Osakesijoittaminen

Fondia, se erilainen lakifirma

Ostin Fondiaa viime kuussa. Mitä ajattelette yhtiöstä? Yhtiö on erilainen lakifirma kuin muut. Selvästi innovatiivisempi kuin muut ja pystyy murtamaan vanhat toimialan huonot prosessit ja tavat. Uskon myös heidän digitaaliseen panostukseen. Lakiala tuntuu siltä joka pitäisi hoitaa roboteilla eikä ihmisten käsityöllä kuten muissa asianajotoimistoissa. Oisko täällä lakialan ihmisiä? Ois kiva kuulla alan ihmisiltä ja muilta sijoittajilta ajatuksia.

Lisäys: onko näin että muut lakifirma pitävät Fondiaa vähän outona ja jopa “huonompana” alan toimijana sen erilaisuuden takia? Mitenkähän alan kovimmat lakimiehet ja naiset ajattelevat?

Mitäs asioita ajattelit robottien hoitavan? Luottaisitko omalla kohdallasi tekoälyn tekemään analyysiin tilanteestasi vai haluaisitko, että sen hoitaa varmasti pätevä juristi, joka on perehtynyt asiaasi? Tekoälyä ja automatisaatiota voidaan käyttää vain tilanteen analysoimisen apuna ja helpottamaan prosessia, mutta kuitenkin edelleen tarvitaan sitä juristia. Jotkut pienet ja yksinkertaiset sopimusjuridiset asiat voidaan ehkä hoitaa atomatisoidusti, mutta en näkis niissä kovinkaan suurta potentiaalia, koska monet pystyy hoitamaan vastaavat asiat itse tai muuta kautta halvemmalla.

Fondian henkilöstökulut on melko minimaaliset henkilöä kohti, joten tarkoituksena on ollut selvästikkin tuottaa lakipalveluita mahdollisimman halvalla. Jos itse tarvisisit lainopillista konsultointia, yrittäisitkö päästä mahdollisimman halvalla? Kunnolisen ja osaavan asianajan hankkiminen on kuitenkin lopulta varmempi ja luotettavampi vaihtoehto ja siitä ollaan monesti valmiita maksamaan. Uskoisin tähän perustuvan Fondian maineen alalla.

Nimenomaan prosessien automatisointi teknologialla on minusta hyvä lähtökohta. Muut lakifirmat ei mee siihen koska tarjoavat mukamas korkealuokkaista palvelua, mutta Fondia tekee asiat fiksusti hyödyntämällä digitalisaatiota. Ei sen tarvitse olla heti alkuun täysin tekoälypohjasta, mutta pikkuhiljaa ensin avustettuja prosesseja ja sitten lopulta täysin tekoälypohjaisia ratkaisuja.

Perinteiset lakipalvelut ovat myös erittäin epäskaalautuvia verrattuna Fondia tapaan. Ajatus että kaikilla olisi varaa lakipalveluihin, myös pienillä firmoilla kuulostaa hyvältä. Fondian kansainvälistyminen näyttää myös lupaavalta ja se yhdistettynä skaalautuvaan malliin vois minusta räjäyttää potin.

Jos täällä olisi joku joka on käyttänyt Fondia palveluja, niin ois kiva kuulla millainen laatu on?

2 tykkäystä

Hei, eilettäin löysin yhtiön ja katselin tilinpäätöstä ja Roastia ja tilinpäätöstiedotetta ja lupaavalta vaikutti. Näkisin, että konsensus on hieman ylisäikähtänyt H2 18, jonka heikkoudelle johto antoi omat ja ainakin minuun melkolailla uppoavat selityksensä. Lopputulemana ostin osaketta reiluhkosti. Huomasin nyt Fondian sivulla lukevan, että yhtiöllä on 264 ldaas asiakasta. Kysymykseni kuuluu:

a) Onko Jessellä tai kenelläkään muulla historiatietoja ldaas asiakkaiden lukumäärästä tai tietoa siitä missä ko. tiedot ovat?

b) Onko kukaan aktiivisesti seurannut sivuilta ldaas asiakkaiden lukumäärää?

c) Olisiko (minkä tahansa) yhtiön teoriassakaan luvallista kommentoida, mikäli sattuisin lähettämään asiakkaiden lukumäärää ja niiden historiatietoja koskevia kysymyksiä yhtiölle?

4 tykkäystä

Joo, kysy vaan. Asiaan henk.koht. kiinnostusta, kun tuli myös lähdettyä pikkusiivulla mukaan. Ja jos kysymyksesi on ollut röyhkeä ja firman kunniaa loukkaava, niin saat kyllä TÄLTÄ firmalta jo paluupostissa haasteen käräjille::slight_smile:

Laki-Masse, oma suu supussa

1 tykkäys

a) Edit: Fondian nettisivuilla on tosiaan maininta 264 LDaaS-asiakkaasta, mutta aikaisemmin tätä ei ole tilinpäätösmateriaaleissa kerrottu. Julkisesti on kerrottu, että vuoden 2016 lopussa oli 185 jatkuvan LDaaS-palvelun piirissä olevaa asiakasta ja vuonna 2017 oli Fondian mukaan “yli 200”. Lisäksi yhtiö kertoi että vuonna 2018 Ruotsista saatiin 21 LDaaS-asiakasta.

b) Seuraamme nettisivuilta päivittäin Fondian henkilöstömäärää, mutta nettisivujen teksteissä mainittua LDaaS-asiakkuuksien määrää emme ole systemaattisesti seuranneet. Yhtiö julkaisee puolivuosittain jatkuvan laskutuksen osuuden liikevaihdosta ja tämän perusteella on mahdollista laskea LDaaS-palvelun liikevaihto. Jos olettaa että vuonna 2017 oli keskimäärin 200 LDaaS-asiakasta niin keskilaskutus oli noin 39 TEUR/vuosi per asiakas. Jos olettaa saman keskilaskutuksen jatkuneen H2’18 aikana, niin H2’18 olisi ollut keskimäärin 241 LDaaS-asiakasta. LDaaS-liikevaihto kasvoi 23 % vuonna 2017 ja 21 % vuonna 2018 eli nopeammin kuin koko Fondian liikevaihto.

c) Ainahan voit kysyä. Voihan olla, että etsimäsi tieto on julkista ja yhtiö on julkaissut sen jossain materiaaleissaan (esim. CMD:llä tai listautumisesitteessä joskus aikaisemmin). Kuitenkin, yhtiöt eivät saa kertoa sisäpiiritietoa ulkopuolisille ja pörssiyhtiöiden pitää noudattaa jatkuvaa tiedonantopolitiikkaa, jonka mukaan riittävät tiedot pitää olla tasapuolisesti ja johdonmukaisesti saatavilla. Tämän takia pörssiyhtiöt eivät yleensä voi kommentoida tämänkaltaisia asioita. Jos kuitenkin saat sisäpiiritietoa käyttöösi niin muista että sen väärinkäyttö on rikos.

7 tykkäystä

LDAAS-asiakkaiden määrä droppaa, työntekijöitä lähtee ja suurimmat omistajat taistelevat oikeussalissa.

Onko kenelläkään mitään mietteitä tästä touhusta?

Vaikuttaa kasin lapulta parhaillaan.

2 tykkäystä

Vaikuttaa vähän amatöörimäiseltä. Luulisi lakifirman hallituksen tajuavan tehdä kunnon irtisanomissopimukset vaikenemispykälillä ja kilpailukielloilla kultaisine laskuvarjoineen avainhenkilöiden tapauksessa…

Pahimmillaan todella vakavat seuraukset kyllä, en koskisi vähään aikaan ennen kuin tilanne tasaantuu. Tuollainen palvelubisnes kiinni ihmisistä.

4 tykkäystä

“Hoidata meillä sopimusasiasi, niin pääset käräjille. Näyttöjä jo omasta takaa”

4 tykkäystä

Hei, mennyt ohitse, missä näin on kerrottu?

Nettisivuilta voi seurata molempia. LDAAS-asiakkaita oli tovi sitten 264 kpl ja nyt 250 kappaletta. Näkyy etusivulla.

2 tykkäystä

Painoin omat laput laitaan pari viikkoa sitten, kun luin Jessen tuoreimman raportin. Olin silloin jo pidemmän aikaa miettinyt, että tarina alkaa olla vähän löysä, kun johtoryhmä tappelee keskenään ja mitään positiivista tiedotettavaa ei ole.

Myyntiä seuranneena päivänä julkaistiin oikeustappelu ja sitten tuli vielä tuo LAAS-asiakkaiden katoaminen. On niin amatöörimäistä puuhastelua, että en aio koskea ainakaan lähitulevaisuudessa pitkällä tikullakaan. Aika paljon saa tapahtua, että luotto palaa, vaikka itelle ei tappioita tästä tullutkaan.

1 tykkäys

Tammi-kesäkuun 2019 yhteenveto:

Liikevaihto kasvoi 10,8 miljoonaan euroon (10,7), kasvu +1,0%.
Jatkuvan kuukausilaskutuksen (LDaaS) osuus liikevaihdosta kasvoi
46 %:iin (42).

Liikevoitto (EBIT) oli 0,7 miljoonaa euroa (1,6),
Liikevoittomarginaali oli 6,1 % (15,1).

Kauden tulos oli 0,5 miljoonaa euroa (1,3).
Yhtiön kansainvälistyminen edistyi strategian mukaisesti. Ruotsin
liiketoiminnassa Jansson & Norin AB -yrityskaupan yhteydessä
aloitettu integraatio sujui suunnitelmien mukaisesti. Ruotsin
tytäryhtiön uusi toimitusjohtaja Monica Söderlund aloitti
tehtävässään 10. kesäkuuta 2019.

Baltian liiketoiminnoissa tilikauden alussa avatun Liettuan
tytäryhtiön toiminta käynnistyi strategian mukaisesti

Keskimääräinen henkilöstö (FTE)* kasvoi 14,8% mahdollistaen
konsernin kansainvälistymisen ja erityisesti LDaaS-asiakkuuksien
kasvun.

1 tykkäys

Kokonaisuutena meidän odotusten kaltainen ja vertailukauteen sekä yhtiön historialliseen tasoon nähden heikko raportti. Liikevaihdon kasvu hiipui ja kannattavuutta heikensivät viime vuonna toteutetut huomattavat rekrytoinnit. Huomioitavaa että henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 163 eli täsmälleen samalla tasolla, kun vuoden 2018 lopussa. Tämän myötä aikaisempiin ennusteisiimme saattaa kohdistua laskupaineita.

Puolen tunnin päästä alkaa inderesTV:ssä Fondian Q2’19 tiedotustilaisuus. Sinne voi heittä kyssäreitä suoraan lähetykseen: https://www.inderes.fi/fi/videot/fondia-h119-298-kello-1000-alkaen

2 tykkäystä

Katkesiko feedi kesken? Ei mitään Q&A:ta?

Eipä paljon kysymyksiä heitelty suoraan lähetykseen. Hätäinen katsaus ja merkityksettömiä fraaseja, jotka jättävät ison sumun koko yhtiön päälle. Firmassa uskoa riittää, mutta tulokset ovat säälittäviä kaikilla mittareilla. Johonkin (villi veikkaus: tehottomuuteen) rahat valuvat. Olen vahvasti eri mieltä toimitusjohtajan kommentista, että Fondia on omistajille hyvä sijoituskohde tällä hetkellä.

2 tykkäystä

Jos se oli kokonaisuudessaan siinä, eikä kyse ollut teknisestä ongelmasta tai inhimillisestä virheestä, niin olihan heikko esitys.

1 tykkäys

Pojat, pojat, pojat… 5min kauniin naisen kauniita korulauseita on näin vanhalle sedälle ihan riittävästi. Kurssi toki niiasi heti -10%, mutta sijoittaminen on viihdettä, mistä pitää välillä ihan maksaakin :slight_smile:

Masse-setä,FA,lakimies vei seurakunnan rahat

4 tykkäystä

image

Tämä nauratti.

Toimarin horinoista tuli mieleen lähinnä Irakin tiedotusministeri. Omani möin 13,3 eurossa laitaan, varmaan sijoitusuran parhaita liikkuja. Ajatuksena oli hypätä mukaan kun kurssi korjaa, mutta eihän tällaiseen voi koskea.

7 tykkäystä