Ferrexpo - ESG-rautamalmia Itä-Ukrainasta

Ferrexpo on maailman kolmanneksi suurin rautamalmipellettien tuottaja. Yhtiön tuottamat rautamalmipelletit ovat korkealaatuisia (65%/67% FE) ja niillä on matalat hiilidioksidipäästöt (89kg/t):

Ferrexpolla on kolme toimivaa kaivosta ja prosessointilaitos Pultavan alueella kaukana rintamalinjoista. Lisäksi firmalla on paljon hyödyntämättömiä esiintymiä ja tutkimattomia mahdollisuuksia lisäkaivostoiminnalle lähialueella, joten yhtiön kaivostoiminnalla on valoisa tulevaisuus.

kuva

Rautapelletit roudataan kaivosalueelta ulkomaille ensisijaisesti Odessan lähellä sijaitsevasta satamasta, joten merikulkuyhteyksien aukiolo on Ferrexpolle kriittistä. Myös jonkin verran voidaan kuljettaa Tonavan kautta ja rautatieyhteyksien avulla Eurooppaan, mutta Ukrainalla on vain rajallinen määrä raidekapasiteettia ja ilman toimivia meriyhteyksiä tuotantoa joudutaan rajoittamaan valtavasti.

Kaivosten kuluprofiili on hyvin maltillinen ja kustannuksia on varaa tiputtaa reilusti tuotannon skaalatessa ylöspäin ja sodan loppuessa. Noin puolet kustannuksista johtuu energiakustannuksista, joten valitettavasti Venäjän ohjushyökkäykset Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan rasittavat yhtiön kulupuolta.

Rautapellettien tuotanto ja myynti on kärsinyt valtavasti Ukrainan sodan vuoksi ja yhtiön neljä pellettilinjaa ovat merkittävällä vajaakäytöllä. Tuotantoa rajoittaa mm. sähkönsaanti, kuljetuskaluston saatavuus, työvoiman saatavuus, työntekijöiden mobilisaatio rintamalle ja työntekijöiden muutto Länsi-Ukrainaan Venäjän läpimurron pelossa.

Kaikeksi onneksi 24Q1 alkoi tuotannossa näkyä selkeitä piristymisen merkkejä, kun yritys alkaa vihdoinkin osoittaa kykyä sopeutua sodanajan tilanteeseen ja Mustanmeren laivayhteydet ovat alkaneet toimimaan. Tuotanto kasvoi +200% ja pellettejä tuotettiin vajaa kaksi miljoonaa kappaletta kvartaalissa, mikä on jo kunnioitettava luku, sillä ennen sotaa tuotanto oli noin kolme miljoonaa pellettiä kvartaalissa.

Mikäli tuotanto jatkaa näillä korkeilla tasoilla, niin Ferrexpo on syvästi voitollinen. Operaatioista saadaan kassavirtaa +500 MUSD ja sitä jää ihan kivasti pakollisen investointienkin jälkeen (-100 MUSD – -150 MUSD). Yhtiön markkina-arvo on kirjoitushetkellä vajaa 400 MUSD, joten kyseessä on todellinen arvo-osake.

Mikä kaikista tärkeintä, niin kova kassavirta mahdollistaisi osingonjaon jatkamisen. 30% Vapaista kassavirroista on tarkoitus maksaa osinkoina, joten ‘sijoittajan palkasta’ voi näillä osakkeen hinnoilla tulla varsin muhkea.

kuva

Yhtiön omistuskuvio on jossain määrin sekava. Perustajaoligarkki Kostyantyn Zhevago, joka omistaa firmasta noin puolet, on maanpaossa Ranskassa ja Ukrainan valtion on takavarikoinut hänen omistuksensa vuoden 2022 lopulla. Johtoporrasta on vaihtunut kovaan tahtiin ja entisiä johtajia vastaan on nostettu korruptio- yms. syytteitä siihen tahtiin, että minulle on hieman epäselvää että kuka yhtiön tosiasiallisesti omistaa. Ukraina on varsin korruptoitunut maa, joten tässä on olemassa jonkinasteinen riski yhtiön kansallistamisesta tai rahojen viemisestä.

Ferrexpolla on valtava määrä erinäisiä oikeustapauksia käynnissä, mutta niistä kriittisen tärkeä on erityisesti 124 MUSD kokoinen riita, jonka yhtiö on hävinnyt alemmissa oikeusasteissa ja jonka seuraava korkeimman oikeuden käsittely on 27. toukokuuta. Tuon häviäminen olisi yrityksen osakekurssin kannalta tuhoisaa ja voisi johtaa arvaamattomiin seuraamuksiin.

kuva

Kaikesta korruptiosta ja sodasta huolimatta ESG-hommat etenee. Ferrexpolla on tavoitteena puolittaa hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Tässä yhtiössä on aidosti kymmenkertaistujan potentiaali. Jos on tietoa ja on taitoa ja on rohkeutta ja sitä kuuluisaa näkemystä, niin nojatuolikenraali voi mahdollisesti takoa tästä osakkeesta hirmuiset tuotot :cowboy_hat_face:

Sijoittajamateriaalit:

Sijoittajakalenteri:

74 tykkäystä

Tämä kohde pesee mennen tullen minkä tahansa kaivoksen Kanadassa :star_struck:
“Todellinen löytö”

24 tykkäystä

Mistä Ferrexpoa voi ostaa? Entä päivävaihto?

Kiitos!

1 tykkäys

Suosittelisin vahvasti myös selaamaan vuosikertomuksen kohtaan Note 30: Commitments, contingencies and legal disputes ja ymmärtämään ne.

Erityisesti nämä kaksi sisältävät suuria rahasummia:

Paperillahan yhtiö on monta kymmentä kertaa nykykurssia arvokkaampi ja tänäkin vuonna saadaan ainakin paperilla tehtyä satoja miljoonia dollareita vapaata kassavirtaa, mutta siitä ei ole iloa mikäli Zelenskyin kaverit ajavat firman nurin ennen sitä ja pakkomyyvät omaisuuserät itsellensä pilkkahintaan tai kansallistavat kaivokset.

5 tykkäystä

Hyvä löytö ja ihan kuumottavan pieni mahdollisuus tehdä paljon rahaa, valitettavasti Ukrainassa on omaisuuden uudelleen jako menossa uusien oligarkkien kesken ja riskinä menettää omansa on todella suuri kuten itsekin arvelit, ainakin odottaisin miten tulevan oikeudenkäynnin käy ja eroaako tuomaristo taas ennen tapausta.

5 tykkäystä

Länkkärin voi olla vaikea ymmärtää tämän sotafanituksen seurauksena miten korruptoitunut maa Ukraina on, vaikka pikkuhiljaa mennään parempaan suuntaan. Ferrexpon johtajat ovat tietenkin maksaneet lahjuksia tuomareille ja voidelleet virkamiehiä, koska se on ollut pakollinen osa systeemiä. Jos et lahjo, niin häviät.

Edes Afrikan maan kaivosyhtiöiden tilanteita tutkiessa ei ole tullut tälläistä hullutta vastaan että oikeuslaitos jäädyttää yrityksen pankkitilin, niin ettei sieltä voi maksaa veroja tai palkkoja. Tai että jäädytetään kaikki firmat omistamat junat ja rautatiepätkät.

Yleensä on kuitenkin valtion intresseissä yrittää pitää firmat toimintakuntoisena, että niillä on varaa maksaa sakot ja verot. Tämä logiikka ei tietenkään päde, mikäli yritetään tietoisesti ajaa firma nurin.

Pikkuhiljaa tuota ylempää johtoa päätyy enenevissä määrin linnaan kun korruptiotapauksia tulee ilmi. Kaikkein mielenkiintoisinta on, että mitä käy Kostyantyn Zhevago:n valtavalle omistusosuudelle, kun hän tuskin palaa pitkään aikaan maanpaosta Ukrainaan.

Ukrainan oikeushan on yrittänyt laittomasti ohittaa Ferrexpon pörssiyhtiörakenteen ja takavarikoida suoraan ukrainalaisten tytäryhtiöiden omistuksia, kun päätäntävalta ei ylety Sveitsin emoyhtiöön eikä Zhevagon omistuksia voida siksi sieltä viedä ja uudelleenjakaa. Koska Ukraina ei ole oikeusvaltio ja sota antaa Zelenskyille käytännössä vapaat kädet hyökätä vanhojen oligarkkien kimppuun, niin omaisuuden suoraa pöllimistä ei voida tässä vaiheessa täysin sulkea pois. Tässä on kuitenkin kyseessä Ukrainan tärkeimpiä yrityksiä ja Euroopan suurin rautakaivos.

5 tykkäystä

Tätä Ferrexpoa on tullut seurattua muutaman vuoden ajan. Toiveissa oli varsinkin alussa ettei Zelensky olisi kohtuuton, kun firma on kuitenkin rekisteröity Sveitsiin ja Iso-Britannian pörssiin. Siellä on siis paljon myös Eurooppalaisia sijoittajia, mutta toistaiseksi sillä ei ole ollut väliä. Ukrainan viranomaiset käyvät päälle kovaa.

Varmaan yksi “parhaista” skenaarioista olisi että Kostyantyn Zhevagon osuus siirtyisi vain Ukrainan valtiolle eivätkä muut kärsisi, mutta ottia tuota. Puhdasta arvuuttelua lähinnä miten käy. Fiilis on kuitenkin, ettei tässä Ukrainan viranomaisten aikeet ole aivan puhtoisia kun taas on selvää että Ferrexpon (ainakaan entinen) johto ei todellakaan ole puhtoinen. Syytökset oikeudessa on rumia ainakin suomalaisen silmiin, mutta pitää muistaa että Ukrainassa korruptio on (ollut) normaalia kaupankäyntiä ja enemmän sääntö, mitä poikkeus.

Ellen väärin muista niin osinkojen suhteen Ferrexpon kanssa pitää olla sitten tarkkana. Sveitsi ottaa oman lähdeveronsa (15%?) ja sitten mahdollisesti Iso-Britannian pörssikin vielä sen 15%… Pääsee Sveitsin verottajalta karhuamaan osingot takaisin.

Muita uutisia joista pääsee hajulle:

https://www.mining.com/web/ferrexpo-hit-with-corporate-rights-restrictions-for-ukraine-subsidiaries/

Epäselvyyksiä on siis ainakin kolme: Ukraina haluaa entisen oligarkin ulos/syytteeseen, tytäryhtiön omistuksesta on laillista kiistaa ja sitten on nuo erilaiset korruptiosyytteet, joista ei ulkopuolisena voi olla perillä mitenkään.

Ja epäselvyydet ajoittuu pitkälle aikavälille, esimerkiksi 2019 “Deloitte” tilintarkastajafirma irtisanoutui kun hyväntekeväisyysrahojen kohdennuksissa oli epäselvyyksiä ja oikeudessa koko vyyhti ylipäätänsä sijoittuu ainakin vuosikymmenen ajalle ja Zhevago oli vissiin mukana jossain pankkikriisissä, jossa paloi kaikilta näpit, paitsi ei Zhevagon lähipiiristä…

Hotelli? Trivago
Ongelma? Zhevago

7 tykkäystä