Hyväntekeväisyys

Hyvä meininki, mukana ollaan, kiitokset aloittajalle ja kaikille indeläisille!
Tässä samalla tulee vanhat Ap areenan ajat mieleen kun joulupatakeräyksessä kilpailtin muropaketin foorumin kanssa. En muista mitä silloin saatiin kasaan, mutta pistetään paremmaksi :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Onko täysin mahdoton ajatus että lahjoitetut rahat sijoitetaan, ja sieltä sit nostellaan tietty summa aina johonkin kohteeseen.

Lisättänee tähän vielä senverran että jos tämä siis vuosittain toistuva tempaus.

8 tykkäystä

Varmaan 99% lahjoituksista tulee jo foorumilaisten henkilökohtaisista (ja kenties hyvin menneistä) sijoituksista. Tuossa ei olisi enää mitään järkeä. Ei kenenkään kuulu ottaa mitään hyväntekeväisyysrahastoa hoidettavaksi. Samalla periaatteella sieltä ei malttaisi nostella ikinä mitään, koska tänään lahjoitettu euro olisi kaksi euroa muutaman vuoden päästä.

9 tykkäystä

En nyt sanoisi että - ei mitään järkeä, vaan että ideana hyvä mutta käytännössä lähes mahdoton toteuttaa.
Koska kun kassassa tarpeeksi rahaa, tollaset 20 000e summat kertyy pelkillä osingoilla, senkus vaan äänestää vuosittain mihin potti laitetaan.
Tottakai jokainen voi itsekkin sijoittaa ja antaa osansa niistä voitoista mutta ajatus nyt lähinnä se että yhdessä ehkä pystyisimme parempaan. Eikä tietenkään tätä rahastoa pitäisi laittaa yhden henkilön harteille.

4 tykkäystä

No joo ideana hyvä. Periaatteessa esimerkiksi mallisalkun liikkeitä kopioiva, saman porukan hallinnoima salkku voisi olla asiallinen. Jokin sääntö siihen, että jouluisin napataan tietty prosentti salkusta tai tuotosta suoraan hyväntekeväisyyteen. Taitaa olla kuitenkin pitkässä puussa, vaikkei älyttömältä edes kuulosta jos pelisäännöt olisi tarkkaan sovittu. Kyllähän tuohon toimintaan voisi keinot löytyä, joten perun puheet järjettömyydestä.

5 tykkäystä

Jouluapua.fi itse katsoin sieltä perheen joka asuu lähialueella. Lupasin ostaa jouluruokia. Ei ole välikäsiä vaan apu menee kohteeseen ilman hallinnollisia kuluja

29 tykkäystä

Kun Jouluna tulee hankittua uutta tavaraa, niin samalla olis hyvä laittaa omat vanhat käyttökelpoiset tavarat kiertoon. Viedä vaikka kierrätys keskukseen.

11 tykkäystä

Olen heittänyt kassikaupalla vanhoja vaatteita jonkun hyväntekeväisyyskirppiksen keräyslaatikkoon. En tiedä paljonko hyvää noilla saadaan aikaan mutta varmasti enemmän kuin kaapissani viemässä tilaa. Ehjää mutta itselleni turhaksi jäänyttä kamaa kuitenkin. Sopiva lahjoitustapa tällaiselle köyhälle kun itsekin hyötyy pääsemällä turhasta tavarasta eroon.

12 tykkäystä

– Hirveä show, että ne kuskataan toiselle puolelle maapalloa niiden maiden jätteeksi, joissa on puutteellinen jätehuolto.

Toivottavasti tähänkin hommaan saataisiin joku roti lähitulevaisuudessa.

11 tykkäystä

Ennen kuin aloitamme kuohujuomien ja kaljojen kippailut olisi hyvä hetki nykäistä tämä keräys maaliin asti. Kuohuvaispullon hinnalla kun lähtee muutama kymmentä ihmistä mukaan niin 25 000 on kasassa.

Jos vuodenvaihteeseen loppuva keräys jää alle kahdensadan euron päähän tavoitteestaan niin minä kustannan sen viimeisen pätkän.

9 tykkäystä

Odotetun maltilliseksi jäi lahjoittajien määrä. Tuplasin silti. Summahan taisi olla kovin, ainakin noista näkyvistä keräyksistä. Hyvä Palsta, hieno suoritus ensikertalaiselta.

U Vuosia.

8 tykkäystä

Kaikki tuplaavat viime vuoden summat, niin saadaan 50t€ kasaan tänä vuonna, itse ainakin mukana :+1:

3 tykkäystä

Ketjun alkuperäiseen kysymykseen, lahjoitan joka kuukausi yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamiseen. Luonnonsuojelualueiden perustaminen ainoa tapa jolla voidaan varmistaa että luonnosta (planeetasta) ja biodiversiteetistä säilyy edes osa. Tällä hetkellä suojelun piirissä olevia alueita on lähes kaikkialla aivan liian vähän (myös Suomessa ja pelkkä pinta-ala ei kerro vielä kovin paljon vaan pitää myös katsoa mitä on suojeltu) ja luonto köyhtyy sellaista vauhtia että nyt on aivan viimeinen hetki tehdä jotain. Ilmastonmuutos myös pahentaa tilannetta merkittävästi. Valtiot toimivat liian hitaasti eivätkä pysty erilaisista syistä johtuen suojelemaan tai rahoittamaan kaikkea mitä pitäisi. Yksityiselle rahalle ja yksityisten rahoittamille suojelualueille on suuri tarve.

Suomessa tämä tarkoittaa pieniä tai keskikokoisia kohteita yksityisillä mailla. Kansainvälisesti tämä tarkoittaa erityisesti maa ja vesialueiden ostamista kehittyvistä maista ja niiden suojelua yhteistyössä paikallisten ympäristöjärjestöjen ja alkuperäiskansojen kanssa. Monissa maissa alkuperäiskansat suojelevat luontoa luonnostaan koska heidän elämäntapansa on harmoniassa luonnon kanssa ja siitä riippuvaista. Yleensä he ovat myös sorron ja riiston kohteita. He ovat luontaisia luonnon suojelijoita ja vartijoita kun heille vain annetaan mahdollisuus.

Haluaisin nostaa kolme organisaatiota Suomesta ja maailmalta joiden taustalla on luotettavia ja tunnettuja hahmoja, organisaatioita joilla on kovat näytöt siitä että ne osaavat tehdä asiat oikein ja että lahjoitusraha menee pääosin tai täysin alueiden ostoon ja suojeluun.

Suomesta Luonnonperintösäätiö jonka perustajana edesmennyt Pentti Linkola.

Säätiön tunnettavuus on onneksi kasvussa. Säätiöllä ei ole tietääkseni miljonäärilahjoittajia minkä vuoksi varsinkin jokaisen yksittäisen ihmisen tuki on merkittävä. Kummiksi pääsee jo 10€ kuukausilahjoituksella mutta mikään ei estä lahjoittamasta enemmän kuten itse teen https://luonnonperintosaatio.fi/lahjoita/liity-kummiksi/
Nykyään jo yli 90% lahjoituksista menee alueiden ostoon https://luonnonperintosaatio.fi/saatio/varojen-kaytto/

Isobritannialainen World land trust https://www.worldlandtrust.org/
Taustalta löytyy mm. David Attenborough jonka lukemattomia luontodokumentteja on Suomenkin televisiossa näytetty Sir David Attenborough - World Land Trust järjestöllä on muuta iso ja merkittävä hanke per vuosi erityisesti ameriikoissa ja aasiassa Where we work - World Land Trust Vuosiraportit Annual Review & Accounts - World Land Trust

Yhdysvaltalainen Rainforest trust https://www.rainforesttrust.org/
Vahva mm. suojelubiologian osaaminen. Johtokunnassa mm. professorit Thomas Lovejoy (Dr. Thomas Lovejoy – Rainforest Trust) ja E.O.Wilson (Dr. E.O. Wilson – Rainforest Trust) joita pidetään biodiversiteetti käsitteen isinä.
Yksi kaikkein merkittävimmistä luonnonsuojelijoista koko maailmassa. Paljon hyvin vaikuttavia eri kokoisia projekteja. Käynnissä olevat projektit: Urgent Projects – Rainforest Trust toteutetut projektit: https://www.rainforesttrust.org/our-impact/global-scope/?sm_guid=NDc3MjE5fDI0MDg0MjQwfC0xfGp5cmtpLnZpaWRhbm9qYUBnbWFpbC5jb218NDg3ODg0N3x8MHwwfDk5NDQyMjQ4fDk1MnwwfDB8fDQ2NDg4Mw2 Isoimmat projektit samaa luokkaa kuin mihin valtiot pystyvät. Toiminta perustuu lahjoitusvaroihin. Taustalta löytyy myös ilmeisen varakkaita lahjoittajia koska monissa hankkeissa on 2x tai 4x match eli kun laitat yhden euron (dollarin) sisään, joku laittaa vastaavasti 1-3 kertaa saman verran niin että saadaan raha kasaan nopeammin.
Lahjoitetusta rahasta 100% menee suojelutoimintaan. Toiminnan pyörittäminen rahoitetaan muuta kautta (Financials and Reports – Rainforest Trust).
Rainforest trust on mukana lupauksessa suojella 30% planeetasta vuoteen 2030 mennessä. Yksi yhdeksästä järjestöstä/säätiöstä jotka ovat luvanneet tähän yhteensä 5 miljardia. Rainforest Trust Announces $500 Million Commitment to Conserving 30% of the Planet by 2030 – Rainforest Trust

järjestöt ovat: Arcadia, Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies, Gordon and Betty Moore Foundation, Nia Tero, Rainforest Trust, Re:wild, Wyss Foundation, and the Rob and Melani Walton Foundation

30 tykkäystä

Luonnonperintösäätiötä voin myös ehdottomasti suositella. Yllä mainitun lisäksi lahjoittaja saa vuoden lopuksi tiedon mihin kohteeseen hänen rahojaan on käytetty. Lahjoittajalle tulee myös lehti josta näkee mistä ja miten paljon säätiö metsää on ostanut. Ajatus siitä että voi kävellä metsässä joka on suojeltu edes pieneltä osalta mun panoksella, ja pysyy suojeltuna, tuntuu hyvältä.

Johdatus 1990-luvun ajatteluun ja Voiko elämä voittaa ja millä ehdoilla, lukemista suosittelen. Linkola kirjoittaa tarkkanäköisesti monista asioista, myös luonnon ulkopuolisista.

20 tykkäystä

Linkolan oli häkellyttävän hyvä kirjoittaja. Olipa Pentin aatteista mitä mieltä hyvänsä niin hänen kirjallisia kykyjään on vaikea kiistää. Oma suosikkini on sieltä tuotannon alkupäästä ts. Unelmat paremmasta maailmasta on tullut käytyä läpi useampaan kertaan. Ja tietenkin kaikki muukin kirjallinen tuotanto lehtileikkeistä lähtien.
Luonnonperintösäätiön toiminnassa itseäni lämmittää erityisesti se konkreettisuus eli noin 80 % lahjoituksista menee alueiden hankintaan eikä isoääniseen messuamiseen/ performanssien järjestämiseen. Jälkimmäisetkin ovat toki välistä paikallaan, mutta ei voi välttyä ajatukselta, että joidenkin suojelujärjestöjen “aktivismi” unohtaa välillä sen olennaisimman eli varsinaisen luonnonsuojelun.

12 tykkäystä

Pitääpä kirjoitella tännekin asiasta.Unicefin kuukausilahjoittajana myöskin jo kauan aikaa ja pitkin vuotta sinne sun tänne epämääräisiä summia,yleensä SPR tai joku muu oletettavasti luotettava taho.Aikanaan tuli monena vuonna laitettua rahaa pohjoisen lääkärihelikopteri Aslakin tukemiseen kun ei saanut silloin valtiolta tukea muistaakseni,siinähän kävi sitten niin että nekin lahjoitukset loppui kun joku niitäkin rahoja kavalsi.Kyllä täytyy sanoa että kovat pitäisi olla rangaistukset sellaisille jotka hyväksikäyttävät hädänalaisten ihmisten ja hyvää tarkoittavien lahjoittajien asemaa taloudellisesti omaksi hyödykseen.Aika auttamishaluista kansaa me suomalaiset pohjimmiltaan,huomannut tässä lähiaikoina monissa keräyksissä ja sodan melskeessä,hyvä kyllä niin.

8 tykkäystä

Kiinnostavaa tutkivaa journalismia kotimaan järjestökentästä Järjestöt hankkivat perintöjä kyseenalaisilla keinoilla – MOT:n iäkkäälle testihenkilölle haluttiin laatia puolet omaisuudesta vievä testamentti puhelimitse (yle.fi)

3 tykkäystä

Tänä vuonna monen sijoittajan salkku lienee kokenut suuria kärsimyksiä ja tämän vuoksi kukkaronnyörit saattavat olla tavanomaista kireämmällä. Onneksi hyväntekeväisyyttä voi tehdä myös maksuttomasti, muun muassa lahjoittamalla verta Veripalvelun kautta:

34 tykkäystä

Muuten aika sama, mutta SPR:n lisäksi menee vähän muuallekin rahaa.

Sitten näen tätä poikaa edelleen ja itse asiassa tänään menenkin käymään hänen luonaan. Hyvin poika on pärjännyt ja hän alkaa olemaan mua pidempi, koska en ole kovin pitkä… se on ihan hauskasta. :slight_smile: Olen tainnut touhuta pojan kanssa noin viisi vuotta jo, se on aika pitkä aika se. Nykyään näen häntä kerran tai kaksi kuukaudessa, ehkä tästä tulee elämänmittainen kaverisuhde? :smiling_face:

29 tykkäystä

Miten tuohon miehen mallina olemiseen voisi osallistua? Oma lapsuuteni oli isättömänä haastavaa, mutta nyt omien lasten ja heidän harrastusten vetämisen myötä voisin olla positiivista seuraa haastavissa elämäntilanteissa oleville lapsille.

6 tykkäystä