Mitä sinulla on salkussa?

Kirjoitit täsmälleen omat ajatukseni. @Farseer - Haluatko vähän avata tuota sijoitusstrategiaasi tai miten olet päätynyt tuollaisiin arvopapereihin?

3 tykkäystä

Näyttäkääpä minulle ETF tai sijoitusrahasto joka järkevillä kuluilla sijoittaa pieniin ja keskisuuriin suomalaisfirmoihin, esimerkiksi Fondiaan?

Minusta osakepoiminta strategiana on tässä ihan selkiö, ja kun huomio sijoitusasteen niin hyvä hajautus on elintärkeää. Salkun velattomasta arvosta on kuitenkin esimerkiksi Fondiassa noin 25 prosenttia. Jos se ei ole merkittävä painoarvo, niin mielestäni siinä kohtaa on syytä puhua uhkapelaamisesta - ei sijoittamisesta.

Firmakohtaisesti olen aika paljon noita valintoja käynyt läpi sekä yhtiökohtaisissa ketjuissa että sijoitusblogissani, sieltä voi ajatuksia lueskella: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/sijoitusblogit/eurot-poikimaan-miljonaariksi-seitsemassa-vuodessa?page=0

47 tykkäystä

Yhtiövalintoihin tai painotuksiin en ota kantaa, mutta miten perustelet itsellesi nuin hurjan sijoitusasteen volatiilien pienyhtiöiden varaan rakennetussa salkussa?

6 tykkäystä

Hyvän sijoitusrahaston tunnusmerkit:

  1. Pitkäaikainen hyvä tuottohistoria

Suomen sijoitustutkimuksen rahastoraportista löytyy seuraavat

  1. Pitkäaikaisen menestyksen saavuttanut salkunhoitaja on yhä salkunhoitajana

No nyt Mikro Markan Vitikko ja Heikkilä on nostaneet kytkintä, mutta EVLI:iä hoitaa yhtä Janne Kujaja. Asia käy esimerkkinä täältä: Evli Suomi Pienyhtiöt palkittu parhaana Suomi-osakerahastona Morningstarin vertailussa

Itse pidän tästä, että kerrotaan mitä tehdään ja miten tehdään.

Nykyistä strategiaa noudatettu vuodesta 2010, joten tuotto on tullut sillä.

  1. Skingame

Pidän, että salkunhoitajalla on omat rahat pelissä. Tätä en ole ko. rahastosta onnistunut löytämään.

  1. Kulut

Kulut eivät ole matalimmat 1,6% vuosi tasolla, mutta suodattamalla poissa rahastoraportista pois indeksirahastot niin sitten ollaan ennemmin siellä aktiivisten alemmassa osassa, varsinkin jos suljetaan poissa isot sijoitussummat vaativat rahastot.

Ko. rahastoa saa ostettua esimerkkinä Nordnetistä ilman kuluja ja minimimerkintä 15€, joten kokeileminen on helppoa. Voit ostaa rahastoa ja vertaa omaan salkkuun ja myy vaikkapa heti, kun tuotto on huonompi kuin oman salkkusi tuotto. Minun ei nyt esimekkinä vuosituotolla tarvitse myydä, kun ko. rahasto tuottanut yli 12% vuosi tasolla.

Omistan kyseistä EVLI:n rahastoa. Tämä ei ole sijoitussuositus, mutta itse koen, että mainittu Kujala poimii osakkeita noista pienyhtiöistä paremmin kuin minä ja hänellä on siihen kilpailuetu, kun voi käyttää työaikansa siihen ja tehdä yritysvierailuja työnsä puolesta, käydä sijoitustilaisuuksissa jne. Jos nyt Kujala ei Fondiaa ole salkkuun valinnut niin hyväksyn sen, hänellä on varmaan tietämyksellään siihen perustelut. Huom. Tuotto pitää sisällään kulut ja kulut pitävät sisälllään Kujalan toiminnasta yritysvierailut yms kulut. Kun lisää tuohon Inderesin mallisalkun ja sen osto poiminnat niin minusta vahvat osaajat sektoriin on lisätty.

Asia liitty sikäli aiheeseen ja omaan strategiaan, että itse koen minulla olevan tietämystä ja osaamista rahastojen valinnasta. Warren Buffett sanoo, että sijoittaminen on yksinkertaista, mutta vaikeaa. Tämä on tyyppiesimerkki, missä yksinkertaisesti saa valittua mihin pitäisi sijoittaa, mutta silti itselläni on tavattoman vaikeaa nostaa paino näissä merkittäväksi.

Edit: Suomen sijoitustutkimuksen raportista löytyy ulkomaiset toimijat suomalaisten jälkeen. Ei välttämättä sisällä kaikkia, mutta tässä sitten vielä niistä ote niin näkee Nordnet Suomi Indeksin ja esimerkkinä Handelsbanken ja SEB pienyhtiöt. Kujala on voittanut kaikki 1-10 v ajanjaksolla lukuunottamatta Handelsbanken 3 vuotta ajanjaksolla jäänyt taakse 0,6%. Ja kulut Handelsbanken 1,7% ja SEB 1,75%.

16 tykkäystä

Ongelma näissä “avoimissa” pienyhtiörahastoissa Suomessa on se, että ne eivät oikeasti sijoita Helsingin pörssin pienyhtiöihin. Okei, globaalilla mittakaavalla yhtiöt ovat pieniä, mutta Helsingin pörssin sisällä eivät niinkään.
Tässä Evlin pienyhtiöiden top 10
pien

Pienin näistä on Puuilo, mcap n. 800 miljoonaa, vrt vaikka Fondiaan jonka Mcap on 27 miljoonaa.
Syy on toki selvä, joku rahasto kun vetäisi 10 miljoonaa Fondiaan niin terve, voisi olla likviditeetti koetuksella.
Rahastoille myös soft close sen jälkeen, kun rahastossa on tyyliin 50 miljoonaa euroa, jotta oikeasti pieniin yhtiöihin päästään käsiksi ei ole liiketoiminnallisesti järkevää.

Tässä on mielestäni yksityissijoittajan oikea kilpailuetu markkinalla vrt instikoihin. Toki näissä nakkikioskeissa voi tulla runsaastikin duffea, mutta jos ajatellaan vaikka, että pienyhtiörahastoon pääsee min 500 milj euron mcap firmat niin se eka 50me->500me tenbäggäys jää rahaston kautta saamatta.

52 tykkäystä

Liikutaan asiassa jonka vuoksi oikeastaan viestini kirjoitin. Yksitysisijoittajan kilpailuetu menee siellä missä yhtiöitä ei seurata ja ole rahastojen piirissä. Pohjoismaiset pienyhtiöt on vielä hyvä apaja aktiiviselle salkunhoidolle. Tässä pitkä linkki keskustelu aiheesta ETF-ketjusta.

Juttu siirtyi toisesta ketjusta ja siinä hyvät kommentit roskakori kamasta. Vahvasti tulee mieleen tupakan tumpit :smirk: Tätyy nostaa hattua Farseerille joka vetää vivulla noihin. Mutta nopeasti selattuna ulkomuistista salkusta löytyi koko luokaltaan hyvin samaa kamaa kuin EVLI:n salkussa. Nämä taas on tutkimuksissa laitettu sinne Small Capiin, joka yli tuottoa selittävä faktori. Kiitoksia hyvästä keskustelusta kaikille, mielestäni tässä liikutaan sijoittamisen syvimmässä. Riskin olemassaolo on selvästi tunnistettu, kun puhutaan kompostista.

8 tykkäystä

Tässäpä ensimmäistä kertaa oma yrityksen salkku, joka on avattu heinäkuussa 2022. Prosentuaalisesti tuotto on edelleen -1,62 % Nordnetin käppyrän mukaan tappiolla, mutta euromäärällisesti ollaan kohtuullisesti plussalla, sillä kontribuutioita on tehty rahallisesti loppua kohden suurempana. Jos koko salkku olisi pelkissä jenkki-indekseissä, olisi tuotto ollut parempaa, mutta Helsingin indeksin kanssa ollaan aika tasaväkisiä.

Pari vuotta sitten aloin tosiaan täysipäiväiseksi freelanceriksi, ja oman yrityksen varat on sijoitettu käteisreserviä lukuunottamatta seuraavasti Nordnetiin. Tämän lisäksi löytyy myös henkilökohtainen salkku, mutta se alkaa olla suhteelliselta kooltaan sen verran pienempi ja sisällöltään paljolti samoja lappuja (+ pienet siivut Nvidia, Google, Apple), että keskitytään nyt tähän.

Kuten kuvaajasta huomaa, on salkusta tullut melkoinen soppa pieniä siivuja, ja on täysin perusteltu kysymys kysyä miksei mennä suosiolla pelkillä indekseillä, jos koko salkku on muutenkin tällainen sekasotku. Tähän olenkin keskittynyt, ja tällä hetkellä noihin neljään ETFään, eli Stoxx 600, SP500, Nasdaq ja VanEckin videopelit, on jatkossa allokoitu vähintään 2/3 kuukausittaisesta sijoitusvarallisuudesta. Lisäksi menee uutena tuttavuutena myös siivu pohjoismaiden indeksirahastoihin näiden rinnalla. Varmaan olisi ihan fiksua laittaa 100% valumaan indekseihin, mutta pitäähän ihmisellä jotain harrastuksia olla…

Salkusta on päässyt kertymään tällainen rönsyjen soppa vähän vahingossa. Yksinyrittäjyys on osoittautunut aika tuottoisaksi, mutta omissa aivoissa useamman tuhannen euron kertaostos tai sijoitus tiettyyn yhtiöön tuntuu edelleen todella suurelta, vaikka salkun kokoon suhteutettuna se ei sitä olekaan. Näin itselle isoltakin tuntuva ostos menee edelleen tuonne prosenttiluokkaan, ja että osuudet pysyisivät isoina, pitäisi tehdä jatkuvia tasapainotuksia ja lisäostoksia aiempiin yhtiöihin. Kuukausittaisen kontribuutiot ovat myös kasvaneet kuukausi kuukaudelta, joten esim aivan salkun ensimmäiset ostokset kuten Noho ovat päässeet hautautumaan aivan mitättömiksi, kun lisäyksiä ei ole tullut tehtyä.

Lisäksi huomaan, että laskumarkkinasta jäi itselle jonkinlainen fobia keskittämistä vastaan, kun silloin menin henkilökohtaisessa salkussa aika pahasti keskitettynä Harviaan ja Tecnotreehen, joista molemmista tuli isot tappiot. Tai, Harvian kohdalla aletaan olla jo nollilla, kun tuli onneksi myös pohjalta ongittua lisää. Ja tässäkin on kyllä taas aika hyvä teesi sille, että omalla sijoitusosaamisella pitäisi kyllä keskittyä indekseihin mahdollisimman paljon, kun ei näköjään osaa pitää tunteita erossa ostelusta.

Myyntejä en ole harrastanut, ja salkun ainoa myynti taitaa tähän mennessä olla malisalkun perässä ostetun ja pahasti pakkaselle painuneen Duellin siivoaminen pois. Muita pahimpia epäonnistumisia ovat olleet prosentuaalisesti Plug (-74 %) ja euromääräisesti Embracer (-51 %). Osumia ovat olleet Harvia (+141 %) ja Qt (+39 %).

Nyt itse ollut vähän kahden vaiheilla, siivoaisiko noita minieriä tuolta häntäpäästä pois. Toisaalta sillekkään nyt ei varsinaisesti ole mitään perustetta muutakuin että tuntuisi paremmalta olla vähän järkevämmän näköisen salkun omistaja, joten toisaiseksi olen antanut asustella siellä.

36 tykkäystä

Salkusta on päässyt kertymään tällainen rönsyjen soppa vähän vahingossa. Yksinyrittäjyys on osoittautunut aika tuottoisaksi, mutta omissa aivoissa useamman tuhannen euron kertaostos tai sijoitus tiettyyn yhtiöön tuntuu edelleen todella suurelta, vaikka salkun kokoon suhteutettuna se ei sitä olekaan.

Yrityksen kun pidettävä kirjanpitoa, niin luulisi että jo kirjanpitäjäsi olisi soitellut ja kysellyt, että miksi hassaat tällaiset määrät rahaa pelkkinä välityspalkkioina tappiollisen salkun säätämiseen, samalla kun indeksit senkun rallattaa. Mutta kuten totesit, kai sitä ihmisellä pitää kalliita harrastuksia olla.

3 tykkäystä

Noh, oma salkku on kuitenkin peitonnut HEXin, ja salkku muodostuu suurimmalta osalta suomalaisista osakkeista. Olisihan irto-osakkeiden sijasta voinut ostaa vaikka Nordnetin Suomi-superrahastoa, mutta en nyt tiedä olisko silloinkaan “indeksit rallattanut”. Ja jos ostokulut ovat olleet sen max. 0,5% per ostoerä, niin sekään mielestän ihan mahdoton summa ole.

Lisäksi salkun performanssin seuraaminen alle kahden vuoden seuranta-ajalla on mielestäni aika turhaa. Tai jos tuolla rankataan salkkujen menestystä, niin veikkaan että viimeisen parin vuoden aikana aika moni muukin tällä palstalla kirjoitteleva lähinnä suomalaisiin osakkeisiin sijoittava on ottanut takkiin verrattuna siihen, että kaikki varat olisivat kiinni SP500:ssä tai Nasdaqissa. Se on sitten ihan eri keskustelu, tuleeko Suomipörssi olemaan vielä 10 tai 30 vuodenkin päästä selvästi jenkkiverrokkejaan huonompi.

6 tykkäystä

Oma salkku on muodostunut lähinnä sattumankauppana ja fiiliksellä, olen kai juuri semmoinen ei näin-esimerkki kun ei ei ole aikaa/mielenkiintoa seurata yrityksiä.

Salkusta pitäisi pian irrottaa rahaa pörssin ulkopuolelle ja tuntuu hankalalta päättää mitä myisin. Millähän yrityksistäni on huonoimmat tulevaisuudennäkymät?

24 tykkäystä

Nimimerkkisi viittaa siihen, että olet lukenut palstan säännöt. VerPun ohjeissa uusille jäsenille (koskee myös vanhoja)
”Luonnollisesti suora sijoitusneuvonta (“sinun kannattaa ostaa osaketta X”) on luvanvaraista toimintaa ja siten kiellettyä.”
Tämä koskee myös myymistä…
Kysymyksesi sisältää ajatuksen, että markkina olisi hinnoitellut väärin jonkun noista. Tulevaisuuden odotuksethan on hinnoiteltu jo kurssiin, joten
”sattumankauppana ja fiiliksellä” voisi olla hyvä edelleen mennä (tämä ei ollut sijoitusneuvo) eikä tämä: riski pienenee hajauttamalla ajallisesti ja useampaan osakkeeseen.

7 tykkäystä

Jos ostokset ovat sattumankauppaa, niin varmaankin kunkin omistettavan osakkeen osalta tulisi valmistella itselle kuva niiden tulevaisuuden potentiaalista. Mikä on syy sitä omistaa, mikä on lyhyen ja pitkän ajan tavoite ja jos on tarvetta realisoida niin istuttaa se EUR-määräinen tavoite sitten aikajanalle yhdessä omistuskannan kanssa.

Kannattaisiko rahastot ja indeksisijoittaminen ja vähempi määrä osakkeita?

8 tykkäystä

Tulevaisuudennäkymien arvuuttelu pitäisi olla yleisen tiedon perusteella jo hinnoissa.

Rahan irrottamisen suhteen kannattaa huomioida veroseuraamukset, joten tarkastele mahdollisten myyntivoittojen ja -tappioiden suhdetta realisoinnissa. Nettorahaa kuitenkin ilmeisesti olet vailla.

Jos ei omaa näkemystä ole, niin sinuna turvautuisin Indereksen analyysiin. Aloita vaikka vertaamalla suosituksia.

Sinuna miettisin myös onko osakepoiminta ylipäänsä oikea valinta sinulle, jos toteutus on ollut tälläista.

2 tykkäystä

Omassa salkussani on sijoitusstrategiani mukaisesti kolme komponenttia. Kuukausisäästäminen rahastoihin (35% salkusta), pitkäaikaispidossa olevat klassiset suomalaiset osakkeet (30% salkusta) ja kasvuhakuinen osakepoiminta Ruotsin, Tanskan ja USA:n pörsseistä (35% salkusta).

Rahastoissa olen viime aikoina siirtänyt painotusta USA-vetoisuudesta:sta myös pohjoismaihin. Suomalaiset osakkeet ovat pääsääntöisesti olleet salkussa vuosikymmeniä hyvin passiivisella hoidolla. Ainoa uudempi sijoitus siellä on tällä hetkellä Mandatum. Ulkomaisissa suorissa osakesijoituksissa on vahva lääketeollisuuspainotus oman taustan ja mielenkiinnon johdosta. Ulkomaiset sijoitukset ovat aktiivisemmassa hoidossa, sekä osto- että myyntisuuntaan.

Viime vuosien suuret epäonnistumiseni, Garo ja Embracer roikkuvat yhä mukana kun en ole niistä osannut luopua vaikka molempien arvo on laskenut hyvin pieneksi. Toisaalta onnistumisiakin löytyy, yli 100% arvonnousuja ovat muutaman viime vuoden aikana generoineet ainakin Novo Nordisk, Zealand Pharma, Hims&Hers ja Spotify.

Helmikuun lopussa omistukset näyttävät tältä.

Rahastot %
S&P 500 index 15,5
Nordea Global Enhanced 14,6
Nordnet Sverige Småbolag 2,0
Nordnet Sweden index 1,8
Nordnet Norway index 1,5
Total 35,4
Osakkeet Suomi %
Nordea 5,1
Neste 4,9
Orion 4,9
Wärtsilä 3,7
Metso 3,6
Tieto 2,7
Fortum 2,4
Mandatum 2,2
Total 29,5
Osakkeet Tanska %
Novo Nordisk 6,4
Zealand Pharma 5,6
Vestas Wind Systems 2,0
Total 14,0
Osakkeet Ruotsi %
Investor AB 5,3
Swedish Orphan Biovitrum 1,7
Calliditas Pharmaceuticals 1,5
Embracer 0,3
Garo 0,2
Total 9,0
Osakkeet USA %
Amazon 4,0
Hims & Hers 3,6
Spotify 2,1
Biogen 1,9
Catalyst Pharmaceuticals 0,5
Total 12,2
34 tykkäystä

Minulla on mielikuva, että tänään taisi olla juuri se päivä 3v sitten, kun aloitin tämän sijoittamisen. Eli nyt on 3v täynnä. Aika paljon on salkkua suunniteltu ja muokattu suuntaan jos toiseen. Nyt olen sijoituksia siirtänyt aika lailla ulkomaille Suomen sijasta. Laitetaan vaikka maittain aakkosjärjestyksessä salkku.

Suomi
Apetit Oyj
Atria Oyj
Citycon Oyj
Exel Composites Oyj
Fiskars Oyj Abp
Fortum Oyj
Ilkka Oyj
Kemira Oyj
Kesko Oyj
Lassila & Tikanoja Oyj
Marimekko Oyj
Nordea Bank Abp
Orion Oyj
Raisio plc
Scanfil Oyj
Taaleri Oyj
Tokmanni Group Oyj
United Bankers Oyj
Valmet Oyj

Yleisesti ottaen suomalaisia firmoja on edelleen liikaa. Sitoo pääomia, joita voisi sijoittaa maailmalle. Näistä firmoistakin saa useampi lähtöpassit jossain vaiheessa. Mutta aina sitä voisi esim. osingot ottaa pois kuljeksimasta. Suomelle voi antaa kouluarvosanan 6.

Ruotsi
Bokusgruppen AB (publ)
Cibus Nordic Real Estate AB (publ)
Resurs Holding AB (publ)
Sdiptech AB (publ)
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)
Softronic AB (publ)
Tele2 AB (publ)

Ruotsi on tänä vuonna piristynyt paljon. Okei, Resurs Holding romahti, mutta sekä Softronic, että erityisesti Bokusgruppen ovat osoittautuneet hyviksi sijoitukseksi. Ruotsista voisi ostaa muutaman lisääkin ja sille kouluarvosana on tälle vuodelle 8.

Alankomaat
ASML Holding N.V.
BE Semiconductor Industries N.V.
Koninklijke KPN N.V.
Shell plc

Alankomaat on ollut todella hyvä sijoituskohde. Harmi kun löysin tämän vasta viime aikoina. Kaksi puolijohdefirmaa, yksi viestintäalan firma ja polttoainefirma Shell. Viimeisin on ollut vähän vaisu kurssinsa suhteen. Arvosana 9½.

Espanja
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A.
CaixaBank, S.A.
Tubos Reunidos, S.A.

Espanja on ollut aika lailla Alankomaiden veroinen. Kaksi pankkia ja yksi metalliputkifirma. Arvosana 9.

Kanada
Fortis Inc.
Suncor Energy Inc.

Passiivinen on paras sana kuvaamaan tätä Kanadan menoa. Ei ole oikein kasvua eikä huippuosinkojakaan. Yksi Fortumin tyyppinen firma ja yksi energiafirma. Arvosana 7.

Saksa/Italia
Berkshire Hathaway Inc. on listattuna Saksassa ja ollut oikein onnistunut sijoitus. Pitänee ostaa lisää.
Stellantis N.V. on listattuna Italiassa ja on myöskin ollut onnistunut sijoitus.

Näiden lisäksi on yksi etf ja 4x indeksirahastoja OP:lta, kerran kuussa automaattinen ostaminen. En niihin aio nyt puuttua, kun salkun uudelleenlaitossa on ihan tarpeeksi hommaa.

30 tykkäystä


OST tankattu kohta täyteen ja Suomiosakkeet myyntiin kun tulee sopivasti voittoa.
Poislukien osinkojunnaajat, Kesko ja Valmet.
Pyrin pitämään määrän 10 osakkeessa ja hajautusta myös eri toimialoille.

Nordean Capital kuoressa, pienipalkkioisia rahastoja Japanista > Jenkkeihin.
Jakaumaa vaihtelen useamman kerran vuodessa.

AOT tilille ostan pienellä kuluilla ja pienillä sumilla “dipissä” olevia osinkoa maksavia Suomiosakkeita.

vielä 10 vuotta aikaa kerätä varallisuutta, sen jälkeen kulutan kaikki tasaisesti sileäksi
Matkailuun, hyvään ruokaan, ostopalveluihin yms. yms.
Kaikki rahat säästetty peruskirjanpitäjän palkkarahoilla ja vakituisen asunnon myynnillä.

28 tykkäystä

^^ Mistäs työkalusta tuo kuvakaappaus on? Näyttää tutustumisen arvoiselta.

4 tykkäystä

Näyttää olevan Simply Wall Streetin portfolio-työkalu.

5 tykkäystä

Salkun tämän hetkinen perusallokaatio jaoteltuna

  • tyres-erikoistilanteeseen (purkautunee tämän vuoden aikana),
  • osakkeisiin
  • rahastoihin

Ja sitten erikoistilanteesta puhdistettu osake- ja rahastojakauma.
Rahastot harmaalla, koska, no, sitähän ne hieman ovat. Ei tarvitse vahtia.

Nordnetin små bolagin yhtiöpainotuksiin en ole täysin tyytyväinen, joten tulen siirtämään sieltä osan varoista muualle jossain sopivassa vaiheessa. Ruotsilla on muutenkin överipaino kokonaisuudessa.

Kempowerista jätin tarkkailuposition salkkuun, mutta sen paino on prosentin murto-osia, joten en sisällytä sitä lainkaan grafiikkaan.

10 tykkäystä