HKScan sijoituskohteena

HKScan julkaissu NFT:n :exploding_head:

3 tykkäystä

Nähdessäni tämän mietin, että miksi käyn töissä ja tuhlaan rahojani HKScanin osakkeisiin.

Noh, brändi sentään näkyi pari kertaa mediassakin tämän ansiosta.

Toivottavasti ei olleet kalliita klikkauksia.

3 tykkäystä

"HKScan käynnistää muutosneuvottelut Rauman yksikön siipikarjaleikkaamossa.

Muutosneuvottelut koskevat yhteensä 225 henkilöä.

Toteutuessaan muutosneuvottelut voisivat johtaa 45 työsopimuksen päättymiseen tai enimmillään 214 työehtosopimuksen työehtojen muutoksiin.

Edellisen kerran muutosneuvottelujen tuloksena irtisanottiin viime vuonna 55 henkilöä.

Samalla HKScan suunnittelee 4,6 miljoonan kehittämisinvestointia Rauman siipikarjayksikköön.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että investointi kohdistuu siipikarjayksikön leikkaamoon.

Rauman yksikköön suunnitellulla investoinnilla ja siihen liittyvällä toimintamallin uudistamisella HKScan tavoittelee yhteensä noin kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä Suomessa."

3 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan muutamissa minuutissa luettava juttu HKScanista.

Rauman yksikköön suunnitellulla investoinnilla ja siihen liittyvällä toimintamallin uudistamisella HKScan tavoittelee yhteensä noin kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä Suomessa.

Suunnitellun investoinnin ja toiminnan uudelleenorganisoinnin arvioidaan tuovan säästöjä investoinnin valmistumisen jälkeen viimeistään vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla.

3 tykkäystä

Laitetaan tänne tällainenkin juttu HKScanin investoinnista.

HKScan investoi yli viisi miljoonaa euroa Forssan tehtaalle. HKScan ilmoitti suunnittelevansa jätti-investointia Forssaan elokuussa 2022. Lihatalon investointi parantaa lihan pakkaamista sekä lähetystoimintaa. Suunnitelmat investoinnin toteuttamiseksi etenevät suunnitellun aikataulun mukaisesti, kertoo Forssan yksikön johtaja Jesse Huuhanmäki.

1 tykkäys

HK otettiin esiin podiketjussa, enkä malta olla pitkään yhtiötä seuranneena kommentoimatta tätä rahoitustilannetta, sillä siinä on monta juttua joita velka-asioista voi huomioida yhtiön tilaan liittyen. Valitettavasti tässä tapauksessa firman heikosta tilanteesta kertovia. Esim viime vuoden aikana:

  • Yhtiö hankki jälleenrahoituksen syyskuussa erääntyneeseen bondiin vasta kesäkuussa (varsin myöhään, kertoo ettei rahaa ollut kovin helpolla saatavissa)
  • Yhtiön pyörittämä yritystodistusten määrä pieneni vuoden mittaan (eli sijoittajat eivät halunneet enää lainata HKScanille) ja firma joutui korvaamaan tätä pankin RCF-lainalla, joka yleensä on varalimiitti
  • Yhtiö korotti loppuvuonna tätä RCF-järjestelyä 100 MEUR:sta 145 MEUR:oon, kun aiempi määrä oli lähes täysin käytössä (kertoo heikosta rahavirrasta ja siitä ettei muualta saattaa olla hankala saada rahaa)
  • Lopulta joulukuussa firma ilmoittikin, että Baltian liiketoiminnot myydään taseen vahvistamiseksi

HKScanilla on myös jonkin verran historiaa siitä, että varallisuutta on myyty jotta (pankki)lainoja on saatu maksettua takaisin. Tämä on aiemmin tapahtunut 2014 (Puolan liiketoiminnan myynti) ja 2021 (Vantaan tehtaan sale-and-leaseback).

Akuutisti toi Baltian myynnin loppuunsaattaminen (arvioitu H223) helpottaa vähän tilannetta, mutta esim. hybridin suhteen tilanne on kieltämättä haastava.

1 tykkäys

Voi olla, että toi hybridi joudutaan muuttamaan osakkeiksi ja Ruotsin liiketoiminta myymään. En kuitenkaan usko vielä konkurssiin, mutta mahdollisesti velkasaneeraukseen. Jatkuvaa divestointia ja osakeanteja tämä yhtiö on viime vuosina ollut eli sopisi ihan hyvin nämä pakonedessä tehtävät toimenpiteet myös listaan siinä mielessä…

Joo, hybridiähän konvertoitiin jo aikanaan 2019 annissa osittain osakkeiksi, eikä olisi huono arvaus, että vastaavaa nähdään jatkossakin. Toisaalta se on niin pieni (26 MEUR), että ei ole mahdoton ajatus, että omistajien tuella saataisiin 20-25 MEUR uusi hybridi tehtyä (mikäli tämä olisi omistajille mieluisampi kuin anti).

Ruotsin myynti olisi kyllä aikamoinen isku firman tuloksenteolle, sillä se on pystynyt ainoana divisioonana jonkinlaiseen tuloksentekoon systemaattisesti viimeiset 10 vuotta. Sen jälkeen jäisi kroonisemmin heikot Tanska ja Suomi jäljelle. Tanska olisi siis varmasti yhtiölle mieluisampi myyntikohde, mutta siitä tuskin kovin merkittävää summaa saa heikon tuloksen takia.

4 tykkäystä

4 tykkäystä

Johdon katsauksen mukaan "Baltian liiketoimintojen myynti parantaa HKScanin kannattavuutta ja vahvistaa tasetta sekä edistää yhtiön mahdollisuuksia parantaa tuotannollista tehokkuutta ja toteuttaa pitkän aikavälin strategiaa. Kaupan odotetaan toteutuvan viimeistään syyskuun lopussa 2023, ja sen toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää Virossa ja Latviassa. Latvian kilpailuviranomaiset ovat osaltaan kaupan jo hyväksyneet. "

3 tykkäystä

"HKScan Oyj, Pörssitiedote, Sisäpiiritieto, 13.12.2022 klo 17.00

Sisäpiiritieto: HKScan myy liiketoimintonsa Baltiassa

HKScan on allekirjoittanut sopimuksen, jolla se myy Baltian tytäryhtiöidensä AS HKScan Estonian, AS HKScan Latvian ja UAB HKScan Lietuvan, jotka yhdessä muodostavat Baltian liiketoimintayksikön, osakkeet virolaiselle AS Maag Gruppille. Velaton kauppahinta on 90 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonan euron osuus on ehdollinen erikseen määritellyn kaupan kohteena olevan lihaliiketoiminnan ja Maag Gruppin Baltian lihaliiketoiminnan seuraavien vuosien yhteenlasketulle tulokselle. Kiinteästä 70 miljoonan euron kauppahinnasta 55 miljoonaa euroa maksetaan yrityskaupan toteuttamisen (closing) yhteydessä ja loput seuraavan kolmen vuoden aikana."

Kyseisen kaupan pitäisi toteutua syyskuun loppuun mennessä 2023. Jos näin käy niin HK saanee hyvinkin rahoituksensa kuntoon lyhyellä aikavälillä, vaikka hybridinkin maksaisivat pois. Toki yrityksen pitäisi pikku hiljaa oppia tekemään kannattavaa liiketoimintaa, jotta toivoa paremmasta syntyisi pidemmällä aikavälillä.

Nuo rahat mennee kyllä lähes varmuudella pankkilainojen maksuun jota oli 125 MEUR Q1 lopussa. Hybridivelkaa ei niillä maksella takaisin ja tuskin pankit sallivat ylipäänsä hybridin takaisinmaksua, niin kauan kun heillä on etuoikeusjärjestyksessä paremmassa asemassa olevia saatavia. Eli tuo Baltian myynti tuo valitettavasti vain helpotusta akuuttiin hätään.

EDIT: Tän päivän osarista (s. 25) löytyy muuten tämmöinen kohta liittyen rahoitustilanteeseen ja kovenantteihin, joka ei lähtökohtaisesti ole kovin positiivinen: “Edellä kuvatut olosuhteet osoittavat sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaansa.” Toki yhtiön lähtökohta on, että tulos ja rahavirta toipuu ja rahoitusta edelleen saadaan.

7 tykkäystä

Mikä rooli HKScanilla on huoltovarmuuden osalta, vai onko sellaista?

Onko edes ylipäätänsä mahdollista, että HK:n kaltainen talo päästettäisiin kaatumaan? Mikä on kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemys asiasta, että Atria yksin hallitsisi markkinoita? Vaikkakin Atria sitä parhaillaan tekeekin, niin sanomattakin on selvää, että kilpailua pitää olla. Snellman ei tähän taida kokonsa puolesta lukeutua?

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta! Toivottavasti pankit pitävät järjen kädessä kovenanttiehtoinensa tässä, etteivät vaikeuta HK:n toimintaa entisestään. Jankkerin huomio myös hyvä asiassa. Lähtökohtaisesti tulonjaossa kyllä hullu vääristymä, kun S- ja K-ketjut yms. tekevät kovaa tulosta hyvällä katteella ja lihatalot sinnittelevät korkeintaan tyydyttävästi.

Eiköhän HKScan ole itse asiansa ryssinyt. Ei muilla keskeisillä elintarvikeiden valmistajilla noin huonosti mene. Ei, vaikka Atriallakin tuotelanseeraukset ja kampanjoinnit ovat välillä ihmeellistä säätämistä. Esimerkkinä muutama vuosi sitten runsailla mainoseuroilla tv-kampanjoita myöten lanseettu Vegyu-sarja. Ihan kammottavia tuotteita, toimarikin vähätteli niitä alusta alkaen, ja aika nopeasti ne kauppojen hyllyistä katosivatkin.

Ne kauppaketjujen katteetkin on vähän niin ja näin. S-Ryhmä teki viime vuonna 13,5 miljardin euron liikevaihdolla voittoa 325 miljoonaa euroa, ja tuloksenteossa merkittävään rooliin nousi pankki- ja majoitustoiminta.

Aika näyttää miten muuttuva talousympäristö kohtelee HK:n kaltaista firmaa. Äkkiseltään voisi ajatella, että vähenevät eurot satavat Kabanossia ja HK:n Sinistä tuottajan yrityksen laariin, ja pienempien toimijoiden premium-tuotteet jää hyllyyn. Mutta näemmä S-ryhmäkin nykyään myy “valmistusmaa Suomi” -maininnalla Saksassa kasvatettua ja teurastettua lihaa: Xtra Naudan Jauheliha 400g rasvaa 10% | S-kaupat ruoan verkkokauppa

Ei KKV tai mikään muukaan taho periaatteesta yrityksiä pystyssä voi pitää. Itse asiassa jos firma ei selviä itsenäisenä niin yrityskauppakin on mahdollinen vaikka se johtaisi esim määräävään markkina-asemaan ja siten normaalioloissa kiellettäisiin.

Mutta onhan HKlla vielä monessa maassa liiketoimintaa joten huonommassakin skenaariossa toimintoja myymällä ja mahdollisesti esim velkasaneerauksella voidaan yhtiötä viedä vahvemmalle pohjalle ja pitää Suomen toiminnot yhtiössä, joka lienee osuuskuntaomistajille kuitenkin viime kädessä tärkeintä.

6 tykkäystä

Tuota en kiellä, etteikö ollut tuntuma jo pitkään (+10v), että HK.n asioita hoidettaisiin kovinkaan ”ammattimaisesti”. Liekö taustalla merkittävänä tekijänä lihantuottajien (LSO) merkittävä omistajuus ja tämän ikävä vaikutus HKScanin ”taloudellisten intressien hoitoon”. Itse on ole koskaan yrityksen osaketta tohtinut omistaa. Ei toisen lihatalon, Atriankaan, talousluvut mielestäni kovinkaan vakuuttavia ole olleet. Katsopa vaikka viimeiset tilinpäätökset ja pidemmän ajanjakson kurssikehitys. Eli sijoituksena tuokin ollut todennäköisesti huono, ellei ajoitus ole sattunut osumaan hyvin kohdilleen. Näin siis arvonnousun näkökulmasta.

Osuuskuntana S-ryhmä ehkä vähän huono verrokki mutta kyllä sillä on suuri merkitys, onko nettotulos-% plussalla vai miinuksella, esim. 2% vs – 2%… Lisäksi S-ketjulla taitaa mennä paljon rahaa ”hömppään”, kun on varaa. Kun on mm. poliittista edustajistoa ja hallintoneuvostoa yläkerrassa niin kyllä tietää, että taloudellista tehottomuutta organisaatiosta löytyy ja paljon.
K-ketju (Kesko) verrokkina parempi. Kun Keskon tuloksen LISÄKSI tietää, miten lukuisat Cittarien ja K-Supermarkettien yrittäjät pääsevät rikastumaan (Suomen mittakaavassa) niin voi päätellä, että heillä myös lihatuotteiden katteet kohdillaan.

Alkuperäinen asiani jäi aika taka-alalle tässä toimiala vertailussa. Pankithan ovat avainroolissa (kovenantit ja näkemyksensä ?), miten HK:n rahoituskuviot muuttuvat kesän jälkeen ja osaavat optimoida (ja rahastaa) asiat itselleen parhain päin. Itse uskon että, jos Baltian kaupat clousataan ajallaan niin akuutit rahoitushaasteet ovat yritykseltä vuoden 2023 osalta ohi ja hybridikin päivitetään/maksetaan pois. Heinä-elokuussa olemme asian suhteen varmasti viisaampia.

Nyt HKScan kommentoi aikovansa lunastaa hybridin 2024. Eli rahaa nyt syyskuun lunastukseen ei ole mikä ei yllätä.

Ei varsinkaan, kun Baltian liiketoimintojen myynti toteutunee vasta vuoden 3. kvartiililla: “Viron kilpailuviranomainen on hyväksynyt joulukuussa 2022 ilmoitetun järjestelyn, jonka myötä HKScan myy liiketoimintonsa Baltiassa. HKScanilla ja liiketoiminnot ostavalla AS Maag Gruppilla on aikomus saattaa kauppa loppuun vuoden 2023 kolmannella kvartaalilla.”

Ketju on ollut hiljainen yli kaksi kuukautta.

Tässä olisi Juha Variksen tviittiketju HKScanista. :slight_smile:

6 tykkäystä