Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

SPP aktiefond global. Siihen säästän myös omalle pojalleni

2 tykkäystä

ekana tulee mieleen Vanguardin total stockmarket etf, tikkeri VWCE. ISharesin vastaava menee tikkerillä IUSQ, 0.2% kulut. Jos mahd leveän “all in one” haluaa niin jompikumpi noista on paras mahdollinen ratkaisu.

Vanguardin Total stock market on THE Indeksi josta kaikki on alkanut John Boglen myötä.

Jos haluaa pikakurssin indeksisijoittamisesta, varsinkin lapselle, niin kuuntelee tämän podin.
https://www.youtube.com/watch?v=-SPAYhKKDDY

2 tykkäystä

Kuuntelen. Ok kiitos näistä.
Rahaston (APP aktiefond global esim.) etu VWCE:n verrattuna olisi Rahasto vs. ETF, että ei menisi välityspalkkiota joka pientä sijoitusta kuukausittain tehdessä pitkällä juoksulla luulisi olevan merkittävä etu.

ota huomioon korkeampi kiinteä kulu joka kumuloituu kun varallisuus kasvaa, myös huomioimisen arvoista on rahaston/etf elinikä. Varsinkin meillä kun hankintameno-olettama laskee myyntivoittoveron määrää huomattavasti. Tuon saa käyttöön 10v kohdalla. Vanguardin total stockmarketista voi olla 99% varma että se tulee säilymään, voiko SPP rahastosta? huomioimisen arvoinen seikka on myös tuo ESG skriinaus joka on mielestäni todella turha, laskee vain tuottoja. Sekä SPP sijoittaa noin 1800yritykseen kuin ACWI indeksi n.3500 yritykseen.

Huomioitavaa on myös normaalin rahaston “käteisjarru” vrt ETF. Tämä voi nostaa myös normaalin rahaston kaupankäyntikuluja joita ei huomioida kiinteässä kulussa.

"Tavallisiin sijoitusrahastoihin voi syntyä käteisjarrua, kun merkinnän seurauksesta rahaa lojuu rahaston tilillä odottamassa tehtäviä sijoituksia, tai kun esimerkiksi pörssiromahduksen aiheuttama lunastusvyöry pakottaa salkunhoitajaa myymään rahaston osakkeita maksaakseen lunastukset rahassa.

ETF-osuuksia hankitaan ja myydään ensisijaisesti pörssistä. Tällainen kaupankäynti ei vaikuta ETF-rahastoon millään tavalla. Suuremmat, miljoonaluokan kertasijoitukset tehdään primäärimerkintöinä [ja lunastuksina] niin sanottujen merkintävälittäjien avulla, merkintäyksikön avulla."

Jos ostat IB kautta esimerkiksi kerran tai 2 vuodessa niin tuo ostokulu tulee olemaan 20v mitätön kulu vrt. korkeampi juokseva kulu.

Esimerkiksi Vanguard total stockmarket etf kulu 0.22% vrt SPP 0.31%. 100ke salkulla Vanguard 220e/v vs SPP 310e/v. Ja kaikenlisäksi kaupankäyntipalkkiot ovat verovähennettäviä.

8 tykkäystä

Tässä kun innoistuin niin vilkaisin Nordnetin kk etf säästölistaa. Jos haluaisi maksimaalisen kulutehokkaan ja helpon salkun ylläpitää, niin tässä oiva vaihtoehto: Lyxorin mailma ja isharesin kehittyvät markkinat 70/30 jaolla. Kiinteät kulut 0.15% Ja jos jaksaa niin nordnetin kuukausisäästö ohjelman keskeyttää ja aloittaa uusiksi, joten tuota venkslaamalla pääsisi 2 ostolla vuodessa yhteensä 5e välityspalkkiolla.

https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/etf-listat/16844769-lyxor-core-msci

7 tykkäystä

Tästä aiheesta löytyy ihan oma ketjunsa.

Lopulta tämän ETF vs rahasto paremmuuden ratkaisee rahaston ja etf jouksevien kulujen ero ja se kuinka suureksi nuo ETF osto- ja myyntikulut muodostuvat sijoitettuun summaan nähden.

Näitä on helppo laskeskella esim. seligsonin tuottolaskurilla, kuten olen tuossa lainaamassani viestissä tehnyt.

3 tykkäystä

Jotta tälläinen olisi täysin reilu, pitäisi selvittää rahaston todelliset kulut kuten tracking difference, osinkojen verotus yms. Vanguardin etf todelliset kulut ovat 0.53%

lähde

3 tykkäystä

Puutteelliset tiedot kulujen osalta kieltämättä vaikeuttavat vertailua.

Mikä tämä linkkaamasi lähde oikeastaan on, eli mistä tiedot ovat peräisin? Paljon näyttää löytyvän tietoa eri etfien kuluista.

Se on Rational Reminder community sivustolta. ETF/faktori/evidence based sijoittamiseen “erikoistunut” yhteistö. Hyvin kattavasti tietoa ja keskustelua erilaisista strategioista. Suosittelen tutustumaan jos vähäkin kiinnostaa. Tuolla costsheetilla olevat tiedot ovat sitten yhden jäsenen keräämää tietoa indeksien tarjoajien virallisista raporteista jne.

5 tykkäystä

Kellään kokemusta tästä rahastosta? Perusidea kuulostaa hyvältä. Sijoitetaan yhtiöihin, jotka omaavat vallihaudan muihin nähden. Näistä joka kvartaali poimitaan 40 houkuttelevinta osaketta suhteessa morningstarin analyytikoiden arvioimaan käypään arvoon:

Löytyy gmvm tickerillä us wide moat (kulut 0,49%) ja vvgm tickerillä world wide moat (kulut 0,52%).

3 tykkäystä

Rahapodissa oli hyvä jakso vastuullisesta sijoittamisesta. Vieraana rahoituksen professori Vesa Puttonen.

4 tykkäystä

Idea kuulostaa hyvältä. Vilkaisin tätä niin käytännössähän tämä on aktiivinen osakerahasto, jossa on jonkinmoinen kiertonopeuskin (joka kvartaali päivitetään). Aktiivisuus näkyy myös hallinnointipalkkiossa, jota kannattaa verrata aktiivisiin rahastoihin tässä kohtaa.

Itse sijoitan vastaavanlaiseen suomalaiseen rahastoon, joka on pärjännyt ihan mainiosti. Siinä on vain yksi salkunhoitaja, tässä ETF:ssä on takana tiimi. Omassa rahastovalinnassani salkunhoitajalla on huomattava summa omaa rahaa kiinni rahastossaan, mikä tietyllä tapaa pitää fokuksen oikeanlaisena. Tässä ETF:ssä en tiedä, miten tiimi on sitoutettu tähän sijoitusstrategiaan. Tämä ETF on edullisempi kuin suomalainen rahasto, tosin kaupankäyntikulut on huomioitava.

Mielenkiintoinen tuote, pitäisi tutkia tarkemmin mutta tällä lukemisella arvelisin, että tämä sopisi hyvin laatusijoittajalle, joka haluaa osakepoiminnan sijaan valmiin ratkaisun. Mutta toki pitää perehtyä paljon tarkemmin, jos aikoo sijoittaa tähän.

3 tykkäystä

Jep, minulla on mukana myös Evli Suomi pienyhtiöt, jos sitä tarkoitit :slightly_smiling_face:

Katsoin että kulut ovat kohtuulliset, p/e sp500 alhaisempi, tuotto ok.

En sitä, vaan Seligsonin Phoebus -rahastoa, joka on nyt jo yli 20 vuotta toteuttanut laatusijoittamisen strategiaa. Se sijoittaa kaikenkokoisiin yhtiöihin niin Suomeen kuin monille muillekin “länsimarkkinoille” ml. Yhdysvallat. Samantyyppisin ajatuksin, kuin tämä uusi ETF.

Phoebus-rahasto on tuottanut 20 vuodessa n. +700% (toiseksi paras tuotto Seligsonin rahastoista heti Venäjä-rahaston jälkeen). Laatustrategialla on siis mahdollista tehdä ihan oikeasti hyviä tuottoja, jos vaan malttaa pitää kiinni strategiasta myös huonoina aikoina.

Tämä uusi ETF todennäköisesti sopii lähinnä varsin pitkän aikavälin sijoituskohteeksi, että strategia ehtii tuottamaan korkoa korolle -ilmiön avulla. Laatusijoittaminen tuppaa olemaan hidasta puuhaa :smiley:

5 tykkäystä

Jep, ajattelin että tuo sopisi kuin nenä päähän nykytilanteeseen muiden rahastojen jatkoksi.

1 tykkäys

Wide margin aktiivinen ETF ei tuottanut kovin erinomaisesti, mutta rahastoyhtiöille tuotot on hyviä. Tuo on oma esimmäinen reaktio. Ts. kulut on 40% korkeammat. Riippuu teitysti sijoitettavasta summasta, mutta itse laittaisin pohjalle edullisen indeksi ETF:n ja ja jos asiaan uskoo niin alkaisin ostelemaan nuo 40 yhtiötä pikku hiljaa salkkuun. Niitä on ilmeisesti sitten enemmän kuin 40, jos voi kierrättää. Mikä on ero sitten S&P500 indeksiin? Jos hommaat kaikki 40 onko tilanne suurinpiirtein sama ja kulut alhaisemmat?

Ei tämä pojalle tule kuin itselle 10% painolla. Eihän tämä halvin ole, mutta tarkoitus on ottaa hieman näkemystä sen puolesta että arvostustasot tulevat laskemaan. Tässähän siis kvartaaleittain valitaan SP500 (US versio, maailma versiosta en ole kiinnostunut) joukosta ne ennusteisiin nähden 40 aliarvostetuinta yhtiötä, joihin etf sijoittaa.

Tämä on oma koko rahastosalkku tuon ETF:N lisäksi. Nordnetin rahastot otin vielä mukaan tuomaan vakautta ja toimialallista hajautusta pohjoismaista. Rahastoihin säästän kuukausittain, tuota ETF:ää ajattelin ostaa kerran pari vuodessa.

VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF
Spiltan Småbolagsfond
Handelsbanken usa
Spiltan aktiefond Investmentbolag
Handelsbanken kestävä energia
Tellus Globala Investmentbolag
Evli Suomi pienyhtiöt B
Nordnet suomi
Nordnet ruotsi
Nordnet norja
Nordnet tanska

2 tykkäystä

Viestissäni oli typo, tarkoitin pohjalle S&P500 indeksi. Omaan silmään vähän näyttää, että olet Nordnetin asiakas ja onko tuo haettu kuukausisäästöllä? Nordnetillä on kuukausisäästössä esimerkkinä

SRX8/IUSA, jälimmäinen jos merkintä summa liian iso.

  • Jos tuohon ostat kylkeen vaikkapa 20 mielestäsi parasta osaketta VanEck salkusta ollaan hyvin samassa lopputuloksessa.

Esitit, että haluat nyt ottaa näkemystä ja yksittäisen osakkeiden kerääminen voi viedä aika ymmärrän.

Tässä Morning Star vertailu:
https://www.blackrock.com/fi/yksityinen-sijoittaja/tuotteet/285207/

Tuossa esimerkkinä iShares Value Factor, joka taitaa samoin olla kuukausi säästössä ja sitten S&P500. Nuo kaksi on päässeet Morning Star Silver ja Gold kategorioihin. Kulut on alle puolet VanEck. Miksi esimerkkinä VanEck pärjää suuremmilla kuluilla samalla työkalulla aliarvostus tuolle Valuelle, jonka kulut pienemmät? Value ei taas näytä pärjäävän S&P500 indeksille suuremmilla kuluillaan.

Lisäksi Nordnetin kuukausisäästö ohjelmasta löytyy esimerkkinä iShares Quality Dividend. Eli jos pelaat sen puolesta, että arvostus laskee niin nuo varmoja osingon maksajia ja voit sijoittaa osingot kurssien laskettua.

Vai oletko sitä mieltä, että systeemi on ylivertainen muihin verrattuna? Perustuuko se johonkin tutkimukseen?

Ymmärrän ajatuksen salkussasi hyvin, minusta valittu hyviä rahastoja ja VanEck voi olla sellainen. Minua vain kiinnostaa ajatus taustalla, että voisit tällaisella systemaattisella valikoinnilla 500 maailman seuratuimmasta yrityksestä päästä systemaattiseen 0,41% ylituottoon. Ymmärrän mahdollisuuden ylituottoon kaikkissa muisssa sijoituksissasi. Dislaimerit vielä perään. Omistan kaikkia edellä olevan krijoittajan mainitsemia rahastoja poislukien kaksi esimmäistä. Omistan lisäksi IUSA:aa ja Quality Dividendiä.

Tuo ETF on ostettu isommalla kertaostolla.
Minun summilla nuo kuukausisäästö etf:t eivät oikein tuo mitään lisää verrattuna esimerkiksi handelsbanken usaan, sen takia olen sijoittanut siihen.

Sitten jos verrataan tuota iShares Value Factor ja VanEck rahastoa, VanEck rahaston viiden tuotto on yli 7% pa korkeampi. Toki mennyt ei ole mikään tae tulevasta, mutta pidän ajatuksesta että kvartaaleittain poimitaan rusinat pullasta, kun muuten minulla on jo viisi suoraan indeksiä seuraavaa rahastoa salkussa.

Sen verran tule kirjoitusvirhettä itselläkin edellisessä viestissä, että tätä Spiltan Småbolagsfond en omista enää. Myin sen pois, kun en nähnyt sille niin suurta lisäarvoa salkussa.

Salkkusi painoja tarkemmin tuntematta tämä on minusta ihan hyvä perusteltu valinta sinulla ja sillä on mielestäni hyvä elää sijoitusmaailman tyrskyissä. Tärkeätä sijoittamisessa on luottaa omaan valintaan silloin, kun myrskyää ettei tee sitä pahinta virhettä ja myy halvalla.

Kirjoitin tarkoituksella hiukan provosoivaksi helposti ajateltavan kommentin, joka pohjautuu omaan 4 kysymyskseen, kun uusi rahasto alkaa huokuttaa.

  1. Mitä lisäarvoa se tuo salkkuusi?
  2. Mitä lisäarvoa se tuo halpaan indeksisijoitukseen verrattuna, onko mahdollisuus voittaa indeksi?
  3. Onko rahasto paras muihin lähes vastaaviin verrattuna?
  4. Onko rahasto pärjännyt indeksille?

Patterissani mainittu ETF herätti kiinnostukseni, koska kohta 4 ETF on pisimmällä olemassa olevalla aika jänteeellä voittanut tuon SRX8 tuoton (5 vuotta). Ensimmäiseen kohtaan vastasit ja minua kiinnostaa vähän asia omalta kohdaltani.

Minusta rahastolla on mahdollisuus voittaa indeksi. Mahdollisuus on mielestäni hyvä, koska

  • Sillä on näyttö indeksin voittamisesta kohtuullisen pitkällä aikahjänteellä
  • Rahastolla poikkeuksellinen valinta kriteeri, en tiedä muita rahastoja, jotka käyttää MOAT rankingia
  • Rahasto poikkeuksellisesti katsoo eteenpäin olevia tuloksia ja arvostusta

Minusta rahaston onnistuminen on kyseenalaista, koska

  • Kulut kohtuullisen korkeat, menetelmällä pitää saada iso ero joka esimerkkinä faktoreihin suhteutettuna kohtuuullisen suuri
  • Analyytikoiden ennusteet ovat tutkitusti huonosti osuvia(analyyttikojen suositusten nostot on kyllä hyvin ennustaneet suotuissaa kurssikehitystä, joten mahdollisuus joutua haaviin paranee.)
  • MOAT on hankalasti määritettävä ja siitä ei tutkimustulosta sijoitustuottojen parantamiseksi

Minusta Morning Starin MOAT arvio on erinomainen ja olen itse seurannut Buffettia paljon, joten tämä kiehtoo itseäni kovasti. Mietin kuitenkin vaihtoehtoisia keinoja saada vastaava sijoitus ja ajatuskulkuni johtaa siihen, että miksen sijoita suoraan Berkshire Hathawayhyn, jossa toimitusjohtajalla on kohtuullinen trackrecord vahvan Moatin sijoituksista. Toiseksi voin ostaa noita salkun yhtiöitä omaan salkkuun.

Tässä jää jäljelle mahdollisuus, että ETF kvartaalikaupankäynnillä tekee hyvää tulosta. Mutta miksi rahasto ei ole pärjännyt indeksi ETF:lle vuoden ja kolmen vuoden aikajänteellä? Tutkimusten mukaan kaupankäynti johtaa huonompaan tulokseen kulujen takia. Samoin viimeinen puolivuotta, vaikka markkinalla on ollut melkoista turbbulenssia ja arvo-osakkeet on tehneet paluutta. Rahasto ei vielä vakuuttanut minua, mutta erittäin mielenkiintoinen haku. Jos rahasto hyvä turva arvostuastason laskua vastaan niin miksi se ei le pärjännyt indeksille viimeiset puolivuotta?

1 tykkäys