Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Kiitos ideasta. Täytyy hieman tutustua tähän komboon tarkemmin!

1 tykkäys

miksi ymmärrät USA ylipainon?

Ole kärsivällinen niitä kohtaan, jotka antavat neuvoja, mutta ole myös skeptinen niitä kohtaan. Olisihan se kiva tietää lottonumerotkin etukäteen.

Nämä on historiallisesti olleet hyviä neuvoja:
-Aloita
-Hajauta

4 tykkäystä

Toistaiseksi on tullut vain kuukausisäästettyä 100% DXET ja nyt punninnut joko juurikin vaihtoa EUNL tai IUSQ 100% tai jättää tuon DXET pienellä painolla jomman kumman mukaan kk ostoihin.

Tuo SXR8 on hyvä, mutta vain harmillisen kallis, taitaa nyt olla nyt 424 €. EUNL sisältää liki 70% USA osakkeita, antaa laajemman hajautuksen ja hinta on n. 76 €, joten monelle helpommin tavoitettavissa.

2 tykkäystä

IUSQ tai Storebrand Global All Countries riittäisi yksinään. Mikäli haluat jenkkilää ylipainottaa, niin kokonaiskuluiltaan edullisinta usa indeksiä rahastona tai etf:nä mukaan.

Se mikä on sinulle paras vaihtoehto riippuu paljolti siitä, minkä välittäjän kautta sijoitat ja kuinka suurella summalla kuukaudessa/kerrallaan. ETF ei yleensä ole pienillä summilla järkevä osto- ja myyntikuluista johtuen, ja osalla välittäjistä voi listattujen tuotteiden mukana tulla myös säilytyskuluja(pelkkiä rahastoja varten ei usein tarvi avata arvo-osuustiliä). Ongelmaksi voi muodostua myös ETF osuuden suuri arvo, kuten Cavalet tuossa jo esiin toikin.

Kokonaiskulujen laskeskelussa voi käyttää apuna Seligsonin tuottolaskuria. Alla esimerkki, joka sopii nordnetin kuukausisäästöä käytettäessä suoraan IUSQ vs Storebrand Global vertailuun.

Edit. Storebrand global kulut ovat näköjään laskeneet hieman 0,32% → 0,31%

4 tykkäystä

SXR8 on kieltämättä kallis. Jos se tulee päätymään omaan salkkuuni, niin tulen toimimaan samoin kuten kaikkien ETF:ien kanssa: ostan isommalla summalla kerran vuodessa. Kaipa 30-40 vuoden aikana tuossa säästää jonkin verran ostokuluissa, ilman suurempaa vaikutusta tuottoon. Varsinkin, kun samalla rullaa kuukausisäästö indeksirahastoihin 0% merkintäkuluilla.

3 tykkäystä

Tämähän ei itseasiassa pidä paikkaansa, koska salkkuun vuoden aikana kerääntyvä käteinen on poissa markkinoilta tuottamasta ja toimii ikäänkuin käteisjarruna.

True sentinvenyttäjä voi toki välttää tuota jarruttavaa vaikutusta kuukausisäästämällä indeksirahastoon ja myymällä rahastoa joka vuosi 999e edestä verovapaasti. Tämän jälkeen myynnistä saadut rahat voi tunkea esim. etf:ään näyttäen samalla verottajalle kikkeliä.

Tämä toki toimii ainoastaan, jos vuoden aikana ei ole tehnyt muita verotettavia arvopaperimyyntejä. Lisäksi näin ankeina aikoina pitänee muistuttaa, että myyntien pitäminen alle tonnissa on järkevää ainoastaan, jos myytävät osuudet ovat myyntihetkellä voitolla.

7 tykkäystä

Nykyään voi muuten IB:n kautta ostaa myös ETF:ien murto-osia, joten kallis yksikköhinta ei ole enää este IB:n käyttäjälle.

1 tykkäys

Niin minustakin. Jotenkin “turhaa” lähteä säätämään ja miettimään prosentin tarkkuudella mitä ETF:ää ja rahastoa ostaisi minkäkin verran. Jos tarkoitus on saada hyvä hajautus ja laittaa helppoon tyyliin kk-säästösopimus rullaamaan niin Storebrand riittää yksinään ja säästösummakin saa olla mitä tahansa 15 eurosta lähtien. Pystyy tarpeen tullen ostamaan milloin tahansa lisää ja myymäänkin ilman kuluja. Joku 5-10% osuus Supereissa tai IS3N:ssa on minusta yhtä tyhjän kanssa. Toki se näyttää hienommalta salkkuketjussa, mutta silti maailmarahasto riittää vallan mainiosti yksinkin.

8 tykkäystä

Itellä meni vähän maku nordnetin rahastoihin kun vaihtoivat ESG indekseihin ja ‘‘pakottivat’’ vanhat superrahastojen omistajat ottamaan näkemystä esg:n puolesta. Toki ainahan rahasto-osuuden voi myydä ja maksaa verot, mikä puolestaan syö korkoa korolle efektiä… :frowning:

3 tykkäystä

VUAA Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating on noin 76€ kappale. Kulut 0,07.

1 tykkäys

Mielestäni Nordnetin ilmaisrahastot ovat tuubaa.

Valitsisin itse mieluummin tuotteen, josta tiedän paljonko kulut ovat, kuin tuotteen, jonka kulut ovat piilotettuja ja hämäriä. Nordnetin “ilmaiset” indeksirahastot ovat kuluiltaan hämäriä. Kauppa toteutuu tuntemattomaan hintaan usean seuraavan päivän aikana osto- tai myyntitoimeksiannon tekemisestä. Tästä on helppoa kehittää automaatti, joka vaikka myytäessä tutkii tuosta kanissaoloajasta arvon vaihteluvälin ja laittaa alimpaan arvoon pikkuisen enemmän, että ei nyt liian ilmiselvää olisi miten himmeli kyykyttää. Käytännön kauppa tehdään siis verrattain heti jos käteisen puolesta tarvetta (pikkumyynneissä tuskin pitää edes myydä) ja sitten lyödään myynnille halvempi hinta, joka odotteluajalta helposti löytyy. Väli on voittoa. Ostaessa sitten vastaavasti saa odotteluajan puitteissa korkeammasta päästä olevaa toteutunutta hintaa. Näin Nordnetille ei tule tappiota, mutta voittoa voi tulla isostikin kauppaa kohden odotteluajan volatiliteetista riippuen.

Teoriani saattaa lähestyä totuutta, tai sitten vain Nordnetilla on niin kovin vaikeata saada toimeksiannon toteutumisaikaa tarkaksi. Muut siinä onnistuvat, mutta Nordnetilla tuntemattomista teknisistä seikoista johtuen asiaan liittyy päiväkaupalla epätarkkuutta. Oli miten oli, niin mieluummin kannattaa ostella etf:iä, joilla on läpinäkyvä kulupuoli ja hinta noteerataan livenä tai 15 minuutin viiveellä pörssin aukioloaikoina. Toisaalta on myös rahastoja, joissa tiedät tarkalleen säännöt merkinnöille ja lunastuksille ja joita välittäjä noudattaa pilkulleen. Esimerkkinä Seligsonin rahastot. Tiedät mistä maksat, paljonko maksat ja kellonajasta tiedät minkä päivän merkinnästä on kyse. Aina se on seuraava, tai sitä seuraava arkipäivä kellonajasta riippuen. Arvot ja salkun tilanne nekin ovat aina sentilleen oikein joka päivä.

Jos sijoitusaikasi on kymmeniä vuosia, niin tuon Nordnetin piilokulun kanssa voisi ehkä pystyä elämään. Sitten sopii vain iltarukouksessa mainita sivuhuomiona, että Nordnetin viksut ideanikkarit eivät mielivaltaisesti löisi kuluja noihin jonain kauniina päivänä ja romuttaisi sitä pientäkin etua, mitä pitkällä pidolla voidaan saavuttaa.

Tämä ei siis ollut sijoitussuositus vaan omia havaintojani. Hyödynnä tai ole hyödyntämättä oman harkintasi mukaan. Minulla on Seligsonin rahastoja ja matalakuluisia etf:iä. Olen kokeillut Nordnetin “ilmaisia” indeksirahastoja ja todennut ne kuluiltaan arvoituksiksi ja myynyt pois.

16 tykkäystä

Itsellänikin on Seligsonin rahastoja joihin tuli menneinä vuosina sijoitettua. Hyvin toimiva palvelu ja helppoa asioida. ETF:stä tosin lyötyy varmasti halvempiakin vaihtoehtoja. Nordnet on jotenkin omaan makuun hieman rahan perässä oleva firma. Hieman olen skeptinen onko Nordnetin indeksirahastojen kulutaso nykyisellä tasolla vaikkapa 5v päästä. Kun pääomia on tarpeeksi rahastoissa, niin saattaa hyvinkin tulla korotus palkkioihin. Ihmiset tuskin realisoivat rahastoja kovin suuresti, kun verotus laukeaisi tässä vaiheessa.

Kyllä se Suomi Indeksirahasto oikeasti on täysin kuluton. Ruotsin ja Norjan indeksirahastosta menee 0,25 % valuutanvaihtopalkkio ja Tanskan indeksirahastosta 0,20 % hallinnointipalkkio.

Rahaston merkintä- ja lunastus tapahtuu päivän kurssilla, ei siis samaan tapaan kuin vaikka ETF:illä, vaan kaikki päivän merkinnät ja lunastukset toteutuu samaan hintaan. Minkä päivän kurssiin ne sitten tapahtuu, taas riippuu rahastosta. Ennen klo 12 lähetetty toimeksianto lähtee samana päivänä eteenpäin rahastoyhtiölle, jossa sitten on oma viiveensä ja sitten siinä vielä viiveensä, että rahasto joskus päätyy näkymään Nordnetin salkussa.

Jos epäilyttää, että viilaako joku linssiin, voi katsoa rahaston vuosikertomuksesta maksetut palkkiot esim. täältä:

10 tykkäystä

Tämä juuri on pointtini, että kulut ovat piilokuluja. Piilotettu niin, että eivät näy. Mitä pidemmän ajan välittäjä saa merkinnän ja tapahtuman välille, sitä helpompi kuluja on piilottaa.

Yksi hyvä ja helposti ymmärrettävä strategia olisi valita tuosta toteutumisen odotteluajasta merkintäpäivä ja lunastuspäivä eri päiville. Tiettynä päivänä toteutetaan vain merkintöjä ja tiettynä lunastuksia. Kuinka ollakaan päivät olisi sitten valittu niin, että lunastuspäivänä sattuu arvo olemaan alhaisempi kuin merkintäpäivänä. Jos saat kolme neljä päivää aikaa toteuttaa tämän, niin päivät on aina valittavissa noin, ellei sitten odotteluaikana ole pelkkiä päiviä joissa arvo pysyy samana. No yllätys yllätys silloinkaan ei tule tappiota vaan välittäjä pysyy omillaan. Tämän seuraava kehitysversio on sitten hakea yhtä suuria annoksia lunastuksia ja merkintöjä, jolloin ei tarvitse dedikoida kokonaisia päiviä samansuuntaisiin kauppoihin. Tällainen toiminta ei näy mitenkään vuosiraportissa, eivätkä rahaston arvot poikkea indeksistä. Näppärää, eikö totta? :slight_smile:

Olisi verrattain helppoa tutkia asiaa ottamalla vaikka kymmenen henkilöä merkitsemään ja lunastamaan sataa euroa useana päivänä aina samalla kellonlyömällä. Viritetty systeemi paljastuisi verrattain pian toteutumia vertailemalla, jos eri viikkoina toteutumisen päivät esimerkiksi vaihtelisivat sen mukaan mikä on välittäjälle edullisempaa.

Ajattelen siten että jos talonostoaikeissa joku sanoo, ettei talossa ole hometta ei se suinkaan tarkoita sitä, että hometta ei ole. Se että joku sanoo ettei kuluja ole, ei suinkaan tarkoita, että tarjoaja ei mitenkään suojaa pääomiaan tai tavoittele pieniä tuottoja. Pitää olla realisti ja varsinkin ilmaisia lounaita on syytä katsella tavallista kriittisemmin silmin.

Onko tämä pelkkää salaliittoteoriaa? Onko Nordnetin kuluton suomirahasto ilmainen? Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä ja laittakoon roponsa jonoon, jos siltä tuntuu.

Kiitos vastauksesta! Ehkä suurin syy miksi olen miettynyt molempiin sijoittamista on psykologinen. Tuntuu stressaavalta sijoittaa pelkästään yhteen rahastoon/ETF vivulla, jos sijoitukselle kävisikin jotain.

Lyhyestä kysymys kaunis – kun ei nyt kerkeä paremmin jäsentelemään.
Jos haluaa sijoittaa esim S&P500 indeksi ETF:n niin onko mitään syytä miksi sitä ei tekisi dollaripohjaisena jos se on halvinta?

Nordnet, europohjainen:
SXR8 - 0,08%, kk-sopimuksella olikohan 2,5€ per sijoituslaaki
EDIT - selvitetty, että SXR8 on näköjään IB:ssä saatavilla myös… ja tämähän on saakeli ilman komissiomaksua :heart_eyes: “Big money here I come!”

IB, dollaripohjainen:
esim. VOO - 0,03%, ~1$ per laaki eikä kuukausisopparia tarvita (en varmistanut, mutta yleensä IB on aina halvempi)
EDIT - :index_pointing_at_the_viewer: selvitetty, että laki suojaa tekemästä näin hyvää valintaa.

Varmaan sitten on vielä rahastoja jossa laakihintaa ei ole ollenkaan, mutta jokin provisio, esim: Storebrand USA A EUR.

Meinaatko, että Nordnet myisi osuudet tänään kalliimmalla ja odottelisi, jos huomenna voisi kirjata kaupan hieman halvemmalla? Tässä on se ongelma, että pörssi on odotusarvoltaan positiivinen peli, jolloin (satoja)tuhansia toistoja tekemällä Nordnet päätyisi tappiolle, jos yrittäisi ajottaa sijoittajien myyntitoimeksiantoja

Mistä Nordnet edes tietäisi onko tänään viikon halvin tai kallein päivä toteuttaa kauppoja?

Ostotoimeksiannoissa tässä saattaisi olla mahdollisuus tehdä välitiliä, mutta mitkä ovat kannustimet? Rahaston koko on 555 Meur ja ikä 8v, joten hyvin karkeasti ja optimistisesti joka vuosi on virrannut 70 Meur lisää rahaa. (Oikeasti rahaston arvo on myös noussut)

Jos tuosta 70 miljoonasta saisi puristettua välistä prosentin (jälleen hyvin hyvin optimistinen skenaario, sillä käytännössä jopa puolet kaupoista pitäisi olla tappiollisia), tekisi Nordnet 700 000€ ylimääräistä. Nordnetin nettotulos oman palvelun mukaan oli ~2000 MSEK eli pyöreästi 200 Meur. Kannattaako tuollaista riskiä oikeasti ottaa noin pienen liikevaihdon takia? Saman 700 keur yhtiö saisi laittamalla 0,13%:n hallinnointipalkkion, mutta tämä toistuisi joka vuosi tästä ikuisuuteen.

Mihin raportointivelvollinen pörssiyhtiö edes jemmaisi kirjanpidossa tuon ekstravoiton, ilman että sitä tutkittaisiin tai kyseltäisiin?

Yksittäinen työntekijäkään ei oikein voi rahaliikenteestä tuota veiviä tehdä, koska kyselyjä varmasti tulisi, että miksi rahastoyhtiön asiakasvaratililtä tehdään transaktioita yksityisen ihmisen tilille. Ja jos ylimääräiset varat jäisivät asiakasvaratilille, hyötyisivät niistä rahaston omistajat, ei Nordnet.

Rahastobisnes on mekaniikaltaan hyvin samanlainen bisnes kuin uhkapelit. Bisnes on pitkälti luottamuskysymys, joten asiakkaan huijaaminen on turhaa, kun pelin on säännöt takaavat, että talo voittaa.

Jos vielä lisätään, että Nordnet on julkisesti kertonut rahastojensa olevan sisäänheittotuotteita, niin moinen salaliittoteoria on mielestäni hyvin suurella todennäköisyydellä tuulesta temmattu. Onko sama salaliitto myös Red Bullin takana, kun se jakaa ilmaisia energiajuomia tapahtumissa?

6 tykkäystä

En tiedä miten asia käytännössä menee IBKR:n kanssa, mutta Mifid 2 / PRIIPS sääntelyt koskevat kaikkia Euroopassa toimivia pankkeja. Näiden tarkoitus on suojella kuluttajaa sijoittamasta tuotteisiin, josta tämä ei ymmärrä riittävästi. Kaikki Pohjois-Amerikan ETF:t esimerkiksi kuuluu tähän joukkoon. Siitä voi tietysti olla montaa mieltä onko vaikkapa 20x vivulla oleva shorttituote turvallisempi kuin VOO/SPY ETF:t :slightly_smiling_face:

Kannattaa lukaista tämä juttu asiasta: Kaupankäynti Pohjois-Amerikassa listatuilla ETF:illä | Nordnet.

2 tykkäystä