Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Analyytikkona ajattelin toisinaan olevani artisti. Laajan raportin laatiminen oli minulle teos, jonka valkokankaalle tein. Rakentamani Excel-malli oli valkokangas. Halusin laittaa kaiken peliin ja olla ylpeä teoksestani kun sen julkaisin. Vaikka kyseessä olisi ollut pieni yhtiö ja raportilla kourallinen lukijoita, koin suurta merkitystä työstä jonka olin näiden lukijoiden puolesta tehnyt. Tiesin, että yhtiön johto, hallitus ja pääomistajat sen nyt ainakin lukevat sanatarkasti. Pointti ei ole se tarkasti laadittu excel sinänsä, vaan se ajatustyö sen takana. Eikä pitkän raportin kirjoittaminen sinänsä, vaan se ajatustyö sen kirjoittamisen takana. Useiden viikkojen intensiivinen työ, missä ei hirveästi ole oikoreittejä kun se ajatustyö on pakko tehdä itse. En luota analyytikkoon, joka ei ole tehnyt tätä ajatustyötä huolella, ja jos sitä ei tee huolella sen kyllä huomaa. Analyytikon meidän muiden sijoittajien puolesta tekemät oivallukset ja olennaisen tiedon seulonta tuottaa arvon. Sitten luodaan eri formaatteja, olkoon se pdf tiktok keynote haastattelu web tai vaikka printti, joilla se tehty ajatustyö tarjoillaan eri sijoittajille mahdollisimman helposti kulutettavassa muodossa.

Inderesin oivallus on ollut tarjoilla analyysiä, perustana olevan perinteiseltä tuntuvan raportin ohella, eri formaateissa eri alustoille ja eri kohderyhmille. Tätä uudistumista me jatkamme kun digitaalinen maailma jossa operoimme muuttuu. Eri formaattien takana homman ytimessä olevan analyysin taas en usko muuttuvan, jollei rahoitusteoriaa kirjoiteta uudelleen.

78 tykkäystä

Liikevaihto edellisvuoden tasolla, EBITA-liikevoitto 11,3 %

Keskeiset tapahtumat tammi–maaliskuussa 2024

  • Liikevaihto kasvoi 0,6 % (54,1 %) ja oli 5,0 (5,0) miljoonaa euroa
  • Jatkuva liikevaihto kasvoi 3,7 % (54,5 %) ja oli 2,8 (2,7) miljoonaa euroa, jatkuvan liikevaihdon osuus oli 55,2 % (53,6 %) liikevaihdosta
  • Projektiliikevaihto laski 2,8 % (53,5 %) ja oli 2,2 (2,3) miljoonaa euroa
  • Ruotsin liikevaihto kasvoi 9 % ja se oli 1,0 (1,0) miljoonaa euroa, liikevaihdon osuus kokonaisliikevaihdosta oli 21,0 % (19,3 %)
  • EBITA-liikevoitto oli 0,6 (0,6) miljoonaa euroa ja EBITA-marginaali oli 11,3 % (13,0 %)
  • Henkilöstömäärä katsauskauden päättyessä oli 117 (115)
  • Inderes toimitti palveluita 429 (392) pörssiyhtiölle Suomessa ja Ruotsissa​ viimeisen 12 kuukauden aikana​
  • Inderes-yhteisön aktiivinen jäsenmäärä kauden lopussa oli 74 (69) tuhatta

Avainluvut

miljoonaa euroa Q1/2024 Q1/2023
Liikevaihto 5,0 5,0
Liikevaihdon kasvu 0,6 % 54,1 %
Jatkuvan liikevaihdon osuus % 55,2 % 53,6 %
EBITA 0,6 0,6
EBITA % 11,3 % 13,0 %
Liikevoitto 0,3 0,4
Liikevoitto % 6,1 % 7,7 %
Henkilöstö keskimäärin 118 115

Ohjeistus tilikaudelle 2024

  • Liikevaihto kasvaa edellistä vuodesta (17,2 MEUR)
  • Suhteellinen kannattavuus EBITA-prosentilla mitattuna paranee edellisestä vuodesta (10,6 %)

Näkymien taustat

  • Päätuotealueiden kohdemarkkinoiden ei odoteta kasvavan Suomessa vuonna 2024
  • Liikevaihto kasvaa uusien tuotteiden ja markkina-alueiden avaamisen johdosta
  • Yhtiö jatkaa panostuksia kansainvälisen liiketoiminnan kasvun kiihdyttämiseksi

Toimitusjohtaja Mikael Rautanen:

Ensimmäisen neljänneksen liikevaihto ja EBITA-liikevoitto olivat edellisvuoden tasolla. Voitamme uusia asiakkaita Ruotsissa, mutta Suomessa asiakasmäärä laski pörssiyhtiöihin kohdistuneiden ostotarjousten myötä. Yritysostoista johtuvaa asiakaspoistumaa kompensoi uusien IR-ohjelmistojen vahva kasvu, yhtiökokoustuotteen markkina-aseman vahvistuminen sekä kasvu Ruotsissa. Markkinasyklin vaihe huomioiden meidän on tärkeää jatkaa panostuksia kansainvälistymiseen, tuotteiden kilpailukyvyn vahvistamiseen ja myyntiin. Rakennamme myös aktiivisesti myyntiputkea tuleviin listautujiin Suomessa.

Yhtiökokoustuotteessa myynti kevätkaudelle 2024 Suomessa onnistui hyvin. Tuotannot painottuvat tänä vuonna edellisvuotta enemmän vuoden toiselle neljännekselle, mikä vaikuttaa hieman neljännesten väliseen vertailuun. Yhtiökokouksiin liittyvä myynti edustaa jo yli 10 % liikevaihdosta vuositasolla. Tuotantojen kannattavuus ei kuitenkaan ole vielä tyydyttävällä tasolla johtuen panostuksista toimitusten resursointiin. Olemme kolmessa vuodessa rakentaneet erittäin vahvan markkina-aseman tyytyväisellä asiakaskunnalla.

Tilausanalyysiasiakkaiden määrä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 3 % vertailukaudesta 145 sopimukseen. Asiakasmäärä laski hieman Suomessa ostotarjouksista johtuen. Kansainvälisen jakelun vahvistumisen ja lisäpalveluiden myynti kuitenkin tukevat asiakaskohtaista myyntiä. Ruotsissa asiakasmäärä kasvoi. Nordnetin ja Avanzan kanssa solmittujen jakelusopimusten myötä tavoittavuutemme on nyt hyvin kilpailukykyisellä tasolla Ruotsissa ja Tanskassa. Saamamme palautteen perusteella Inderesin tuote erottuu Ruotsin markkinassa riippumattomuudellaan raikkaalla tavalla.

Tapahtumaliiketoiminnassa liikevaihto kasvoi Ruotsissa ja laski Suomessa. Yhtiökokoustapahtumien myynti kehittyi hyvin ja osavuosikatsauslähetysten myynti oli vakaata. Muissa tapahtumissa kärsimme online- ja hybriditapahtumien kysynnän heikkoudesta.

IR-ohjelmistoissa liikevaihto ja asiakasmäärät kasvoivat vahvasti kaikissa tuotteissa. Useita vuosia tuotekehitysvaiheessa olleen ohjelmistoliiketoiminnan kaupallistaminen etenee hyvin. Myynti tulee tällä hetkellä pääasiassa Suomesta, minkä ohella lokalisoimme parhaillaan tuotteita pohjoismaisille kohdemarkkinoille.

Webcast-tilaisuus

Inderes järjestää tulosinfon tänään klo 9.30. Tilaisuudessa toimitusjohtaja Mikael Rautanen esittelee katsauksen pääkohdat sekä yhtiön strategian etenemisen ja talousjohtaja Mikko Wartiovaara käy läpi katsauskauden taloudelliset luvut. Tulosinfoa voi seurata suorana webcast-lähetyksenä osoitteessa: Inderes liiketoimintakatsaus Q1 2024. Osallistujat voivat tuttuun tapaan esittää lähetyksen aikana kysymyksiä videoalustan chat-toiminnon kautta tai käyttämällä alustan talk back -puheominaisuutta.

Koko liiketoimintakatsaus (pdf)

40 tykkäystä

Hieman pehmeähkö kvartaali, mutta toisaalta jokainen Suomi-sijoittaja on varmasti kyllä huomannut, että hiljaista on IPO-rintamalla, pörssin ovi näyttää avautuvan nyt vain ulospäin ja asiakasyhtiöt varmasti pyrkivät säästämään kaikkialla - myös IR-toiminnoissa.

Yhtiön omassa toiminnassa ei näytä kuitenkaan olevan mitään uutta, vaan suunta on sama kuin ennen ja se on selkeä. :+1:

En ehdi tänään livenä linjoille webcastiin, joten laitetaan tätä kautta ennakkokysymykset @Mikael_Rautanen & @Teemu.Pynnonen :

  • Ette julkaise tuotekohtaisia kannattavuuslukuja, mutta olisiko mahdollista saada edes jonkinlaista kuvailevaa pohdintaa siitä, että missä kohtaa “kannattavuuskäyrää” kukin tuote tällä hetkellä menee ja minkälaista kannattavuuskehitystä odotetaan tulevina vuosina per tuote?
  • Kun Ruotsissa saadaan täysin uusi asiakas, niin miksi asiakas valitsee juuri teidät (voi pohtia myös tuotekohtaisesti)?
  • Ruotsissa on jo valmiiksi runsas joukko webcast-asiakkaita. Miten muiden tuotteiden ristiinmyynti näille vanhoille asiakkaille etenee? Tai ehkä toisin sanoen, minkälaista merkitystä muiden tuotteiden ristiinmyynnille oletatte olevan sillä, että yhtiö on jo valmiiksi webcast-asiakas?
40 tykkäystä

Lisäisi kyllä huomattavasti kiinnostusta, jos tuote -ja maakohtaista tietoa julkaistaisiin osana raportointia. Nämä parantaisivat huomattava sijoittajien mahdollisuutta analysoida liiketoiminnan edistymistä.

20 tykkäystä

Webcastissa @Mikael_Rautanen esitteli todella informatiivisesti strategian etenemistä maakohtaisesti eri tuotealueilla, vaikkei varsinaisia lukuja tai kannattavuuksia avattukaan. Kiitokset raportointitavan kehittämisestä ja läpinäkyvyyden lisäämisestä! Vastaava osuus mukaan tuleviinkin liiketoimintakatsauksiin, kiitos.

Linkki webcastiin:

44 tykkäystä

Uusi hallitusjäsen Helena Norrman ei tainnut puhua Inderesin osakkeiden omistamisesta mitään ennakkonäkemyksiä yhtiökokouksessa (toisin kuin kollegansa Joakim Frimodig, joka ilmoitti haluavansa merkittäväksi omistajaksi), mutta nyt on pieni rivi Helenan salkkuun avattu. Hienoa!

27 tykkäystä

@Jeremias_Makkonen jatkaa taas blogiaan. :slight_smile:

Antti, Erno, Vepu ja Ville mainittu.

Viimeiseen pariin vuoteen on mahtunut roppakaupalla muutoksia – varsinkin työrintamalla. Kun kirjoitin blogia viimeksi, työskentelin vielä Nordnetillä . Se oli ensimmäinen työpaikkani puhtaasti sisällöntuotannon parissa ja antoi mahtavat eväät työurani jatkoa ajatellen. Viihdyin hyvin Nordnetillä, mutta kun syksyllä 2023 eteeni tupsahti mahdollisuus päästä töihin Inderesille , en silti epäröinyt hetkeäkään. Olin jo työurani alkumetreiltä lähtien haaveillut pääseväni töihin joko Inderesille tai Nordnetille, ja nyt molemmat toiveeni olivat toteutuneet.

20 tykkäystä

Väkevä huhtikuu, kuten osaripuheista sopi jo odottaa. Yhtiökokoukset painottuneet hieman viime vuotta enemmän huhtikuulle (vs. maaliskuulle 2023).

”Huhtikuun kasvu oli odotetun vahvaa ja kuukausi oli kokonaisuutena onnistunut. Kuten olemme aiemmin kertoneet, yhtiökokoustuotteessa myynti kevätkaudelle 2024 onnistui hyvin. Yhtiökokouksiin liittyvä liikevaihto painottuu tänä vuonna vahvemmin vuoden toisen neljänneksen puolelle. Huhtikuun kasvua tukivat tapahtumamyynti niin Suomessa kuin Ruotsissa sekä ohjelmistomyynnin vahva kasvu.”

Mutta onhan tuossa maalis-huhtikuun yhteenlaskettu liikevaihto selvästi kasvussa; 4,1 vs. 4,5.

Muistutuksena, että toistaiseksi yhtiökokoustuote taitaa vielä olla koko konsernin kannattavuutta heikentävä segmentti. Eli mitä suuremman osuuden liikevaihdosta se haukkaa, sitä suurempi (toistaiseksi negatiivinen) vaikutus sillä on konsernin kannattavuuteen. Mikael taisi mainita, että nykytilanteessa yhtiökokoukset on hieman yli 10 prosenttia koko liikevaihdosta.

26 tykkäystä

Ei se ihan noin taida mennä, vaan volyymin kasvaessa syntyvät kulut jakautuvat useammalle ja tuotteen kannattavuus paranee.

Hyvältä näyttää. Eiköhän tästä osakkeen kurssikin lähde nousuun pitkän mörnimisen jälkeen. Nordnetin sovellus näyttää osakkeelle epsiä 0,05 ja p/e 379. Mistähän lie Nordnetin pojat luvut repäisseet?!

6 tykkäystä

Viime kesänä tiedustelin Yulta yhtiökokousratkaisun skaalautuvuudesta ja vastaus oli tällainen:

Muistelen, että nyt osarissa olisi kuitenkin puhuttu tämän tuotteen skaalautuvuudesta.

En laita pahaksi, jos joku kehtaa tätä tarkentaa.

16 tykkäystä

En tiedä, mutta uskoisin tuon perusteella olevan toimintoja, esimerkiksi bäkkäri, joista ei tule käytännössä skaalaetuja, se ei kuitenkaan tarkoita ettei skaalautuvuutta ole muissa osissa palvelua.

3 tykkäystä

Pidän kiinni edelleen sanoissani, että kun asiakkaiden määrä kasvaa niin back officen työmäärä kasvaa, näin ollen myös henkilöstökulut kasvavat. Toisaalta osaajien osaaminen paranee projektimäärän kasvaessa ja työ tehostuu ja asiakkaat tottuu prosesseihin paremmin ja vanhat asiakkaat tarvitsee vähemmän opastusta kuin uudet listayhtiöasiakkaat, näin ollen skaalaetua tulee kokemuksen ja prosessien hioutumisen kautta kyllä.

31 tykkäystä

Teemu ja Yu tuossa jo puhuivatkin yhtiökokousratkaisun kannattavuudesta, joka keskustelun perusteella ei skaalaudu erityisen hyvin, mutta jonkin verran joka tapauksessa.

Oma viestini ei kuitenkaan koskenut tätä. En itse asiassa ottanut kantaa yhtiökokoustuotteen skaalautuvuuteen juuri lainkaan. Pointtini sen sijaan oli, että yhtiökokoukset ovat tällä hetkellä kannattavuudeltaan heikompaa toimintaa kuin Inderesin muu liiketoiminta yhteen niputettuna (analyysi + ohjelmistot + tapahtumat). Näin ollen yhtiökokoukset laskevat Inderesin kannattavuusprosentteja siitä, mitä ne ilman yhtiökokouksia olisivat.

Ja kun yhtiökokousten liikevaihto kasvaa, niin niin kauan kuin yhtiökokousten kannattavuus on matalampaa kuin “muu Inderes”, niin konsernin kannattavuusprosentteihin valuva negatiivinen vaikutuskin kasvaa. Kuitenkin, yhtiökokousten ollessa vain reilu 10 prosenttia koko liikevaihdosta, ei vaikutus ole kovin iso.

Pahoittelut rautalangasta, mutta esimerkkinä tällainen hypoteettinen laskelma:

  • Inderes myy analyysiliiketoimintaa 100:lla rahalla, josta jää liikevoittoa 20 rahaa (EBIT-% 20)
  • Inderes myy yhtiökokoustuotetta 10:llä rahalla, josta jää liikevoittoa 1 raha (EBIT-% 10)
  • Inderesillä ei ole muuta liiketoimintaa
  • Analyysiliiketoiminnan kannattavuus (EBIT-%) on 20, yhtiökokousratkaisun kannattavuus (EBIT-%) 10 ja koko konsernin kannattavuus (EBIT-%) 19,1

Lopputulos = yhtiökokousratkaisu heikentää koko konsernin suhteellista kannattavuutta.

Minäkin uskon näin.

Ja omissa papereissa yhtiökokousratkaisun kannattavuuden nostaminen tulee hoitumaan ensisijaisesti tuntuvilla hinnankorotuksilla tulevina vuosina.

Inderesillä on kohta Suomen markkinassa monopoli ja toivottavasti joskus tulevaisuudessa vahva asema myös muissa Pohjoismaissa. Tämä mahdollistaa nykyistä korkeamman hinnoittelun ilman, että asiakkaat äänestävät jaloillaan. Uskon ja olen antanut itseni ymmärtää, että yhtiökokousratkaisu osana Inderesin palveluvalikoimaa on niin haluttu ja pidetty (yhtiökokouspalvelujen yhden luukun paketti vrt. kyhäelmä eri konsulttien palveluja) jo nyt, että hyvään kannattavuuteen päästään ihan arvoperusteisellakin hinnoittelulla. Ei tarvinne mitään asiakkaan suututusriistoa tehdä.

18 tykkäystä

Toisaalta voisi ajatella, että yhtiökokousratkaisun tarjoaminen lisää ristiinmyyntiä muiden tuotteiden osalta, tämä toki nyt oli tällainen hatusta heitetty kommentti, koska näkyvyyttä tuohon väitteeseeni minulla ei ole.

13 tykkäystä

Euroclear taitaa olla aika iso kilpailija yhtiökokouspalveluissa, ja on se yhtiö joka oli ainakin hyvin lähellä monopoliasemaa Suomessa ennen kuin Inderes tuli kilpailemaan yhtiökokouksista. Inderes ei voi siis täysin mielivaltaisesti nostaa yhtiökokousratkaisuiden hintoja, kun markkinoilta kuitenkin löytyy kilpailija.

Inderes on voittanut markkinaa selkeästi, mutta johtuuko se hyvästä tuotteesta vai alas painetusta hinnasta?

Olen katsonut eri yhtiökokouskutsuja, ja Inderesin järjestämissä yhtiökokouksissa Innovatics niminen yhtiö näyttää hoitavan paljon asioita. Onko Innovatics sisi Inderesin alihankkijana yhtiökokousratkaisuissa? Mitä jos he nostavat reilusti omia hintojaan?

6 tykkäystä

Kysyisin Inderesin harjoittamasta rahastoyhteistyöstä (esim. Sifter). Millaista hyötyä Inderes kokee saavan näistä taloudellisen kompensaation lisäksi?
Kun osallistutaan rahastoyhtiön markkinointiponnistuksiin, on riski että hommasta saa näpeille. Myöskään toiminta ei ole ainakaan Inderesin strategian ytimessä.
Aikanaan kun Inderesin mallisalkulla oli hyvä track record, heräsi kysymys että voisiko mallisalkkua rahastoyhtiöittää. Silloin Inderes perusteli, että haluavat pysyä
viestintäyhtiönä.

5 tykkäystä

Hyviä huomioita. En osaa olla näistä kanssasi eri mieltä.

Toisaalta jos Euroclearilla oli ennen monopoli ja nyt Inderes on yhtäkkiä haalinut n. 100 yhtiökokousasiakasta, niin kyllä ovi käy Inderesin osakkeenomistajan näkökulmasta oikeaan suuntaan. Ja kovaa.

Olen myös siinä käsityksessä, että Inderesin yhtiökokousratkaisu on kokonaisuudessaan paras ja kokonaisvaltaisin. En tunne Euroclearin kokonaisuutta, mutta jos joku tuntee, niin olen kiinnostunut kuulemaan saako heiltä kaikki yhtiökokoukseen tarvittavat palvelut ja osaamisen? Nykyinen ymmärrykseni on, että näin ei olisi.

Innovaticsin rooli on minunkin mielestä kiinnostava ja en tiedä avaako @Yu_Gong tai @Mikael_Rautanen edes ylätasolla tällaisia kumppanuuksia julkisesti? 2022 näyttää tehneen niukasti voitollisen tuloksen 650 000 euron liikevaihdolla. Kasvu on ollut voimakasta, mutta onkohan noiden julkaistujen vuosien luvuissa jo paljon Inderesin rahaa mukana? Vaikea arvioida näin ulkopuolisena, että mitä kaikkea muuta Innovatics tekee ja olisiko siellä Inderesille yhtiökokoussoftaa pois ostettavaksi? Vai kehittääkö Yu salaa takahuonessa jo Inderesin omaa ohjelmistoa?

10 tykkäystä

Toi One stop shop, missä yhdistyy ison luokan tuotannon osaaminen, design ja tapahtumatuotanto ja AGM juridiikka tuntuu kyl iskevän hyvin meidän asiakaskuntaan :slight_smile: Se mitä Innovatics tuo on osakasrekisteri, äänestysosaaminen ja fyysisen kokouksen puoli, eli tää yhdistettynä meidän virtuaali ja hybridituotantoon muodostaa tuon One stop shopin, mikä tuntuu olevan se voittava resepti. Varsinkin kun meillä on yhdessä niin paljon osaamista nyt ja kokemusta, niin saadaan sen kauttakin hyvä mielenrauha meidän asiakkaille. :slight_smile: Innovaticsin liiketoimintaan en luonollisesti voi ottaa kantaa, mutta meidän yhteistyö toimii läpinäkyvyyden kautta ja suunnitellaan hyvin tuleva kausi, eli tuleva 2025 kevät, paljon myydään ja millä kustannuksilla ja työvoimilla tehdään ne yhdessä.

10 tykkäystä

Tässä vähän lisää tietoa Innovatics Oy:stä ja Oskarista:

image

Linkki englanninkieliseen sivustoon, jossa kerrotaan lisää:

https://ir1.innovatics.fi/ir/sv/inderes/Home/InnovaticsInfo

Innovatics tietosuojaselosteessa:

Edit: @Yu_Gong ehtikin jo pari minuuttia aikaisemmin kertoa Innovaticsistä tarkemmin :slight_smile:

7 tykkäystä