Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Abbvie myi Venetoclaxia vuonna 2023 noin 2,3 miljardin USD edestä

1 tykkäys

Venetoklaksin käyttökohde KLL= Krooninen lymfaattinen leukemia (googlasin)

1 tykkäys

Törmäsinpä vahingossa Duokkarin juttuun MDS:stä (maksumuurin takana; jutun alku luettavissa) https://www.duodecimlehti.fi/duo18171

Siellä mainitaan Keros Therapeutics lääkeyhtiön faasi II:ssa oleva Ker-050,

…tietyn MDS-tyypin hoitoon Yhdysvalloissa hyväksytty… …joka vaikuttaa tyypin IIA-aktiviinireseptorin kautta ja estää TGF-beeta-signalointia: lopputulemana on inefektiivisen hematopoieesin vastavaikutus.

Kiinnostuneille iltalukemista (pitää itsekin perehtyä):

https://clinicaltrials.gov/study/NCT04419649

EDIT:
Ja vielä fast-track uutinen Ker-050 / elritercept / elritersepti:
https://www.empr.com/home/news/drugs-in-the-pipeline/elritercept-fast-tracked-for-lower-risk-myelodysplastic-syndromes/

3 tykkäystä

Yritin ainakin :smile: Venetoklaksi on ihan oikea lääke. Sillä hoidetaan Bexin testikohdetta AML:ää. ”Combination therapy for AML with the venetoclax + hypomethylating agents (HMAs; azacitidine or decitabine) has been approved in the US since 2018 (accelerated approval by the US Food and Drug Administration in November 2018, with subsequent full approval in October 2020)”. Suomessakin sillä on virallinen käyttöaihe ensilinjan AML, jos kantasolusiirto ei tule kyseeseen.

Faron ehti jonkun ensilinjankin AML-potilaan rekrytä, ennen kuin alettiin keskittyä r/r AML:ään ja viimein r/r MDS:ään eli HMA-MDS:ään. Heillä oli käytössä aza+vene+Bex.

Faron otti linjaksi noihin hoitoresistentteihin eli r/r AML, että vain aza+Bex. Markku on ollut sitä mieltä, että tuossa vaiheessa jos potilaita vielä kiusataan venetoklaksilla, viettävät loppuelämänsä teholla eikä kotona. Nyt jänskätään (MDS ohella) miten pitkäksi 18 r/r AML faasi 1-potilaan survival venyy, vasteethan eivät olleet valikoimattomilla 1-6 mg/kg annoksilla kummoisia. Aza+vene OS on n 6 kk eli siitä pitäisi parantaa…15.3.24 tilanne taisi olla silmämääräisesti katsottuna 4-5 kk optimoimatta annosta. Jos päästäisiin 6 kk, menisi Bex elämänlaatukortilla venen ohi.

Maailmalla on trialeja eri molekyyleillä r/r AML:ään, niissä on aza+vene mukana. Joutuuko Faron nöyrtymään siihen porukkaan, saa nähdä. Uudelleen käynnistystä AML-haara odottaa ja sitä rahoitusta siihenkin.

8 tykkäystä

Juu, kirjoittaja mainitsee noita punasolusiirtojen (ja siten rautakuorman haittojen) vähentämiseen kehitettyjä valmisteita eli ns. tukihoitoja lievempään päähän eli LR eli lower risk MDS:ään. BEXMABissa tutkitaan HR eli higher risk. Faron varmaan mielellään siirtyisi hoitoresistentistä jo ensilinjaan ja siellä lieviinkin vähitellen. Haitat kun ovat vähäiset, olisi ok käyttää Bexiä, vaikkei olisi vielä kuolemansairas.

Kopioimatta koko juttua, Bex mainitaan tai ainakin ”aza+erilaiset vasta-aineet”, no, kaikkihan ton nyt ”tietää”, että mitä ne/se on :wink:

”ASH:ssa raportoitiin useista kliinisistä tutkimuksista useilla eri lääkkeillä mukaan lukien atsasitidiini ja erilaiset vasta-aineet suuren riskin MDS:ssa. Nämä kaikki saattavat pian kuulua aikuishematologian yksiköiden työkalupakkiin nykyisten keinojen ohella. Vaikean taudin haastavan hoidon tunnelin päässä näyttää olevan valoa. Tätä valoa näkyy kaikille MDS-diagnoosin saaneille potilaille, myös ikähaitarin yläpäässä oleville.”

7 tykkäystä

Kyllähän faronilla taitaa ihan strategia markkinoille menoon olla kunnossa. Kun noita niiden tiedotustilaisuuksia/haastatteluja kuuntelee uudestaan tajuaa näin maallikkona aina uusia juttuja. Toi potenttiaali euroihin buustaamaan pd1 resistenttejä potilaitten lääkkeitä on ihan älytön. Tosin pembrolla ja muilla hemmetisti myyvillä lääkkeillä varmasti halutaan rahastaa niinkauan kuin on mahdollista. Tuntuu siltä että faroni on puskemassa markkinoille häiriötä pienellä budjetilla. Markkuhan vastasi bexmab studyssa ihanne partnerin olevan rikas. Tulkitsen vastauksesta turhautumisen nysväämiseen jos potenttiaalia on vaikka muille jakaa. En itsekkään tajunnut kunnolla, että tästä koitetaan kehittää syöpälääke useaan eri aiheeseen(tukemaan vanhoja lääkkeitä,kemoa yms). Hyvä tästä vielä tulee maltilla. Juho kertoo kapteenina suunnan ensi kuussa.

9 tykkäystä

Galluppi

Faronille partneridiili vuoden sisällä?

  • Kyllä
  • Ei
0 äänestäjää
3 tykkäystä

Itse koen, että tämä on meikäläiselle myöhäisheränneelle sijoittajalle “Once in lifetime” tilaisuus. Siksi olen valmis ottamaan “isoakin” riskiä. Potentiaalista ajattelen edelleen, että, jos maailmassa 20 milj ihmistä vuosittain sairastuu syöpään ja BEX:ä saisi vaikka vain 1%(200 000)potilasta, niin kohtuullisellakin hinnoittelulla puhutaan miljardien vuosimyynnistä. Sit jos mietitään, että 10 milj ihmistä vuosittain kuolee syöpään, kun nykyhoidot eivät auta, niin kuinka moni voisi saada bexiä? Uskon, että Jalkasten kommentit 50 miljardin myynnistä pohjautuvat myös johonkin laskelmiin, että se on mahdollista vaikkakin vaikea uskoa.

6 tykkäystä

Hyvä kysely. Kyselyhän ei sinänsä ota kantaa, mikä partneridiili on. Vastaajat ehkä käsittävät omalla tavallaan.

Onko se M&A diili eli Faron firmana sulautetaan osaksi isompaa, rahaa ja osakkeita liikkuu.

Ostaako joku koko firman pois rahalla saadakseen oikeudet tuotteisiin ja Faron häviää yhtiönä.

Koskeeko diili Traumakinea, muttei Bexia.

Tekeekö Faron diilin Haematokinen kehittämisoikeuksista yhdessä isomman kanssa tai luopuuko kokonaan.

Koskeeko diili Bexiä verisyöpiin. Luetaanko niihin vain HMA-MDS vai myös muu MDS, entä r/r AML ja muu AML, entä muut Cleveriä ilmentävät kuten CMML ja lymfoomat, joita on niitäkin huomattavat potilasmäärät. Useita vaihtoehtoja.

Koskeeko diili Bexiä viimeisenä hoitona toivottomiin kiinteisiin syöpiin.

Koskeeko diili Bexiä tiettyihin kiinteisiin syöpiin käyttöaihe kerrallaan kombona muiden immuno-onkologisten esim. PD-1, PD-L1, CTLA-4 etc kanssa vai niissäkin vain tietyn molekyylin kanssa.

Koskeeko diili kaikkia kiinteitä syöpiä kaikkien mahdollisten kombojen kanssa, sädehoito, sytostaatit, nykyisissä ja tulevissa trialeissa testattavien tarkkuuslääkkeiden kanssa.

Koskeeko diili Bexiä kaikkiin mahdollisiin käyttöaiheisiin.

Sitten vielä kaikki em. kohdat erikseen; huono diili, tyydyttävä, hyvä, loistava diili.

Kaikki em kohdat erikseen; kertakorvaus jokaisesta tai sitten etumaksu ja etappimaksut step by step.

Näitä on siis 0-100. Lisäksi olisi hyvä ottaa huomioon, että maailma tänään on eri kuin huomenna eli Faronin tilanne muuttuu ajan funktiona. Pidetäänkö toi kysely tollaisena ja siihen käydään muuttamassa näkemystä tarvittaessa vai tehdään aina uusi esim kerran kuussa. Ja sentimentti heiluu aina uutisten mukaan.

25 tykkäystä

Illan ratoksi , kun odottavan aika on pitkä: Apulanta, Odotus.Varmaan Faronillakin Ajatellaan et tahtoisin näyttää sulle tulokset ja poistaa mustat verhot. Mut aikanaan kaikki ja ehkä kerran kölin alta vedetyt palkitaan…Hope so

5 tykkäystä

Aiemmin tuli kirjoitettua, että makrofagit ovat kyllä jatkuvasti syöpäimmunologiassa esillä, mutta Cleveristä ei juuri näy mainintoja. Korjataan:

Pathways and molecules for overcoming immunotolerance in metastatic gastrointestinal tumors eli “Polkuja ja molekyylejä immunotoleranssin voittamiseksi metastasoituneissa ruoansulatuskanavan (GI) kasvaimissa.”

Frontiers in Immunology 5.4.24 julkaistussa artikkelissa viitataan viiteen eri Clever-1-julkaisuun. Clever-1 on se Bexin kohdemolekyyli. Ei ole tämän kirjoittajilla ainakaan mitään siteitä Faroniin.

Kirjoittavat (ainakin suurimmalta osin korjattuna) suomennoksena tuosta miltei runollisesta tekstistä:

”Syövän mikroympäristön monimutkaisessa maisemassa makrofagit nousevat keskeisiksi orkestroijiksi. Tässä monimutkaisessa ympäristössä niiden dynaamiset vuorovaikutukset, usein imusuonten kanssa, vaikuttavat merkittävästi miten syöpä käyttäytyy. Immuunijärjestelmän vartijoina nämä solut navigoivat kasvainten monimutkaisessa maastossa, muokaten ympäristöä tavoin, jotka voivat joko estää tai edistää syövän etenemistä. GI-syövät kohtaavat Tuumoriin Liittyvien Makrofagien (TAM) merkittävän vaikutuksen. Nämä makrofagit, joille on ominaista huomattava monipuolisuus, voivat omaksua M1- tai M2-fenotyyppejä tai molempien sekoituksen, vaikuttaen kasvaimen mikroympäristöön. Niiden läsnäolo ja toiminnallinen muovautuvuus korostavat immuunijärjestelmän ja GI-syöpien etenemisen välistä monimutkaista vuorovaikutusta.

Immuunisäätelyn ja verisuonten dynamiikan risteyskohdassa on Clever-1, molekyyli, joka on kietoutunut tiiviisti syöpäkuvioihin. Sijoitettuna immunosuppressiivisiin M2-makrofageihin ja tiettyihin endoteelisoluihin, Clever-1 ilmenee kriittisissä paikoissa, kuten imusuonissa, maksassa, pernan sinusoidissa ja korkeissa endoteelivenuoleissa (HEV) (131, 132). Sen monipuolinen osallistuminen soluprosesseihin, jotka vaihtelevat solujen liikkumisesta kudoksen uudelleenmuokkaukseen, maalaa Clever-1:n avainpelaajaksi syövän etenemisen monimutkaisessa orkestraatiossa (132, 133). Clever-1:n strateginen sijainti immunosuppressiivisissa M2-makrofageissa ja endoteelisoluissa asettaa sen strategisesti kriittisiin paikkoihin, kuten imusuoniin, maksaan, pernan sinusoidiin ja HEV:iin. Clever-1-geenin ilmentymisen puuttuminen nousee esiin merkittävänä esteenä kiinteän kasvaimen kasvulle. Mielenkiintoisessa vuorovaikutuksessa kehon omien puolustusmekanismien kanssa tämä puute stimuloi CD8+ antituumorisolujen aktivaatiota. Tämä vaikutus on yhteneväinen PD-1-tarkistuspisteiden estäjien tulosten kanssa, vihjaillen Clever-1:n keskeisestä roolista hauraan tasapainon säätelijänä kasvaimen leviämisen ja immuunivalvonnan välillä.

Tehokkaampien syöpähoitojen tavoittelussa houkuttelee synergistinen hoitomenetelmä. Tätä varten yhdistelmähoito anti-Clever-1- ja anti-PD-1-hoidoilla nousee esiin lupaavana strategiana, jolla on potentiaalisia synergistisiä etuja (134). Näiden polkujen kaksinkertainen kohdentaminen pitää sisällään mahdollisuuden parantuneeseen tehoon, erityisesti aggressiivisten ja hoitoa kestävien kasvainten torjunnassa. Tämä strateginen liitto voi avata uusia väyliä terapeuttisiin interventioihin, kohottaen näkymiä parantuneisiin potilastuloksiin. Lisäksi Clever-1:n ilmentymistasot muodostuvat kriittiseksi tekijäksi immunoterapian vasteen maisemassa. Korkea Clever-1:n ilmentyminen nousee esiin huonona merkkinä, joka liittyy heikompiin vasteisiin immunoterapiassa (92). Syövän Genomiatlaksen pan-syöpätutkimuksesta saadut oivallukset piirtävät vakuuttavan yhteyden korkean Clever-1:n ilmentymisen ja lyhentyneen eloonjäämisen välillä syöpäpotilailla (133). Tämän yhteyden monimutkaisuuksien selvittäminen pitää sisällään potentiaalin tarkentaa immunoterapeuttisia strategioita ja parantaa ennusteen tarkkuutta syövän hoidossa.”

Figure 2 Major molecules associated with immune tolerance in metastatic gastrointestinal cancer
(tuossa kuvassa on laitettu Clever tuon makrofagin lisäksi syöpäsoluun kuten blastiin… mene ja tiedä)

21 tykkäystä

Kiitoksia!
Tällainen dokumentti murskaa viikonlopun loputtoman tylsyyden.

4 tykkäystä

Joo…Kiitos Vino Pinolle. Tiedonjano tän kehitystyön ympärillä on niin kova, että kaikki info on timanttia,Ja todellakin hiljaisuus tiedotuksen ja infon suhteen raastaa. Pidetään yllä tätä hienoa palstaa!

5 tykkäystä

On länsirintamalla hiljaista…Clark, Jerej, ,Vino, Rushi…te viisaat. analyysiä. Mitä odotettavissa…Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kun faktaa ei ole, niin parhaat ajatukset peliin…Siis mitä mielessä tän keissin suhteen?

2 tykkäystä

Korkealentoista tekstiä artikkelissa maallikolle, mutta eikös tuo juurikin tarkoita, että BEX voisi olla se avaintekijä syöpähoidoissa?

4 tykkäystä

Mielipiteitä tästä viimeisestä ”tiedotteesta”? Mun mielestä se oli kyllä vähän typerän oloinen näin jälkikäteen mietittynä. Toisin sanoen sanottiin, että myykää kaikki pois ja ostakaa 20. päivä alkavalla viikolla takaisin. Näin porukka varmaan käyttäytyykin, mutta kaiken järjen mukaan nousu pitäis alkaa jo hieman aikaisemmin, koska vaihto ei mitenkään riitä siihen, että kaikki saisi edullisia lappuja yhden päivän sisällä. Missä se käännepiste sitten on, hankala sanoa. Ei ole treidaajan vikaa oikeen ollenkaan, niin pidellään vaan ja odotellaan toukokuun loppua.

Mutta oli kyllä taas hyvin tyypillinen tämä edellinen rahoitus. Näinhän tässä on menty alusta saakka, aina sen verran fyrkkaa että saadaan seuraava luenta.

Tuolla aikaisemmin kyseltiin että millaista partneridiilia odotettavissa. Mun mielipide se, että niin pitkään ilman partneria kuin mahdollista. Tässä vain kummittelee nyt se n. 30 miljoonan rahatarve ja jos ei ole uskallusta lähteä sitä hakemaan, niin sitten on käteltävä partnerisopimus.

No miks en haluais mahdollisimman nopeaa partnerointia? Siksi, koska partneroinnissa ajatus on nimenomaan siinä, että molemmat tuo oman siivunsa pöytään. Faron Bexin ja partner rahaa (no luonnollisesti myös voi tulla potilaita kun voidaan mahdollisesti hyödyntää partnerin resursseja). Joka tapauksessa sitä pidemmälle mitä päästään omin jaloin, niin sitä enemmän sitä rahaa voi partnerhuutokaupassa huudattaa. JOS päästään huutokauppaan ja itsehän tietty olen sitä mieltä, että partnereita on tarjolla useampia.

EDIT: Tai voihan tuo edellisen tiedotteen aiheuttama alamäki/ylämäki olla ihan harkittukin. Pienestä vaihdosta johtuen voidaan hyvin mennä päälle 2 € kun lappuja yritetään tuskissaan ostaa mutta myyntilaita huutaa tyhjyyttä. 2 € ei sinänsä minua kiinnosta kun ka. olisi päälle 3 €, mutta lisäostoilla jo kakkosen puolella… :partying_face: Päätyyn saakka on ollu alusta saakka tavoite ja sinne mennään, syteen tai saveen.

5 tykkäystä

Näin minäkin luen artikkelin viestiä. Vaikka näkökulma on ruoansulatuselimistön syövissä (GI), Clever-1:n roolista kirjoitetaan kuitenkin geneeriseen sävyyn:

“At the crossroads of immune regulation and vascular dynamics lies Clever-1, a molecule intricately woven into cancer scenarios.”

“Its multifaceted involvement in cellular processes, ranging from cell movement to tissue remodeling, paints Clever-1 as a key player in the complex orchestration of cancer progression.”

“The absence of Clever-1 gene expression emerges as a formidable barrier to solid tumor growth.”

“…combining anti-Clever-1 and anti-PD-1 treatments emerges as a promising strategy…This strategic alliance may unlock new avenues for therapeutic interventions, elevating the prospects for improved patient outcomes.”

7 tykkäystä

Tämä kuukausi sitten julkaistu Clever-1-juttu ei ole tieteellisen julkaisun arvioinnit läpikäynyt, joten vielä sellaisena otettava. Kyseessä on AMK-opinnäytetyö, mutta siinä on
dc.relation.contractor Maija Hollmén

Liukoisen Cleverin rooliahan on ihmetelty jo vuosia, se on elimistössä kiertävä proteiini toisin kuin esim. verisyövissä blastien pinnalla tai normaalistikin makrofagien pinnan proteiinina ilmenevä Clever. Ketjusta löytää ko. keskustelun hakemalla ”liukoi” tai ”soluble”.

Liukoisen Clever-1:n rooli T-lymfosyyttien aktivaatiossa

Hauskahko kirjoitusvirhe on Cleverin kutsuminen haahkareseptoriksi. Kyseessä on scavenger reseptori eli ”haaskareseptori”. Yksi teköälyn aiempi käännös roskakorireseptori on myös tulkittava ns. hauskaksi, mutta se ei liity juttuun.

Jutussa lähdetään tästä: Clever-1:n toiminnan heikentäminen (tarkoittavat tietenkin Bexiä, joka estää Cleverin toimintaa) aktivoi T-lymfosyyttivasteita. Tämähän on todettu Faronin toimesta ja on julkaistua tietoa. T-solut ovat niitä syöpäsolun tappajia. Nyt tutkittiin, voiko myös tuo kiertävä Clever-1 sitoutua T-soluihin ja vaikuttaa sitä kautta suoraan vasteisiin.

”Tutkimus antoi viitteitä siitä, että Clever-1 voi sitoutua lymfosyytteihin niiden aktivaation aikana ja heikentää niiden jakautumiskykyä. Tuloksista voidaan päätellä, että Clever-1:llä on immuunivastetta heikentävä rooli, joka tukahduttaa T-lymfosyyttien aktivaatiota”

Tota julkaisua ei pääse lukemaan, miten heikkoja/vahvoja noi viitteet on, joten ei tiedä. Onko jollakulla on esim. Tuni-tunnukset? Mahdollisesti tämäkin osatutkimus päätyy joskus Maijan tieteellisiin julkaisuihin.

Sitten käännetään immuniteetti toisinpäin. Syövässä immuunivasteita halutaan lisätä, mutta autoimmuunitaudeissa vähentää. Lisättäisiin Clever-1 elimistössä ja kas, result.

” ja sitä voidaan mahdollisesti hyödyntää myös autoimmuunisairauksien hoidossa.”

Tämä autoimmuuniasia on takavuosina ollut esillä, mutta taitaa olla täysin ajatuksien tasolla oleva asia vielä.

10 tykkäystä

Tuo opinnäytetyö on todennäköisesti toistaiseksi piilotettu, jos se sisältää dataa jota pyritään hyödyntämään patenttihakemuksessa. Ainakin Maijalla / Faronilla olisi hyvä syy pyrkiä suojaamaan patenteilla Bexin signaloitireitin muiden komponenttien kohdentamista, jotta Bexin itsensä patenttia olisi vaikeampi kiertää. Tämä työ itsessään varmaan liittyy myös liukoisen Clever-1:n mahdolliseen hyödyntämiseen jatkossa.

Tuskin mitään kovin dramaattista ennen tuota 20.5. alkavaa viikkoa. Itse ole optimistinen sen suhteen, että data jatkuu hyvänä. Tuskin sinne FDA:n puheille etukäteen pyrittäisiin huonon datan kanssa. Tähän varmaan kanssa halutaan tarkennusta III faasin vaatimusten suhteen nyt kun II faasin alustavaa dataa alkaa tulla.

Markkina taas tuntuu odottavan tietoa annista. Koska anti / annit järjestetään, kuinka suurena ja ketkä pääsevät mukaan? Tuo Lontoon listaus kai rajoittaa jollain tapaa, että merkintäoikeusantia ei voi järjestää, eikö?

13 tykkäystä

Immune landscape and CLEVER-1 expression in hepatoblastoma

Lastenlääkäreiden (eka ja vika kirjoittaja eli ”tärkeimmät” paikat) tieteellnen julkaisu joulukuulta sinänsä hyvin harvinaisesta pienten lasten maksasyövästä, hepatoblastoomasta (HB). Neljäsosa reagoi huonosti hoitoon. Tutkimus selvittää syövän immunologista ympäristöä, mikä tekijä voi huonontaa noita tuloksia. Rahoittajina mm. säätiöitä.

Conclusions

”HB is a cancer type with CLEVER-1-positive M2 macrophages and is thus a possible candidate for novel immunotherapies.”

Hepatoblastooma on eri tauti kuin MATINSissa hoidettu aikuisten maksasyöpä, jossa nähtiin vasteita Bexille. Blastooma saa alkunsa maksan kantasoluista.

Kommentitko tässä?: ei sitä tiiä…mitäpä tossa…noin vähän…eipä tässä…soitellaan…onhan noita…tuskinpa…ei oo rahaa…katellaan…

https://www.esmoiotech.org/article/S2590-0188(23)00293-9/fulltext#%20

11 tykkäystä