Indeksirahastot vs aktiiviset rahastot pienille kuukausisäästösummille

Swedbank Robur Technology

2 tykkäystä

Mieluisaa teknologiarahastoa etsiessä lähtisin aina liikkeelle vertaamalla kyseistä rahastoa Nasdaq100:seen ja miettimällä miksi valitsisin sen mieluummin kuin Nasdaqin. Varsinkin jos jollain yli 10v aikajänteellä ollaan pystytty biittaamaan Nasdaqia tasaiseen tahtiin niin silloin rahasto lienee harkinnan arvoinen.

Mulla on ollut silloin tällöin juurikin noita vinkattuja Information Technology- indeksiä seuraavia ETF:iä eli LYPG ja QDVE. Nämä ovat pärjänneet hyvin Nasdaqiin verrattuna. Mielestäni noissa ei ole väliä onko kyseessä USA vai World. USA on kuitenkin niin isolla painolla mukana. Rahastojen sisältöä kannattaa myös tutkia tarkkaan. Tämä on ollut tuottoisa indeksi pitkän aikaa, mutta katoaako koko hajautusperiaate jos rahastosta 40% on kiinni Applessa ja Microsoftissa? Nordnetin Teknologia on aika lailla sama asia kuin nämä ETF:t. Jos kuukausisäästösumma on pieni niin tuokin on ihan ok, varsinkin kun sitä saa ostaa milloin haluaa.

Rahastopuolelta omistin joskus BGF:n Next Generationia ja Tin Ny Teknikkiä. Jälkimmäinen vaikuttaa sisällön puolesta vieläkin mielenkiintoiselta. Swedbank Robur Technology vaikuttaa myös ihan hyvältä. Se on voittanut Nasdaqin kaikilla ajanjaksoilla, jotka tuolla on valittavissa. Tämä tuli kieltämättä yllätyksenä. Mutta ostaisinko mitään näistä esim 20v pitoon mieluummin kuin Nasdaqia? Tuskin. Toki TIN voi olla hajautusmielessä ihan ok. Swedbankin rahasto on mielenkiintoinen, koska se sisältää tuttuja USA-firmoja ilman, että pääpaino olisi näissä tutuissa Nasdaqin TOP5-firmoissa. Tuo taktiikka on näköjään toiminut.

Eli kk-säästön piirissä olevista ETF:sta oma valintani olisi LYMS.

7 tykkäystä

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin olikos tuo LYMS synteettinen?

Ei mitään hajua eikä se ainakaan omaan sijoituskohteen valintaan vaikuta millään tavalla. Tuolla hakusanalla ei löydy edes avaintietoesitteestä mitään, joten kovin tärkeänä tuota tietoa ei ilmeisesti pidetä. Tärkeämpi ominaisuus on kasvuosuus. Toinen vaihtoehto (EQQQ) on tuotto-osuudella, joten LYMS jää oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi kk-säästön puolelta noista Nasdaq-ETF:istä.

2 tykkäystä

Itsellänikin on tuota Tin ny teknikiä. Tätä muuten hallinnoi samat heput, jotka ovat vastuussa
Swedbank Robur Ny Teknikin hyvistä tuotoista kevääseen 2019 asti.
Kyseinen rahasto on tälläkin hetkellä nordnet.se toiseksi paras rahasto 10v tarkastelujaksolla, ja pärjää tuotoillaan nasdaq100:lle. Näyttöjä siis herroilta löytyy, vaikka Tin ny teknik historia onkin lyhyt.

Itseasiassa ainoa kaikille nasdaq100 etf:lle(näissä on yllättävän isoja eroja) 10 v aikajänteellä pärjännyt teknorahasto nordnet.fi:ssä on tällä hetkellä Fidelity Global Technology A-Dis-EUR, ja tuokin on valitettavan kallis 1,89%, sekä muistuttaa sisällöltään kovasti nasdaq100:sta. Näissä rahastoissa ongelmaksi nousee myös se että salkunhoitajan vaihtuessa aiemmilta näytöiltä putoaa pohja. Esim. tuossa @KONTI esittämässä Swedbank Robur Technology rahastossa salkunhoitaja vaihtui maaliskuussa 2020.

LYMS on synteettinen, mutta en pitäisi tätä niin merkittävänä asiana, että jättäisin sen takia ostamatta.

6 tykkäystä

Nyt kun tässä Nasdaq100 tuottoja hehkutellaan ja suositellaan menneiden tuottojen valossa, niin laitetaanpa Rational Reminderin Ben Felixiltä hieman karhuisempaa näkemystä näistä nassen vetureina toimineista large cap teknoista ja muistutetaan, että nasseen sijoittaminen ei välttämättä ole mikään automaattinen tie ylituottoihin.

1 tykkäys

LYMS tosiaan on synteettinen. Vaikuttaako se sijoituspäätökseen, on jokaisen pohdittava itse. Jos ETF:n synteettisyys ei ole ylitsepääsemätön asia, LYMS vaikuttisi EQQQ:n verrattuna paremmalta. Pienemmät kulut, kasvuosuus, pienempi yksikköhinta…

justETF ETF Screener on muuten mielestäni aika hyvä työkalu replikoinnin tarkastamiseen, laittaa hakuun halutun ETF:n ja sivu kertoo onko replikointi toteutettu synteettisesti vai fyysisesti.

Tässä on vielä replikoinnista hyvä sijoittaja.fi tekemä vertailu: Synteettinen ETF vai Fyysinen ETF? - Sijoittaja.fi

  • Suosimme ensisijaisesti matalakuluisia, tehokkaasti indeksiä seuraavia, verotehokkaita ja turvallisina pitämiämme ETF-rahastoja niiden käyttämästä replikointitavasta riippumatta.
3 tykkäystä

Jatketaan sarjassamme tyhmät kysymykset.

Olen tähän asti sijoittanut spp globaliin ja tätä ennen Handelsbank Usa-indeksiin. Ammunko itseäni jalkaan, jos ostan näitä molempia säännöllisen epäsäännöllisesti? Ylipainotus tulee jenkkeihin, mutta toisaalta olen valmis tämän riskin kantamaan.

Mielipiteitä? Itse ajattelin, että tuo SPP Global ( nyk. Storebrand) olisi varma sijoitus ja muuta ei tarvita, mutta ehkä kuitenkin lopulta päätyisin mielummin usa-indeksiin.

Mielipiteitä ja kommentteja kiitos😊

Millaisia kokemuksia DWS Invest Top Dividend LC (LU0507265923) rahastosta? Minulla olisi kiinnostusta löytää kustannuksiltaan edullinen osinkoyhtiöitä sisältävä rahasto pitkään pitoon, väh. 15-20 v. eli ns. eläkerahasto? Soveltuuko tämä rahasto eläkesäästämiseen?
Tai olisiko antaa muita rahastosuosituksia eläkerahastoksi? Minulla on tarkoitus säästää rahastoon kuukausittain + ylimääräisiä summia, aina kun jää ylimääräistä.
Riittääkö yksi rahasto vai pitäisikö ottaa rinnalle joku toinen rahasto?
Kiitos jo etukäteen vastauksista! :slight_smile:

Tuossa rahastoissa näyttäisi olevan kulut suuruusluokkaa 1,6 %, joka nykymaailmassa on melko rapsakka. Noilla kuluilla rahaston olisi syytä tehdä jo melkoista ylituottoa indekseihin nähden.
Valitsisin pitkän tähtäimen rahastoksi (etf:ksi) joko all country world index (acwi) pohjaisen tai S&P 500 -indeksiin perustuvan rahaston, nuo molemmat indeksit ovat varsin turvallisia vaihtoehtoja. Korrelaatio noiden kahden indeksin käyttäytymisen suhteen on ollut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana noin 95 %, joka on erittäin vahva korrelaatio. S&P 500 -pohjaisia etf:iä saa markkinoilta erittäin edullisen kuluin, halvimmillaan suuruusluokkaa 0,05 % kuluilla. Noilla kiinteillä kuluilla on pitkässä juoksussa erittäin suuri vaikutus kokonaistuottoon. Jos esim. sijoitat rahastoon 10 000 e, jonka vuosituotto on 8 %, niin 1,6 % kuluilla kolmenkymmenen vuoden päästä sinulla on rahaa sijoituksessa noin 64 300 e ja jos kulut olisivat 0,05 % sijoitus olisi 99 200 e eli noin 50 prosenttia enemmän kuin kalliimmilla kuluilla.
Itse valitsisin automaatiosijoituksille s&p 500 etf:n, tätä indeksiähän se Varren Puhvettikin suosittaa. :wink:

3 tykkäystä

Minkä takia etsit osinkoyhtiöitä sisältävää rahastoa? Kaipaatko matalaa volatiliteettiä vai mistä moinen mieltymys? Vai etsitkö nimenomaan osingot ulos maksavaa rahastoa?

Tuotto-osuusrahastot eivät ole verotuksellisesti järkeviä, koska rahaston ulosmaksamista tuotto-osuuksista menee 30 prosentin vero. Kasvuosuusrahastoa myytäesssä maksat veroa ainostaan tuotoista ja pitkässä pidossa pääset todennäköisesti hyötymään myös hankintameno-olettamasta.

4 tykkäystä

Mielestäni vastaat tässä itsellesi. Storebrand Global on hyvä all in one ratkaisu, mutta kuten tuolla toisessa ketjussa perusteltiin muutama päivä sitten, niin useista rahastoista muodostuvassa maailman laajuisessa hajautuksessa on puolensa.

1 tykkäys

Kiitos @Piisamirotta ! :blush: Annoit ajattelemisen aihetta. Haluan todellakin pitää kulut kurissa. :+1:t2: :moneybag:
Olen kyllä miettinyt ja vähän tutkinutkin ETF:iin sijoittamista, mutta hieman epäröin, kun ei ole mitään kokemusta niistä. Ehkä pitää vaan rohkeasti aloittaa.

3 tykkäystä

Kiitos @CitizenJ vastauksesta! :blush: Olen aloitteleva rahastosijoittaja ja vielä harkitsen millainen rahasto olisi hyvä pitkään pitoon eläkettä varten. En etsi osinkoja ulos maksavaa, vaan juuri niin, että osingot jäävät kasvamaan ja korkoa korolle tuottaisi hyvää kasvua. Mutta niin kuin @Piisamirotta totesi, niin parempi valita rahasto, jossa pienemmät kulut. Ehkä alan kallistua ETF rahastoihin, tosin perinteisissä indeksirahastoissakin on pienikuluisia rahastoja.

1 tykkäys

Suosittelisin maailmanlaajuista hajautusta indeksiin sijoittavien rahastojen tai ETF kautta ja unohtaisin nuo osinko-osakerahastot. Kannattaa vilkaista tuo toinenkin rahastoketju. Aikalailla samaa aihetta käsitelty lähiaikoina.

1 tykkäys

Yksi suosittu vaihtoehto taitaa olla, mikä itsellänikin muodostaa salkun tukipilarin:

Handelsbanken Usa Indeksi
Handelsbanken Eurooppa Indeksi

Toki sitten itselleen sopivin painotuksin (50/50, 60/40, 70/30…). Näillä pärjää mainiosti (pienet kulut, laaja hajautus, ei maksa osinkoja ulos), mutta halutessa vaikka jotain kehittyvien markkinoiden ETF:ää kylkeen: iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)

2 tykkäystä

Hyvä, kiitos @CitizenJ ! Pitää lukea toinenkin ketju. Maailmanlaajuisesti hajautettu rahasto kuulostaa hyvälle. Varmasti tasaisempaa kasvua, koska hajautettu hyvin ympäriinsä.

1 tykkäys

Kiitos @Needles vastauksesta! :blush: Hmm… lisää ajateltavaa. Kahdella rahastolla saisi myös hyvän hajautuksen ja siihen vielä päälle ajallinen hajautus. :+1:t2: Indeksirahastot aika huolettomia, varsinkin jos tekee kuukausisäästösopimuksen.

1 tykkäys

Heippa,

Suljen tämän ketjun, koska on olemassa toinen hyvin samanlainen ketju, jolla on pidempi historia ja jossa on enemmän viestejä aiheeseen liittyen. Ei ole ehkä optimaalisinta pitää kahta aika samanlaista ketjua rinnakkain. :slight_smile:

Ehdotus yhdestä ketjusta tuli aktiivisen foorumilaisen toiveesta, ehdotus sai kannatusta, joten miksi emme olisi sitä toteuttaneet. :slight_smile:

Tervetuloa keskustelemaan tähän alla olevaan ketjuun:

6 tykkäystä