Vostok:
Tuon valkkaamasi rahaston viimeaikaiset tuotot selittyvät SMB:n ja HML:n alituotoilla lähimenneisyydessä. Jos olet sitä mieltä että pienet, kannattamattomat kasvuyhtiöt ovat voittajia myös jatkossa, sellaisia voi ostaa myös huomattavasti halvemmilla kuluilla kuin tuossa rahastossa.
Mielestäni teet kyllä liikaa olettamia tässä, niin sijoitustyylistä kuin ylituoton lähteistäkin. On täysin mahdollista, että yli 20 vuotta Evli Suomi Pienyhtiöiden salkunhoitajana toiminut Janne Kujala on kyennyt tekemään alfaa, ja vaikka ylituoton saisikin osin selitettyä factoreiden alituotolla, niin oikeaaikainen factoreita vastaan pelaaminenkin olisi jo taito sinäänsä.
Esim. Mallisalkku on onnistunut tekemään alfaa.
Mitkä rahoitustutkimuksesta tutut riskifaktorit selittävät mallisalkun tuottoja ja selittyykö mallisalkun suuri tuotto riskifaktoreilla eli sijoitustyylillä?
Markkinatuoton lisäksi vain size factor selittää pienen osan tuotoista.
Hyvin suuri osa mallisalkun tuotosta jää selittämättä sijoitustyylillä
Mikä on paras (mallisalkun tuottoja ja riskejä parhaiten kuvaava) vertailuindeksi?
Helsingin small cap indeksi OMXHSCGI
Onko mallisalkulla tilastollisesti merkittävää ylituottoa (alfaa) kun mallisalkun tuotot selitetään vertailuindeksin tuotoilla?
On. Tilastollisesti erittäin merkittävä alfa: p-arvo = 3.010050e-04.
Onko mallisalkulla tilastollisesti merkittävää ylituottoa, jos huomioidaan indeksin lisäksi videollakin mainitut mallisalkun paras osake Revenio tai parhaat neljä osaketta?
Kyllä.
Mistä pääkomponenteista mallisalkun tuotto muodostuu?
OMXHSCGI indeksialtistus (beta 0.79) ja ylituotto eli alfa.
Kuinka suurella riskillä mallisalkun tuotto on saavutettu?
Riski on yllättävän pieni. Volatiliteetti on maltillinen ja tappioriski hyvin alhainen.
Osakepaino on ollut reilusti alle 100%. Miten ja millaisella riskillä salkku olisi tuottanut suuremmalla osakepainolla?
Simulaation perusteella mallisalkku olisi kestänyt hyvin vipua. Tuotot olisivat olleet hyvin korkeita riippuen vivusta. En lähde suosittelemaan vipua, mutta mikäli Inderesillä ei ole lähes yliluonnollista ajoitustaitoa, on vaikea nähdä juurikaan alle 100% osakepainoa järkevänä näillä parametreilla (tai edes jonkin verran huonommilla parametreilla).
Onko tuotto ja mahdollinen ylituotto ollut taitoa vai tuuria?
10 vuoden periodilla mallisalkun realisoituneen kasvunopeuden signaali-kohinasuhde SNR = 20. Mallisalkun realisoituneessa kasvunopeudessa (g = 23.6% eli CAGR = 26.6%) voidaan siis sanoa olevan noin 20 kertaa enemmän tuotto-odotuksen kuin sattuman vaikutusta.
Todennäköisyys, että Inderesin mallisalkun hoitajilla ei ole sijoitustyylistä puhdistettua osakepoimintataitoa ja mallisalkun ylituotto toteutuu vähintään yhtä merkittävänä kuin se nyt on toteutunut on p-arvon mukaan 1/3322. Eli todennäköisyys jäädä ylituoton tilastollisessa merkittävyydessä alle mallisalkun tason olisi ilman osakepoimintataitoa noin 99.97%.
Vaikka huomioimme salkun neljä parasta sijoitusta mallisalkun tuottoa selittävinä tekijöinä small cap indeksin lisäksi, mallisalkun ylituotto on edelleen tilastollisesti merkittävä ja suuri. Ylituottoa on syntynyt laajalla rintamalla.
→ Näiden numeroiden valossa kyse on taidosta, ei tuurista.
Ex USA pienyhtiöiden osalta salkunhoitajat ovat voittaneet indeksin tavanomaista useammin.
CitizenJ:
Olen siinä käsityksessa, että hyvien indeksituottojen lisäksi pohjoismaiset pienyhtiöt ovat sektorina olleet osakepoimijoille ja aktiivisille rahastoille poikkeuksellisen hyviä kohteita. Poimin Ruotsin nordnetistä Ruotsin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavat aktiiviset rahastot ja 17/28 oli voittanut 5v ajanjaksolla XACT Smabolag etf:n. Huonoin hävisi 24%-yksiköllä, ja paras voitti 69%-yksiköllä. Voi olla survival biasta mukana, mutta rohkaiseva tulos silti. Tästä olisi mukava nähdä jotain tutkimusta.
Ex USA pienyhtiörahastoissa indeksin voittaminen on ollut yleisempää kuin muilla sektoreilla, mutta epäilen, että pohjoismaisten pienyhtiöiden osalta vertailu näyttäisi aktiivisten rahastojen kannalta vielä paremmalta.
anon1925:
Tämä SPIVA:n vuosijulkaisu on ollut itselleni kiinnostava, koska siinä keskitytään aktiivisen varainhoidon menestykseen ennen kuluja, kun yleensä raportoidaan kulujen jälkeen. Pistin aikoinaan siitä merkille saman huomion kuin @CitizenJ toi esiin ruotsalaisten kohdalta: kansainväliset pienyhtiörahastot ylituottivat 5 vuoden aikajänteellä 2010-2015 joukkona indeksejään. Vain 20-30 % hävisi indeksille ennen kuluja.
En sinäänsä lähde aktiivisia rahastoja puolustelemaan. Yleisesti ottaen todennäköisyydet ovat aktiivista salkunhoitoa vastaan, ja tuotto odotus on vastaavaan indeksirahastoon nähden kulujen erotuksen verran matalampi.
Täältäkin siis katselusuositus Ben Felixin youtube kanavalle.
12 tykkäystä