Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Pharoksen kuluissa ei ole eritelty lähdeveroja. Ne ovat suurin kuluera useimmiten ulkomaille sijoittavissa rahastoissa. Mitä isompi osinko %, sitä enemmän lähdeverokuluja.

Nykyisellä maailmaindeksin osinkoprosentilla lähdeverokulu lienee noin ~0,25 %. Siksi näet tuolla, että esim. 0,2 % maksavissa maailmaindeksirahastoissa kokonaiskulut ovat lähemmäs 0,5%.

Pharoksessa näyttäisi olevan 66% osakesijoituksia maailmalla, eli noin 0,165 % lähdeverokulu osakkeiden osingoista tulisi koko rahastolle.

En osaa ottaa kantaa korkosijoitusten tai verrannollisten lähdeveroihin, jos siellä on jotain mitkä maksavat ulos tuottoa, niin siitä voi jotain veroa mennä.

10 tykkäystä

FWIA:lle kyselty lainoitusaste. Myönsivät hieman yllättäen 85% lainoitusasteen :sunglasses: Muilla kokomaailman ETF:llä on ainoastaan 80%

6 tykkäystä

Kiinteistösektorin ETF tarjonta on ollut heikonpuoleista, mutta Abrdn näyttää julkaisseen kiinnostavan tuotteen.

abrdn Global Real Estate Active Thematics UCITS ETF – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

Kyseessä siis aktiivisesti hallinnoitu globaali kasvuosuus etf. Juoksevat kulut 0,4% eli samat kuin Nordnetin ainoassa vastaavassa(globaali kasvuosuus) passiivisessa vaihtoehdossa(SPY2).

Avaintietoesitteessä mainitaan myös entry ja exit feet, mutta en tiedä peritäänkö näitä käytännössä, jos tätä esim. Nordnetin kautta erehtyy ostamaan. Tähän olisi toki kiva saada varmuus.

Ben Felixin näkemys REIT:stä on kuunneltuna, mutta kiinteistösektori vaikuttaa erityisen kiinnostavalta tällä hetkellä.

Onkos foorumilaisilla näkemystä kyseisestä tuotteesta?

6 tykkäystä

image

Lyhyen historian aikana seurannut SPY2 aika lähelle.
Luulen myös, ettei ole ostokuluja suoraan nordnetista ostettuna.

Olen itse kanssa leikkinyt ajatuksella sijoittaa johonkin nuijittuun real estate rahastoon aktiivisena bettinä. Tätä harkitsin, kun oli niin maassa: iShares European Property Yield UCITS ETF EUR (Acc) – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet
Toistaiseksi en ole viitsinyt. Jos se vaikka mörniikin paljon odotettua pidempään tai kestää vuosikymmeniä palata ATH tasoille, en tiedä onko helppoa rahaa tiedossa.

5 tykkäystä

Sain tähän vastauksen Nordnetiltä. Ei mene entry ja exit kuluja, kuten @anon1925 epäilikin.

3 tykkäystä

Wisdomtreeltä tulossa 60/40 etf vivulla :rocket:

NTSX ETF: a groundbreaking move by WisdomTree for savvy European investors - RankiaPro

WisdomTree has launched the WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF (NTSX). NTSX, seeks to track the price and yield performance, before fees and expenses, of the WisdomTree US Efficient Core UCITS Index (the “Index”) and has a total expense ratio of 0.20%. NTSX, listed today on Börse Xetra and Borsa Italiana, will be listed on the London Stock Exchange on 18 October 2023.

The index is designed to deliver a 90% exposure to large-cap US equities and 60% to US Treasury futures, effectively providing a leveraged, more capital-efficient alternative to the traditional 60/40 portfolio. The ETF represents the first of its kind in Europe.

The ETF invests 90% of its assets in a diversified basket of the 500 largest US companies, by market capitalization, that meets WisdomTree’s ESG (environmental, social, and governance) criteria. To help magnify the benefits of the asset allocation, a 60% exposure to US Treasury futures is then overlaid on top, using the remaining 10% of the portfolio as cash collateral for the futures. The futures portfolio consists of an equal-weight basket of five US Treasury futures contracts with maturities ranging from two to 30 years. The exposures are rebalanced quarterly.

The strategy behind the WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF is grounded in academia and based on modern portfolio theory. Academics have long argued that the optimal portfolio for a given level of risk is a leveraged version of the portfolio that presents the best Sharpe ratio. By leveraging a traditional 60/40 portfolio, investors can receive a similar level of volatility present in a portfolio 100% allocated to equities but with the better Sharpe ratio of a 60/40 portfolio.

13 tykkäystä

Löytyy jo Nordnetistä, mutta ei anna vielä laittaa ostotoimeksiantoa.

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF - USD Acc – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

7 tykkäystä

Päädyn lopulta pitkän novellimaisen kirjoitukseni mukaisesti valitsemaan itselleni täysin markkinapainoisen salkun. Tiedossa siis keskiarvotuottoja lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä sen yli, koska muilla sijoittajilla ja säätäjillä on luultavasti isommat kulut, huonompi hajautus ja enemmän virheitä.

Päädyin tähän Brandsin ja nollakuluisten Pohjoismaaindeksirahastojen kaltaisten seireenien lauluista huolimatta, sillä itselleni on vaikea löytää rauhaa sijoittamisesta, jos olen tehnyt bettejä, jotka eivät seuraa markkinan kollektiivista mielipidettä. Pyrkimykseni on käyttää sijoittamisesta lukemiseen, pohtimiseen ja säätämiseen käytetty aika elämästä nauttimiseen ja työhön keskittymiseen.

Kuukausi sitten sain kuulla myös, että vaimo on raskaana, joten hyvä aika alkaa harjoitella läsnä olemista ja valmistautua siihen, että aikaa ei ole näin ruhtinaallisesti, että sitä on varaa käyttää turhanpäiväiseen obsessointiin ylituotosta. Indeksisijoittajilla on se ainutlaatuinen etu aktiivisiin sijoittajiin nähden, että ei tarvitse käyttää juuri yhtään aikaa, mutta silti vaurastuu. Olisi todella typerää olla ottamatta täysi hyöty irti tämän sijoitusmuodon parhaasta puolesta.

Tämä kuitenkin vain oma lopputulema ja teille muille voi olla parempi tehdä toisin. Vierotusoireita tästä kasinosta nimeltä osakemarkkina varmasti itsellekin tulee, mutta minulle aivan turha tällä allokaatiolla viettää enempi aikaa markkinoiden seurantaan.

27 tykkäystä

@CitizenJ tuo SPY2 kiinnostaisi itseäni enemmän kuin paljon, mutta eipä huvita 15e toimeksiantokuluja maksaa. Ei mahdu omaan järkeen miksei se ole Nordnetin ETF KK-säästöohjelmassa…

Ylläolevan tilanteen vuoksi olen ostanut REITtejä suoraan OP:n AOT:lle…

2 tykkäystä

Kyllä se sinullakin 200k€ jälkeen hieman helpottaa :wink:

12 tykkäystä

Heräsi kysymys liittyen Handelsbankenin suomen toimintojen myyntiin. S-pankki ostaa osan toiminnoista, mutta esimerkiksi Handelsbankenin rahastot jäisivät ruotsissa olevalle yhtiölle. Pitäisikö tässä nähdä riskiä, että tämä vielä ruotsissa oleva rahastoyhtiö myös myydään, esimerkiksi S-pankille ja nykyisiin rahastoihin (esimerkiksi Usa-rahasto) tehtäisiin jotain muutoksia tai ääritilanteessa lakkautettaisiin?

Kiinnostaisi tietää, että miten te ketkä säästätte pääasiallisesti vain rahastoihin ja etf:iin, niin kuinka käytännössä hyödynnätte mahdollista nordnetin sijoitusluottoa?

4 tykkäystä

Mikä on yksimielisyys Nordnetin vapaista varoista?
Olen kiinnostunut sen tarjoamasta halvasta hajauttamisesta, koska olen tällä hetkellä sijoittanut vain Suomeen.

Ostelen salkkuun rahostoja ja etf:iä sellaisella hajautuksella, että voin hyödyntää kultaluottoa ja saan mahdollisimman suuren lainoitusasteen. Pidän vivun kohtuu tasaisesti sellaisena, että pysyn vielä kultaluoton puolella. Välillä hyödynnän luottoa myös satunnaisiin swingtreideihin. Tällöin saatetaan mennä hetkittäin hopeatasolle.

Tällä hetkellä myös kultatason korko on sen verran korkea, että en pidä ihan niin tärkeänä kultatasolla pysymistä.
image

Mielestäni on Nordnetiltä hyvä päätös, että hajautuksen lisäksi luoton korkoon vaikuttaa vivun määrä. Tämä ohjaa asiakkaita pitämään vivun turvallisen matalalla tasolla.

6 tykkäystä

Nyt ei ihan auennut mitä kysytään. Menikö tämä edes oikeaan ketjuun?

6 tykkäystä

Tossa NN:n luotossa häiritsee se, että erittäin hajautettujen ETF-tuotteiden lainoitusaste on sama tai jopa huonompi kuin jollain yksittäisellä osakkeella. Lisäksi tuntuu oudolta se, että kultatason aleneminen hopea-tasolle muuttaa hetkessä lainakoron koko lainapääomalle.

2 tykkäystä

@CitizenJ Käytätkö luottoa ihan säännöllisesti, vai otatko vain silloin jos tuntuu että markkinalla on ns. hyvä oston paikka? Ja oletko mielestäsi hyötynyt siitä niin paljon, että riskitason nostattaminen on kannattanut?

Vasta noin vuoden olen käyttänyt vipua säännöllisesti ja tässä olisi tarkoitus pitäytyä. Aiemmin käytin sitä lähinnä “oston paikoissa”.

Eihän nuin pienellä vivulla suurta etua saavuta, mutta hyöty se on pienikin hyöty, ja kyllä sekin vuosien saatossa kasvaa korkoa korolle.

Edit. Vivuttamallani arvo-osuustilillä on tällähetkellä myös paria osaketta, mutta kunhan OST raja nousee 100000€, niin ajatuksena oli siirtää nuo OST:lle ja pyhittää arvo-osuustili tasaiselle indeksirahastojen ja etf:ien vivuttamiselle. Tuonne kuukausisäästän myös jatkuvasti palkasta, jolloin koko salkkunu osakepaino lähtee hiljalleen laskemaan.

5 tykkäystä

Ostatko siis erikseen ETF:iä ilman kk-säästösopparin 2,5/kk maksua (eli maksat jokaisesta ETF ostosta erikseen)? Vai lisäiletkö pelkästään tavallisia indeksirahastoja kk-säästöllä, jolloin ei muutenkaan tule kuluja? Kiinnostaa vaan tietää, kun itsekin ajatellut mahdollisesti jossain kohtaa kultaluottoa havitella hajauttamalla ETF:t. Nyt tosin 65% salkusta EUNL:ssä, joten myyntejä pitäisi tehdä melkoisesti…

Olen ostellut ETF:fiä noin 10k€ suorina ostoina. Tuolloin hankintakulu on 8€ eli 0,08%. Viimevuodelta tuli realisoitua turskaa sen verran, että voin kuukausisäästellä rahastoihin ja realisoida niitä verotehokkaasti ETF:ien ostoa varten.

Sitten kun tämä kikkailu ei enää verotehokkaasti onnistu, jatkan säästämistä pelkkiin rahastoihin.

3 tykkäystä