Eihän tällä ole mitään tekemistä sen kanssa että tuleeko raportti tai jokin chattikommentti botin vai analyytikon kautta, nämä kierretään nytkin sillä yhdellä A4 sivulla jossa kerrotaan kaikki riskit ja muut.
Tästä päästäänkin sitten suoraan pitkään viestiin jonka kirjoitin jo pari viikkoa sitten, mutta hautasin pöytälaatikkoon.
Heitin sen kuitenkin parille henkilölle privana ja sain kannustusta laittaa koko viesti julkiseen jakoon niin laitetaan ja pilataan Inderesin väen viikko heti maanantaina.
Mietin pitkään jaksanko sanoa koko aiheesta yhtään mitään kun koko aihe on niin arka ja ennen kaikkea vaikea ja lopulta joku suuttuu kuitenkin.
Ehkä tässä pitäisi palata siihen mistä koko homma on alunperin saanut alkunsa, on ollut Mikael, Juha ja se toinen Sauli jota ei koskaan mainita, melkein heti mukaan tuli myös meille myöhemmin mukaan tulleille tutumpi Vilénin Sauli jonka kautta syntyi tämä ydinkolmikko jotka ovat edelleen kolme suurinta omistajaa ja tietyllä tavalla sen Inderesin nykyisen kulttuurin alku ja loppu.
Juha otti ja lähti Sotkamoon eikä sitä kautta pahemmin enää olla päivittäin mukana kädet savessa kulttuurin edistämisessä vaikka oman tonttinsa edelleen hoitaa ja todennäköisesti yhtiön slakissa aktiivisia edelleen ollaankin.
Sauli on ottanut kokonaan töpselin irti seinästä ja vain hän tietää millä poltteella hän sorvin äärelle aikanaan palaa, jatkuuko sama maaninen työn painaminen mitä tähän mennessä on tehty ympäri taloa vai vetäytyykö hänkin enemmän rivityöntekijäksi, analyysin vetäminen ja hallitushommista vetäytyminen voi näyttää osviittaa.
Mikaelkin on tietyllä tapaa vetäytynyt omaan norsuunluutorniinsa vaikka hän tämän tulee kiistämään , mutta puhukoon nämä pari kuvaa tästä kauppalehden jutusta puolestaan.
Otetaan tämä flywheel vielä tähän mukaan kun inderes sitä tuntuu omassa viestinässäänkin korostavan ja ympröidään tämä yksi kohta heti alkuun.
Miten tämä näkyy viimeisen parin vuoden aikana? Analyysiraporttien kehittämiseksi on annettu foorumilla ihan selkeitä kehitysehdotuksia mm. @Pohjolan_Eka toimesta ja nämä on hieman ylimielisesti kuitattu liian työläinä toimenpiteinä ja näistä on välittynyt kuva että malli on valmis ja turha on sitä on jatkokehittää kun se vaatisi töitä.
Noh mallille on ei ole mitään tehty ja raporttien ulkonäkökin on käytännössä samanlainen kuin vuoden 2019 alussa, senkö jälkeen ei ole mitään uutta tälle puolelle kehittynyt ja samalla powerpointilla väreineen ajetaan rotkoon?
Enemmän sijoittajia
Tähän minulla ei ole juurikaan näkemystä, todennäkäistä että näin onkin maantieteellisen laajentumisen perusteella ja puhtaita silmäpareja katsoo nykyään enemmän yhtiöiden webcasteja, tästä ei ole tainnut koskaan mitään julkisia lukuja ollut jaossa että kuinka paljon inderesin alustalla tehtyjä lähetyksiä keskimäärin ihmisiä katsoo tai miten tämä on kehittynyt?
Enemmmän palveluja pörssiyhtiöille
Tämän suhteen kuuluisa suuri yleisö puolestaan Inderesin suhteen nukkuu ja eikä siellä ymmärretä kuinka suurta transformaatiota yhtiö on tehnyt muutaman vuoden ajan pelkästä analyysiyhtiöistä kohti tuotetaloa joka tarjoaa erilaisia viestinnän palveluita.
Flik ja Inderesin videotuotannot ovat äärimmäisen laadukkaita ja näiden suhteen on äärettömän vaikea nähdä kovin suurta kilpailua tulevaisuudessa kun yhtiöille on myyty isoja kokonaisuuksia ja alalle tulon kynnys on suhteellisen korkea kalliiden studioinvestointien myötä.
IR-softa ja tiedotusjärjestelmät täydentävät tätä tarjoamaan erittäin luonnollisesti ja niiden kanssa on ilmeisesti onnistuttu kun en ole huomannut että Inderesin palveluiden piiristä olisi lähdetty vaihtelemaan ja näin olle asiakaspito on erittäin kova mikä on sijoittajan näkökulmasta hieno kilpailueru.
Enemmän pörssiyhtiöitä
Suomen markkinassa penetraatio se vain jatkuu ja pitkään seurannan ulkopuolella olleet vanhat lihatalotkin on kummatkin saatu viimein seurannan piiriin ja lehtijutun mukaan Keskisuomalainen on tulossa mediatalojen puolelle, Lifelinen kautta listautuvaa Canatua unohtamatta.
Ruotsin puolella markkina uusien yhtiöasiakkaiden suhteen näyttää todella paljon hitaamamlta ja vaikeammalta mitä odotin tässä kohtaa sinne laajentumista, kivinen on ollut tie sen suhteen eikä sekään puoli näytä ulospäin juuri kiihtymisen merkkejä, toki seurannassa olevia yhtiöitä alkaa ruotsistakin löytyä jo ihan mukava määrä.
Yhtiöiden suuntaanhan tämä kuitenkin näyttää etenevän kivasti niin johto voi olla tyytyväinen ja miksi mitään muuttamaan?
Kuvan ulkopuolelle on rajattu yhteisö tarkkailemaan tätä pyörää ja ihmettelemään miten se toimii ja luo vaurautta kuin se kuuluisa kalevalan Sampo, analyysi tuo ylituottoa ja ne yhtiön omistajat jotka Inderesiä omistavat saavat osinkopuolueen suosikkia nousevaa osinkoa jonka osinkotuotto on noin ~5% tietämillä tällä hetkellä.
Noh analyysin laatu on nykyään mitä on ja miitissä käytyjen keskustelun perusteella en itse ollut todellakaan ainoa joka skippaa kokonaan suoraan tiettyjen analyytikkojen hengentuotteet.
Miten tämä voi olla mahdollista kerta analyysitehdas tuottaa parempia analyytikkoja kuin koskaan ja analyysin laatu on historiallisen korkea?
Joko tässä on väärässä yhteisön aktiivisin siipi tai sitten kyseiset analyytikot ovat vain huonoja analyytikkoja? Tämä analyysitehdaskin ja sen oma La Masia on hieman kysymysmerkki kun talon viime vuosien parhaat uudet analyytikot ovat tulleet talon ulkopuolelta Raulin ja Antti Siltasen muodossa, ehkä tulevaisuudessa analyytikkoja kannattaisi hankkia entistä enemmän jo työelämän puolelta ja kenties muullakin taustalla kuin TuTa tai KTM?
Mitä kulttuuriin muutenkin tulee niin mitä on nykyinen Inderesin kulttuuri?
Yhtiöllä on hienot strategiat siitä kuinka vastaavaa kulttuuria pyritään istuttamaan ulkomaille ja yhtiöstä pyritään saamaan aidosti pohjoismainen yhtiö, miten kulttuurin istutus onnistuu kun ulkomaille lähetetään yksi analyytikko nuoremmasta päästä ja tehtäväksi annetaankin niin helppo tehtävä kuin kokonaisen yrityskulttuurin luominen samalla kun hänenkin täytyy oletettavasti myös myydä uusille asiakakille analyysipalveluja? Tämä kuulostaa valmiiksi tuomitulta epäonnistumiselta ja aika näyttää tuleeko ruotsin tiimistä aidosti osa inderesin perhettä.
Tähän kun vielä yhdistää että Inderesin startup-henkisyys vähenee päivä päivältä ja yhtiö muistuuttaa päivä päivältä enemmän korporaatiota jossa töitä tehdään vain fyrkan takia eikä rakkaudesta lajiin niin vaikeaa on nähdä että tämä suomen menestystarina saataisiin siirrettyä ruotsiin nykymeiningillä.
Kilpailijakenttä
Ketjua lukiessa ihmettelen tätä naureskelua mitä sijoituskästi ja heidän palvelunsa saavat osakseen.
Vaikka Sijoituskästi onkin suuntautunut hieman eri yleisölle on erittäin vaarallista ylenkatsoa tätä parivaljakkoa joka on parissa vuodessa kääntänyt kahden opiskelijan harrastelijapodin kasvavaksi liiketoiminnnaksi ja jonka yhdeksi lisäkasvoksi on kiinnitetty Heikki Keskiväli.
Tämän suhteen oppipojasta on tullut pikemminkin uusi johtaja joka näyttää mihin suuntaan kannattaa kenties lähteä tai mistä näitä kuuluisia sijoittamisesta kiinnostuneita henkilöitä voisi löytyä.
Mitä Inderes voisi sitten kenties tältä parivaljakolta oppia?
Kenties jotain uusia konseptiavauksia erilaisten sarjojen muodossa jotka eivät keskity pelkästään sijoittamiseen vaan mukaan tuotaisiin enemmän viihdepuolta?
Heikkilä & Vilén on Inderesin kenties tunnetuin oma sarja jossa vuoroin sapatilla oleva salkunhoitaja ja analyytikko käyvät naurun sävystämänä läpi kuinka joko arvostukset venyy, tervehtyy tai mikä on ainakin varmaa että Hesuli mörnii.
Inderespodi on sitten vielä hieman erilainen alusta jossa ei ole sen tarkempaa pysyvää konseptia ja tällä hetkellä tuntuu siltä että podia tekevät he jotka jaksavat ja koko sarja elää omaa elämäänsä epäsäännöllisen säännöllisesti tulevana erinomaisena sijoituspodina.
Mitä nämä uudet avaukset voisivat sitten puolestaan kenties olla?
Mariannen maailma jossa käydään maakohtaisesti läpi jotain tiettyä maata ja kenties paria pörssiyhtiötä? Tämä vaatisi taustatöitä ja en tiedä kiinnostaisiko edes Mariannea lähteä vetämään tämmöistä.
Jonkinlainen vaihtuva analyytikkolive hieman kuuluisan hatunsyöntiliven tapaan? Vaihtuva analyytikko on kameran edessä jonkun aisaparin kanssa vaikkapa pizzakeittiössä tai kimblen ääressä samalla kun yhteisöllä on mahdollisuus kysellä vaikka pidemmän aikavälin näkymistä tai analyytikon ensi talven lomakohteista ilman sen suurempaa virallista agendaa ja analyytikko pääsisi näyttämään sitä paljon peräänkuulutettua persoonaa.
Jos tässä tekstissä on jonkinlainen punainen lanka niin Inderes korporatioitumisen estäminen olisi aloitettava nyt heti eikä vasta ensi vuonna, talo joka oli raikas uudistaja muuttuu päivä päivältä jähmemmäksi korporaatioksi jossa töitä tehdään juuri tiettyjen työnkuvien ja työaikojen mukaan ja itsensä peliin laittaminen loistaa poissaolollaan.
Uusia yhteisönrakentajiakin yhtiö palkkaa jatkuvasti, mutta eipä heitäkään juuri foorumilla näy kuten @Sijoittaja-alokas onkin ansiokkaasti aina välillä hieman mukavemmin asiaa esiin nostanutkin.
Yhteisön aktiivisiin ja paras kirjoittelijasiipi kun lähtee omaa aktiivisuuttaan syystä tai toisesta vähentämään niin sitä porukkaa on siinä kohtaa erittäin vaikea enää saada takaisin ja kuuluisa whywheel lähtee pyörimään ennemmin tai myöhemmin väärään suuntaan kiihtyvällä tahdilla.
Yhtiöt kiittävät, yhteisö oirehtii, jotain pitäisi keksiä vielä kun öljylautta ei ole tulessa ja kansituoleja ei tarvitse uudelleen järjestellä.
Hesulin mörnimisen taaksekaan on turha yrittää mennä sillä jostain syvemmältä nämä tuntemukset kumpuavat mitä olen suomen sijoittajakenttää kartoittanut.