Harvia-foorumi eli Haarumi - kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

PE 25 (1,5 vuoden päähän katsottuna) 5% tuloskasvusta ja 2-3% osinkotuotosta (petrin ennusteilla) ei nyt ihan alehintakaan ole ja pitää sisällään hyvää jo myös tulevista yritysostoista? Tai vaihtoehtoisesti tuotto-odotus laskee matalahkolle tasolle, jos pitää esim. PE20 kertoimia pitkällä aikavälillä realistisina.

Ja ei taida 5 vuotta teknoyhtiöissä riittää kurssin sulatteluun :hot_face:

Tarkoitus ei ollut sanoa harviaa teknoyhtiöksi, vaan sanoa että @Kimi.Heikkila in teknoille antama 5 vuoden sulatteluaika on alakanttiin, kun harvialla se “säädyllisille” kertoimille on pari vuotta.

6 tykkäystä

Itse en näe Harviaa saunoineen, kiukaineen ja nyt myös paljuineen teknoyhtiönä. Kiukaissa on sähköä ja mahdollisuus etäohjaukseen, mutta muilta osin Harvia on mielestäni hyvin kaukana teknoyhtiöistä, jonka vuoksi en lähtisi Harviaa myöskään niihin vertaamaan lainkaan.

Omissa silmissäni Harvia on ennenkaikkea hyvinvointi, ja enemmän jopa rakennusalan yhtiö (valmiit saunat, kiukaat jne.), kuin teknoyhtiö.

5 tykkäystä

Tässä nyt ei tänne taida aktiiveille uutta olla, mutta nähdäänköhän jossain vaiheessa Kirami kylmätynnyri

”Harvian missio on ’terveyttä lämmöllä’, meiltä on puuttunut vesielementti. Nyt saamme tuotua sen tyylikkäästi mukaan, sillä kylpytynnyreiden terveysvaikutukset ovat samantyyppisiä kuin saunassakin. Löysimme yhteisen sävelen Rantasen perheen kanssa”, Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kertoi perjantaina.

Veljekset Mika ja Eero Rantanen jatkavat yrityskaupan jälkeenkin Kiramin johdossa, mutta Harvia tulee mukaan yhtiön hallitukseen.

”Harvia on kulissien takana mukana hankinnassa, logistiikassa ja tuotannossa”, Pajuharju sanoi.

Kylpytynnyrivalikoimaa halutaan laajentaa Harvian avustuksella sähkölämmitteisiin malleihin. Pajuharju väläyttää mahdollisuutta hybridimalleihin, jossa valittavana on sekä puu- että sähkölämmitys. Myös kaasulämmityksen mahdollisuutta aiotaan tutkia.

Uusien lämmitysmuotojen lisäksi huomiota halutaan kiinnittää ympäristöasioihin. Harvia on itse kehittänyt puhtaammin palavia tuotteita, joten se halutaan tuoda mukaan puulämmitteisten kylpytynnyreiden markkinoille.

Tällä hetkellä kylpytynnyreitä markkinoidaan lämminvesialtaina, mutta tarjoomaa halutaan laajentaa myös kylmävesialtaisiin. Harvian mukaan kylmävesihoidot ovat kasvattaneet suosiotaan.

”Tarkkaa aikataulua ei uusien innovaatioiden toteuttamiselle ole. Sähkölämmitteisyys saadaan kohtalaisen nopeasti markkinoille, mutta puhtaan palamisen kanssa on sama aikataulu kuin Harvialla itselläänkin. Kylmäaltailla on noin vuoden perspektiivi”, Paulaharju kertoo.*

Toki tämä myös, että miten korona vaikutti itse paljumarkkinaan:

Koronan vahvistama kasvuvauhti voi kuitenkin jäädä väliaikaiseksi. Koronaa edeltäneellä syyskuussa 2019 päätyneellä tilikaudella Kiramin käyttökate oli 0,4 miljoonaa euroa ja liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa. Näillä luvuilla ev/ebitda-kerroin olisi jo 16.

24 tykkäystä

Se olisi kyllä markkinoiden tehottomuuden multihuipentuma jos tämmöinen firma olisi alehinnassa pörssissä kaiken aikaa. Viestini pääasiallinen pointti taisi olla, että osake on yllättävän edullinen myös siihen nähden paljonko osakekurssi on noussut ja kuinka laadukkaasta tulosjunasta puhutaan. Lisäks jos yhtiö vetää taas jonkun (onnistuneen) yritysostokanin hatusta niin äkkiä menee taas ennusteet uusiksi. Sanotaan että tässä tapauksessa arvostuskuvaa ymmärtää vielä eikä tarvitse miettiä miltä maailma näyttää 20 vuoden päästä :smile: Toki onnistumisia nykyinenkin hinta varmasti edellyttää, mutta harvoin hyvää saa ilmaiseksi.

Ei pitäisi puhua sanasta tekno ollenkaan :smile: tarkoitin, ettei tässä tapauksessa analyytikon onneksi tarvitse ankkuroitua 5 vuoden päähän antaessaan suositusta, niinkuin monessa muussa yhtiössä. Ps. Taitaa Harvia sujahtaa sinne kulutustavarateollisuus-akselille.

28 tykkäystä

Kyseinen artikkeli julkaistu myös podcastin muodossa. Kuuntelusuositus, varsinkin jos ei pääse lukemaan maksumuurin takia.

30 tykkäystä

Voisitko avata sitten hieman enemmän, että minkälaisia riskejä itse näet Harviassa tällä hetkellä? Niitä täytyy olla sitten heti useampia ja eri kategorioissa kerta " ei ole matalimman riskitason pulju " ?

Ei ole tarkoitus “hyökätä”, vaan ihan aidosti kiinnostaa kun tuollaista ‘möläytellään’ ilman mitään konkreettista sanomaa :slight_smile:

Muistaakseni tuohon Inderesin näkemän “Riskin” arviointiin sisälsi 10+ eri asiaa?( Näitä ei ole avattu sen tarkemmin )

E: Sain kaivettua tämän

27 tykkäystä

Aivan, ilmalämpöpumppuja on ollut jo kauan allasvedenlämmittiminä. Laitteetkaan ei ole hillittömän hintaisia, maksaa se kamiinakin jotain. Huipputehossa eli lämmitysajassa puun poltto on tehokkain, arviolta 2-3 kertaa ILPiä nopeampi. Ahkerille paljuilijoille ILP lämmitys tulee halvimmaksi ja helpoimmaksi, voisi kuvitella, että poreallas/palju-käyttössäkin lämpöpumput tulevat olemaan varmasti tulevaisuutta. Laite toimii hillittömän hyvällä hyötysuhteella kun se lämmittää kylmää vettä.
Siinä seuraava yritysintegraatio, allaslämmittimistä. :slightly_smiling_face:

https://www.taloon.com/uima-altaan-lammittimet

5 tykkäystä

Mitkä on teidän mielestä paljun kilpailuedut ulkoporealtaaseen nähden?
Jos paljuun aletaan suunnitella puhdistusjärjestelmiä ja ILP-lämmittimiä niin hinta ei taida olla enää kilpailuvaltti. Nytkin lisävarusteilla hinta on sen 2000€ ja vähän prameampi 3000€.
Uskoisin paljun tämän hetken valtti olevan juurikin hinnassa, mutta en tietysti tiedä ison ostajakunnan mietteitä.

6 tykkäystä

Hinta tietysti on yksi iso kriteeri. Jos ruvetaan miettimään lisätarvikkeita ja lämmitysmuotoja, niin hinta varmaankin alkaa pyörimään samoilla hehtaarilla. Siinä tapauksessa nostaisin esiin eri lämmitysvaihtoehdot. Netistä tuntuu ainakin jonkin verran löytyvän esim. Puu-, sähkö-, öljy- ja diesellämmittimiä paljuille. Eli jos eri lämmittimiä voitaisiin moduuleittain jotenkin vaihtaa paljuun oston yhteydessä antaisi se monelle valinnan varaa. Näistä ainakin tuo sähkö voisi varmaan olla helpoin tuotekehityskohde alkuun kuten todettu. Lisäksi jos saadaan valintoihin suodatus/veden puhdistukset tms. niin se lisää variaatioita. Idea on, että ne pitäisi olla omia moduuleita, jolloin itse palju säilyy samana, mutta tarvittaessa saat siitä hifimmän. Näin ollen voit valita perinteisen paljun tai tai hifimmän paljun, jos ei ole rahasta puutetta.

5 tykkäystä

Tässä ketjussa on oma ainutlaatuinen meininki ja jos haluatte keskustella paljujen eri osien hinnoista ja koette sen tuovan lisäarvoa ketjuun se on ihan ok. Mietin silti, onko tämä lainkaan relevanttia Harvian kannalta sijoituskohteena?

Kahvihuone on myös olemassa. :wink:

81 tykkäystä

Mielestäni paljun ja porealtaan suurin ero on ulkoinen olemus. Jos paljuun laittaa porelaitteiston, se on edelleen palju. Jos tynnyrisaunan tai mökkisaunan kupeeseen laittaa porealtaan värivaloilla höystettynä, se on kuin lihapullat hajuvedellä.

4 tykkäystä

Hienoa että ylläpito on herkällä pitämässä järjestystä.
Minusta kuitenkin on relevanttia keskustella kyseisestä aiheesta, koska se vaikuttaa Harvian kilpailukykyyn ulkoporealtaita vastaan. Ostoksen keskihintaa kun lähdetään kasvattamaan niin raja tulee vastaan juurikin noista esitetyistä syistä. Vähän sama kuin Mersua ostamassa. Jos ruksit E-mersuun kaikki herkut niin saat S-mersun samalla hinnalla ja siinä valtaosa on jo vakiona. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Itse näkisin että paljumarkkina pysyy aika vastaavana kuin tähänkin asti ja siihen lisäksi tulisi sähkölämmitin ja mahdollisesti kaasuversio. En odota näille isoa räjähtävää myyntiä silti. Hinta pitää ainakin saada samoihin puukamiinaversion kanssa.
Kumpikaan noista ei tosiaan kilpaile nopeudessa puulämmitykselle. Palju luultavasti ostetaan satunnaisempaan käyttöön ja jos on ajatus jatkuvasta niin kannattaa ostaa jo se poreallas. Sen kun saa järkevämmin hetivalmiiksi.

12 tykkäystä

Kuuntelin Podcastin ja siellä mainittiin seuraavat kilpailijat:

Perinteiset saunat - Tylohelo
Höyrysaunat - Mr Steam ja Clearlight saunas
Infrapunasaunat - Sauna stream

Olisko näistä mikään kaupan? :thinking:

5 tykkäystä

Tapio lisäilee :+1:

28 tykkäystä

Saanut palkkioksi tosin:

Liiketoimen päivämäärä: 2021-05-12
Kauppapaikka ei sovellu
Instrumenttityyppi: OSAKE
ISIN: FI4000306873
Liiketoimen luonne: OSAKEPALKKION VASTAANOTTAMINEN

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 11 233 Yksikköhinta: 0 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot
(1): Volyymi: 11 233 Keskihinta: 0 EUR

24 tykkäystä

Kuuntelin saman myös korvat höröllä, ja Tylohelo tosiaan mainittiin tuossakin kilpailijaksi perinteisten saunojen osalta.

Vaikka halutaan uusille tuotealueille eli höyryyn ja infraan, Harvia on niin suvereeni tällä perinteisten saunojen sektorilla ja tuotantomäärät on sitä luokkaa, että mikä olisi toisaalta fiksumpaa kun ostaa kilpailija siitä aivan ydinbisneksestä pois? Tällöin ilman kilpailutilannetta saataisiin nostaa myös jokaisen linjalta jo nyt rullaavan saunan hintaa pykälän ylös ja kilpailijan myyntimäärät suoraan omaan tulokseen.

Näissä höyryissä ja infroissa on opeteltavaa ja kilpailijoita, joilla on mahdollisesti paremmat tuotteet markkinoilla sekä osaava tuotekehitys jo nyt. Riskejä sijoitettavan pääoman menetykselle oston hetkellä ja tuotekehityksessäkin tulevaisuudessa on mielestäni huomattavasti enemmän. :face_with_monocle:

4 tykkäystä

Kyse taisi enemmän olla paljun kilpailueduista poreammeeseen nähden ja mahdolliset Harvian lisäkomponentit tulevaisuudessa, jotka voivat nostaa keskihinta jne. Mielestäni ihan relevantti uuteen yritysostoon liittyen. Saadaanko siitä minkälaista kasvua vai ei. Jos Qt:saa mietitään onko yksittäisessä autossa Qt:n koodia nii eiköhän se oo vähä samaa luokkaa tai jopa epörelevantimpaa keskustelua :sweat_smile:

8 tykkäystä

Itse veikkaan, ettei Harvian pitkään tarvitse tällaisilla päätänsä vaivata, sillä laajentunevat vesielementeissä edelleen ja kohta Harvialta löytyy valikoimastaan myös porealtaat. Sitten vain markkinamiehet hommiin määrittelemään minkälainen saunaratkaisu kelpaa minkäkin vesialtaan kylkeen. Pian siellä on jenkkien keskiluokan takapihat täynnä kotikylpylöitä, joissa jokaisen elementin kyljessä komeilee “Harvia”.

10 tykkäystä

Harvia pyrkii vahvistamaan M&A- ja strategiatyötä uudella rekrytoinnilla, nimikkeellä Business Development Manager:

image

65 tykkäystä

Lämmityksen hinta itselle. Puuta kun saa omalta pihalta niin sille ei tarvitse laskea hintaa, ja kun ei itse myydä puuta niin parempi vaan, jos sille keksii käyttöä. Makuja on moneen lähtöön. Itse nautin äänestä ja osittain myös hajusta, jonka puun palaminen tuottaa. Lisäksi takan, saunan tai paljun lämmittäminen on kivaa puuhastelua ( kiireessä ei välttämättä niin kivaa :smiley: ) Naapuritaloon ei edes näe, joten ei haitanne naapuria. Uskon vahvasti, että muutaman vuoden sisään Kirami-brändillä nähdään huomattavasti enemmän valinnanvaraa niin lämmitysmuodossa kuin kylpytynnyri / allas -tyypeissäkin.

22 tykkäystä