Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Jos noin lyhyt aikajänne en sijoittaisi osakkeisiin tai osakeetfiin, kukaan ei tiedä ollaanko kesällä alempana vai ylempänä. Lyhyellä horisontilla katsoisin ennemmin korkoetfiä

image
@Wallet_Nahlroos Saa kommentoida :smiley:

Kiinnostaisi kuulla mihin olet päätynyt ja miksi? Olet todennäköisesti perehtynyt aiheeseen vielä enemmän kuin minä.

Harkinnassa olisi laittaa vähintään osa Pyn eliteistä lihoiksi ja ostaa nuilla puoliksi 5MVL ja FLXE. Vanhojen turskien takia onnistuu verottomasti ja saisi hyödynnettyä paremmin vipua.

Hieman on alkanut Pyn eliten valinta epäilyttää. Ylisuuri paino yhdellä frontier markkinalla ja pankeissa, ja lisäksi Kiina naapurissa. Talous kasvaa, mutta indeksit junnaa. Onko diluutio ongelmana kuten Kiinassa? Lisäksi näinkin epävarmoina aikoina ei tunnu hyvältä, että lunastaminen ottaa 0,5-1,5kk.

SPYX epäilyttää hieman myös, etenkin koska on melko tyyris siihen nähden, että on pelkkä SC eikä SCV. Perehdyin myös lisää aiheeseen ja SMB factor premium ei ole ollut etenkään kehittyvällä markkinoilla kummoinen. Value premium sitä vastoin ollut historiallisesti paljon suurempi.

3 tykkäystä

WTED.

SCV altistusta tällä haen. Nyt on niin paljon kerätty tappioita ettei osingot edes haittaa. Varmaan hyvä pari FLXE olisi tämän kanssa mutta en ole ihan niin varma koko EM merkityksellisyydestä portfoliossa kuin haluaisin olla.

E: @CitizenJ korjattu.

Ps. Tuottojen puolesta melkein alkaa ollakin EM :roll_eyes:

1 tykkäys

En mitään noista kolmesta.

Mulla kolmea etfää Brasilia, Intia, ja Vietnam. Muistaakseni Frankliniltä kaikki. Mielestäni 3 taloutta joilla tulevaisuus. Intiassa väestö kasvaa, Brassien arvostus taitaa edelleen olla ihan pohjissa. Hyvällä tuurilla sitä tulee muutakin kuin raaka-aine keisari. Vietnam, koska ei ole Kiina. Tämä pienimmällä painolla. Yhteensä 10% salkusta.

Kiinan kaikki trendiviivat osoittaa alaspäin.

  • Diktatuuri laajenee
  • Väestö vanhenee
  • Liian kallis työvoima vs Intia, Vietnam
  • Kiinteistökupla
  • Omistatko ne firmat oikeasti jos ne hyökkää Taiwaniin?

Tossa on järjetön kasa punalippuja. Trend is your friend kuten sanotaan. Kiina on iso value trappi. Jos tulee pientäkin vinkkiä että puolue lopettaa sekoilut niin Kiina ilmestyy mun salkkuun. En juuri seuraa Kiinan taloutta vaan enemmän politiikkaa ja puolueen touhuja.

7 tykkäystä

Mikä Vietnam etf sinulla on?
Ja sitten niitä lisämerkkejä perään.

Kiinassa on kyllä reilusti riskiä tarjolla. Nyt vain alkaa olemaan jo niin halpaa, ettei tiedä alipainottaako vai ylipainottaako. Mikko oli jo ostolaidalla, mutta seuraa toki ostoksiaan tarkemmin kuin perus Indeksi-Ismo, ja sijoitushorisonttikin on eri.

Kiinaa karttaville löytyy muuten tämmöinenkin. Kulutkin laski joku aika sitten 0,5% → 0,15%.

Ei taida olla kuin yksi etf vaihtoehto.

Kannattaa tutustua VOFI ja VEILI

9 tykkäystä

Ilmoittaako Nordnet verottajalle automaattisesti ETF kuukausisäästö ohjelman 2,5€/kk palvelumaksu kulut?

2 tykkäystä

Onko mitään järkeä ostaa esim. IS3N, kun saatavilla on myös melkein puolet halvempia etf, joissa sijoiutukset käytännössä samat? Kumpikin on saksaan rekisteröity, joten noissahan ei mitään toisistaan poikkeavia piiloverojakaan pitäisi olla.

Miten ajattelette yrityskohtaisen riskin jakamisen ETF:ien osalta? Itse haluaisin jakaa yrityskohtaista riskiä sijoittamalla tällä hetkellä 2 ETF:ään, joista toinen hiukan riskisempi, teknologia-alalla (VanEck Semiconductor UCITS ETF ticker VVSM) ja sitten iSharesin SXR8 joka on aika monella sellainen hyvä perus ETF matalilla kuluilla joka tuottaa pienen valuuttariskin kera hyvän vuosituoton kuten iso S&P500 ETF helposti tekeekin.

Mietin että onko jollain näkemystä tälläiseen “overlap” asiaan ETF:ien omistusten osalta? En haluaisi pitää mitään yritystä yli 15% painolla ajatellen että yrityksiä kaatuu 40v aikanakin jatkuvasti indekseistä, mutta tarvitseeko sitä huolehtia sillä indeksit yleensä siistivät tälläiset yritykset nopeasti ja ETF:ät seuraa perässä?

Kokeilin toki Morningstarin X-ray toimintoa jolla vertailin iSharesin SXR8 ja QDVE päällekkäisyyttä painoilla 88% SXR8 ja 12% QDVE, jotta painot jakautuisi vähän.

Ajattelin kuitenkin että voiko tälläinen rahan jako kahteen rahastoon tuhota korkoa korolle ilmiön sillä sitä en ole vielä tajunnut, ajatellen että olen vielä nuori 24v jantteri ja haluaisin ottaa paljon riskiä USA:sta koska markkinat on aika tehokkaat nykyään, jotta maksimoisin mahdolliset tuotot nuoresta pidemmällä aikavälillä.

Olen seurannut Taiwanin tilannetta nyt jonkin aikaa mutta ajattelisin että Kiinalla ei ole varaa toimia Taiwanin osalta, varsinkaan nyt äänestetyn presidentin ollessa sillä linjalla että Taiwania ei itsenäistetä, jonka ajattelisin olevan oleellista, kun puhutaan kovatuottoisesta mutta volatiilista markkinasta jota puolijohteiset ovat tällä hetkellä ja suurin osa valmistetaan Taiwanissa. Tämä tosin aina kolkuttelee takaraivossa kun mietin isoa allokaatiota mm. tuohon QDVE tai Van Eck tickeriin. Toivoisin että puolijohteisten valmistuskapasiteetti paranee muuallakin joskus jotta tälläinen yhden maan maantieteellinen riski poistuisi ainakin osittain.

Ajatuksia?

Seuraavat eri indeksejä. Tämä on sen verran uusi, ettei käyrää ole tarjolla kovin pitkältä ajalta. Kuluista huolimatta IS3N:ssa on parempi tuotto 12kk ajalta. Eli on sen ostaminen ihan järkevää vieläkin.

1 tykkäys

Tällaisen vastauksen sain Nordnetiltä tähän kusetusaiheeseen:

8 tykkäystä

PRAM ei ole kuluiltaan pienempi kuin IS3N edes avaintietoesitteiden mukaan.



Todellisuudessa asia on monimutkaisempi ja ETF:ien kokonaiskuluissa pitäisi huomioida lisäksi dividend drag ja osakelainaamisen tuotot. Lisäksi voidaan vielä erikseen vertailla rahastoja tarkastelemalla gross tracking differenceä(GTD = indeksi gross - etf net)

Lisäksi PRAM on kooltaan varsin pieni, joten riski ETF:n sulkeutumisesta on paljon suurempi kuin IS3N:llä

5 tykkäystä

Puolijohteiden tai jenkkimarkkinan ylipainottaminen ei takaa parempia tuottoja, vaikka ne ovat viimeaikoina yliperformoineet. Suosittelen parempaa hajautusta.

Temaattisten etf:ien kanssa kannattaa olla varovainen. Ne tuppaavat herkästi kuplautumaan ja yksittäiselle kapealle sektorille voi realisoitua jokin riski, josta kurssi ei toivu koskaan.
Tässä varoittava esimerkki

Tuossa vielä Ben Felixin näkemys aiheesta.

7 tykkäystä

Kiitos! Olinkin juuri kaverin kautta kuukausi sitten ajautunut Ben Felixin kanavalle ja tuosta factor investingistä kiinnostuin kovasti.

Ymmärrän pointin tässä tietysti, pitänee pitäytyä varovaisuudessa kuitenkin. Historia ei tietysti ole koskaan tae tulevaisuudesta, ja maailmantilanne on niin erilainen nyt niin pitää pysyä varpaillaan.

1 tykkäys

Olisikko myös niin, että nuorempana sijoittajana ei kannata syödä pääomaa pois tienaamasta rahaa, mutta kun alkaa olla ehtoopuolella, voi pääomaakin nakertaa elämiseen jossain määrin, vai halutaanko joku kuolinvuoteella ihailla kuinka osakesalkku on pulskassa kunnossa?:smiley:

Erittain hyva esimerkki siita miten suuret erot transaktiokuluissa haiskahtavat kusetukselta. ETF saadaan nayttamaan halvalta edullisella hallinnointipalkkiolla, ja sitten maksetaan jollekin saman konsernin valitysfirmalle ylisuuria komissioita. Tama tuntunut olevan tilanne useissa vertailemissani rahastoissa. Ikava kylla esim. Nordnet nayttaa tittelilla “juoksevat kulut” vain hallinnointipalkkion, kun taas avaintietoasiakirjassa juoksevien kulujen alla ovat oikeutetusti myos transaktiokulut.

2 tykkäystä

Osaatko sanoa kuinka usein avaintietoesitteitä pitää “päivittää”? Nordnetissä on nykyään raivostuttavan paljon ETF:iä, joita ei voi enää ostaa, koska suomenkielinen avaintietoesite puuttuu.
Esim.
Invesco FTSE All-World UCITS ETF Acc – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet
AXA IM Nasdaq 100 UCITS ETF Acc USD – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet
AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY UCITS ETF – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

Kaiken maailman huijarifirmoja, viputuotteita ja ylihintaista sontaa saa kyllä kaupata, mutta perus indeksirahaston hankinta kaatuu suomenkielisen avaintietoesitteen puutteeseen. Kennelle näistä sijoittamiseen liittyvistä paskoista laeista voi valittaa. :face_with_symbols_over_mouth:

16 tykkäystä

PRIIPS KID dokumentti pitää päivittää, tai ainakin käydä läpi vähintään 12-kuukauden välein.
Niistä löytyy aina se päivämäärä.

Esim.

4 tykkäystä

Pienenä vinkkinä, että Global X:n temaattiset etf:t näyttävät olevan helmikuun loppuun asti ilman kaupankäyntikuluja Nordnetissä.

3 tykkäystä

Ilmaiset kaupankäyntikulut koskevat pelkästään ostoja.

10 tykkäystä