Ferrexpo on maailman kolmanneksi suurin rautamalmipellettien tuottaja. Yhtiön tuottamat rautamalmipelletit ovat korkealaatuisia (65%/67% FE) ja niillä on matalat hiilidioksidipäästöt (89kg/t):
Ferrexpolla on kolme toimivaa kaivosta ja prosessointilaitos Pultavan alueella kaukana rintamalinjoista. Lisäksi firmalla on paljon hyödyntämättömiä esiintymiä ja tutkimattomia mahdollisuuksia lisäkaivostoiminnalle lähialueella, joten yhtiön kaivostoiminnalla on valoisa tulevaisuus.
Rautapelletit roudataan kaivosalueelta ulkomaille ensisijaisesti Odessan lähellä sijaitsevasta satamasta, joten merikulkuyhteyksien aukiolo on Ferrexpolle kriittistä. Myös jonkin verran voidaan kuljettaa Tonavan kautta ja rautatieyhteyksien avulla Eurooppaan, mutta Ukrainalla on vain rajallinen määrä raidekapasiteettia ja ilman toimivia meriyhteyksiä tuotantoa joudutaan rajoittamaan valtavasti.
Kaivosten kuluprofiili on hyvin maltillinen ja kustannuksia on varaa tiputtaa reilusti tuotannon skaalatessa ylöspäin ja sodan loppuessa. Noin puolet kustannuksista johtuu energiakustannuksista, joten valitettavasti Venäjän ohjushyökkäykset Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan rasittavat yhtiön kulupuolta.
Rautapellettien tuotanto ja myynti on kärsinyt valtavasti Ukrainan sodan vuoksi ja yhtiön neljä pellettilinjaa ovat merkittävällä vajaakäytöllä. Tuotantoa rajoittaa mm. sähkönsaanti, kuljetuskaluston saatavuus, työvoiman saatavuus, työntekijöiden mobilisaatio rintamalle ja työntekijöiden muutto Länsi-Ukrainaan Venäjän läpimurron pelossa.
Kaikeksi onneksi 24Q1 alkoi tuotannossa näkyä selkeitä piristymisen merkkejä, kun yritys alkaa vihdoinkin osoittaa kykyä sopeutua sodanajan tilanteeseen ja Mustanmeren laivayhteydet ovat alkaneet toimimaan. Tuotanto kasvoi +200% ja pellettejä tuotettiin vajaa kaksi miljoonaa kappaletta kvartaalissa, mikä on jo kunnioitettava luku, sillä ennen sotaa tuotanto oli noin kolme miljoonaa pellettiä kvartaalissa.
Mikäli tuotanto jatkaa näillä korkeilla tasoilla, niin Ferrexpo on syvästi voitollinen. Operaatioista saadaan kassavirtaa +500 MUSD ja sitä jää ihan kivasti pakollisen investointienkin jälkeen (-100 MUSD – -150 MUSD). Yhtiön markkina-arvo on kirjoitushetkellä vajaa 400 MUSD, joten kyseessä on todellinen arvo-osake.
Mikä kaikista tärkeintä, niin kova kassavirta mahdollistaisi osingonjaon jatkamisen. 30% Vapaista kassavirroista on tarkoitus maksaa osinkoina, joten ‘sijoittajan palkasta’ voi näillä osakkeen hinnoilla tulla varsin muhkea.
Yhtiön omistuskuvio on jossain määrin sekava. Perustajaoligarkki Kostyantyn Zhevago, joka omistaa firmasta noin puolet, on maanpaossa Ranskassa ja Ukrainan valtion on takavarikoinut hänen omistuksensa vuoden 2022 lopulla. Johtoporrasta on vaihtunut kovaan tahtiin ja entisiä johtajia vastaan on nostettu korruptio- yms. syytteitä siihen tahtiin, että minulle on hieman epäselvää että kuka yhtiön tosiasiallisesti omistaa. Ukraina on varsin korruptoitunut maa, joten tässä on olemassa jonkinasteinen riski yhtiön kansallistamisesta tai rahojen viemisestä.
Ferrexpolla on valtava määrä erinäisiä oikeustapauksia käynnissä, mutta niistä kriittisen tärkeä on erityisesti 124 MUSD kokoinen riita, jonka yhtiö on hävinnyt alemmissa oikeusasteissa ja jonka seuraava korkeimman oikeuden käsittely on 27. toukokuuta. Tuon häviäminen olisi yrityksen osakekurssin kannalta tuhoisaa ja voisi johtaa arvaamattomiin seuraamuksiin.
Kaikesta korruptiosta ja sodasta huolimatta ESG-hommat etenee. Ferrexpolla on tavoitteena puolittaa hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.
Tässä yhtiössä on aidosti kymmenkertaistujan potentiaali. Jos on tietoa ja on taitoa ja on rohkeutta ja sitä kuuluisaa näkemystä, niin nojatuolikenraali voi mahdollisesti takoa tästä osakkeesta hirmuiset tuotot
Sijoittajamateriaalit:
Sijoittajakalenteri: