Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Inderesin listautuminen voi olla hyvä idea, jos yhtiö jatkossakin painottaa orgaanista kasvua ja laatua.

Kasvuyritysten First North - listautumis- prosessin standardointi vaikuttaa hyvältä mahdollisuudelta. Tätä tukee laadukas analyytikko-tiimi.

En usko, että Inderesin kannattaisi vielä lähivuosina tavoitella laajentumista ulkomaille.

Inderes kannattaa välttää liikaa rönsyilyä ja kasvua kannattavuuden tai laadun kustannuksella.

10 tykkäystä

Teette meistä kauniin :slight_smile: Odotettu listautumisliike, sen verran kiireinen on tj ollut. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, kuinka nuori sukupolvi laittaa pöytään mallilistautumisen, jossa kunnioitetaan myös pienosakkaita ja oman henkilöstön lisäksi palvelun käyttäjiä … eli mahdollistajia.

P/S arvostuksella noin 1 ei annin anti nouse kovin kummoiseksi, mutta osallistuminenhan on tärkeää. Ilmeisesti Mikael laittaa osaavan tiiminsä kanssa sellaisen julkisuusrummutuksen päälle, että viimeistään nyt saadaan peräkammarin pojatkin kiinnostumaan sijoittamisesta (vaikka osakkeita eivät saisikaan). Ja näin miljoonan “inderesiläisen” tavoite lähestyy. Viimeistään tuolloin lienemme tämän syklin huipulla, mutta Inderes osakkeeni pysyvät salkussa, jälkipolville asti.

Toivon, että pörssi pysyy helteisenä syksyyn asti.

5 tykkäystä

Inderesin tavoite pörssissä on täysin selkeä. Sen pitää tehdä osakkaistaan siinä määrin vauraita, että seuraavan Inderes-yhteisön saa perustaa Malediiveille.:sunglasses:
Erinomaisen hienoa, että saadaan näin hieno yhtiö pörssiin. Hienoa on myös se, että anti tulisi nimenomaan yleisölle, jolloin “iso raha” joutuu ostamaan pörssistä meiltä taviksilta, eikä toisinpäin.

26 tykkäystä

Tulkitsen Mikaelin kommentin niin, että osakkeet järjestetään ensisijaisesti “inderesläisille”, jotta toimintaa kehitetään ja riskiä jaetaan “porukalla”. Toki tähänkin osuu varmasti ihmisiä hakemaan pikavoittoja ja lyömään heti avauksesta laitaan. Tässä tapauksessa pelisilmän omaavat voisi olla merkkaamatta, jos ei ole aikomustakaan pitää. Kukin tottakai tyylillään.

Rahaahan tässä ollaan sijoittajina tekemässä, mutta tämmöisen luottamuksen jälkeen tästä jäisi fiilis, kun myisi omaa mummoa, jos lyö heti laput laitaan.

18 tykkäystä

Kai se on hyvä, että joku on johonkin hintaan valmis myymäänkin ja osakkeen hinnanmuodostus pörssissä olisi jotenkuten tehokasta. Ei siinäkään järkeä olisi että inderes saisi 15 jaardin arvon pörssissä, mutta kukaan timanttikäsistä ei myisi mitään.

12 tykkäystä

Tämä taitaa olla monella nykylistautumisissa strategiana. Jossain vaiheessa kosahtaa, ainakin jos tuota peliä pelaa merkkaamalla rajusti yli ja betsaten ylimerkinnän JA pikavoiton puolesta, ilman aikomusta pitkäjänteiseksi omistajaksi. Voisihan sitä omistajiksi aikovia haluava firma heittää ipossa mukaan tuleville täkyn - jos omistaa ipotetut lappunsa vielä kahden vuoden kuluttua, saa jossain tietyssä suhteessa lisää osakkeita :grin:

2 tykkäystä

Heh, et kyllä löytänyt selvästi pointtiani

“Listautumisen yhtenä tavoitteena on laajentaa omistajapohjaamme Inderes-yhteisöön, joka on mahdollistanut menestyksemme. Listautumisessa tarjottavat osakkeet suunnitellaan kohdennettavan Inderes-yhteisön jäsenille, riippumatta onko Free- tai Premium-jäsen. Tavoitteemme on saada yhtiöllemme mahdollisimman laaja yhteisöomistus, minkä takia emme suunnittele instituutioantia. Inderesillä on yli 50 henkilöstöosakasta, ja henkilöstö ei myy omistuksiaan listautumisessa.”

JOS tämä olisi haluttu toteuttaa nykyisen hulivilimarkkinan mukaisena IPO:na, niin se varmaan olisi niin sanottukin.

3 tykkäystä

Mitenkäs tämä nyt aiotaan käytännössä toteuttaa foorumilaisille? Kait tässä nyt suositaan vanhoja foorumilaisia, koska veikkaan pienoista ruuhkaa uusien käyttäjien osalta tästä eteenpäin…

Inderesin premium-jäsenyys on tosi kallis ellei sijoittajan salkun koko ole 5-6 numeroa (hyöty = ylituotto markkinoilta). Tätä pitää peilata myös siihen, että Inderes jakaa tosi avoimesti kaikenlaisia laajoja raportteja, videoita, haastatteluja ja talouskatsauksia. Tuleeko tämä muuttumaan listautumisen yhteydessä? Pörssiyhtiöillä on vähän eri meininki kuin hyvän fiiliksen startupeilla. Olen ainakin itse kokenut moraalista velvollisuutta yrittää rakentaa hyviä kommentteja tänne foorumille vähän kuin vastineeksi näistä hyvistä sisällöistä.

18 tykkäystä

Ehkä tässä nyt ohjataan keskustelua enemmän yleisellä tasolla kun puhutaan ”yhteisöstä”.

Jos oikeasti haluttaisiin yhteisön jäsenille korvamerkitty jotain niin tehtäisiin suunnattu osakeanti ja lisäksi vaikka laskettaisiin liikenteeseen uusia osakkeita julkisessa IPOssa merkattavaksi.

Toki ymmärsin, mutta on silti tärkeää että yhtiöltä löytyy jonkinlaiset osto- ja myyntilaidat. Jos kaikki vaan holdaa ja on pitkäjänteisiä omistajia eikä myy mistään hinnasta, on yhtiön osake hyvin epälikvidi ja jos haluat vaikka tankata omistustasi 500 eurolla, saattaa kurssi nousta 10% ihan vain koska kukaan ei myy.

5 tykkäystä

Niin, enpä tuohon osaa vastata, muuttuuko linja avoimiin sisältöihin mahdollisen listautumisen myötä tai onko jäsenyyshinnoissa jopa nousupaineita, lienee @Mikael_Rautanen oikea henkilö tähän vastaamaan. Ovathan nuo laajojen raporttien satunnaiset jaot ilmaiseksi kaikille kuitenkin eräällä tavalla maistiaisia, joilla houkutellaan uusia maksavia jäseniä. Eikö kuitenkin kasvu ole se Inderesin strategia eikä lisämaksujen raapiminen vanhojen jäsenten selkänahasta. Eipä tuo Premium toki halvimmastakaan päästä ole, mutta kun vertaa harrastus-ja urheilulisensseihin, niin ei se kuitenkaan mielestäni ylihinnoiteltu ole. Saahan siitä verovähennyksiä ja Osakesäästäjien jäsenenä(tämä jäsenmaksu on siis oikeasti halpa) myös Inderesin premiumista saa alennusta. Kuten jo tuossa aikaisemmassa viestissä kerroinkin, niin minulla on myös omat motiivini tulla Inderesin osakkeenomistajaksi :slight_smile: Jokainenhan toki omalla kohdallaan laskee plussat ja miinukset yhteen, mutta kyllä itse ainakin pidän Inderesin mahdollista listautumista huippuhienona juttuna myös omistajuuden kannalta. Inderesin ydinjoukko koostuu pitkälti vasta kolmekymppisistä kavereista, joilla on vielä sopivasti nälkää näyttää tekemisen mallia ennen kuin keski-ikä armottomasti iskee :slight_smile:

Lisäys: Mutta tosiaan, ihan aiheellisia ja hyviä pohdintoja sinulla @Juippi , asiaa on hyvä käännellä vähän joka kannalta.

18 tykkäystä

Yritän vielä avata vähän tätä logiikkaani. Yleensä puhutaan kustannustehokkaiden indeksirahastojen puolesta, mutta osakepoimintaa Inderesin (maksullisten) sisältöjen avulla voisi verrata aktiiviseen rahastoon, jossa prosenttikulu on se kuviteltu hyöty aktiivisesta hoidosta. Inderesin tapauksessa premiumin hyöty on siis tarkalleen se sisältö, joka on pelkästään premium-tilaajien käytössä erotuksena siitä valtavasta määrästä tietoa, joka on saatavilla kaikille. Tämä on se kulma, josta sijoitusta Inderesiin pitäisi minusta tarkastella. Kokonaisuutena Inderesin neuvoja seuraamalla on käsittääkseni voittanut indeksin, mutta en tiedä mikä osuus siitä on premiumia. Tätä kohtaa Inderesin johdon pitäisi teroittaa sikäli kun ansaintalogiikka perustuu sijoittajilta kerättyihin rahoihin.

Premiumin hinnoittelussa näkyy yhtiön pieni koko. Pitää periä kovaa hintaa jotta saadaan katteet kuntoon. Näkisin että hinta tulee pikemminkin laskemaan jos kasvu onnistuu, mutta Suomen ulkopuolella pitää kieltä vaihtaa ja tämä taas on sellainen epäjatkuvuuskohta. Analyysejä ei niin vain lokalisoida. Jotkut raportit on englanniksi, mutta en oikein usko että joku suomea osaamaton näillä sivuilla jaksaisi pyöriä.

Voi toki olla että keskityn tässä liikaa premiumiin. Sijoittajayhteisön kasvu tuo Inderesille neuvotteluvoimaa suhteessa näihin asiakasyhtiöihin ja muihin sidosryhmiin. Inderes on valinnut avoimuuden linjan ja siksi ainakin itse hengaan paljon mieluummin täällä kuin pankkini sivulla jossa aamukatsausten ja pankin analyysien lukeminen vaatii pankkitunnusten syöttämisen.

Tästä pienestä kulttuurillisesta kilpailuedusta huolimatta Inderesin analyytikot löytyvät tiedotustilaisuuksista pankkien analyytikkojen vierestä. Ala on syklinen ja kiinnostus Inderesiä kohtaan riippunee tästä yleisen pörssipöhinän tasosta. Ilman uskottavaa tarinaa tämä on P/E 15.

9 tykkäystä

Huomataan että myös lukuisat pörssiyhtiöt ovat yhtiön asiakkaita, ei pelkästään kuluttajat, Ja vaikkapa Kauppalehti jonka kautta itse maksan asiakkuuteni, KL tilaajien käytössä on nuo laajat raportit. Ellen olisi lehden tilaaja olisin varmaan Inderesin premiumtilaaja.

12 tykkäystä
  1. Onko inderesillä kasvuaiheita, joihin listautumisesta saatavia varoja on tarkoitus käyttää?
  2. Mitä muita hyötyjä listautumisella tavoitellaan kuin laajaa omistuspohja?
3 tykkäystä

Ei vaikuta mallisalkkuun tai analyysitoimintoihin muutenkaan.

Kerromme strategiastamme tarkemmin listautumisen aikaan. Nykytilanteessa meillä on Ruotsissa 3 työntekijää Flikin puolella, analyysitoimintoja ei Suomen ulkopuolella ole.

Tähän ja muihin ansaintamalli -kysymyksiin liittyen. Tässä olennaista huomioida, että pääasiallinen asiakkaamme on pörssiyhtiön sijoittajaviestintä. Parhaimmillaan alustamallimme tuottaa arvoa alustan molemmille puolille (sijoittaja ja pörssiyhtiön IR). Kuinka käännämme luodun arvon kassavirraksi? Ansaintamalli on luontaisesti rakentunut pörssiyhtiöiden puolelle, koska ratkomme IR:lle hyvin olennaisia ongelmia ja heillä on halukkuus maksaa tästä. Tämä vastaavasti mahdollistaa sen, että aiemmin suhteellisen eksklusiivisille joukolle tarjotut palvelut (kuten analyysi) pystytään demokratisoimaan kaikille. Sijoittajapuolella taas meidän tavoite on auttaa yhteisöämme kasvamaan menestyvinä osakesijoittajina, ja jokainen kulueuro on pois tuotto-odotuksesta ja korkoa-korolle -ilmiöstä. Aggressiivinen sijoittajien rahastaminen voisi kääntyä meitä vastaan ja ilman sijoittajien luottamusta, on pörssiyhtiöitäkin vaikea saada asiakkaiksi.

Tarjoamme listautumisiin tiettyjä komponentteja (esim suurin osa tämän vuoden listautujista on tullut virtuaalitapahtumastudiomme kautta pörssiin), mutta tarkennetaan sen verran, että meillä ei mm ole suunnitelmia ryhtyä taloudelliseksi neuvonantajaksi (pääjärjestäjä) eli corporate finance -taloksi. Meille olennaisempaa ovat yhtiöille tarjottavat jatkuvat palvelut niiden ollessa listalla.

Näihin oikeastaan voin kommentoida vain mitä blogissa kirjoitin: “Investoinnit voivat tarkoittaa laajentumista uusiin kohdemarkkinoita laajentaviin palveluihin, yritysostoja, omien teknologia-alustojen tuotekehitystä sekä uusia Inderes-yhteisölle kehitettäviä palveluita. Olemme strategiassamme panostaneet historiassa onnistuneesti kuhunkin näistä osa-alueista, minkä johdosta näemme perusteltuna näiden panostusten asteittaisen ja hallitun kasvattamisen.”

Omistuspohjan ohella kaksi muuta pääsyytä oli kasvupääoma sekä listautumisprosessin standardointi. Toki tämän päälle normaalit näkyvyys- ja uskottavuushyödyt. Ostajamme on monesti konservatiivinen ja luottamus tärkeää.

Olipa kauniisti sanottu, kiitos :pray:

80 tykkäystä

Haluaisin lähteä mukaan tähän tarinaan jos mahdollista, mutta tuo tuleva anti mietityttää. Näin köyhänä piensijoittajana yleensä nämä listautumisannit ovat minimimerkkaukseltaan 1000€ ja se on prosentuaalisesti iso osa heittää yhteen uuteen osakkeeseen.

Minkälaista minimimerkkausta tähän ollaan miettimässä? Voisiko tähän päästä mukaan jo muutaman satasen sijoituksella?

5 tykkäystä

Merkitsin kuvaan kun @Verneri_Pulkkinen aloitti :smiley:

91 tykkäystä

En voi valitettavasti tässä vaiheessa kommentoida :neutral_face:

4 tykkäystä

Inderesiin sijoittavan on todellakin hyvä huomioida, mihin suuntaan osakepoiminta kehittyy ja kuinka moni on valmis maksamaan premium-jäsenyyttä tulevaisuudessa. Kovasti parjataan aktiiviseen rahastoon sijoittamista koska on olemassa indeksirahastot. Miksi sijoittajan sitten pitäisi maksaa premiumia tehdäkseen itse osakepoimintaa, eikä delegoida työtä ammattisalkunhoitajalle tai kääntyä indeksirahastoihin? Jos Inderesin analyyseillä ei tulevaisuudessa tehdä ylituottoa, tämä on todella hyvä kysymys. Taistellaanko tässä trendejä vastaan jopa?

Mutta onneksi on yhtiöasiakkaat. Käsittääkseni yhtiöasiakkailta tulee ne suurimmat tulovirrat ja premium-maksuista vain marginaalisia summia (korjatkaa jos olen väärässä). Tässä on se pihvi. Voidaan olla yhtä mieltä siitä, että pörssiin tulo kiinnostaa entistä useampaa yritystä ja eritoten pieniä yrityksiä. Monet varsinkin pienet pörssiyhiöt haluavat näkyvyyttä (nostaahan se helposti markkina-arvoakin), ja Inderes tarjoaa erinomaisen ratkaisun tähän. Niinikään piensijoittajien palvelu, luotettavuus, läpinäkyvyys jne on vallitsevia trendejä pörssimaailmassa. Toimitusjohtaja luo paljon uskoa jos se tulee Vernerin roastiin. Sen sijaan se herättää epäilyksiä, jos yhtiö ei haluakaan että Inderes kaivelee ja tuo tietoja esiin. Lisäksi olen tehnyt havainnon, että yhtiöasiakkaiden poistuma on todella vähäistä Inderesillä (vaikka pörssi välillä laskisikin).

Tietenkin premium-jäsenien määrä ja yhtiöasiakkaiden määrä vaikuttaa toisiinsa. Yhtiö ostaa Inderesiltä seurannan luultavasti helpommin jos Inderesillä on enemmän premiumjäseniä.

14 tykkäystä