Osakesijoittaminen

Hopea - 2020 vuosikymmenen strateginen metalli

Hopea noussut parrasvaloihin WSB:n shortqueeze-episodien kautta ja nyt etenkin twitterissä tägi #silversqueeze on noussut voimalla esille. Itse tutustunut hopeaan ja hopean tuottajiin tarkemmin viimeisen vuoden ajan ja tässä omaa näkemystä tuon markkinan potentiaalista.

Hopea on siis arvometalli, jonka pääkäyttötarkoitus on sijoituskysynnän lisäksi nykyään elektroniikassa, mutta myös lääketieteessä, valokuvauksessa, aurinkopaneeleissa ja koruissa. Hopealle nähdään etenkin käyttöä huomisen vihreissä teknologioissa mm. sähköautoissa ja kenties kasvavassa määrin myös akuissa. Lisätään mixiin vielä negatiiviset reaalikorot, jotka kilpailevat holvissa istuvien arvometallien kanssa markkinaosuudesta, tässä kilpailussa arvometallit voivat pärjätä “tuotottomalle riskille”.

Pidemmän ajan funda:

  • Vuonna 2020 fyysisen hopean tarjonta oli pienin, mitä se on ollut vuosikymmeneen.

  • Hopean tuotanto on viime vuodet ollut jatkuvasti alijäämäinen, maailman lisääntyvästä kysynnästä huolimatta.

  • Hopea on kaivostoiminnassa pääosin sivutuote. Alalle ei ole ollut myöskään kovia insentiivejä tulla, kun viimeisen vuosikymmenen ajan hopean tuottaminen oli alhaisista hinnoista johtuen usein taloudellisesti kannattamatonta. Tuotannon lisääminen tulee olemaan erittäin hidas prosessi ja vaatii useita vuosia.

  • Fundan puolesta sijoitusteesi solidi, kysynnän voi helposti odottaa kasvavan, kun taas tarjonta on epäelastinen ja vaatii oman aikansa vastatakseen tuohon.

Miksi hopea? Koska hopea liikkuu, kuten muut raaka-aineet erittäin syklisesti, mutta etenkin kullan kanssa sekulaarisen muutoksen aikana. Siinä missä osakkeet, kiinteistöjen hinnat, ym. liikkuvat talouden kasvun ja business-syklin aikana, niin arvometallit ovat performoineet historiallisesti loistavasti fiat-valuutan arvonalenemisen, poliittisten riskien, sodan ja vallankumousten aikana. Arvometallien korrelaatio muihin omaisuusluokkiin on myös melko vähäinen, minkä vuoksi mantra “jokaisen tulisi omistaa arvometalleja” on monelle sijoittajalle tuttu. Tarkemmin lisää linkin takaa.

Mutta miksi kirjoitan tätä viestiä juuri nyt. Arvometallimarkkinoiden ympärillä on ollut vuosikausia spekulaatiota, että päätöksentekijät ja isot pankit yrittäisivät pidätellä niiden hintaa kurissa johdannaismarkkinoiden kautta. Tälle argumentille on myös tullut valoa viime vuosina ja toimijat, kuten JPM ja Deutsche ovat saaneet näpäytyksiä ranteelle.

Vajaan vuoden ajan arvometallimarkkinaa tarkemmalla fokuksella seuranneena itse vakuutuin tuon hinnan tukahduttamisen mahdollisuudesta ja hyppäsin mukaan sillä uskomuksella, että tämä voisi olla tulossa tiensä päähän. Koronan jälkeen fyysisiin arvometalleihin on kohdistunut tuomionpäivän kysyntää ja ihmiset ovat vaatineet johdannaissopimusten sijaan fyysistä tuotetta toimitettavaksi COMEX:ista sen sijaan, että toimitusta oltaisiin rullattu eteenpäin, kuten on ollut tapana. Esim. 2020 hopean toimituskuukausina huhti-, kesä- ja elokuu toimitettiin enemmän hopeaa COMEX:ista asiakkaille, kuin vuosina 2016-2019 yhteensä. Muuan Paul Volcker kommentoi myös 1970 luvun inflaatioon liittyen, että kullan hinnan päästäminen nousuun oli luultavasti virhe. Arvometallit korreloivat hyvin vahvasti reaalikorkojen ja rahan määrän kanssa. Foliohatun kireyttä säädellen jokainen voi sitten tutkia, miksi tälläisessä ympäristössä arvometallit eivät ole vielä lähteneet sen enempää liikkeelle, kysynnän ollessa valtaisa.


Tällä hetkellä hopea on hinnoiteltu edelleen johdannaisten kautta, jota on fyysistä hopeaa kohden liikkeellä ainakin moni-satakertaisesti. Olen ollut toivossa, että jossain vaiheessa tuo hinnoittelumekanismi muuttuisi metallien hinnoittelusta paperilla kohti fyysisen tuotteen kysyntä-tarjonta hinnoittelua. Tällä hetkellä, olen tuosta yhä vakuuttuneempi.

Tämä #silversqueeze-liike on ajanut ihmisiä ostamaan fyysistä hopeaa isolla volyymilla erittäin lyhyessä ajassa. Ympäri maailmaa arvometallien jälleenmyyjät ovat kohdanneet todella merkittävän kysyntäpiikin ja useita raportteja nähty jo tuotteen täysin loppumisesta. Samalla muut hopeaan sidotut instrumentit, kuten hopea-ETF SLV kohtasi perjantaina historiansa suurimmat ostot, mitkä vastaavat 1150 tonnin hopeaostoja yhdessä päivässä. Tämä mekaniikka asettaa tietysti painetta hankkimaan tuotetta, mistä on muutenkin vajausta.

Se, mistä ei ole tähän liittyen ollut puhetta ja minkä koen kaikista merkittävämmäksi on kuitenkin paine, minkä tämä suuntaus asettaa teollisuusalan toimijoille. Tulevaisuudessa oletettavasti kovaa kysyntää omaavien tuotteiden (sähköautot, aurinkopaneelit, elektroniikka) valmistajille on ensisijaisen tärkeää turvata välttämättömän materiaalin saatavuus. Tämä asettaa painetta isoja teollisuuden toimijoita kohtaan tehdä ratkaisuja tuon turvaamiseksi, hinnan ollen toissijainen. Jokunen kuukausi sitten nähtiin esimerkkiä mahdollisesta tulevasta kehityskulusta, kun Tesla liittyi yhteistyöhön litium-yrityksen kanssa.

Vielä riittäisi sanottavaa mm. isoista hopean shorttipositioista, jotka ovat määrältään 180 päivän edestä hopeaa koko maailman tuotannosta, tällä hetkellä olevista isoista preemioista fyysiselle tuotteelle, mitkä ovat myös positiivisia ajureita hinnalle, mutta katkaistaan tähän. Vahva uskomus kuitenkin, että tämä liike voi koitua paljon merkittävämmäksi, miltä se alunperin vaikuttaa.

29 tykkäystä

Kun nyt vedit WSB:n tähän mukaan niin huomautettakoon että siellä tätä hopea-squeezea pidetään koordinoituna harhautuksena jolla saadaan huomio pois GME:sta.


premarket tekee gap up:ia - chartista näkee, miten erikoinen avaus tulossa - to the moon?

  • 27.39 jälkeen seuraava vastustaso löytyy 31.41 vuodelta 2013
7 tykkäystä

Joo, tullut seurattua. Nostin tuon esille, koska juuri tuosta syystä asia on ylipäätään nyt tapetilla. Todella huonolla ajoituksellahan GME:n kannalta nämä arvometalliuskovaiset tämän toivat esille, mutta tuossa nähtiin ilmiselvä paikka saada tälle mekaniikalle huomiota ja siinä onnistuttiin.

Voi tietty olla, että WSB:n tyypeillä on huomattavia määriä kiinni GameStopissa, Nokiassa, AMC:ssä ym, ja siten kiinnostusta pitää päähuomio näissä osakkeikkeissa hopean sijaan.

Se että WSB:n hopean postauksista on tullut paljolti uusilta tileiltä voi taas johtua siitä, että hopeabugit eivät ole samoissa määrin redditin käyttäjäkuntaa, kuin em. lappujen pumppaajat. Lisäksi twitterissä on kehotettu (mm. Gold Ventures) ihmisiä luomaan reddittiin tilejä ja kommentoimaan, jotta hopea saisi enemmän huomiota.

1 tykkäys

Tuossa hyvä, hieman vajavainen, kattaus twitter käyttäjältä Stokdog pääosin hopean kanssa tekemisissä olevista yhtiöistä. Käytännössä koko sektoria voi pitää jossain määrin käännesektorina, jota on kuristettu vähäväisen rahoituksen puolesta ja monet tuottajat ovat tehneet ennen viime vuotta tappiota. Sotkamo Silver mainio esimerkki käänneyhtiöstä, josta voi kaiken rahoituksen syömisen jälkeen muuttua hyvä kassavirtakone.

2 tykkäystä

Osuva kuvaus. Pidempään seurannut twitterissä näitä kavereita, jotka tätä nyt kunnolla ovatkin lähteneet pumppaamaan ja ajamaan. Omaa etuansa he tuossa tietysti koittavat ajaa kun ylipainolla näissä ovat, mutta on myös helppo ymmärtää miksi tuohon lähtevät, kun tilaisuus tarjotaan. Monet kun ovat istuneet metallien tai metallin kaivajien kanssa useita vuosia katsoen muun markkinan porskuttamista vierellä, niin valo tunnelin päässä vetää puoleensa. :smiley:

1 tykkäys

Varokaa! Näyttäisi olevan suuren luokan vedätys menossa. Viikonloppuna on Twitteriin ilmestynyt hurja määrä tällaisia valetilejä: https://twitter.com/SvdHijden . Ja kuten tiedämme, Wall Street Bets ei ole mukana tässä.

Näyttäisi olevan kunnon astroturfing pump-and-dump menossa!

Vedän sanani takaisin. LinkedInin perusteella näyttäisi, että tuo saattaa olla jopa oikea tili, jonka omistaja vain on lievästi sanoen intohimoinen hopeanhodlaaja…

No tuo linkin tili ei ainakaan ole viikonlopunaikana ilmestynyt, “joined 2015” :joy:

Tehokasta spämmiä näyttäisi tuottavan kyllä

1 tykkäys

Ton viestit loppujen lopuksi aika rookie numbers vrt. esim Gold Ventures twiittitulvaan, joka tykittää useita viestejä tunnissa.

Ei SLV:n nousu kyllä tapahdu ilman syytä. Nyt toivoisin oikeasti tietopohjaista näkemystä - minusta @F-loader on tehnyt hyvän faktapohjaisen noston.

6 tykkäystä

Makropuolella hopealle povataan erinomaista vuosikymmentä. Metallit ylipäänsä sijoituksena sopii kuin nenä päähän rahavarantojen suureen inflaatioon. Hopea tällaisessa makroympäristössä on luultavimmin kisan nopeimpia hevosia.

Allekirjoitan @F-loader pohjustuksen suurelta osin. Hopeatuotannon lisäys saattaa tosin olla elastisempaa kuin monet arvioivat. Lisäksi hopeaan sijoittaminen ei ole lyhytjänteiselle sijoittajalle sopivaa puuhaa, aikajänteeksi suositellaan vähintään 3-5 vuotta. Nykyinen WSB (feikki?)hype voi pahimmillaan tuoda hintahäiriöitä ja heikkokätistä sijoittajaa, mikä heikentää hinnan määrittelyä lähivuosina.

Edit: Mitä itse olen kuullut arvometalliasiantuntijoiden (mm. Rick Rule, Mike Maloney, David Morgan) näkemyksiä, pidän erittäin epätodennäköisenä, että hopean hintaa saadaan merkittävästi puskettua ylöspäin. Sen verran jättimäisiä haikaloja ja manipulaation mestareita on COMEX-markkinoilla. 50 dollaria alkaa olla lyhyellä aikajänteellä maksimi, mutta se olisi muutenkin jollain aikajänteellä validi hintataso. (Kahtotaan vanheneeko tämä arvio huonosti - sen verran reippaasti finanssimaailman sääntöjä nyt ravistellaan. Popcornit kannattaa pitää esillä.)

4 tykkäystä

Saattaisikohan tämä median yritys hypettää hopeaa olla sitä, että saadaan sijottajien rahat gamestopista pois, jolloin hedget välttyisivät suurimmilta tappiolta ja sen sijaan saada sijottajien rahat hopeaan, jossa hedget ovat jo longina, jolloi hedget voittavat? Mielenkiintoista.

Tässä on kyse lähinnä siitä, että hopeasijoittajat näkivät tuon wsb-yhteisön voiman ja opportunisteina iskivät siihen kiinni, kun kokevat saman mekaniikan pystyvän vaikuttamaan hopeamarkkinaan.

Ymmärrettävästi tämän pumpin ajoitus ja kaikki muut kyseenalaiset seikat tuon GameStop-kaupankäynnin ympärillä saavat ennestään skeptiset Reddit-sijoittajat epäilemään myös tätä hyökkäykseksi heitä vastaan.

Hopeaa koskevat postaukset on poistettu r/wallstreetbets alta, että huomio pysyisi näissä tällä hetkellä olennaisimmissa nimissä. Hopeaa koskien on redditissä oma osasto, jossa on aika osuva postaus tähän liittyen.

1 tykkäys

Heh, koronaromahduksessa salkku tuli alas päivässä pahimmillaan -9% vauhtia. Tänään +12,5%. Toivottavasti hopean hinta tulee pitämään. Ilman tätä hypeäkin pitäisi hopealla olla valoisa tulevaisuus.

Kyllä tämä jotenkin haiskahtaa nopealta pump-and-dumpilta tämä tämänpäiväinen. Esimerkiksi tälläinen sivu ja Twitter-tili on ilmestynyt eilen tyhjästä:

https://silversqueezenews.com/

https://twitter.com/comtrader2

Huom: Hopeasta pitkän aikavälin sijoituksena en sano mitään, koska en siitä sen enempää tiedä. Voi olla hyväkin. Mutta tämä mitään tänään nähdään vaikuttaa minusta organisoidulta astroturfingilta.

Jos hopeasta on kiinnostunut niin hyvän yleiskatsauksen markkinoista saa lukemalla Silver Instituten World Silver Surveyn:

Hopea/Kultamarkkinoilla liikkuu poikkeuksellisen paljon misinformaatiota, joten olkaahan varovaisia kenen tietoihin luotatte. Jos kyseessä on Youtube-kanava jossa hehkutetaan metallien tulevaa rallia, niin kyseessä on ysiysi kertaa sadasta täyttä roskaa. Jo tämän ketjun avausviestikin on minusta paikoitellen harhaanjohtava.

8 tykkäystä

Tuleepa tätäkin asiaa ihan kokemuksen vuoksi opeteltua kun hypepäissään mukaan lähtee. Melkoisen nopeita ja yllättäviä kurssimuutoksia tänään tullut. Onko porukalla aiempaa kokemusta hopealla päivätreidaamisesta? Onko yleensä samanlaista vuoristorataa?

Jos on aidosti longina arvometalleissa, niin onko mitään järkeä sijoittaa paperilla hopeaan muuten kuin treidiä ajatellen? Jos vaihtoehtona on oikeasti fyysinen palanen arvometallia.