Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

Mielenkiintoista nähdä kuun vaihtuessa omistajalistaus Onvestin myyntien jälkeen. Kenelle on mennyt ja ketkä tätä ovat viime aikoina myyneet. Lasku on ollut aika kovaa myös Harvian osalla. Huipuista on tultu alas jo lähemmäs 30 %.

22 tykkäystä

Tarkalleen ottaen lähes 35%.

Paljonko on tämän hetken hinnalla 47,40€ ja ensi vuoden ennusteilla p/e luku?

4 tykkäystä

About 25 (2021) ja 21 (2022). Inderesin yhtiösivulla nuo päivittyvät käytännössä reaaliajassa (https://www.inderes.fi/fi/yhtiot/harvia)

42 tykkäystä

Varsin kohtuullinen kasvuyhtiölle jolla takana erityisen vahvat näytöt.

29 tykkäystä

Hieman ohi aiheen, saa toki liputtaa. Yhdysvalloissa kasvuosakkeet ovat olleet viimepäivinä kovassa pudotuksessa, ilmeisesti tämä on tarttunut myös Euroopan pörsseihin ja näin ollen Harvian osaketta myös myydään.

4 tykkäystä

Ei tehdä tästä ketjusta kurssi-ihmettelyketjua, mutta kahvihuoneessa on jo vähän tätä käyty kattamassa (jatkotkin voi laittaa sinne kenties?).

23 tykkäystä

Minkälaisena todennäköisyytenä näätte Harvian aloittavan omien ostot kurssitason näiltä hinnoilta/alempaa? Tukeva kassa antaisi siihen hyvät mahdollisuudet, sekä tulevaisuuden yrityskauppojakin olisi näillä helppo toteuttaa?

2 tykkäystä

Noin vuosi sitten ostivat viimeksi, joten onhan se mahdollista eikä “ennenkuulumatonta”.

9 tykkäystä

Onko Harvialla ohjeistus, että omien ostot ovat työkalupakissa mukana?

Tätä en osaa lonkalta heittään, ja nyt kiireiltäni en ehdi tarkastamaankaan. Kenties joku haarumilainen muistaa?

Omien ostoihin on valtuutus yhtiökokoukselta n. miljoonan lapun verran.

14 tykkäystä

Minkälaisilla aikatauluilla nuo indekseihin ostot ja myynnit tapahtuu? Vast’ikään Harvia tainnut nousta useampaankin rahastoon, liekö kohta taas siirtyminen Small cappien puolelle?

Eiköhän tasapainotukset ole sen verran hitaita että välissä ehtii tulla Q3 tulos jonka jälkeen indeksien välillä siirtymistä ei tarvitse miettiä kuin seuraavan kerran mid->large cap kohdalla :sunglasses:

27 tykkäystä

Pakko siinä on olla joku aika pitkän aikavälin raja milloin tunetaan. Muutenhan pääsisivät tuossa rajalla päivittäin veivaamaan kun kurssi vähän heiluu. En tiedä, mutta arvauksena esim. “katsotaan kerran kvartaalissa jos on syytä liikkeisiin”, ehkä myös “pitää pysyä väärässä porukassa yli kvartaalin ennen liikkeitä”.

1 tykkäys

Tämä ei liity nyt enää suoraan Harviaan, mutta koska tämä indeksikeskustelu nousee vähän väliä esiin, niin vastaan tässä ketjussa.

Näihin ei ole mitään mekanista yhtä vastausta. Indeksirahastojen sääntöihin on yleensä kirjoitettu, että rahaston tulee reflektoida vertailuindeksiä ja sen pitkän ajan tuottoa mahdollisimman hyvin. Niissä ei yleensä ainakaan hirttäydytä mihinkään “pakko ostaa/myydä X-päivän kuluttua” -sääntöihin, vaan idea on pitää rahasto pitkässä juoksussa koko ajan “linjassa” indeksien kanssa.

Rahastosta riippuen tuo rebalansointi voi tapahtua joko suorilla osakkeilla, johdannaisilla jne. Lisäksi ainakin osa rahastoista saattaa frontata / viivytellä muutosta mimimoidakseen markkinavolaa. Yleensähän yhden yhtiön painoarvo indeksissä on 0.0x -0.x % luokkaa.

Linkistä löytyy BlackRockin yleisluontoinen selitys rahastojen mekanismeista (tämä siis miten todella isot pelaajat pelaavat). Pari nostoa sieltä:

Ja kyllä siellä varaudutaan siihen, että nokkelat sijoittajat yrittävät hyötyä indeksimuutoksista

Muutokset voidaan myös hoitaa ns sisäisinä kauppoina (Pankin small cap rahasto myy med-cap rahastolle tai vice versa):

Summa summarum: Indeksirahastoilla ei ole yleensä kädet sidottu tiettyihin päiviin. Isompi pakottava voima niille saattaa tulla yksinkertaisemmin siitä, että rahastosta vedetään varoja pois, jolloin joutuvat usein juustohöyläämään positioitaan. Jos vaikka sijoittajat vetävät pienyhtiö/pohjoismaarahastoista voittojaan nyt pois, niin rahastot joutuvat niihin kuuluvia omistuksia myymään. Sama toki toiseen suuntaan, eli kun hype suosii tiettyjä indeksirahastoja, ovat ne ikäänkuin pakotettuja pysymään netto-ostajina.

12 tykkäystä

Heh, ja jakamassasi linkissä lukee suoraan:

“Osakkeet hankitaan käytettäväksi osana yhtiön kannustinjärjestelmää.”

Eli eivät nuo ole ostettu mitätöitäväksi varten, vaan ihan palkitsemista. Täten siis on ihan “jokapäivästä” meidän Helsingin pörssissä.

Ensinnäkin Q3 tulos pitänee julkistaa ensin, ennenkun omien ostoja voitaisiin aloittaa. Toiseksi, ehkä vielä hitusen liian kallista omaan makuun :slight_smile: Antaa kurssin liikkua miten haluaa, lopulta se seuraa kyllä liiketoiminnan suuntaa, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen.

8 tykkäystä

Niin kauan kun Harvia löytää yritysostoja halvemmalla kuin Harvian osakkeen omat kertoimet, tai orgaanisia investointeja omaan tuotantoon paremmalla tuotolla kuin oman osakkeen, niin kassavarat kannattaa käyttää niihin.

37 tykkäystä

Narvista tänään sivun juttu Aamulehdessä. Muutama poiminta markkinoihin liittyen…

Kysynnän kasvu alkoi voimistua 2019 alussa eli paljon ennen Koronaa.
Tuotantoa on tehostettu ja investoinnit jatkuvat vielä.
Metalli raaka-aineiden hinnat nousseet ja komponenttien saatavuus vaikeutunut.
Korona vaikuttaa edelleen vahvasti tuotantoon ympäri maailmaa ja vaikuttaa Narviinkin.

Mielestäni saman suuntaista viestiä kuin mitä Harvialta on kuultu.

Edit: Korjasin vuosiluvun.

47 tykkäystä

Miten hyvin uskotte Harvian saavan siirrettyä inflaatiopaineet tuotteiden hintoihin. Premium-segmentissä ainakin lienee onnistuvan helposti?

2 tykkäystä

Tässä yksi esimerkki kesältä.

Tulevaisuuteen en osaa ottaa kantaa.

35 tykkäystä