Osakesijoittaminen

Indeksirahastot vs aktiiviset rahastot pienille kuukausisäästösummille

Eli siis minulla on jonkin verran pääomaa kiinni Helsingin pörssin osakkeissa, ja nyt etsin kustannustehokasta (=halpaa) tapaa hajauttaa salkkua ulkomaille rahastojen avulla. Kuukausisäästösummani rahastoon olisi jotain välillä 30-50€, eli ETF:t ovat poissa pelistä kaupankäyntikulujen takia. Olen harkinnut Nordnet indeksirahasto Tanskaa, mutta hajautus pelkkiin pohjoismaihin ei välttämättä riitä. Ulkomaisia aktiivisia rahastojakin on niin paljon, että on hankalaa selvittää, mikä olisi paras. Aktiivisissa rahastoissa on tietenkin korkeammat kulut, joskus jopa parin prosentin luokkaa. Miten löytää kuukausisäästämiseen sopiva melko matalan riskin rahasto?

Indeksirahastoon vain kuukausisäästämään. Jos haluaa ottaa näkemystä jonkin sektorin suhteen, niin sitten joutuu valitsemaan lisäksi aktiivisen rahaston. Tuottohan se toki ratkaisee eikä kulut, joten ei nuita aktiivisia rahastojaan kannata hyljeksiä. ETF:ssä nousee ostokulut järjettömän suuriksi tuolla säästäsummalla, vaikka kuinka ostaisi nordnetin kuukausisäästönä.

Nordnetin valikoimasta löytyy esim. tuollainen MSCI All Country World indeksin mukaan sijoittava indeksirahasto

Sua saattaisi kiinnostaa Nordnetissa Handelsbanken USA indeksirahasto ja Handelsbanken Eurooppa indeksirahasto. 0,20 % kulut.

Välittäjää kun ei rajattu vaikka rivien välistä voikin lukea Nordnetia käytettävän, kannattaa katsella myös muiden palveluntarjoajien kuluja, alkaen omasta pankista.
Esim. OP:lla ETF-kaupankäyntikulut on omistaja-asiakkaille 1%, käsittääkseni sama Nordealla. 30-50€ kuukausisäästösummalla vuodessa tulee eroa Nordnetin kuukausisäästöön jo melkein yhden kuukausisäästön verran…

Kiitos hyvistä neuvoista! Tuota Nordnetin ETF-kuukausisäästösopimusta olen kyllä tutkinut, mutta kulut saattaa kuitenkin olla vähän liikaa… On totta, että eri pankeilla on Nordnetia halvempia ETF-kaupankäyntikuluja, mutta tässä on vain sellainen pikku twisti, että ole vielä hetken alaikäinen ja näin ollen esim. oma pankkini ei anna minun käyttää Investor-palvelua.
Kiitos myös rahastoideoista, lähden tutkimaan ja vertailemaan niitä!

Unohtakaa Nerdnet…erityisesti jos kyseessä on pieni summa ja jos haluat myöskin nopeasti myydä.
Suosittelsin ehdottomasti Seligsonia. :slight_smile:

Ei ETF-rahastojakin löytyy passiivisena tai muuten matalakuluisena.

Nordnetin ja Handelsbankenin rahastot ainakin ovat ihan passeleita.

Hei,

ETF:ien osto Nordnetin kautta ei ole halvin vaihtoehto.

Nordeassa kaupankäynti onnistuu 1% kuluilla ja esim. iSharesilla on runsaasti erilaisia ETFiä, joiden kpl-hinta on muutamissa euroissa, jolloin kuukausittainen säästäminen on helppoa pienilläkin summilla.

Katso esimerkiksi vaikka

Noihin kaikkiin pääsee kiinni muutaman euron hinnalla ja Nordeassa ei tosiaan ole esim. tuota Nordnetissa käytössä olevaa 2,5€ kk / kulua. Jos puhutaan vaikka 50€ kuukausisijoituksesta niin 2,5€ on siitäkin summasta 5%. Nordeassa vastaava kulu on 1%.

Suosittelisin tutustumaan tarkoin myös historialliseen tuottoon niin saa osviittaa siitä miten rahasto on suorittanut tähän asti. Kalliskaan rahasto ei tunnu kalliilta jos kulukorjattu tuotto päihittää mennen tullen halvat rahastot.

Nordnetillä on hyvä etsiä mieleisiään rahastoja eri kriteereillä. Niitähän voi tosiaan ostella useampaa niin ei mene munat samaan koriin.

Teknoista suosittelen tutustumaan etenkin BGF Next Generation Technologyyn ja TIN Ny Teknikkiin.

Muita omalta seurantalistalta löytyviä harkinnan arvoisia tuotteita:

Aktia Nordic Mico Cap
BGF World Technology
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige
Handelsbanken USA
SPP Aktiefond Global

Luitko avausviestiä ollenkaan? Tuo kuluhan olisi “ainoastaan” yli 5% säästösummasta.

1 tykkäys

Edellisiin ehdotuksiin toteaisin seuraavaa. 2,5€ kuukausisäästössä on kulu, samoin 1€ säännöllisesti, vaikka ostokulu vain 1%. Esimerkkinä otin tuosta välimallin ratkaisun 2€ säännöllisellä kululla tulee 1090€ summa säännöllisellä kuukausisäästöllä 20 vuodessa.

Seligson on hyvä ja avoin kotimainen toimija. Indeksirahastot eivät ole ihan halvimpia, mutta yhtiö on sitten itselle herättänyt luottamusta varsin pitkään raportoituaan kulunsa tarkasti. Siellä esitetään kaupankäyntikulut ja rahastoihin on tullut “extratuottoja” verojen perimisistä verosopimusta huonosti noudattavista maista. Yhtiö lähettää tai raportoi rahasonsa neljännesvuosittain raportilla jota vastaavaa en ole muilla yhtiöllä nähnyt. Kannattaa käydä lukemassa Seligson sivulla. Kaupankäyntikulut rapotoidaan ja ne pyritään minimoimaan. puutteena on mielestäni kehittyvät markkinat, jotka on valikimassa, mutta kohtuullisen korkeilla kustannuksilla. Kyseessä Faman rahasto. Seligsonin indeksirahastoissa on 0,1% merkintäpalkkio ja 0,1% myynti palkkio alle 6 kuukauden sijoituksella ja 0,05% palkkio pidemmällä sijoitusajalla. Palkkiot menevät suoraan rahastoon rahaston omistajien hyväksi ja tarkoituksena hyvittää omistajille osuuksien myynnistä ja ostosta aiheutuvia kustannuksia rahastolle.

TOP rahastot on toimialaindeksirahastoja joilla pitkä näyttö hyvästä tuotosta. Rahastot on valittu brändilistauksella eli maailman parhaat kuluttajatuote ja lääkeyhtiö brändit. Omasta mielestäni erinomainen tapa, Warren Buffett kehoittaa katsomaan bisnestä- ja valitsemaan parhaat. Tässä on valittu tavallaan parhaat välittämättä hinnasta etukäteen, juuri kuten Buffett sanoo/opettaa. Hän siis haluasisi ensin arvioida bisneksen hinnan ja sitten vasta alkaa arvioida onko hinta sellainen joka kannattaa maksaa.

Nordnetistä entiset Superrahastot nykyiset Nordnet Sverige Indexfond, Norge Indexfond ja Danmark Index fonden on hyviä, tosin Norja ja Tanska aika kapea hajautus. Tanskassa taas on vähän kuluja ja veortusepäedullinen. Muut Nordnet rahastot on syntettisiä eli tehty swap sopimuksilla. Itse vältän niitä ja noudatan erään tunnetun sijoittajan ohjetta “Sijoita sellaiseen minkä ymmärrät”.

Ruotsiin löytyy “lähes indeksirahasto” Spiltan Aktiefond Investment Bolag. Sen kulut on 0,20% ja se sijoittaa ruotsalaisiin investointiyhtiöihin ja vähän indeksiin. Sillä saat käytännössä lähes indeksissijoituksen ja samalla aktivistisijoittajat tekevät töitä sijoituksiesi eteen.
Suurena etuna on sijoitukset pörssin ulkopuolisiin yhtiöihin, niissä löytyy monta erinomaista yhtiötä. Rahastolla on pitkä näyttö indeksille pärjäämisestä.

Handelsbanken Amerkka ja Eurooppa indeksirahastot on edullisimmasta päästä ja hinta pysynyt pitkään alhaisena. Indeksi on vaihtunut useampaan otteseen. Minusta hyvä vaihtoehto. Kulut 0,20%.

SPP Global A rahastolla saat maailman laajuisen hajautuksen yhdellä rahastolla, eli kaytännössä koko maailman osakemarkkinat mihin on pääsy. Kustannukset 0,32%.

Aktiivista rahastoista lähtisin kriittisesti katsomaan saako lisäarvoa salkulle. Jos aloittaa vaikkapa Seligson Phoebus niin rima menee aika korkealle. Etsi rahasto, joka pystyy kilpailemaan 10 vuoden tuotoilla (Pitkäaikainen näyttö indeksille pärjäämisestä), salkunhoitajalla on omat rahat pelissä, raportoi toimensa, kuten Anders Oldenburg(Blogi löytyy Seligson sivulta) ja kertoo kaupat perusteluineen kuten yhtiön 4 vuosiraporteissa ja omistukset näkyy realtime, kuten Phoebus. Tuossa tiedän mihin sijoitan.

https://www.seligson.fi/luotain/FundViewer.php?view=10&lang=0&fid=3333&task=intro
Omistan kaikkia edellä mainittuja rahastoja.

SPP löytyy muitakin indeksirahastoja hyvä valikoima. EQ:lla on erinomainen maailma indeksirahasto.

7 tykkäystä

Taitaa Seligsonilla olla ilman merkintäpalkkiotakin osa rahastoista. Ja myytyäkin saa ilman kuluja juurikin tuolla pitemmällä yli 6kk tms.sijoitusajalla. Ainakin Top 25- rahastoissa taisi näin olla.

Super iso kiitos kattavista suosituksista, lähden tutkimaan näitä!

2 tykkäystä

Eipä kestä. Suosituksia ei saa antaa, mutta tein saman minkä Aalto yliopiston professori Puttonen sanoo tekevänsä eli kerroin mitä olen itse. Lukusuosituksia saa antaa ja Seligsonin sivuilla on aika hyvä paketti täällä: Sijoitustietoa – Seligson

Pidin itse ketjussa Jarno M vastausta ihan hyvänä lyhykäisyydessään ja hänen mainitsema SPP Global A varmaan hyvin lähellä sitä mitä hait yhdessä rahastossa. Aktiivisen rahaston pitäisi pystyä sitten tuota parempaan. Miksi se pystyisi? Minusta esimerkkinä Ruotsi, Tanska ja Norja rahastoilla kulujen vuoksi mahdollista ja Ruotsilla on näyttö olla yksi maailman tuottavimmista osakemarkkinoista. Jalostaen menee sinne sitten vielä tuolla investointiyhttiöillä ja pienillä kuluilla. Niiden takana on Ruotsin “rahasuvut”, jotka pärjänneet jopa 100 vuotta. Heillä on miljardien oma omaisuus pelissä ja halu palkata parhaat sitä hoitamaan.

Vastaavasti Amerikka on historiallisesti hyvin tuottanut markkina. Handelsbanken Amerikka on ihan hyvä valinta vastaavilla kriteereillä, vähän halvempi.

3 tykkäystä

Merkitsin SPP Aktiefond Global A EUR -rahastoa ja siihen alan myös kuukausisäästämään. Katselin myös vähän aktiivisia rahastoja ja Evli Suomi Pienyhtiöt B kiinnostaa. Se on ottanut eroa vertailuindeksiinsä kunnolla vasta viime vuoden koronadipin jälkeen.

Loistavaa, että olet innostunut indeksisijoittamisesta! Itse olen aika aloittelija, mutta olen säästänyt Nordnetin kautta etf:iin. Esim. isharesin koko maailman kattavaan indeksirahastoon. Ymmärtääkseni Nordnetin etf-kuukausisäästö ei tee sijoituksia, jos tilillä ei ole rahaa (korjatkaa toki, jos olen väärässä?). Periaatteessa kuukausisäästösopimuksen harmillista 2,5€ maksua voisi siis pienentää keräämällä rahaa ja siirtämällä ne Nordnetin tilille esim. 4 kertaa vuodessa, jolloin kaupat toteutuisivat harvemmin, mutta pienemillä kuluilla.

Kannattaa muuten huomioida, että jos satut olemaan alaikäinen, niin et valitettavasti ole oikeustoimikelpoinen (niin hölmöä kuin se onkin). Tuskin siitä mitään ongelmia tulee, jos kuitenkin voit käyttää vanhempien tunnuksia siihen. Mutta, jos sinulla on omat tunnukset, niin onkohan mahdollista, että Nordnet jotenkin peruisi kaupat jälkikäteen?

Minusta erinomainen valinta. EVLI Suomi pienyhtiöt on mielestäni hyvä haku, sillä löytyy pitkä näyttö indeksille pärjäämisestä ja viimeiset juuri viimeisiltä vuosilta eli tällä hetkellä salkkua hoitava on ne tuotot tehnyt. Saulin sanoin pienyhtiöissä Suomessa kilapilu ei ole niin kovaa vaan poiminnoissa kilapillaan piirimestaruus tasolla eikä maailmanmestaruus tasolla kuten esimerkkinä S&P500 yhtiöissä.

Disclaimerit perään: Omista EVLI Suomi pineyhtiöt rahastoa ja minulla on parhaillaan ostotoimeksianto menossa. Tämä perustuu pitkälle siihen, että uskon OMX25 ulkopuolella monessa yhtiössä olevan paremmat näkymät kuin indeksiin kuuluvilla yhtiöillä. Nokian näkymä on vaisu, Nordea aika vaisu. Uskon, että Siili, Efecte, Gofore, F-Secure, SHH yms suorittaa paremmin kuin Nokia samoin pankkisektorilla Aktia, Omasäästöpankki ja Ålandbanken pystynee parempaan kuin Nordea. Minusta lisäksi vaikuttaa, että Tokmanni syö Keskolta pienrautakauppa bisnestä. K-Rautojen määrä on ainakin omien havaintojen mukaan vähenemässä ja samoin Markettin puutarha sesonkivalikoiman määrä ja samaan aikaan Tokmannilla ne kasvaa. Markettien tietokone ja TV osastot on kutistuneet pieneksi.

Lisätään tähän vielä, että Vernerin eiliseltä videolta löytyy varoittava käyrä SUomi pienosakkeiden noususta.

Olen sijoittanut jo vuosia säännöllisesti Seligsonin kahteen top-rahastoon hyvin kevyesti hajautuksen vuoksi. Olisikohan olemassa vastaavalla periaattella toimivaa rahastoa joka sijoittaisi johonkin eri toimialaan? Itselleni ei moista tule mieleen ainakaan Suomessa. ETF:ssä toki löytyisi mielenkiintoisia ratkaisuja.

Spiltan Aktiefond Investment Bolag sijoittaa Ruotsalaisiin investointiyhtiöihin. Kulut 0,20%

Spiltan Globan Invesmentbolag sijoittaa investointiyhtiöihin maailmanlaajuisesti. Kulut 0,5%

Minusta nuo ovat lähellä kysymääsi.

3 tykkäystä

Nordnet mainostaa JPM:n uusia hybridituotteita, joissa yhdistyy passiivinen ja aktiivinen rahasto 0,2-0,3% kuluilla: JPM Research Enhanced Index Equity (ESG) ETF:t – yhdistä aktiivisuuden ja passiivisuuden parhaat puolet salkussasi. - Nordnet

Onko täällä kokemuksia ja näkemyksiä tämän hyödyistä ja riskeistä?

1 tykkäys