Huhtamäki - Paketoi pöperöt ja pirtelöt

Osuuspankki nosti tavoitehintaansa tänään 37->38 lisää (ennallaan).

6 tykkäystä

Nyt uusi konsensus julki, löytyy täältä: https://www.huhtamaki.com/fi/sijoittajat/huhtamaen-osake/konsensusennusteet/

18 tykkäystä

Julkistimme uuden tuoteinnovaation, kehitimme yhdessä Nespresson kanssa kompostoitavan kuitupohjaisen kahvikapselin. Se lanseerataan ensi vaiheessa Ranskassa ja Sveitsissä. Laajennamme tuotantoa asteittain. Olemme nyt pystyneet vahvistamaan kyvykkyyksiämme kuitutuotteissa (SMF - smooth molded fiber) ja katsomme mihin muuhun tätä voisi soveltaa. Vaikka tämä kahvikapseli näyttää yksinkertaiselta, pitää sen kestää kovaa painetta ja kuumaa vettä menettämättä muotoaan, joten tämä oli varsin haastava projekti.

https://www.huhtamaki.com/fi/media/nasdaq/press-release/2022/huhtamaen-korkean-tarkkuuden-teknologialla-tuotetaan-kotikompostoitavia-paperipohjaisia-kahvikapseleita-nespressolle-ja-miljoonille-kahvin-ystaville-/

68 tykkäystä

Tässä on juttua mm. Huhtamäen Espanjan tuotantolaitoksen laajennuksesta. Ei maksumuuria.

”Tätä investointia, joka luo noin 130 uutta työpaikkaa, kun se on täysimääräisesti toiminnassa, on tukenut Valencian itsehallintoalue 2,2 miljoonan euron kehitysrahoituksella”, sanoo Huhtamäen Fiber Foodservice Europe-Asia-Oceania -liiketoimintasegmentin johtaja Eric Le Lay tiedotteessa.

12 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Huhtamäestä ja tuosta laajennuksesta. :slight_smile:

Kun huipputekninen automatisoitu valmistuslaitos on täysin toiminnassa, sillä on kyky valmistaa jopa 3,5 miljardia kuitutuotetta vuodessa. Investointi tuo ensimmäistä kertaa tämän mittaluokan tuotantokapasiteetin Eurooppaan.

Konserni odottaa liiketoimintaedellytysten paranevan vuodesta 2021, vaikka toimintaympäristössä on edelleen epävakautta. Huhtamäen monipuolinen tuotevalikoima tarjoaa liiketoiminnalle vakautta, ja konsernin hyvä taloudellinen asema mahdollistaa kannattavien kasvumahdollisuuksien hyödyntämisen.

12 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä missä muodossa asetus menee lopulta läpi mutta tällä tulee varmasti olemaan vaikutusta yhtiön toimintaan Euroopassa.

Vaikea nähdä, että monikäyttöastiat olisivat kovin toimiva ratkaisu esim. kotiinkuljetuksissa. Nähtäväksi jää myös mikä vaikutus monikäyttöpakkauksilla on lopputuotteiden hintoihin. Tuskin ainakaan laskeva.

Mitä ajatuksia tämä herättää?

10 tykkäystä

Jos nyt suoraan sanoo niin EUn +30.000n byrokraatin lisäarvo alkaa olla rutkasti miinuksella. Näitä moraali-wanna-be-green aloitteita tulee kuin liukuhihnalta eikä ne perustu muuhun kuin ideologiaan.

Kieltämällä helposti kierrätettävät puupohjaiset uusiutuvista materiaaleista tehdyt materiaalit öljypohjaisten sijaan on vähän kuin ampuisi itseään molempiin polviin. Oli kyse sitten lautasista tai uusista akkumateriaaleista.

Kaupan päälle meillä on tämä oma tieto, tiede ja tutkimus-perusteinen hallitus joka haluaa ennallistaa Suomen 50-luvulle :roll_eyes:.

Pullojen kierrätystä ei ole EUssa saatu aikaan 30 vuodessa mutta pihakompostit pitää ilmoittaa lomakkeella viralliselle tarkastajalle.

Nimim. Huhtamäen, metsäfirmojen ja metsän omistaja.

40 tykkäystä

Hei! Viitaten HS:n juttuun sekä toimitusjohtajamme kommentteihin siinä. Virallista ehdostusta ei ole (on tarkoitus tulla julki tänään), joten kommentointi on vaikeaa kun lähteenä vain vuodettuja asiakirjoja. Tämä PPWR (packaging and packaging waste directive) koskee EU:ssa kaikkea pakkaamista, ei ainoastaan ruokaa (joka meille tärkein kohde). Kun joku ehdotus tulee, pitää ensin tulla hyväksytyksi jäsenmaiden toimesta. Vuodetussa ehdotuksessa näyttäisi olevan monta eri elementtiä joka koskevat meitä. Useimpien osalta emme tämän perusteella näe merkittävää haastetta pidemmällä aikavälillä, ja ne ovat pääsääntöisesti meidän omien vastuullisuustavoitteiden mukaisia.

Monikäyttöastioiden kysymys on toinen. Ehdotus on ristiriitainen, sillä monikäyttöä ajetaan mutta samalla sanotaan että sellaisen käyttöönotto tulisi olla myönteinen ympäristönäkökulmasta. Monikäyttöjärjestelmät eivät kuitenkaan ole sitä elinkaarimallissa verrattuna kuitupohjaisiin kertakäyttötuotteisiin, kuten toimitusjohtajamme totesi.

T. Kristian

45 tykkäystä

Onkohan indeltä tulossa mitään tähän liittyen, huhtamäen kurssi tänään 6% yleisindeksiä jäljessä, niin vaikuttaisi kommeintoinnin arvoiselta tapahtumalta.

6 tykkäystä

Ohessa Metsäteollisuus ry:n tuore tiedote EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen liittyen.

10 tykkäystä

“Seuraavaksi asetus siirtyy normaaliin EU:n lainsäädäntömenettelyyn, joten mahdollisuuksia epäkohtien korjaamiseksi on vielä olemassa.”

Nyt sitten siis punnitaan, että millä todennäköisyydellä esityksen epäkohdat korjataan.

Aika hapanta on ollut Huhtamäen meno, ja paljon kauppoja toteutuu midissä, eli siellä on jokin iso tekijä tuuttaamassa SOR apuna ja sen lisäksi epäilen että darkki on kuumana. Mutta onhan tässä mahdollista että konsensus päätyy ajattelemaan esitystä vesiperänä.

8 tykkäystä

Huhtamäen kannalta asetusluonnoksen merkityksellisin kohta lienee seuraava:

“To address clearly unnecessary packaging, certain forms of packaging will be banned, for example single-use packaging for food and beverages when consumed inside restaurants and cafes, single-use packaging for fruits and vegetables, miniature shampoo bottles and other miniature packaging in hotels.”

Luonnoksessa toisaalta kerrotaan myös, että tavoitteena on vähentää pakkausjätettä 15% vuoteen 2040 mennessä ja tämä tapahtuu sekä uudelleenkäyttöä että kierrätettävyyttä lisäämällä. Tuo kierrätettävyys onkin Huhtamäellä jo hyvällä mallilla ja yhtiö panostaa siihen jatkuvasti lisää. Voisin kuvitella myös uudelleenkäytettävien pakkausten luovan uusia ansaintamahdollisuuksia Huhtamäen kaltaisille toimijoille.

6 tykkäystä

Keskustelin aiheesta tietenkin ESG-eksperttimme @KaroliinaLoikkanen kanssa. Aihe olisi varmasti kommentin arvoinen Huhtamäkeen (ja myös metsäyhtiöihin) liittyen. Toistaiseksi ollaan kuitenkin vielä niin ylätasolla ja/tai epäselvien tietojen varassa, että tilanteesta ei oikein järkeviä johtopäätöksiä irtoa yhtiötasolla. Mallintamisesta nyt puhumattakaan. Kommentoidaan sitten, kun tilannekuva on vähän selkenee esityksen sisällöstä ja jatkoaskelista.

12 tykkäystä

Yhtiöt ensin investoi suuria summia kehittääkseen ympäristöystävällisiä kierrätettäviä tai biohajoavia tuotteita ja sitten joku EU:n hattuosastolla keksii, että se on huono juttu. Kaikille maitotonkat ja kattilat kauppaan mukaan joilla maito ja hernekeitto kotiin.

27 tykkäystä

Onhan näistä palautettavista astioista ollut tässäkin ketjussa jo aiemmin keskustelua ja niitä näkee jo jonkin verran jollain ravintoloilla pilotoinnissa/käytössä (esim. tämä https://www.kamupak.fi/ )

Vaikka tuo EU-asetus ei menisikään läpi, niin mielestäni on ihan selvää että jossain määrin kierrätettävienkin kertakäyttöastioiden käyttö tulee vähentymään. Ihan kuluttajienkin tahdosta johtuen siis.

En sano, että Huhtamäki olisi asian suhteen vielä välttämättä kovin myöhässä, mutta kyllä tähän markkinan muutokseen olisi pitänyt mielestäni jo aiemmin reagoida vahvemmin. Tuulimyllyjä vastaan ei voi isokaan yhtiö loputtomasti taistella, vaan sen täytyy itsekin muuntua siinä mukana. @Kristian_Tammela voi toki mielellään korjata, jos Huhtamäellä on kehitysputkessa jotain Kamupakin kaltaisia hankkeita.

4 tykkäystä

Mun mielestä se ei ole niin selvää. Jos kertakäyttöpakkaukset on 100% hajoavaa ja kierrätysastiat taas jotain pirun vaikeasti kierrätettävää ketomuovia niin eihän tuossa ole vaan mitään järkeä.

15 tykkäystä

Niin, valitettavasti aina elämässä kaikki ei mene monestikaan täysin järjen mukaan. Varsinkin mitä tulee politiikkaan.

Käsittääkseni tuo Kamupak on kuitenkin ottanut aika hyvin tuulta alleen ja on saanut hankittua jo aika merkittäviä pelureita mukaan (Wolt, Sodexo, Palmia jne.). En jaksa uskoa, että nämä palautettavat astiat ovat mikään ohimenevä trendi. Tulevaisuudessa tuo tulee olemaan kuluttajalle yhtä helppoa tai helpompaakin kuin vaikka pullojen palautus. Tähän kun aletaan poliittisella tasollakin tekemään mahdollisia taloudellisia kannustimia, niin kyllä aika moni kuluttaja saattaa alkaa valita palautettavan astian.

Ei tässä missään nimessä ole silti mielestäni markkina Huhtamäen alta kokonaan sulamassa, mutta kyllä muutos saattaa mielestäni huomattavasti vaikeuttaa yhtiön kasvusuunnitelmia. Toki itsekin Huhtamäen omistajana haluaisin nähdä asian toisin, mutta valitettavasti en vain tällä hetkellä niin näe.

En silti usko, että tämä olisi mikään mahdoton haaste taklattavaksi yhtiön tulevaisuuden kasvun suhteen. Ehdottomasti hereillä pitää silti olla ja mielestäni nykyinen kehitys vaatisi tosiaan Huhtamäeltä toimia ihan yhtiön sisälläkin, eikä vain keskittyä narisemaan EU:n päätöksien suhteen. Ihan siitä riippumatta, kuinka huonoja ne EU:n päätökset ovat. Kaikkea ei voi mielestäni yksinkertaisesti vain laittaa sen varaan, että EU:n suunnitelmat onnistutaan lobbaamaan kumoon.

5 tykkäystä

Huhtamäellä on tuotantoa aika paljon Euroopassa. Alkaako jäsenmaat sitten hyväksymään päätöksiä, jotka potentiaalisesti potkii heikossa kantimissa olevaa taloutta lisää päähän.

Eiköhän Euroopan nykyisissä haasteissa ole tarpeeksi purtavaa ennen kuin lähdetään kategorisesti kieltämään jotain kokonaan, jotta voidaan palata käyttämään enemmän öljypohjaisia tuotteita joiden raaka-aineen alkuperä pitää ostaa muualta kuten vaikka Venäjältä.

Voihan tuo kaikessa huvittavuudessa vielä triggeröidä myös sen, että ihmiset syövät mielummin take away annoksia kuin vaikka paikanpäällä muovilautasista. Kuitenkin tuntuu, että tuossa yritetään taklata isoja nimiä: mcdonaldseja, starbuckseja yms. Toki Huhtamäki joutuu tulilinjalle, mutta pitäisi myös olla aidosti kestävä markkinaehtoinen ratkaisu eikä virkamiesten huutelemia tavoitteita.

Pitäisin mielummin ostohousut jalassa Huhtamäen suhteen ennen kuin lähtisin repimään pelihousuja. Huhtamäki on vastuullisuudessa aika paljon pidemmällä mitä EU:n komissio visioi tulevaisuutta yhdellä silmällä toisen silmän ollessa täysin sokea.

18 tykkäystä

Olet täsmälleen oikeassa että liiankin monesti huonommat vaihtoehdot voittavat ja kompromissit vesittävät päätöksiä.

Mutta nyt oli puhe siitä onko se selviö, että kierrätettävät laatikot korvaa kertakäyttöiset. Käsittääkseni esim Suomen mallin mukaista muovipullojen palautusjärjestelmää ei ole saatu suurimmassa osassa Euroopan maita aikaiseksi.

Eli mielestäni se ei ole niin helppoa. Jos pakkausteollisuus, pikaruoka"teollisuus" ja metsäteollisuus kaikki tehokkaasti osaavat viestiä kierrätettävien ja biohajoavien tuotteiden puolesta niin on sekin mahdollista että järki voittaa ja tuleva säätely kääntyy Huhtamäelle plussaksi.

Jos taas tällaiset kestoastiat voittavat niin niissäkin tajuttaneen aika pian ettei ne kestä kuin vain 10 käyttökertaa sen näköisinä että asiakas tahtoo niistä vielä syödä. Tällöin luonteva jatkumo on että niidenkin tulisi olla kierrätettävästä materiaalista ja biohajoavia. Tällaisia ei kai vielä oikein kukaan tee ja aikaa näiden keksimiseen ja valmistuksen aloittamiseen on olemassa.

7 tykkäystä

Oon aina halunnut tilata ruokaa kotiin, niin että joudun jälkikäteen kuitenkin käymään siellä ravintolassa viemässä astiat takaisin. Eli helpompi olisi vain käydä itse hakemassa ne safkat ravintolasta ja jos ne silti tulee tuollaisessa astiassa, niin sitten sama suoraan syödä ravintolassa. Jos tilaan jotain kotiin, niin en todellakaan ole valmis käymään sen takia yhtään missään. Siitähän minä suorastaan maksan. Itse asiassa, jos se kuski soittaa alaovelta, että ei osaa aukaista ovea, niin kaduttaa automaattisesti koko ruokatilaus. Niin pitkään, kun se noiden astioiden kierrätyspiste ei ole meidän roskakatoksella tai joku käy hakemassa niitä kämpältä niin ei kiitos. Mieluummin vain kokkaan sitten itse. Toki jos tuollaiselle on kysyntää, niin mikäs siinä. Oletan kuitenkin, että en ole yksin ajatuksen kanssa, että ei oikein kiinnosta noita palautella. En jotenkin ihan ilman tutkittua tietoa suostu uskomaan, että keskivertokuluttaja oikeasti tällaista haluaisi.

Ja kaikessa rehellisyydessä, jos miulle tuodaan 1€ pantillinen muovikippo joka pitäisi viedä parin kilsan päähän, niin se löytyy sieltä roskakatoksesta muovikierrätyksestä. Ei kuitenkaan vaikuta merkittävästi tuollaisen tilauksen kokonaishintaan ja ei ole itselle tuo euro sen reissun arvoinen. Ympäristölle toki huonompi, mutta se nyt harvoin näissä hankkeissa onkaan ollut pointti. Pullopalautuksessa on se etu, että ne voi palauttaa kauppoihin, joten ei erillisesti tarvitse missään käydä.

21 tykkäystä