tykkäystä

Kiitos Timo selventävästä vastauksesta. Ymmärrän toki, että hiljaisen jakson aikana paljon tarkemmin tätä ei pysty kommentoimaan, mutta tämäkin antaa uskoa että ongelmat on otettu vakavasti ja tulevat korjaantumaan.

Menestystä tämän kanssa ja mukavaa juhannusta.

9 tykkäystä

OP:n Katja Hakala ja Kimmo Stenvall juttelivat F-Securesta ja WithSecuresta. :slight_smile:

Videolla käymme läpi yhdessä seniorianalyytikko Kimmo Stenvallin kanssa kotimaisia tietoturvayhtiöitä WithSecurea sekä F-Securea ja näiden yhtiöiden taustaa, yhteistä historiaa, kilpailuetuja ja riskejä sekä sitä, miltä yhtiöt näyttävät ESG-näkökulmasta.

Aiheet:

00:42 Mitä yhtiöt tekevät, mitä ovat yhtiöiden asiakaskunnat ja minkälainen yhtiöiden historia on? 02:15 Mitkä ovat yhtiöiden kilpailuedut ja riskit? 04:38 Miltä yhtiön arvostus näyttää? 06:38 Miltä H2 yhtiöiden osalta näyttää? 07:56 Miten ESG-tekijät näkyy näissä yhtiöissä?

4 tykkäystä

Ketjussa on aika hiljaista :slightly_smiling_face: Kurssikin on lasketellut pienestä spurtistaan mukavasti.

Huomasin, että OP tarjoaa nyt Platinum-kortin yhteyteen F-Securen palveluita:

Tämmöisten lisäksihän vakuutusyhtiöt voisivat olla ihan varteenotettavia kumppaneita.

9 tykkäystä

Hei
Sari/CFO F-Securelta tässä. Kyllähän pankit ja vakuutusyhtiöt on mainittu strategiassamme jo pitkään. Tämä IR-sivujemme strategiaosuudesta:

3. Expand into new channels

Currently, most channel partners are communication service providers. However, banks, insurance companies, and retailers are facing similar business challenges to communication service providers, including slower revenue growth, high churn, and limited differentiation options. We believe we are well-positioned to help these service providers address the same challenges that we have helped communication service providers tackle. This, in turn, enables us to replicate our proven business model and service offering and thereby significantly expand our potential customer base in a scalable manner.

21 tykkäystä

Atte ja Roni ovat kirjoitelleet etkokommentit, kun yhtiö julkaisee Q2-tuloksensa tämän viikon torstaina. :slight_smile:

F-Secure raportoi Q2-tuloksensa torstaina klo 8.00. Kasvu on ollut edelleen voimakasta, kun Lookout-yritysosto tuo viimeistä kertaa epäorgaanista piristettä liikevaihtoon. Orgaanisen kasvun odotamme olleen vain niukasti positiivista, mutta liikevaihdon jatkaneen kasvussa edelliseen neljännekseen nähden. Ennustamme operatiivisen tuloksen kasvavan selvästi liikevaihdon kasvun sekä kannattavuuden maltillisen paranemisen myötä pehmeästä vertailukaudesta. Raportissa tarkastelun aiheena on jälleen kasvunäkymät, jonka osalta Q1-raportissa nähtiin jo alustavia merkkejä piristymisestä.

8 tykkäystä

H1:

  • Liikevaihto kasvoi 24,9 prosenttia 72,9 miljoonaan euroon (58,3 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli 2,6 prosenttia.
    • Kumppanikanavan liikevaihto kasvoi 26,3 prosenttia 58,8 miljoonaan euroon (46,6 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli 3,5 prosenttia.
    • Suoramyyntikanavan liikevaihto kasvoi 19,3 prosenttia 14,0 miljoonaan euroon (11,8 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli -1,2 prosenttia.
  • Oikaistu EBITA oli 25,8 miljoonaa euroa (20,1 milj. euroa) ollen 35,5 prosenttia liikevaihdosta (34,4 %).
  • Liikevoitto (EBIT): 20,2 miljoonaa (12,4 miljoonaa).
  • Osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa (0,08 eur). Osakekohtainen tulos ilman yrityshankinnassa syntyneitä aineettomien hyödykkeiden poistoja oli 0,08 euroa (0,08 eur).1)
  • Liiketoiminnan rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja oli 32,4 miljoonaa euroa (9,3 milj. eur).
  • Nettovelka oli 166,6 miljoonaa euroa (191,3) ja nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen oli 3,2x.2)

Q2:

  • Liikevaihto kasvoi 19,6 prosenttia 36,5 miljoonaan euroon (30,5 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli 1,9 prosenttia.
    • Kumppanikanavan liikevaihto kasvoi 19,8 prosenttia 29,4 miljoonaan euroon (24,5 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli 2,4 prosenttia.
    • Suoramyyntikanavan liikevaihto kasvoi 18,4 prosenttia 7,1 miljoonaan euroon (6,0 milj. eur). Orgaaninen kasvu oli -0,1 prosenttia.
  • Oikaistu EBITA oli 13,2 miljoonaa euroa (9,9 milj. euroa) ollen 36,1 prosenttia liikevaihdosta (32,4 %).
  • Liikevoitto (EBIT): 10,2 miljoonaa euroa (4,1 miljoonaa).
  • Osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (0,04 eur). Osakekohtainen tulos ilman yrityshankinnassa syntyneitä aineettomien hyödykkeiden poistoja oli 0,04 euroa (0,04 eur).
  • Liiketoiminnan rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja oli 20,7 miljoonaa euroa (-0,1 milj. eur).

Atelle ja Ronille :parrot: ja :100: pistettä.

22 tykkäystä

Varman ja hyvänoloista suorittamista yhtiöltä. Minua alkoi nyt kuitenkin kovasti mietityttää, että nyt kun yritysoston buusti oli viimeistä kertaa luvuissa ja vuosi 2024 päätyneen ohjeistuksen mukaan 150m€:n paikkeille (EBITA 34,4% H1/2024) tai hieman alle, niin miten ihmeessä yritys aikoo kasvaa 2026 vuoteen yli 200m€:n LV:n yritykseksi ja EBITA yli 42%?

Liikevaihdon pitäisi kasvaa pari vuotta yli 15%:a ja kannattavuuden pysyä mukana. Tähän ei ihan tavanomaisella suorituksella ole realismia päästä yhtiön käyttämällä mittarilla: ”F-Secure Oyj noudattaa sisäisenä suorituskyvyn mittarina ja ohjaavana periaatteena Rule of 40 -tunnuslukua, jonka mukaan liikevaihdon kasvuvauhdin ja kannattavuusmarginaalin tulisi olla yhteensä vähintään 40 prosenttia.” Minun silmääni yhtiön 2026 tavoite alkaa näyttämään aika haastavalta saavuttaa tai siihen vaaditaan joko erityisen ainutlaatuista suorittamista pari seuraava vuotta taikka lisää yritysostoja. Mitä muut forumin jäsenet ajattelevat näiden 2026 tavoitteiden saavuttamisen realistisuudesta? Onko yhtiöllä uskottavia keinoja päästä näihin tavoitteisiin?

6 tykkäystä

Mahdollista, mutta vaatii useamman uuden Tier1 asiakkuuden. Muistaakseni arvio oli, että yksi uusi asiakas nostaa pienellä viiveellä noin 10 milliä liikevaihtoa.

3 tykkäystä

Juuri näin. Tavoite on kunnianhimoinen ja se vaatii merkittäviä voittoja Tier-rintamalla. Osari oli mielestäni neutraali. Orgaanisen kasvun heikkous oli ainoa negatiivinen puoli, sillä kannattavuus ja rahavirta olivat hyvällä tasolla. Odotin, että ohjeistusta olisi tarkennettu, sillä nyt HI1-luvuilla liikevaihto olisi siellä ohjeistuksen keskipisteessä. Ilmeisesti vielä on hieman epävarmuutta loppuvuoden suhteen.

Raportista näkyy hyvin, miten P-Amerikasta on tullut Pohjoismaiden ja muun Euroopan rinnalle kolmas tukijalka. Seuraavien vuosien osalta on kiintoisaa seurata nouseeko P-Amerikan osuus suurimmaksi alueeksi ja onko orgaaninen kasvu siellä kuinka paljon Eurooppaa nopeampaa.

4 tykkäystä

Itsekin olen kyseenalaistanut 200 M€ liikevaihtoa 2026 mennessä. F-secure on kuitenkin pitänyt tiukasti kiinni tavoitteestaan ja panostaa koko ajan Tier1-kumppanuuksiin. En takerru absoluuttiseen 200M€ ohjeistukseen, pääasia että suunta on oikea ja kannattavuus paranee kohti ohjeistusta. Saavutetaanpa se sitten 2026 tai 2027, ei ole suurta merkitystä. :face_with_monocle:

5 tykkäystä

Tässä on Aten ja Ronin kommentit tuoreesta Q2-tuloksesta. :slight_smile:

F-Securen aamulla raportoimat Q2-luvut olivat isossa kuvassa linjassa ennusteidemme kanssa. Orgaaninen kasvu oli kuitenkin hieman odotuksiamme pirteämpää, mutta Lookoutin vaikutus liikevaihtoon sen sijaan jäi hieman odotuksistamme. Kannattavuudessa nähtiin odotetusti selvä parannus, joskin parannusta selittää osaltaan tuotekehitysmenojen suurempi aktivointi taseeseen. Suhteellisen leveät ohjeistushaarukat toistettiin, mikä viestii edelleen nähdäksemme jossain määrin epävarman markkinatilanteen jatkumisesta.

4 tykkäystä

Tuosta on Inderesin materiaaleissakin ollut useamman kerran puhetta, että tuo tavoite tuskin on enää realistinen, kun pari huonompaa vuotta osui tähän kohtaan.

@Atte_Riikola mikä syy tuolle tuotekehityksen aktivoinnille on? Paranneltiin lukuja vai jotain sääntelyä? Taseessahan ei kauheasti mitään nyt olekaan.

2 tykkäystä

Tuossa Q1-päivityksestä ainakin osittainen vastaus kysymykseen:

image

8 tykkäystä

Atte haastatteli F-Securen toimitusjohtajaa Timo Laaksosta :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:14 Q2 kohokohdat
01:43 Kumppanikanava
03:31 Suoramyynnin näkymät
04:13 Taustatekijät hyvän kannattavuuden takana
06:10 Lookout Lifen onnistumiset ja haasteet
08:46 Uusi Tier 1 asiakas
09:51 Muutokset johtoryhmässä
12:21 Ohjeistus ja näkymät

5 tykkäystä

Aten ja Ronin kirjoittelema uusi yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

F-Securen Q2-avainluvut kehittyivät pitkälti odotustemme mukaisesti ja yhtiö jatkoi edellisen neljänneksen tavoin maltillisen orgaanisen kasvun sekä vahvan kannattavuuden polulla. Tasaiseen suorittamiseen nähden hieman yllättäen leveä ohjeistushaarukka vielä toistettiin, sillä loppuvuoden kehityksen yllä on edelleen tiettyjä epävarmuustekijöitä. Isossa kuvassa F-Secure etenee oikeaan suuntaa ja osake on edelleen maltillisesti hinnoiteltu. Ennusteemme ovat pitkälti ennallaan ja toistamme 2,3 euron tavoitehintamme sekä lisää-suosituksen.

9 tykkäystä