Fortum - Keskellä Euroopan energiakriisiä

Osakkeista voi tulla alaskirjausta. Ja vastapuoli taseessa on omat varat.

Olet ihan oikeassa. nettovelkoihin sillä ei ole vaikutusta, mutta omia varoja se voi rokottaa. Jakokelpoisia omia varoja eli niitä joiden perusteella osingonjako mahdollistuu.

1 tykkäys

Fortumille luvattu 8 miljardin rahoituksen palautus Uniperilta tulisi ihan tarpeeseen, koska tämän ja ensi vuoden konsernilainojen lyhennykset ovat saamaa luokkaa, tosin Uniperin osuus tästä ei ole tiedossa. Hyvä diili ainakin siltä osin, kunhan toteutuu. Alaskirjauksia Uniperin arvonalenemasta lienee tulossa noin 7 miljardia, joka heikentänee vakavaraisuutta, mutta ei lisää velkojen määrää. Alkuvuodelle kirjattu 10 miljardin tappio jäänee jatkossa Uniperin taseeseen, kun tiet ovat eronneet. Fortumin kassa saattaa olla aika tyhjä ja omat pääomat vähissä, mutta velan saanti lienee turvattu ainakin juokseviin menoihin. Sähkön myynti tuottaa hyvin katetta, joten voitonjakoon lienee mahdollisuuksia, ellei windfall-vero rokota pahasti.

2 tykkäystä

Itse uskon, että osakeanti loppuvuoden aikana on osa pakettia, millä saadaan Fortumin tase nopeasti kuntoon.

Tytti Tuppurainen: Vastuu Uniper-ratkaisun löytymisessä on Fortumin hallituksella.

Näinhän se on, mutta Tytti lähti varmuudeksi käsipyykille.

16 tykkäystä

Tilannehan tosiaan sen jälkeen jos tuo huhuttu diili nyt toteutuu on se, että Fortumin liiketoiminta tuottaa erittäin vuolasta kassavirtaa eikä velkaa tarvita “juokseviin menoihin”. Toki lainoja varmasti haluttaisiin rullata seuraavan parin vuoden aikana eteenpäin, ja siihen ei pitäisi mitään esteitä olla jos kassaan nyt tosiaan tulee Saksalta se 4 - 4,5 mrd€.

Mutta omat pääomat tässä tosiaan menee alaskirjausten takia alhaiseksi, ellei jopa negatiiviseksi. Tässä suhteessa on nyt kuitenkin hyvä muistaa asia josta olen täällä aikaisemminkin kirjoittanut, eli Fortumilta löytyy kyllä edelleen monenlaista pelimerkkiä taseestaan jos oman pääoman määrä on niin sanotusti kynnyskysymys ja sitä tarvitsee “ylläpitää” jollakin tietyllä tasolla.

  • Tukholman kaukolämpöliiketoiminta myytiin 2,9 mrd€:lla josta 2,4 mrd€ myyntivoittoa, nämä assetit oli siis taseessa 0,5 mrd€ arvoisina.
  • Joensuun kaukolämpöliiketoiminta myytiin 530m€:lla josta 430 m€ myyntivoittoa → taseessa olivat 100m€ arvoisina.
  • Järvenpään kaukolämpöliiketoiminta myytiin 375 m€:lla josta 290 m€ myyntivoittoa.
  • Oslon kaukolämpöosuus myytiin 1 mrd€:lla josta 0,6 m€ myyntivoittoa.
  • Baltian kaukolämmöt myytiin 800 m€:lla josta 240 m€ myyntivoittoa.
  • Suomen siirtoverkot myytiin 2,55 mrd€:lla josta myyntivoittoa 1,9 mrd€.
  • Ruotsin siirtoverkot myytiin 6,6 mrd€:lla josta myyntivoittoa 4,4 mrd€.

Myydyt kaukolämmöt olivat siis taseessa noin 1,645 mrd€ arvoisina, vaikka niiden todellinen arvo oli 5,605 mrd€. Siirtoverkot puolestaan myytiin noin 9,2 mrd€:lla, vaikka taseessa ne olivat 2,9 mrd€ arvoisina. Yhteensä nämä assetit olivat taseessa siis rapealla noin 10 mrd€ aliarvostuksella.

Kuinkakohan Fortumin omistuksessa vuodesta kivi ja keppi olleet vesivoimat ja ydinvoimat mahtavat taseessa olla kirjattuna? Uskallan laittaa aika ison kasan rahaa pantiksi, etteivät ainakaan oikealla arvollaan.

Jos tarvetta siis on, niin Fortum pystyy kyllä uskoakseni taseeseensa tekemään hyvin merkittäviä ylöskirjauksia, jotka vaikuttaisivat suoraan omaa pääomaa kasvattavasti. Uskallan veikata, että näillä pystytään vaikka “hävittämään” koko Uniper alaskirjausten vaikutus jos tälle tarvetta olisi, mutta tämä on nyt ihan täysin vastuutonta spekulointia eikä perustu mihinkään faktaan. Joka tapauksessa tämä osoittaa taas sen miten huono mittari tase ja oma pääoma tällaisten vanhojen yritysten osalta on, ei nämä mittarit kerro välttämättä lähes mitään yhtiön maksukyvystä tai edes omaisuuden arvosta. Oleellista on liiketoiminnan tuottama kassavirta, sitä ei pysty kirjanpidolla edes vuosikymmenien kuluessa sekoittamaan, ja sehän Fortumin ydinliiketoiminnalla on erittäin hyvää.

Minä en siis osaa nähdä missään tapauksessa tarvetta osakeannille jos Saksalta nyt tosiaan tuo +4 mrd€ tulee riihikuivaa kassaan. Voin tietysti olla kuitenkin aivan väärässä asian suhteen.

Ps. Alla vielä taustatiedoksi linkki vuoden 2001 materiaaliin, jolloin Fortum osti loput 50% Birka Energin siirtoverkoista ja voimaloista (nimenomaan nämä voimalat Fortumilla Ruotsissa edelleen on ymmärtääkseni omistuksessaan). Tästä 50% osuudesta maksettiin kokonaisuudessaan 1,5 mrd€, ja tästä on nyt jo tosiaan myyty Ruotsin siirtoverkot 6,6 mrd€:lla joiden tasearvo kokonaisuudessaan myyntihetkellä oli 2,2 mrd€. Ei siellä taseessa ihan hirveästi siis taida Ruotsin voimaloista arvoa tällä hetkellä olla, ja pääosa Suomen voimaloista on ollut taseessa pyörimässä vielä paljon Ruotsin voimaloita pitempään…

Tämä muuten ihan hyvä herätys niillekin tahoille jotka haluavat aina moittia Fortumia ja sen yrityskauppoja. Ruotsalaiset lahjoittivat tässä kaupassa melkoisen kasan rahaa Fortumille. Birka Energin ja Tukholman kaukolämmön 50%:n osuuden kokonaishankinta näyttäisi nopean googlettelun perusteella olleen luokkaa 3,5 mrd€. Siirtoverkoista ja kaukolämmöstä on puolestaan jo saatu myyntituloja 9,5 mrd€ minkä lisäksi näistä kerettiin tekemään parisenkymmentä vuotta kovaa kassavirtaa, ja kaiken päälle jäljellä on vielä isot vesi- ja ydinvoimaomistukset. Aika iso osa näistä ruotsalaisten rahoista lahjoitettiin nyt eteenpäin saksalaisille, mutta hyvin ollaan vielä kuitenkin voiton puolella :wink:

https://www.fortum.fi/media/8506/download

34 tykkäystä

Tämä menee jotakuinkin niin, kuin sen odotinkin menevän. Mielestäni lopputulos jos on tuo (pääomitus ja lainatakaus takaisin + jotain osakkeista), erittäinkin hyvä diili tähän tilanteeseen. Ja pääomitusta Fortum ei tule tarvitsemaan ainakaan tähän tilanteeseen tuon jälkeen. Harmi sinänsä, sillä olisin kyllä mielelläni osallistunut mahdolliseen osakeantiin.

Tässä hyvä esimerkki, että aivan kaikkien ns “asiantuntijoiden” tuomioita ja kauhisteluita ei kannata noteerata (kuten palstallekin linkitetty tämä Rothovius). Siellä voi olla joitain omiakin tarkoitusperiä medialle ulostuloissa mukana. :thinking:

8 tykkäystä

En näe tarvetta annille mutta jos se tulisi niin se olisi vähän kuin Nordean anti alle kahdella eurolla eli fiksut omistajat saa etuoikeuden ostaa alihintaista tavaraa niiltä jotka jättää merkkaamatta. Eli näillä spekuloiduilla luvuilla antikin olisi ihan ok koska ei siihen osallistuminen ole minkään tason riski nyt jos tulevat kassavirrat ei uppoa uniper vastuisiin.

1 tykkäys

Tänään taas kaikenlaista uutisvirtaa Uniperin (ja Fortumin) suunnasta. Tässä lyhyt tiivistelmä, mutta vahvistetut faktat seuraa edelleen pääosin perästä:

21 tykkäystä

Hieno homma jos koko omaisuutta ei menetetä ja selvitään ainoastaan sijoitetun pääoman tappioilla. Seuraavaksi sitten tämän vuosia kestäneen sirkuksen tirehtöörit edesvastuuseen niin voisin olla sivustakatsovana kansalaisena sangen tyytyväinen. Tämä toki täyttä toiveajattelua tässä hyvävelikerhojen luvatussa maassa.

Fortumin käyttökate ja kassavirta on ollut korkealla tasolla paitsi sähkön myyntitulojen, niin käsittääkseni myös käyttöomaisuuden realisoinneista saatujen myyntivoittojen vuoksi, joihin alhaiset arvostustasot lienevät osaltaan myötävaikuttaneet. Voimalaitosinvestoinnit alentaisivat nettokassavirtaa, jos niitä tehtäisiin muutenkin kuin ylläpidon vuoksi. Suurimmat investoinnit ovat olleet viime vuosina yritysostoja, joista toivottuja myyntivoittoja ei ole tullut. Viittaan tässä siis Uniperiin ja Venäjään. Totta että omaisuuden aliarvostukset eivät anna oikeaa kuvaa yhtiön varallisuudesta, käypä arvo olisi parempi mittari. Maa tarvitsisi voimalaitosinvestointeja ja halpaa sähköä, mutta yhtiön kassavirta pysynee korkealla ilman niitäkin, ainakin lyhyen aikaa. Likviditeettiongelma lienee ohjannut velanottoa, koska johdannaiskaupan vakuuksiin on tarvittu isoa rahoitusta. Jos sähkön hintakehitys vakautuu, likviditeettitilanne paranisi samalla. Jos Fortumin tulorahoitus säilyy hyvänä,
juoksevia menoja varten ei tarvita korollista velkaa, kuten todettu. Tulorahoitusta ilmeisesti tarvitaan myös osinkojen maksamiseen. Viime vuosina Fortum on maksanut noin miljardin verran osinkoja. Tänä vuonna jaettavien osinkojen arvellaan jäävän olennaisesti tätä pienemmiksi.

4 tykkäystä

A-studiossa tänään oli Vesa Puttonen kommentoimassa Uniper-neuvotteluiden tulosta. Tykkään Puttosen analyyseista ja ammattimaisesta analysoinnista. Löytynee nauhoitteenakin, ainakin Yle Areenasta…

7 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä mihin kurssi huomenna asettuu. Anders Oldenburg arvioi Fortumin kuukausi sitten 20 e paperiksi ilman Venäjää ja Uniperia Vko 33/22: 3x Fortum – Seligson
Tässä kyllä vesivoima oli arvostettu niin, että se tuottaisi vuoden 2014 hinnoilla 3 % ennen veroja.

Vuoden 2021 Generation + city solutions + consumer solutions yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto oli yhteensä 1297 M€, ja 2020 859 M€. Jos otetaan näiden keskiarvo jaettuna osakkeiden lukumäärällä*12, niin hinta olisi 14,5 e/osake. Kympin kertoimella osakkeen hinta olisi sattumoisin tämän päivän päätöskurssi 12,1 e :slight_smile:

2 tykkäystä

https://www.vahtera.blog/post/fortumin-oligarkit-maksamaan-tuhonsa-jäljet

6 tykkäystä

Listasi omaisuuserät ovat sellaisia, joita Fortum ei enää omista. Onkohan mahdollista muuttaa tällaisten omaisuuserien arvostusta?

1 tykkäys

Ihmettelen suuresti, ellei kurssi raketoi ylöspäin -ainakin jonkin matkaa, ellei sitten aamu-uutisoinnissa tulekin jotain ennakkoon odottamatonta negatiivista lopputulemaa. Siihen en kyllä iteskään usko, siksi selkeästi Tuppurainenkin on noita muutamia perusasioita painottanut, että niistä pidetään kiinni. Enpä oikein usko että hallitus on uskaltanut lähteä niistä lipeämään.

Muun muuassa tuon takia uskon, että lopullista kussinousua ei olla vielä nähty.

Niin menee, mutta jollei taseessa nyt aliarvostettuina kirjattujen omaisuuserien ylöskirjaaminen ole mahdollista tehdä, osakeanti pliis, kelpaisi kyllä! :+1:

1 tykkäys

Pointti olikin se, että nämä kaikki myydyt erät olivat aliarvostettuja niin samoin on mahdollisesti nykyisetkin omaisuuserät, kuten esimerkiksi Suomessa sijaitsevat voimalaitokset.

10 tykkäystä

Niinpä, sopuhintaista “oikeaa antiahan”(=eli ei suunnattua) tässä on odotettu koko keissin ajan kuin kissa kuuta taivaalta sitä tuijottaessaan…

Tavallaan se olisi jopa kohtuullista järjestää(=oikein hinnoiteltuna) jonkinnäköiseksi vaivannäkökorvaukseksi omistuksensa tuskaa tuntien säilyttäneille yksityissijoittajillens…?
:roll_eyes:

Vaikka Fortumille Das Uniper oli täysin turha reissu(=jos tapauksen erittäin painavaa ja toivottavasti ikuisiksi ajoiksi muistiin jäävää opetusarvoa ei lasketa mukaan) niin jäisi pitkäaikaisille omistajille edes vähän jotain silti siinä reunalla:

  • Fortum ei koskaan tehnyt Uniperistä due diligence -tarkastusta eli ostettavan yrityksen lukujen ja toimintojen huolellista läpikäyntiä ennen yrityskauppaa. Yhtiön johto perusteli asiaa sillä, että pörssiin listatusta Uniperista oli juuri tehty listalleottoesite.
  • Fortumin tavoite oli koko ajan, että se saisi itselleen Uniperin vesi- ja ydinvoiman. Niin ei käynyt. Yhtiö on menossa Saksan valtiolle kokonaisuudessaan…

Nooh, katsotaan ja kuulostellaan tämä varsin ainutlaatuinen saksalaisten “länsimainen kansallistamissopimus” ensin alta pois…

2 tykkäystä

Saa nähdä, jäädäänkö se saamatta. Vähän on ilmassa sellaista tuntua, että antia ei tulla järjestämään kuin pakosta ja se pakko ei näytä tosiaankaan realisoituvan :thinking:

Tämä oli kyllä massiivinen virhe yritysjohdolta. AINA pitää DD tehdä tällaisissa kaupoissa. Olen itse osallistunut kahteen pikkufirman DD:n tekemiseen ja siinä kyllä olisi noussut esille nuo kaasusitoumusansat. Tässä geississä itseäni korpeaa kaikkein eniten se, että tuota ei tehty. Mutta turha surra jo maahan läikkynyttä maitoa, luulisi Fortumin nykyjohdon ottaneen tästä opiksi. Silloinhan vastaavilta munauksilta vältytään jatkossa.

Tuossa Vesa Puttosen ennakkokommentit kohta julki tulevasta sopimuksesta, nykyolettamuksilla…

2 tykkäystä

Noista Fortumin omaisuuseristä. Tasehan on IFRS-tase eli omaisuuserät pitäisi jo olla kirjattuna käypiin arvoihin, eikö?