Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Kiitos vastauksista.

Itsepäisyys siitä, että ensin viestittiin megamerkintäoikeusantia, jota ei tullut ja niin Faronkin lopulta viesti, ettei tule, mutta Inden viesti ei muuttunut. Nyt viimeksi Inde viestii jälleen samaa ja lainatkin maksetaan pois tekemällä suuri anti. Voi olla, mutta voi viestiä myös muista vaihtoehdoista. Inden kannanotot ovat toistuvana julistamista, suuri painoarvo, ainakin joillekin sijoittajille.

Tämä vielä lisäksi, että on noin suora kilpailija. Voi uskoa lukijoista kaikenlaista, foorumilla toisaalta vitsaillaan, että tavoitehinta on joillekin se, mikä analyyseista luetaan, mutta hyvä jos ymmärrys olisi noin hyvää.

Tuota juuri aiemmin kyselin, että onko ilmaantuvuudet ja esiintyvyydet näissä sekaisin. Mistä tuo tieto on, että HMA-failed MDS:stä on high-riskejä vain 30 %? HMA, kuten aza, kun ei edes ole low riskeissä käyttöaiheena esim Suomessa ja maailmallakin vasta ensisijaisten lääkkeiden pettäessä. Ja onkohan tauti enää silloin low-risk?

Ihmetyksen lähde oli se, että jos kerran tuoreista HR-MDS tapauksista lopulta lähes kaikki ovat HMA-failed, miten luvut voivat olla niin erilaiset? Tähän ehkä pitäisi tulla Kontron ja Juhon kommentit, mutta jos kerran Inde nojaa antitulkinnoissaan Faronin tiedottamaan, miksi se ei päde markkinan koon osalta? Antaako Faron väärää tietoa ja Inde oikeaa? Analyytikko on se, jonka tehtäviin kuuluu selvittää, mitä yhtiön viestintä markkinan koosta tarkoittaa.

13 tykkäystä

Kurssirallattelun jälkeen takaisin asiaan.

Mun mielestä noissa luvuissa ei ole mitään kovinkaan ristiriitaista, puhutaan eri asioista.

MDS ilmaantuvuus USA: 20000/ v. Sama lähde sanoo, että esiintyvyys huonosti dokumentoitu, arvioissa isoa vaihtelua.

Perustelut ilmaantuvuuden kautta mallinnukselle mielestäni pätevät

Syyt miksi Faron esittää esiintyvyyden, isomman luvun kautta, lienee myös ilmeiset. Isompi näyttää paremmalta. Mutta sekin on aivan selvästi ilmaistu corporate deckissä: Total addressable market. Jos on käsittänyt, että tuo luku toistuisi joka vuosi, on käsittänyt väärin.

5 tykkäystä

Mistä näkisi mahdollisimman tarkasti milloin faasi 2 luvut julkaistaan? Oliko se niin, että varmasti tällä viikolla?

3 tykkäystä

Rallattelijat kaikkosivat tehokkaasti. Vain meikäläinen taisi jäädä viel roikkumaan palstalle :grin:. Noista liputuksista jäin ihmettelemään, että jos tämä on sijoittaja palsta, niin firman arvon määrittely tai spekulointi kaiken järjen mukaan kuuluu tänne. Jos tämä on vain asiantuntija palsta, niin sitten ymmärrän liputukset ja olen eksynyt väärälle palstalle. Sillä saralla täällä on pätevämpiä tyyppejä. En itse ainakaan mtn ostosuosituksia ole jakanut, vaan ammensin kaikesta keräämästäni tiedosta mutu-arvion siitä, mikä firman arvo voisi ensivuoden lopulla olla. Jos joku käsittää sen ostosuosituksena, niin aika tollo saa olla. Mielestäni eilinen arvon spekulointi toimi hyvänä väliviihteenä, kun faasi kakkosen tuloksia odotellaan, eikä ns. asiatekstiäkään ihan joka päiväksi tunnu riittävän.

16 tykkäystä

Verneri otti tähän kantaa kahvihuoneen puolella.

Eli varmasti perustellut näkemykset firman arvosta kuuluvat jatkossakin ketjuun, mutta kun ketju täyttyy kymmenistä “näin unissani firman menevän kaupaksi 40 miljardilla vuoden loppuun mennessä”, niin siivous on varsin perusteltua jo ketjun luettavuuden kannalta.

Ja täällä voi taas ihmetellä kurssimuutoksia:Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut (Osa 3) - #4067 käyttäjältä Sijoittaja-alokas

13 tykkäystä

Jep!

Tässä vielä tarkka lainaus minun viestistä, tuo ylempi lainaus näyttää kuin minun lainaama Ripeleinin teksti olisi minun kirjoittamaa. :smiley: Ellei sitä siis avaa enemmän.

Tässä vielä siis oma toteamukseni:

8 tykkäystä

Ok, Clarkki sentään laittoi linkin, josta LLS lukuja. Nämä markkinaa koskevat luvut eivät ole yhdentekeviä, koska koko Faronin keisi kulminoituu juuri tuohon käyttöaiheeseen tällä hetkellä. Eli, miten big pharma näkee diilin arvon markkinan laajuuden kautta. Sijoittajien kannalta taas se ylituotto :wink: kulminoituu siihen, osaako esim. Inde arvottaa ton tulevan markkinan = osakkeen oikein. Jos joku seuraa Indeä? :raising_hand_man:

Jos Faronilla olisi intressi esittää asiat tietyssä valossa (Clark vihjaisi), voisiko jollakin muulla olla vastaavasti toinen intressi?

Seuraajille tiedoksi, että ilmaantuvuus eli insidenssi on montako uutta tautitapausta yleensä vuoden aikana ilmaantuu. He kaikki ovat potentiaalinen Bexin kohde. Esiintyvyys eli prevalenssi on montako potilasta on tietyssä aikapisteessä hengissä. Hekin kyllä ovat ihan hyvä kohde, tuskin kukaan estää saamasta lääkettä, ”koska tautisi oli alkanut jo aiemmin”. Varastossa olevat ylimääräkeisit tietty loppuvat vähitellen. Laajassa raportissa on ensilnjan MDS kohdejoukko 24 000, ”uusiutunut (mikä??)” 8 400. Nytkö aletaan himmaamaan euroopan osalta, koska hinnatkin ja hidas byrokratia? Kannattaa sitten eriyttää ne raporttiin.

MDS:n mediaani elossaoloajalle on SoC:lla se 11 kk (BEXMAB-update, Kontro) ja HMA:n 5,6 kk. Tästä voi päätellä, että koska tautia ei pitkään eli kroonisesti sairasteta, vanhoja tautitapauksia kuolee vajaan vuoden sisällä ja samalla uusia tulee, niin esiintyvyys ja ilmaantuvuus ovat HR eli korkean riskin MDS:ssä lähellä toisiaan. Siten edelleen on merkittävä ristiriita Faronin ja Inden käyttämien lukujen välillä. Voisiko foorumiaktivoitumista lupaillut @Paavo_Koivisto valaista Faronin puolelta asiaa, koska tämä ristiriita ei näytä muuten ratkeavan. Sääli, ettei Juhon haastikseen mennyt asia perille.

Antin peruste, että ei Bexiä tarvita pitkään, koska ei ne elä pitkään, on pessimistinen Bexin tehon suhteen, tarkoitus olisi sillä juuri pidentää sitä lääkkeen käyttöaikaa eli elämää. Bex käytetään, kunnes teho menee, toki voi HMA:ssa olla ”ei-niin-pitkä”. Ensilinjassa pitempi sitten joskus?

Ei siinä, Inde tekee juuri sellaiset ennusteet niillä luvuilla kuin haluaa, mutta olisi sijoittajille helpompi, jos puhuttaisiin samoista aidoista ja seipäistä.

17 tykkäystä

Tuossa mielenkiintoinen artikkeli MDS:än esiintyvyydestä:

”Taking these limitations into consideration, current estimates are that between 30 000 and 40 000 new cases of MDS occur in the United States each year, with perhaps twice as many cases in Europe; given the median survival of patients with MDS, the prevalence is likely to be 60 000 to 120 000 cases in the United States.7-9 ”

12 tykkäystä

Kun näitä insidenssejä nyt mietitään niin kannattaa varmaan tutustua myös USAN national institute of healthin syöpärekisterin työkaluun

Ohessa kuvankaappaus MDS ilmaantuvuuden trendistä.

Kannattaa myös ymmärtää että saadaan eri luvut riippuen siitä miten ne kerätään. Tuossa yllä linkatussa lähteessä, joka itseasiassa viittaa kolmeen eri artikkeliin, on korkeampia lukuja saatu mm. arvioimalla mukaan tapauksia jotka jää diagnosoimatta. Näin on aina, osa potilaista jää hoitamatta/eivät hakeudu hoitoon. Ei kannata sellaisia laskea TAMiin mukaan.

5 tykkäystä

Palaan mun aiemmin tekemään arvioon potilaiden määrästä, se herätti ainakin keskustelua. Noi Clarkin luvut ( ja myös Antti Siltasen) on samat käytännössä mitä itse käytin, joten se taitaa osittain ainakin validoida ton insidenssiosuuden siitä laskelmasta, ainakin ollaan nyt aikalailla samalla pallokentällä kaikki kolme eli insidenssi 5.1/100 000 hlö.

Mutta mistä sitten Faronissa maksettaisiin exitissä, no tietenkin hyvässä vaiheessa olevata MDS lääkkeestä.
refraktäärisiä MDS potilaita arvioin olevan korkean tulotason maissa n. 31000 vuodessa. Eli insidenssi = 5,1/100000 * 0,6 * 1 miljardi ihmistä.
(Oikeasti korkean tulotason maissa asuu 1,15 ihmistä, mutta pyöristän vähän alaspäin, koska kaikkialle se ei tule päätymään)
30% potilaista on high risk potilaita ja toiset 30% progressoituu high riskiksi ja kaikki high risk potilaat ovat ajan kanssa refraktäärisiä. (Tiedän että pieni osa kuolee jo aiemmin, mutta pidetään tämä nyt yksinkertaisena)

Tässä linkki koko keskusteluun.

Se mikä on nyt erilaista verrattuna tohon postaukseen on että en ole itse enää ollenkaan varma että onko buyout preferoitu tapa tehdä partnerointi vai lähetäänkö hakemaan riskillä isompaa kakkua ja tehdään milestone-pohjainen lisensointi. Juhosta on jäänyt vähän semmonen fiilis että hän kalastaa isoja kaloja ja se taitaa olla tällä hetkellä se tapa tehdä se.

11 tykkäystä

Käyttäytyypäs muuten jännästi toi MDS:n insidenssi - ymmärrän nousun kyllä sillä, että diagnostiikka on voinut kehittyä ja itse tauti ylipäänsä on voinut alkaa tulla tunnetummaksi (The Revolution of Myelodysplastic Syndromes - PMC), mutta mikä selittää tuon laskun?

Löysin siihen liittyen mielenkiintoisen artikkelin (Are We Undercounting MDS? An Analysis of Incidence Patterns of Myelodysplastic Syndromes in SEER 21 Regions: 2001–2016 - PMC), josta käy ilmi, että diagnoosin kirjaamisen ohjeistusta on muutettu ja tuohon 2009-2010 taitteeseen asti on voitu lyödä MDS-diagnoosi pelkästään tautiepäilystäkin. Siitä eteenpäin on täytynyt histologisesti määrittää MDS:n alatyyppi, joten luvut lähtivät laskuun, mutta ovat näin ollen luotettavampia, varmoja tapauksia.

Suomessa ilmaantuvuus on 200 tapausta vuodessa (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01024) eli noin 3,6 tapausta / 100 000. Samalla tontilla jenkkilän lukujen kanssa. Euroopasta ja Aasiasta en löytänyt tähän hätään määriä, mutta olettaisin nyt, että samaa luokkaa.

11 tykkäystä

Voisi olla myös hyvä antaa mahdollisuus perustella näkökulmaa paremmin, jos perustelut ovat vajavaisia. Näin voisi olla ainakin räikeimpiä tapauksia lukuunottamatta. Nykyinen käytäntö siirtää viesti suoraan roskaketjuun, ei välttämättä ole kaikista toimivin. Omasta mielestä ketjujen lukeminen ja selaaminen on kuitenkin aika nopeaa ja halutut viestit on helppo ohittaa. Ainakin itse tykkään välillä antaa vähän aikaa prosessoida jotakin asiaa, jolloin se vähän huonompikin viesti voi lopulta johtaa johonkin kiinnostavaan lopputulemaan.

13 tykkäystä

Minusta viikonloppuna käyty keskustelu Faronin arvosta oli virkistävä. Oli mielenkiintoista huomata, miten erilaisia odotuksia myyntihinnasta kirjoittajilla oli. Omakin viestini liputettiin. Hyvin ison hintahaitarin arvioni perustui lähtökohtana siihen, että mitä webinaareissa Jalkaset ovat sanoneet Bex:n VOIVAN MAHDOLLISESTI myydä koko potentiaali huomioiden ja huomautuksella, että niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. En usko, että kukaan yritti manipuloida kurssia tahallisesti, mutta kyllähän eilinen näytti, että ilmeisesti keskustelu tai joku muu vaikutti kuitenkin. Lähestyvä 20.5. saanee aikaan samaa nostetta ilman yllytystäkin. Vai saako?Lähipäivät näyttävät paljonko kurssi heiluu ja mihin suuntaan.

11 tykkäystä

HR HMA MDS, johan on markkinat…täällä pohditut insidenssin hetkelliset laskut ja hoidosta ghostaamiset ovat pienempiä kuin moninkertaiset arvioerot, joista alla. Epidemiologisen mysteerin ratkaisu voisi olla siinä, että Faron on uskonut PharmaVenturesin laskelmaa, joka onkin kaikki MDS:t, ei vain high-risk? Voi tietenkin pitkän päälle olla, että kaikki MDS on Bexin TAM:iin kuuluvaa, ei ihan vielä.

Suomessa vallitsevuus n. 800 MDS -tapausta (kasvaa), kuva BEXMAB-update, Kontro:

Syöpärekisterin mukaan uusia tautitapauksia vuosittain 200. Miksi vallitsevuus on paljon suurempi kuin ilmaantuvuus? Siksi, koska luvuissa on mukana low risk, jotka elävät pitkään.

EU:ssa noin 81x Suomen väestö, ikääntyminen alkaa muistuttaa Suomen väestöä. EU:ssa siten ilmaantuvuus olisi n. 16 000 uutta tapausta (kasvaa) vuosittain. Käyttäjätilin linkkaamassa oli arvio, että Euroopassa 2x USA:han nähden. Se olisi 40 000, koska USA oli arvioitu (LLS) 20 000 uutta vuosittain (nuorempi väestö). Onko siinä arviossa esim. Venäjä mukana?? Siinä käyttäjätilin USA arvio oli 30-40 000 uutta vuosittain ja siten Eurooppa päälle on 60 000-80 000 = max 120 000😯 jo vähän vanha artikkeli kyllä… Ilmaantuvuuden pitäisi olla pelkässä EU:ssa suurempi kuin USA, koska väestö on vanhempi ja suurempi…

USA+EU ilmaantuvuus olisi uusimmilla himmatuilla luvuilla siis noin 36 000- 40 000 per vuosi.

Tosta saadaan High Risk osuus 30 % vajaa 10000, kuten Inden raportissa lukee HMA-MDS kohdassa. Siellä lukee myös luku 24 000 ensilinjan High Risk kohdassa.

Tohon voisi TAMiin vielä laittaa Britannian, Sveitsin, Japanin, Aussit, NZ jne rikkaan etelän päälle.
Ei mitään, partnereilla on omat laskurit eikä niihin täällä pohditut tai Faronille PharmaVenturesin tekemä arvio taida vaikuttaa.

16 tykkäystä

Mielestäni on hieman väärin lasket markkinoiden kokoa ainoastaan HR MDS:n perusteella.

Faronhan tutkii parhaillaan HMA failed MDS:ää ja, koska lääkkeiden teho loppuu aina aikanaan MDS:ssä, tarkoittaa se, että melkein kaikki tapaukset ovat lopulta HMA failed tapauksia eli Bexille.

Silloin ei ole oikein väliä, oliko MDS alussa low tai high risk, koska kaikki failaavat aikanaan ja siirtynevät Bexin alaisuuteen, mikäli myyntilupa ensin irtoaa bexille.

7 tykkäystä

Faron kertoo laskevansa slidessään markkinan kokoa high riskillä. Tämä on mielenkiintoinen tieto, mikäli low risk muuttuu aina high riskiksi vähitellen? En ole löytänyt sellaista tietoa. HMA eli azaa ei edes käytetä alkuun low riskissä ja tosiaan Suomessa sillä ei ole käyttöaihetta low riskiin, silloin ei voi olla failannut, jos ei ole käyttänyt. Low riskiin on omat lääkkeensä tarvittaessa ja tukihoidot. Mistä löytää tiedon, miten low risk käyttäytyy lopulta? Moniko menee hautaan low riskinä? Moniko menee HMA eli aza hoitoon? Moniko muuttuu high riskiksi? Moniko AML:ksi? Se muuttaisi taas luvut ihan uusiksi, jos näin merkittävissä määrin on.

10 tykkäystä

En nyt varsinaisesti tarkoittanut taudin kuvan muuttumista low riskistä high riskiin vaikka sitäkin tapahtuu.

Tarkoitin enemmänkin sitä, että low risk MDS:n lääkehoidoille syntyy resistanssia, jolloin pitää kokeilla seuraavaa lääkettä ja jossain vaiheessa vuorossa on Bex, mikäli myyntilupa on ensin saatu johonkin MDS:n vaiheeseen. Lääkärithän saavat määrätä lääkettä myös myyntilupaindikaation määritelmän ohitse, mikäli katsovat siitä olevan hyötyä potilaille.

Tuossa on tietoa tautikuvan kehittymistä viestissäsi mainitsemallasi tavalla:

6 tykkäystä

Faasi 2 tulosten julkaiseminen lähestyy, niin tällaisessa tapauksessa kuten Faron spekulointi luonnollisesti kiihtyy. Lääkeyritysten myynti suuremmille yrityksille onnistuneiden faasi II -kokeiden jälkeen vaihtelee niin monien tekijöiden mukaan. Faron on erikoistunut immunoterapiaan ja erityisesti immuunijärjestelmän säätelyyn. Heidän lääkkeet voi tarjota täysin uusia hoitovaihtoehtoja vakaviin sairauksiin, ei pelkästään syöpiin vaan myös hankaliin tulehduksellisiin sairauksiin.

Faronin markkinapotentiaali on valtava mikäli yhtiön kehittämät lääkkeet osoittavat tehokkuutta nyt pian julkaistavissa faasi II tuloksissa. Ne tulevat varmasti saamaan paljon huomiota suurilta lääkeyrityksiltä. Lisäksi kun otetaan huomioon Faronin persaukisuus, niin ei olisi ihme mikäli joku suur yritys kokeilisi ostaa koko firman patentteineen nyt Faronin alkutaipaleella jo. Olisikin mielenkiintoista tietää Faronin johdon strategiset tavoitteet tarkemmin. Haetaanko annilla rahaa vai ollaanko valmiita myymään kaikki heti jos tulee hyvä tarjous.

Faronissa on hyvää tuotekehitys ja markkinapotentiaali. Huonoa taasen on se, että niin helposti haetaan lisää rahaa sijoittajien kukkarolta ja tuhotaan omistaja-arvoa.

Oli nuo edellä mainitut asiat millä mallilla tahansa, niin lyhyellä aikavälillä osakkeen hinnan tulee määrittämään pian julkaistavat Faasi II tulokset. Niitä odotellaan jännityksellä ainakin allekirjoittaneen osalta.

12 tykkäystä

Riippuu trendin aikavälistä jota tarkastellaan. Minun mielestä tuo vähenee v.2016 jälkeen eli on yhteneväinen SEER datan kanssa.

3 tykkäystä

Siis low riskeistäkin 23 % muuttuu high riskeiksi eli tulevat joka tapauksessa Bexin piiriin ja ei tarvitsisi uusia trialeja edes tehdä heidän osaltaan. Low riskejähän on 2/3 kaikista eli merkittävä määrä tulee sitä kautta lisää. Mutta, tämähän on taudin kulku ollut jo todettujen high riskien osalta, joten mitään uutta siinä ei olisi, koska taudit eivät ala kehittyä nyt vaan jo aiemmin…kehitys on jo luvuissa?

Lisäksi sitten ne tosiaan, jotka ovat second linena saaneet azaa, mutta jos ovat low risk edelleen?, pitänee trialilla osoittaa, että Bex toimisi myös niillä blasti- ja veriarvoilla.

7 tykkäystä