Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

BEXMAB-updatessa Juho kertoi Faronin strategian.

Vaikka nyt on slideilla suunnitelma plan B-reitistäkin lopulliseen myyntilupaan saakka kontrolloidulla trialilla, eli ensin AA vasteiden perusteella ja lopulta täysi myyntilupa elossaolon perusteella, voimassa oleva strategia on yllä. Sellaista ei ole ainakaan vielä viestitty, että osakeanneilla aletaan rahoittaa ”suurta” trialia.

BEXMAB-update oli 19.3.24 ja maaliskuun corporate deckissa on 15.3.24 tilanne, joten yllä oleva Juhon strategialausuma on myöhäisempi tieto kuin deckistä täällä nuuskittu Plan B.

Tämän päivän tiedote touko-kesäkuun tapahtumista sopii tuohon Juhon kommunikoimaan strategiaan. Riittääkö toukokuun lopun data ”for ongoing partnering discussions and the major upcoming industry events +ASCO” vai mennäänkö syksyyn, nähdään.

9 tykkäystä

…Tänään tiedote.? Missä julkaistu?..Iso kysymys todellakin on riittääkö faasi 2 tulokset partnerointiin. Jollei ,niin rahaa tarvitaan osakeannin muodossa käsittääkseni.

4 tykkäystä

HMA on HypoMetylating Agent ja käytännössä tarkoittaa azaa. Jos pidetään toistaiseksi fokus vain HMA failed MDS:ssä, on yksinkertaisempaa, koska sitä kohti pusketaan. Standardihoito on aza. Ei vene. Venetoklaksia vasta testataan faasi 1/2. Siitä voi joskus tulla se, mihin Bexiä verrataan teholtaan ja haitoiltaan. Ensin valmistunee ensilinjan MDS faasi 3 trial, jos vain saisivat tulokset julkaistua. Jos vene failaa siinä, tuskin tulee myöskään HMA-MDS:ään kisaamaan. Doctors choice voi tarkoittaa esim. MDS:ssä tavallisia punasolusiirtoja ja muita tukihoitoja. Jos antavat jollekin off labelina venetoklaksia, meneekin jännäksi, koska Markun puheista ymmärsin, että Bex/kontrolliryhmän potilasmäärien suhde olisi 2/1. Muutama vene-potilas voisi korkeintaan sekoittaa analyysiä.

Ensilinjan MDS:ssä saa hyötyä n. 50 % pelkästä azasta. HMA-MDS:ssä vain 10 %.

Kiitos tarkkuudesta, eilinen olisi ollut oikea ilmaisu. Tänään ilmaistuna toissapäiväinen.

4 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Päivä kerrallaan tässä oppii vähän uutta. Terminologian sisäistämiseen menee jo aikaa. Muistanko oikein että hma failed mds potilaan elinajan odote oli 6 tai 9 kuukautta? Voidaanko faasi 1 ja 2 tuloksia käyttää os:n osoittamiseen pivotaali vaiheessa vai voiko saada myyntiluvan ennen tätä? Tästä varmasti keskustellaan fda:n kanssa.

1 tykkäys

Ilmankos Venelle ei löytynyt oikein myyntilukuja kun niitä koitin joskus googlailla. Tää tuli siis uutena tietona mulle, että Vene ei ole vielä lääke.

HMA failed luonnollisesti edullisin reitti kun vertailuryhmää syntyy koko ajan lisää, niin eikös ryhmä 1 ja ryhmä 2 synny jo pelkästään sillä, että annetaan ryhmälle Bexiä ja verrataan niin isoon otantaan HMA failed -potilaita kuin halutaan. Näin mä oon sen käsittänyt, mutta tuo Venen tilanne edellisessä viestissä oli mulle yllätys.

Lisäyksenä vielä, että oon kyllä itse törmännyt vielä maltillisempiin lukuihin ensilinjan hyötyjistä. Ne on ollut jotain 4X, mutta pitäis penkoa vanhoja luettuja juttuja aiheesta.

1 tykkäys

Kyllä venetoklaksi on jo markkinoilla (esim. VENCLYXTO 10 mg tabletti, kalvopäällysteinen 1 x 14 fol - Verkkoapteekki.fi).

Käyttöaiheena on KLL. Ehkä Vino_Pino viittasi faasi 1/2:een MDS:ssä?

Venetoklaksin myyntilukuja pitäisi kyllä etsivän löytää verkosta.

4 tykkäystä

Abbvie myi Venetoclaxia vuonna 2023 noin 2,3 miljardin USD edestä

1 tykkäys

Venetoklaksin käyttökohde KLL= Krooninen lymfaattinen leukemia (googlasin)

1 tykkäys

Törmäsinpä vahingossa Duokkarin juttuun MDS:stä (maksumuurin takana; jutun alku luettavissa) https://www.duodecimlehti.fi/duo18171

Siellä mainitaan Keros Therapeutics lääkeyhtiön faasi II:ssa oleva Ker-050,

…tietyn MDS-tyypin hoitoon Yhdysvalloissa hyväksytty… …joka vaikuttaa tyypin IIA-aktiviinireseptorin kautta ja estää TGF-beeta-signalointia: lopputulemana on inefektiivisen hematopoieesin vastavaikutus.

Kiinnostuneille iltalukemista (pitää itsekin perehtyä):

https://clinicaltrials.gov/study/NCT04419649

EDIT:
Ja vielä fast-track uutinen Ker-050 / elritercept / elritersepti:
https://www.empr.com/home/news/drugs-in-the-pipeline/elritercept-fast-tracked-for-lower-risk-myelodysplastic-syndromes/

3 tykkäystä

Yritin ainakin :smile: Venetoklaksi on ihan oikea lääke. Sillä hoidetaan Bexin testikohdetta AML:ää. ”Combination therapy for AML with the venetoclax + hypomethylating agents (HMAs; azacitidine or decitabine) has been approved in the US since 2018 (accelerated approval by the US Food and Drug Administration in November 2018, with subsequent full approval in October 2020)”. Suomessakin sillä on virallinen käyttöaihe ensilinjan AML, jos kantasolusiirto ei tule kyseeseen.

Faron ehti jonkun ensilinjankin AML-potilaan rekrytä, ennen kuin alettiin keskittyä r/r AML:ään ja viimein r/r MDS:ään eli HMA-MDS:ään. Heillä oli käytössä aza+vene+Bex.

Faron otti linjaksi noihin hoitoresistentteihin eli r/r AML, että vain aza+Bex. Markku on ollut sitä mieltä, että tuossa vaiheessa jos potilaita vielä kiusataan venetoklaksilla, viettävät loppuelämänsä teholla eikä kotona. Nyt jänskätään (MDS ohella) miten pitkäksi 18 r/r AML faasi 1-potilaan survival venyy, vasteethan eivät olleet valikoimattomilla 1-6 mg/kg annoksilla kummoisia. Aza+vene OS on n 6 kk eli siitä pitäisi parantaa…15.3.24 tilanne taisi olla silmämääräisesti katsottuna 4-5 kk optimoimatta annosta. Jos päästäisiin 6 kk, menisi Bex elämänlaatukortilla venen ohi.

Maailmalla on trialeja eri molekyyleillä r/r AML:ään, niissä on aza+vene mukana. Joutuuko Faron nöyrtymään siihen porukkaan, saa nähdä. Uudelleen käynnistystä AML-haara odottaa ja sitä rahoitusta siihenkin.

8 tykkäystä

Juu, kirjoittaja mainitsee noita punasolusiirtojen (ja siten rautakuorman haittojen) vähentämiseen kehitettyjä valmisteita eli ns. tukihoitoja lievempään päähän eli LR eli lower risk MDS:ään. BEXMABissa tutkitaan HR eli higher risk. Faron varmaan mielellään siirtyisi hoitoresistentistä jo ensilinjaan ja siellä lieviinkin vähitellen. Haitat kun ovat vähäiset, olisi ok käyttää Bexiä, vaikkei olisi vielä kuolemansairas.

Kopioimatta koko juttua, Bex mainitaan tai ainakin ”aza+erilaiset vasta-aineet”, no, kaikkihan ton nyt ”tietää”, että mitä ne/se on :wink:

”ASH:ssa raportoitiin useista kliinisistä tutkimuksista useilla eri lääkkeillä mukaan lukien atsasitidiini ja erilaiset vasta-aineet suuren riskin MDS:ssa. Nämä kaikki saattavat pian kuulua aikuishematologian yksiköiden työkalupakkiin nykyisten keinojen ohella. Vaikean taudin haastavan hoidon tunnelin päässä näyttää olevan valoa. Tätä valoa näkyy kaikille MDS-diagnoosin saaneille potilaille, myös ikähaitarin yläpäässä oleville.”

7 tykkäystä

Kyllähän faronilla taitaa ihan strategia markkinoille menoon olla kunnossa. Kun noita niiden tiedotustilaisuuksia/haastatteluja kuuntelee uudestaan tajuaa näin maallikkona aina uusia juttuja. Toi potenttiaali euroihin buustaamaan pd1 resistenttejä potilaitten lääkkeitä on ihan älytön. Tosin pembrolla ja muilla hemmetisti myyvillä lääkkeillä varmasti halutaan rahastaa niinkauan kuin on mahdollista. Tuntuu siltä että faroni on puskemassa markkinoille häiriötä pienellä budjetilla. Markkuhan vastasi bexmab studyssa ihanne partnerin olevan rikas. Tulkitsen vastauksesta turhautumisen nysväämiseen jos potenttiaalia on vaikka muille jakaa. En itsekkään tajunnut kunnolla, että tästä koitetaan kehittää syöpälääke useaan eri aiheeseen(tukemaan vanhoja lääkkeitä,kemoa yms). Hyvä tästä vielä tulee maltilla. Juho kertoo kapteenina suunnan ensi kuussa.

9 tykkäystä

Galluppi

Faronille partneridiili vuoden sisällä?

  • Kyllä
  • Ei
0 äänestäjää
3 tykkäystä

Itse koen, että tämä on meikäläiselle myöhäisheränneelle sijoittajalle “Once in lifetime” tilaisuus. Siksi olen valmis ottamaan “isoakin” riskiä. Potentiaalista ajattelen edelleen, että, jos maailmassa 20 milj ihmistä vuosittain sairastuu syöpään ja BEX:ä saisi vaikka vain 1%(200 000)potilasta, niin kohtuullisellakin hinnoittelulla puhutaan miljardien vuosimyynnistä. Sit jos mietitään, että 10 milj ihmistä vuosittain kuolee syöpään, kun nykyhoidot eivät auta, niin kuinka moni voisi saada bexiä? Uskon, että Jalkasten kommentit 50 miljardin myynnistä pohjautuvat myös johonkin laskelmiin, että se on mahdollista vaikkakin vaikea uskoa.

6 tykkäystä

Hyvä kysely. Kyselyhän ei sinänsä ota kantaa, mikä partneridiili on. Vastaajat ehkä käsittävät omalla tavallaan.

Onko se M&A diili eli Faron firmana sulautetaan osaksi isompaa, rahaa ja osakkeita liikkuu.

Ostaako joku koko firman pois rahalla saadakseen oikeudet tuotteisiin ja Faron häviää yhtiönä.

Koskeeko diili Traumakinea, muttei Bexia.

Tekeekö Faron diilin Haematokinen kehittämisoikeuksista yhdessä isomman kanssa tai luopuuko kokonaan.

Koskeeko diili Bexiä verisyöpiin. Luetaanko niihin vain HMA-MDS vai myös muu MDS, entä r/r AML ja muu AML, entä muut Cleveriä ilmentävät kuten CMML ja lymfoomat, joita on niitäkin huomattavat potilasmäärät. Useita vaihtoehtoja.

Koskeeko diili Bexiä viimeisenä hoitona toivottomiin kiinteisiin syöpiin.

Koskeeko diili Bexiä tiettyihin kiinteisiin syöpiin käyttöaihe kerrallaan kombona muiden immuno-onkologisten esim. PD-1, PD-L1, CTLA-4 etc kanssa vai niissäkin vain tietyn molekyylin kanssa.

Koskeeko diili kaikkia kiinteitä syöpiä kaikkien mahdollisten kombojen kanssa, sädehoito, sytostaatit, nykyisissä ja tulevissa trialeissa testattavien tarkkuuslääkkeiden kanssa.

Koskeeko diili Bexiä kaikkiin mahdollisiin käyttöaiheisiin.

Sitten vielä kaikki em. kohdat erikseen; huono diili, tyydyttävä, hyvä, loistava diili.

Kaikki em kohdat erikseen; kertakorvaus jokaisesta tai sitten etumaksu ja etappimaksut step by step.

Näitä on siis 0-100. Lisäksi olisi hyvä ottaa huomioon, että maailma tänään on eri kuin huomenna eli Faronin tilanne muuttuu ajan funktiona. Pidetäänkö toi kysely tollaisena ja siihen käydään muuttamassa näkemystä tarvittaessa vai tehdään aina uusi esim kerran kuussa. Ja sentimentti heiluu aina uutisten mukaan.

25 tykkäystä

Illan ratoksi , kun odottavan aika on pitkä: Apulanta, Odotus.Varmaan Faronillakin Ajatellaan et tahtoisin näyttää sulle tulokset ja poistaa mustat verhot. Mut aikanaan kaikki ja ehkä kerran kölin alta vedetyt palkitaan…Hope so

5 tykkäystä

Aiemmin tuli kirjoitettua, että makrofagit ovat kyllä jatkuvasti syöpäimmunologiassa esillä, mutta Cleveristä ei juuri näy mainintoja. Korjataan:

Pathways and molecules for overcoming immunotolerance in metastatic gastrointestinal tumors eli “Polkuja ja molekyylejä immunotoleranssin voittamiseksi metastasoituneissa ruoansulatuskanavan (GI) kasvaimissa.”

Frontiers in Immunology 5.4.24 julkaistussa artikkelissa viitataan viiteen eri Clever-1-julkaisuun. Clever-1 on se Bexin kohdemolekyyli. Ei ole tämän kirjoittajilla ainakaan mitään siteitä Faroniin.

Kirjoittavat (ainakin suurimmalta osin korjattuna) suomennoksena tuosta miltei runollisesta tekstistä:

”Syövän mikroympäristön monimutkaisessa maisemassa makrofagit nousevat keskeisiksi orkestroijiksi. Tässä monimutkaisessa ympäristössä niiden dynaamiset vuorovaikutukset, usein imusuonten kanssa, vaikuttavat merkittävästi miten syöpä käyttäytyy. Immuunijärjestelmän vartijoina nämä solut navigoivat kasvainten monimutkaisessa maastossa, muokaten ympäristöä tavoin, jotka voivat joko estää tai edistää syövän etenemistä. GI-syövät kohtaavat Tuumoriin Liittyvien Makrofagien (TAM) merkittävän vaikutuksen. Nämä makrofagit, joille on ominaista huomattava monipuolisuus, voivat omaksua M1- tai M2-fenotyyppejä tai molempien sekoituksen, vaikuttaen kasvaimen mikroympäristöön. Niiden läsnäolo ja toiminnallinen muovautuvuus korostavat immuunijärjestelmän ja GI-syöpien etenemisen välistä monimutkaista vuorovaikutusta.

Immuunisäätelyn ja verisuonten dynamiikan risteyskohdassa on Clever-1, molekyyli, joka on kietoutunut tiiviisti syöpäkuvioihin. Sijoitettuna immunosuppressiivisiin M2-makrofageihin ja tiettyihin endoteelisoluihin, Clever-1 ilmenee kriittisissä paikoissa, kuten imusuonissa, maksassa, pernan sinusoidissa ja korkeissa endoteelivenuoleissa (HEV) (131, 132). Sen monipuolinen osallistuminen soluprosesseihin, jotka vaihtelevat solujen liikkumisesta kudoksen uudelleenmuokkaukseen, maalaa Clever-1:n avainpelaajaksi syövän etenemisen monimutkaisessa orkestraatiossa (132, 133). Clever-1:n strateginen sijainti immunosuppressiivisissa M2-makrofageissa ja endoteelisoluissa asettaa sen strategisesti kriittisiin paikkoihin, kuten imusuoniin, maksaan, pernan sinusoidiin ja HEV:iin. Clever-1-geenin ilmentymisen puuttuminen nousee esiin merkittävänä esteenä kiinteän kasvaimen kasvulle. Mielenkiintoisessa vuorovaikutuksessa kehon omien puolustusmekanismien kanssa tämä puute stimuloi CD8+ antituumorisolujen aktivaatiota. Tämä vaikutus on yhteneväinen PD-1-tarkistuspisteiden estäjien tulosten kanssa, vihjaillen Clever-1:n keskeisestä roolista hauraan tasapainon säätelijänä kasvaimen leviämisen ja immuunivalvonnan välillä.

Tehokkaampien syöpähoitojen tavoittelussa houkuttelee synergistinen hoitomenetelmä. Tätä varten yhdistelmähoito anti-Clever-1- ja anti-PD-1-hoidoilla nousee esiin lupaavana strategiana, jolla on potentiaalisia synergistisiä etuja (134). Näiden polkujen kaksinkertainen kohdentaminen pitää sisällään mahdollisuuden parantuneeseen tehoon, erityisesti aggressiivisten ja hoitoa kestävien kasvainten torjunnassa. Tämä strateginen liitto voi avata uusia väyliä terapeuttisiin interventioihin, kohottaen näkymiä parantuneisiin potilastuloksiin. Lisäksi Clever-1:n ilmentymistasot muodostuvat kriittiseksi tekijäksi immunoterapian vasteen maisemassa. Korkea Clever-1:n ilmentyminen nousee esiin huonona merkkinä, joka liittyy heikompiin vasteisiin immunoterapiassa (92). Syövän Genomiatlaksen pan-syöpätutkimuksesta saadut oivallukset piirtävät vakuuttavan yhteyden korkean Clever-1:n ilmentymisen ja lyhentyneen eloonjäämisen välillä syöpäpotilailla (133). Tämän yhteyden monimutkaisuuksien selvittäminen pitää sisällään potentiaalin tarkentaa immunoterapeuttisia strategioita ja parantaa ennusteen tarkkuutta syövän hoidossa.”

Figure 2 Major molecules associated with immune tolerance in metastatic gastrointestinal cancer
(tuossa kuvassa on laitettu Clever tuon makrofagin lisäksi syöpäsoluun kuten blastiin… mene ja tiedä)

21 tykkäystä

Kiitoksia!
Tällainen dokumentti murskaa viikonlopun loputtoman tylsyyden.

4 tykkäystä

Joo…Kiitos Vino Pinolle. Tiedonjano tän kehitystyön ympärillä on niin kova, että kaikki info on timanttia,Ja todellakin hiljaisuus tiedotuksen ja infon suhteen raastaa. Pidetään yllä tätä hienoa palstaa!

5 tykkäystä

On länsirintamalla hiljaista…Clark, Jerej, ,Vino, Rushi…te viisaat. analyysiä. Mitä odotettavissa…Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kun faktaa ei ole, niin parhaat ajatukset peliin…Siis mitä mielessä tän keissin suhteen?

2 tykkäystä