Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Kiitos hyvistä kysymyksistä täällä ja webcastissa! Pyrin huomenna vastaamaan kootusti @SamiK @Johnnyboy, saa laittaa myös lisää tulemaan :slight_smile:

30 tykkäystä

Quartr on ketterä ja nopeasti kehittyvä start-up. On monia asioita, mitä voimme heidän tekemisestään oppia. He tekevät globaalilla ja softalähtöisellä lähestymiskulmalla saman asian eteen töitä kuin me, eli tiedon demokratisointia finanssialalla. Meidän toteuttamat tuotannot jaellaan Quartrin jakeluverkon kautta jo nyt, ja mitä laajemman yleisön ne tavoittavat, sitä parempi se on meidän asiakkaille. Eli tämä on yksi jakelukanava tulosinfojen audiolle ja esityksille. Emme ole törmänneet kilpailijoina tai nähneet, että he tarjoaisivat kilpailevaa ratkaisua (tuotantojen toteutusta) pörssiyhtiöille.

Ruotsin studion ajoitus on yrityskaupan näkökulmasta tosi hyvä. Eli sen sijaan, että houkuttelisimme kilpailijoilta uusia asiakkaita, voimme nyt aloittaa olemassa olevasta asiakaskunnasta. Ja meillä on valmis osaava tiimi operoimassa tuotantoja ja hoitamassa asiakkuuksia. Financial Hearings / Streamfabrikenillä ei ollut päällekkäistä kyvykkyyttä, joten tämä istuu oikein mainiosti palvelutarjoomaan laajennuksena, jos asiakkaat haluavat siirtyä audiocasteista vähän laadukkaampiin toteutuksiin. Tämä on hyvin samankaltainen konsepti, mitä olemme Suomessa onnistuneesti toteuttaneet Flik-kaupan jälkeen.

Studioinvestoinneista, viime vuonna toteutettiin lisäksi laajennus Sanomatalon studioon (samassa tilassa on nyt toinen pikkustudio) sekä Ruoholahden Stagen päivitys taipumaan myös virtuaali/”meta” -tuotantoihin. Nämä olivat suhteellisen pieniä lisäinvestointeja, joissa yleisesti ottaen takaisinmaksuajat on varsin nopeita. @Jenny_Cederqvist voi kommentoida myyntiä tarkemmin.

42 tykkäystä

SEB ennustaa teille hurjaa ROE/ROCE % lähitulevaisuudessa ja markkinaakin on vielä paljon otettavaksi ulkomailla. Nyt kun osakkeen arvostustasokin on järkevöitynyt, niin voitaisiinko lisätä omien osakkeiden ostoja ylianteliaan osinkopolitiikan sijaan? :pray:

34 tykkäystä

Tuskin näin epälikvidia osaketta kannattaa ostella pörssistä. Nostattaa vain osakkeen kurssia kohtuuttomasti. Tosin esim Kajaanin osakkeet kannattaisi ostaa blokkikaupalla sopuhintaan…

4 tykkäystä

Jos Inderes pystyy investoimaan hyvällä tuotolla niin eikö osingonmaksusta vapautuvia panostuksia kannattaisi tehdä nimenomaan liiketoimintaan eikä omaan osakkeeseen, jossa on kurssilaskusta huolimatta selkeä arvostustasoon liittyvä riski?

Itsellä ainakin on kova luotto, että sadan hengen työkseen osakkeita seuraava porukka osaa suunnitella voitonjaon toteutuksen omistaja-arvon kannalta parhaalla tavalla.

Osingonjaon kyseenalaistamisesta ilman laajempaa vaihtoehtojen vertailua on muodostunut jonkin näköinen trendi parin viimevuoden aikana :thinking:

Ps. Itse olen osinkoaddikti, joten mullan oma lehmä ojassa :cow2:

12 tykkäystä

Hyvä kysymys @Johnnyboy, kiitos! Kuten Mikael jo tuossa mainitsi niin investointeihin lukeutui niin Sanomatalon uuden pikkustudion - Studio Eeron - rakentaminen, sekä Ruoholahden studio Stagen päivitys. Molemmat projektit olivat varautumista vuoden 2022 lisääntyvään Hybridi-tapahtumakysyntään, kun yleisöä on niin paikan päällä Studiossa kuin verkossa. Aiemmin Stagella ei ollut tilaa yleisölle.

Samassa rakennettiin Stagelle yleisöalueen taustalle greenscreen. Studio on ikään kuin two-in-one; toiseen suuntaan se on tavallinen hybridistudio jossa toteutettiin noin 15-20 tapahtumaa kuukaudessa viime vuonna. Toiseen suuntaan se toimii virtuaalistudiona, jossa voi joko luoda kokonaisia virtuaalimaailmoja kameraliikkeiden kera Unreal Engine 5 avulla, tai vain tuoda MTV3n uuttisten tapaan lisättyä todellisuutta lähetykseen.

Tavallisiin osavuosijulkaisuihin ei virtuaalimaailmat ehkä sovi ihan kustannussyistä, mutta on sitäkin kokeiltu - Eezy toteutti yhden katsausraportin Virtuaalimaailmasta, ja Nordea toteutti vuoden 2022 CMD:n heille luodussa Nordea-studiossa. Enemmän arvoa uskomme lisätyn todellisuuden tuovan osavuosiraportteihin saman tyylisillä ratkaisuilla kuten ollaan jo nähty MTVn uutislähetyksissä grafiikan lisämahdollisuuksilla.

Virtuaalimaailma on iso mahdollisuus markkinointi- tai tuotelanseeraustapahtumissa, kun voit esitellä yleisölle tilaa tai esinettä mitä ei normaalisti studioon voi tuoda, tai paikkaa jota ei ole vielä olemassa. Tässä näemme edelleen ison potentiaalin, ja muutamia toteutuksia oli jo vuoden 2022 aikana.

36 tykkäystä

Voihan omia osakkeitakin yritys käyttää esim yrityskaupoissa. Jos niitä sopuhintaan saa ja varsinkin jos uskoo niiden arvon nousevan tulevaisuudessa, niin omien ostot voi olla ihan varteenotettava vaihtoehto.

Toki, mutta ostot pitäisi joka tapauksessa ajoittaa oikein, mikä on vaikeaa jopa kokeneille sijoittajille. Siksi omien osto ei ole mikään automaattinen arvonluoja.

Eiks tää oo aika selkeetä? Yhtiön hallitus ei näe, että osake olisi tarpeeksi huokeasti hinnoiteltu omien ostoja varten. Toinen mikä tulee vastaan on likviditeetti → ostella siinä sitte 1,3m€:lla 50kpl osakkeita päivässä :joy:.

Joku blokki kauppa olis ainoo realistinen tapa. Nyt mennään osinkoehdotuksella ja sillä sipuli.

8 tykkäystä

Ansioikas kommentti. Mielestäni tyytyväisyys +70k foorumi kävijöiden määrään vs. yhtiön visio sijoittamisen demokratisoinnissa on tietyllä tavalla ristiriidassa keskenään. Juuri syy voi olla se, että yhtiö on nostenut viestinnässään yhteisön keskelseksi kanavaksi yhtiön vision toteuttajana.

Foorumilla on hyvin syvällistä tietoa sijoittamisesta ja hyvin ajankohtaista tietoa eri yrityksistä. Erittäin arvokasta tietoa siis. Kuitenkin tulee mieleen se, että tämän tason tietoa on vaikea demokratisoida määräänsä enempää. Vaatii kuitenkin kohtalaista harrastuneisuutta jo.

Onko demokratisoinnin toinen puoli eli vernerin vartit, inderes podi, yhtiöhaastattelut ja sijoituskoulut jne. se toinen tärkeä palanen. Miten tämän kautta sijoittamiseen tutustuneet saataisin osaksi yhteisöä vaikka valittu taktiikka sijoittamiseen olisikin enenmmän indeksisijoittaminen passiivisiin kohteisiin? Ja onko nämä jo lähtökohtaisesti yrityksen kohderyhmän ulkopuolella?

Silti osakesäästötilit ja niiden suosio antaisi ymmärrä että tilaa myös meidän yhteisön kasvuun on ja merkittävästi.

7 tykkäystä

Kysymys/ehdotus @Mikael_Rautanen varmaan joku saattanutkin ehdotella, mutta onko mietitty että avaisi pelin myös mallisalkku SWE ja mallisalkku DK osalta, nyt kun analyysitoiminta laajenee? Tässähän toki kyllä piilee myös omat riskinsä jos ei lähde kirjoittamaan.

Toimisi myös hyvänä keskustelun avaajana .se ja .dk sivustoille ja saattaisi herättää myös foorumeja henkiin, kun olisi keskustelua paikallisista yhtiöistä. Ei oikein ole lähtenyt vielä keskustelu soljumaan Ruotsin ja Tanskan foorumeilla. Tähän voisi vielä jatkokysymyksenä että onko jotakin peliliikkeitä suunnitteilla millä saataisiin myös naapurimaiden foorumit porisemaan?

35 tykkäystä

Olenko väärässä, mutta mallisalkku koostuu yhtiöistä, jotka ovat Inderesin seurannassa? Eli ensin pitäisi saada yhtiöitä seurantaan, jotta voi mallisalkun rakentaa.

2 tykkäystä

Ei vissiin tarvitse olla yhtiö Inderesin seurannassa. Onhan siellä mallisalkussa käynyt mm. Nordeaa muistaakseni ja Affectoa jota Inderes ei seurannut. Jos yhtiö on seurannassa silloin se pitää kaiketi olla positiivisella suosituksella.

8 tykkäystä

Tästä mallisalkku sijoituksesta löytyy myös aiempi kysymys ja vastaus.
Vastauksen mukaan mallisalkku voi sijoittaa myös seurannan ulkopuolisiin yhtiöihin Helsingin pörssissä, mutta kynnys tähän on lähtökohtaisesti korkea.

Voisiko yksi vaihtoehto Ruotsin markkinan osalta olla TOP3-listan käyttöönotto. Siis Inderesin TOP3-lista ruotsalaisille osakkeille. Inderes lopetti aiemmin TOP3-listan, koska se taisi sekoittaa tilannetta 12 kuukauden suosituksiin peilattuna. Mutta ehkä Ruotsissa tällainen TOP3-lista toisi lisää näkyvyyttä ja palstatilaa. Voisihan sen TOP-listan sitten lopettaa, jos ei toimisikaan.

Näitä top-listoja ruotsalaiset talouslehdet nostavat esille, joten voisi tuoda Inderesin tarjontaa tutummaksi ruotsalaisille osakepoimijoille. Nythän esimerkiksi Börskollenin sivuilla (Aktieanalys | Aktier att köpa februari 2023 - Börskollen) nostetaan esille Nordean ja Evlin tekemiä analyysejä suomalaisista yhtiöistä kuten Taaleri, NoHo jne., mutta Inderesin analyysit samoista yhtiöistä puuttuvat.

Ruotsissa pienikin toimija näyttää saavan ihan kivasti näkyvyyttä ja palstatilaa. Esimerkiksi pienen Ålandsbankenin Lars Söderfjell on yllättävän usein ruotsalaisissa talouslehdissä kertomassa ajatuksiaan otsikolla: “Här är hans favoriter till portföljen”

Pikaratkaisuna ehkä voisi tehdä Sharevilleen Mallisalkun sisällöt myös ruotsiksi. Nyt Sharevillessä kaikki näyttää olevan vain suomeksi: https://www.shareville.se/medlemmar/inderes/wall

26 tykkäystä

Onhan mallisalkku ollut tärkeä menestystekijä ja suosittu palvelu Suomessa, joten ilman muuta uusien maiden avaamisessa on mietittävä kaikkien Suomessa opittujen hyvien käytäntöjen soveltaminen. Näissä tietysti yksi asia johtaa toiseen, analyysi ja sen ympärillä oleva sisältö tukee keskustelua, paikallinen tiimi ja analyysi luo edellytyksiä parempien palveluiden tekemiselle kuten mallisalkku. En usko yhteen peliliikkeeseen, mutta onhan se selvää, että täältä Suomesta käsin tekemällä paikalliseen kulttuuriin sujahtavaa yhteisöä on vaikea rakentaa. Pelikirja, tukea ja työkalut voidaan antaa Suomesta, mutta kuten aikanaan Suomessa, homman on lähdettävä siitä, että ensin löydetään oikeat ihmiset ja rakennetaan paikallinen tiimi (analyysi+yhteisö). Nyt on ollut kädet aika täynnä yrityskaupan ja yhdistymisen kanssa, mutta on tämä jo käynnistetty ja askel kerrallaan edistetään.

57 tykkäystä

Laitoin lähes koko tiedotteen tähän:

Inderes Oyj, Yhtiötiedote, 22.2.2023 klo 12.15

Inderes Oyj:n nimitys- ja palkitsemistoimikunnan ehdotukset varsinaiselle yhtiökokoukselle 2023

Inderes Oyj:n nimitys- ja palkitsemistoimikunta esittää seuraavat ehdotukset 12.4.2023 pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle. Ehdotukset sisällytetään myöhempänä ajankohtana julkaistavaan yhtiökokouskutsuun.

Ehdotus nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestyksen vahvistamisesta
Toimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle vahvistettavaksi liitteenä olevan päivitetyn Inderes Oyj:n nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestyksen.

Ehdotus hallituksen jäsenten lukumäärästä, hallituksen jäsenistä ja puheenjohtajasta
Inderes Oyj:n nimitys- ja palkitsemistoimikunta ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallitukseen valitaan 4 (5) jäsentä. Toimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallitukseen valitaan nykyisistä jäsenistä uudelleen Kaj Hagros, Kai Seikku ja Tero Weckroth ja uutena jäsenenä Nina Källström. Toimikunta ehdottaa, että osakkeenomistajat ottavat yhtiökokouksessa kantaa ehdotukseen hallituksen jäsenten valinnasta yhtenä kokonaisuutena.

Nina Källström (s. 1989, Suomen kansalainen, KTM) on Woltin uusista liiketoimista vastaava johtaja. Källström on aiemmin toiminut Woltin strategiajohtajana ja maajohtajana (Saksa) sekä Boston Consulting Groupissa johtotehtävissä. Källström tuo hallitustyöskentelyyn kokemusta ja osaamista digitaalisen kuluttajaliiketoiminnan rakentamisesta sekä nopeasta kansainvälisestä laajentumisesta.

Kaikki ehdokkaat ovat antaneet suostumuksensa tehtävään.

Nina Källströmin ansioluettelo on saatavilla osoitteessa Inderes Oyj

Muiden jäseniksi ehdotettujen henkilöiden ansioluettelot ovat saatavilla osoitteessa Inderes Oyj

Hallituksen nykyisistä jäsenistä Annu Nieminen on ilmoittanut, ettei hän ole enää käytettävissä hallituksen jäseneksi. Sauli Vilén jää pois keskittyen jatkossa operatiiviseen rooliinsa.

Kaikkien ehdotettujen hallituksen jäsenten on arvioitu olevan riippumattomia yhtiöstä ja sen merkittävistä osakkeenomistajista.

Toimikunta ehdottaa, että hallituksen jäsenet valitsevat keskuudestaan hallituksen puheenjohtajaksi Kaj Hagrosin ja varapuheenjohtajaksi Tero Weckrothin.

Ehdotus hallituksen jäsenten palkkioista
Toimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan palkkiona 2 400 euroa kuukaudessa ja muille hallituksen jäsenille 1 200 euroa kuukaudessa.

Hallituksen jäsenten matkoista ja majoituksista aiheutuneet kulut korvataan todellisten kustannusten mukaan.

(linkin takaa löytyy vielä lähinnä keneltä saa lisätietoja jne.)

19 tykkäystä

Pidän mallisalkkun ideasta ja toteutuksesta: näyteikkuna ja samalla mainos Inden analyyseille. Arvostan myös mallisalkun läpinäkyvyyttä kun salkun tiliote on esillä.
Siksi kaino pyyntö: saisiko myös viimeisimmän Digia-kaupan tiliotteelle?

4 tykkäystä

No niin… ja tämä lähtee heti kuunteluun. :slight_smile: :partying_face:

26 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen toivoi haastoa tuosta YAUn tippumisesta 75k:sta 71k:hon: toive taisi olla että joku kenen mielestä tuo 71k on pieni luku tulisi kertomaan miksi se on mielestään pieni.

Valitettavasti tämä on varsin mainio luku enkä voi siitä verneriä liiaksi haastaa, vaan ennemmin haastaisin tämän nimenomaisen luvun käyttämistä. YAU (vähintään kerran vuoden sisällä kirjautuneet) on varsin läpinäkymätön ja suurpiirteinen luku, kun se saattaa joko sisältää:

  • 60k vähintään kerran viikossa ja 11k tätä harvemmin kirjautuneita

tai

  • 65k maksimissaan kerran vuoden aikana kirjautuneita ja 6k useammin kuin kerran kirjautuneita.

Toki esim. keskimääräisen MAUn raportoiminenkin sisältää samanlaista problematiikkaa, mutta se kuitenkin päivittyy paljon nopeammin, antaen reaaliaikaisemman ja suodatetumman kuvan aktiivisista jäsenistä.

Nythän inderes saattaa saada vuodeksi taas “aktiivisia jäseniä”, kun joukko ihmisiä vaikka vahingossa ajautuu inderesin sivuille - samanlailla kun minä välillä harhaudun iltalehden sivuille iltasanomien sijaan kun vahingossa kirjoitan hakukenttään “IL” ja lyön enteriä, enkä “IS”.

Inderes raportoi nämä YAUt seuraavasti:

  • Inderes-yhteisön aktiivinen jäsenmäärä laski 71 (75) tuhanteen

Itse en ehkä pystyisi pokerinaamalla väittämään että yhden kerran vuoden sisään kirjautunut on “yhteisön AKTIIVINEN jäsen”. Kerran kuussa se jo sellainen on, ja jos se olikin tälläinen harhautuminen inderesin sivuille, se nostaa kvartaalin keskimääräistä MAUta enään 1/3 verran.

Tällä hetkellä tuo YAU on enemmän “nice to know”-numero, MAU olisi jo verrattain käyttökelpoinen työkalu.

Ulkopuolisen silmin todennäköinen syy voi olla myös vain inderesin listautuminen ja ihmiset ovat varmuuden vuoksi tehneet tilejä jos haluavat osallistua antiin (joka taisi olla vaatimuksena antiin osallistumiseen).

Mutta TLDRnä, 71k YAU on absoluuttisesti varsin mainio jäsenten määrä, mutta MAU olisi informatiivisempi!

22 tykkäystä

Pällistelen itse paljon MAUta ja 3MAUta. 3MAU on hyvä kans kun se pitää aina sisällään kokonaisen kvartaalin. Voihan näistä jutella paljonko voisi vilauttaa ulos @Mikael_Rautanen :garlic:

27 tykkäystä