Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

vai kirjataanko negatiiviseksi, koska rahat on pois taseesta. treasury stock.

1 tykkäys

Pois omasta pääomasta = varojenjakoa

Taalerilta ostetut osakkeethan ilmeisesti mitätöitiin, joten niitä ei näy missään (paitsi osakekohtaisten lukujen parantumisena)?

Onko inderesillä suunniteltu että aletaan julkistamaan jotain pehmeämpiä lukuja/datapisteitä yhtiöön tai sen yhteisöön liittyen? Listautuminen saattaa hankaloittaa esim. @Verneri_Pulkkinen foorumidatan avaamista randomisti kaffehuoneessa, joten oletteko miettineet että alkaisitte julkaisemaan esim “Yhteisökatsausta”, jossa olisi enemmän tai vähemmän infoa kuten:

“Top 10 luetuinta yhtiöraporttia kesäkuussa”
“Yhteisö vietti foorumilla yhteensä XXXX tuntia joulukuussa” tai vastaavaa

@Mikael_Rautanen

3 tykkäystä

Eikös ne myyty sijoittajille annissa? Ja koska ostettiin Taalerilta täsmälleen samaan hintaan kuin millä myytiin anti, efekti aika lailla sama kuin jos olisi mitätöity ja samalla painettu uusia, eli aika sama mitenpäin tuo meni.

Sama lopputulema joo:

Inderes Oyj (Yhtiö tai Inderes) tarjoaa merkittäväksi alustavasti enintään 236 303 uutta osaketta (Tarjottavat Osakkeet) (Listautumisanti).

2 tykkäystä

@johnyboy verotuksellisesti on edullisempaa mitätöidä hankitut osakkeet ja “painaa” vastaava määrä uusia osakkeita.

Vanhojen osakkeiden myynnistä menee varainsiirtovero, uusista ei :grinning:

22 tykkäystä

Hyvä pointti ja selittää miksi kuvio meni näin. Enpä tullut edes ajatelleeksi verotuspuolta.

@Jarnis usein verotus selittää näennäisesti järjettömät liikkeet. Tässä tapauksessa iso taloudellinen intressi kyseessä.

1 tykkäys

En löytänyt tähän vastausta ketjusta, mutta paljonko on Inderesin osakkeen free float tarkemmin kun kaupankäynti alkaa?

Veikkaan myös, että osakkeen likviditeetti tulee ainakin alkuun olemaan todella heikko ja swingit ovat kovia kun yhtään isommat ostot / myynnit puhkaisevat laitoja.

Hyvää duunia Inderesin sakilta ja toivotaan että uudet omistajat aktivoituvat tuottamaan laatumateriaalia foorumeille. Hieno kikka kyllä sitouttaa Inderesin käyttäjät firmaan tätä kautta, vaikka omistukset jäävätkin ohuiksi.

13 tykkäystä

Olen viettänyt erilaisilla keskustelualustoilla ja foorumeilla aikaani noin 20vuotta. Lähes kaikki yhden aihealueen keskustelufoorumit ovat omien havaintojeni perusteella eläneet samanlaisen elämän. Alussa pienehkö, ammattimainen ja motivoitunut joukko on tuottanut erittäin laadukasta sisältöä. Ajan kanssa foorumit ovat kasvaneet ja uutta väkeä on tulvinut joskus ovista ja ikkunoista. Lopulta ne parhaat sisällöntuottajat ja kivienkääntelijät ovat kyllästyneet siihen kun keskustelut pyörivät samaa keskinkertaista ympyrää eivätkä jaksa enää seurata vaan siirtyvät muualle.

Inderesin foorumikin kasvaessaan kulkee vääjäämättömästi kohti normaalijakaumaa mitä tulee yhteisön jäsenten sisällöntuottoon. Liputuskäytäntö on toki hyvä keino karsia sieltä häntäpäästä niitä viestejä mutta haluaisin tietää miten niitä parhaita sisällöntuottajia konkreettisesti sitoutetaan tähän yhteisöön joka on osa Inderesin moattia. Olen vahvasti sitä mieltä että vaaditaan aktiivisia ja jatkuvia toimia jotta foorumin käyttäjämäärien ja viestien kasvaessa parhaat sisällöntuottajat jaksavat jatkossakin käännellä kiviä ja kirjoitella foorumille. @Mikael_Rautanen haluaisin kuulla mitkä ovat niitä keinoja millä Inderes pyrkii ylläpitämään yhteisön moattia, miten parhaita sisällöntuottajia sitoutetaan foorumiin ja miten varmistetaan se ettei foorumin tason suhteen ajauduta siihen normaalijakauman mukanaan tuomaan keskinkertaisuuteen mihin valtaosa foorumeista ajautuu tietyn koon saavutettuaan.

201 tykkäystä

Parhaat sisällöntuottajat tulisi tietysti palkita maineella&kunnialla ja Inderesin osakkeilla/rahalla.

Se, että miten tuo mitataan ja millä perusteilla pitäisi ketäkin palkita - siihen en osaa sanoa mitään.

1 tykkäys

Kaipa free float tulee olemaan tuo n.10% osakkeista + Kinnusen ja Ahon omistukset (eli n. 170-250k osaketta). Hinnanmuodostuksen kannalta saattaa ongelmalliseksi tulla myös se, että moni varmaan holdaa saamiaan osakkeitaan “fanituotteena”, eikä juoksekaan pikavoittojen perässä tms., vaikka hinta karkaisi todella korkealle.

Itse mielellään ottaisin inderesistä merkityksellisen rivin salkkuun, mutta saa nähdä miten paljon näistä saisi maksaa.

Tämähän toteutuu helposti vaikka inderesin lanseeraamalla “OnlyStonks”-sivustolla, jossa sisällöntuottajat voivat kirjoittaa kattavia analyysejä/yhteenvetoja vähemmän tunnetuista yrityksistä ja sitten myydä niihin lukuoikeuksia vaikka 5e/käyttäjä.

Mutta kyllähän foorumi antaa myös näille sisällöntuottajille paljon, useasti saattaa jäädä jokin ratkaiseva kivi kääntämättä yritystä tonkiessa yksinään, mutta jonka joku foorumilainen kääntää samantien. Ja toisaalta foorumilaiset osaavat kysymyspatteristoillaan haastaa/tukea sisällöntuottajan näkemystä, joka sitten voi vahvistaa tai musertaa tämän näkemyksen.

Eikä kaikki laadukkaat sisällöntuottajatkaan jaksa penkoa pikkutietoja mielenkiintoisista yrityksistä yhtä kattavasti kuin vaikka @timontti , joten senkin datamainaamisen voi hyvin jalkauttaa foorumille - kunhan itse yritys on muuten foorumia kiinnostava.

18 tykkäystä

Salkunrakentajan artikkelissa käydään läpi sijoittaja ja sijoituskirjailijan Heikki Keskivälin ajatuksia Inderesin listaumisesta. Artikkelissa on vielä linkki Keskivälin “twiitti-ketjuun”, johon hän on koostanut hyvin faktoja ja ajatuksiaan listautumisesta. :relaxed:

24 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jalkiporssi-inderesista-ei-kannata-maksaa-mita-tahansa-myos-modulightin-arvostus-huimaa-paata/f65156b8-93e6-40f6-9fba-0b73e836eded

Mikä on tämän jutun johtopäätös Inderes osakkeesta?

“Osakkeen ostamista voi harkita, mikäli arvostus ei kohoa pilviin ensimmäisten pörssipäivien aikana.”

Mikä tuntuu itsestään selvyydeltä, sillä jopa Inderesistä ei kannata maksaa mitä tahansa. Jos haluaa tuottoa sijoitukselleen.

17 tykkäystä

Tästä olen samaa mieltä, parhaimmillaan foorumi antaa todella paljon meille kaikille, mutta näen silti @CarriE:n esiin nostaman riskin täysin relevanttina ja tärkeänä. Itsekin olen jo monessa ketjussa ajautunut jättämään isoja määriä viestejä kokonaan lukematta, ja jättänyt myös itse joitakin viestejä kirjoittamatta, koska ketjut ovat “liian” suuren suosion seurauksena ajautuneet johonkin seuraavista tilanteista:

  1. Ketju täyttyy lähinnä täysin epärelevanteista viesteistä joilla ei ole mitään merkitystä sijoituskeissin kannalta → ajankäytöllisesti ei ole mahdollista tai muuten vain ei jaksa lukea kaikkia viestejä läpi löytääkseen ne oikeasti timanttiset viestit (esim Fortum)

  2. Ketjussa tasaisin väliajoin käydään lähes tismalleen samat keskustelut eli palataan samoihin vanhoihin asioihin, koska ketjun uudet lukijat eivät ole lukeneet ketjua läpi ennen kommentointiaan (ja kuinka he pystyisivätkään jos ketju on ajautunut kohdan 1. tilanteeseen) → ketju ei tuota pitkään yhtiötä seuranneille enää juurikaan lisäarvoa (esim Kamux)

  3. Foorumi on luonut liian homogeenisen tilannekuvan yhtiöstä, jolloin yksittäiset toista mieltä olevat kirjoittajat tulevat jyrätyksi isolla massalla hetkessä. Todella harva kykenee tällöin argumentoimaan mielipiteitään niin, että uusiin näkökulmiin saadaan aikaiseksi millään lailla järkevää keskustelua, vaikka muutama palstalainen aina näitä erilaisia näkökulmia ansiokkaasti kiitteleekin → palstan mielipide voimistaa itse itseään eikä tarjoa siten enää lisäarvoa (esim aikalailla kaikki erittäin hyvän kurssikehityksen omaavat yhtiöt)

Lyhyesti sanottuna melko harva kirjoittaja täällä palstallakaan enää ennen viestiään miettii sitä ainoaa oikeasti tärkeää palstan sääntöä, että kirjoita vain jos tuot keskusteluun jotain lisätietoa tai lisäarvoa. Kaikkihan tähän virheeseen joskus syyllistyy, myös allekirjoittanut, mutta turhan paljon löytyy jäseniä jotka syyllistyvät tähän lähes päivittäin. Tämä on mielestäni aito riski Inderesin yhteisön pysyvyyden kannalta. Asia on hyvin haastava, yhteisössä on tärkeä olla paljon jäseniä, mutta toisaalta tässä nimenomaisessa yhteisössä aktiivisia jäseniä ei pitäisi olla määräänsä enempää, koska määrän kasvaessa laatu täysin väistämättä heikkenee. Vähän hankala ongelma siis :slight_smile:

Lyhyellä parin vuoden tähtäimellä tämä asia on Inderesin sijoituskeissin kannalta melko vähämerkityksellinen, mutta jos miettii onko Inderesistä pitkäjänteiseksi compounder-yhtiöksi, niin tämä voi hyvinkin olla se ratkaiseva tekijä. Jos foorumin taso laskee, niin ennen pitkää laskee myös sen aktiiviset seuraajat ja laadukkaan sisällön määrä, mikä ei voisi olla heijastelematta myös yhtiön maksullisten palveluiden myyntiin. Tällainen asia ei kuitenkaan tosiaan todennäköisesti tapahtuisi missään nimessä nopeasti, eli pitkän ajan riskistä tässä puhutaan.

81 tykkäystä

Foorumin rakennetta, toiminnallisuutta ja mahdollisuutta räätälöintiin sekä mahdollisesti jopa jotain tekoälypohjaista käyttäjäkustomointia voisi alkaa kehittää ja suunnitella. Nykyisen kaltaisena foorumi muuttunee vaikeaksi seurata kävijämäärän kasvaessa ja käyttäjäkulttuurin pirstaloituessa. Ei tule olemaan helppo tehtävä, mutta tähänhän voi ottaa foorumilaiset mukaan ja kokeilla erilaisia mahdollisuuksia

6 tykkäystä

Käytännössä jos perehtyneempiä käyttäjiä haluttaisiin palkita niin pitäisi mennä esimerkiksi Seeking Alphan tyyppiseen malliin, jossa valikoidut jutut julkaistaan ja tekijä saa jonkin pienen korvauksen julkaisusta sekä lukukerroista

Eihän tämä asiakasyhtiöiden osalta toimi, mutta periaatteessa kyllä esimerkiksi ruotsalaisissa yhtiöissä, joissa ei ole seurantaa. Aika moni mielellään lukisi juttuja savoksi

6 tykkäystä

Liputuskäytäntö on jo pitkälti muuttanut palstan “yhden asian liikkeeksi” per ketju, yleisen konsensuksen vastaiset kirjoitukset liputetaan ja poistetaan, vaikka ne olisivat enemmän faktaa kuin kuin ketjun päänäkemyksen kirjoitukset.

Esimerkiksi käy hyvin vaikka “palstakonsensuksen” näkemys: “Amazon tuhoaa Verkkokauppa.comin bisneksen kokonaan heti kun Ruotsin nettikauppa avautuu” oli palstalla yli 100% varmuus jo 2 vuotta sitten ja vastakkaiset näkemykset liputettiin pois.

20 tykkäystä

Lohduksi tätä ei saanut halvalla kukaan. Edes henkilöstöannissa ei mielestäni saanut merkata kuin kutakuinkin käypään hintaan.

Yhtiöllä on tavoitteena kasvattaa tulostaan (kannattavuuden pysyessä vakiona 20% EBITA:ssa) keskimäärin 20% p.a. ja tulospohjainen arvostus taisi ampua lähemmäs P/E 60 saman tien. Jos oletetaan, että tavoitteet saavutetaan niin eihän sijoitus nyt ole kovin hyvä.

Käyvässä hinnassa ollaan tasaisella tuloskasvulla taas viiden vuoden kuluttua olettaen suhteellisten näkymien olevan silloin yhtä hyvät kuin nyt. Silloin pitää lisäksi toivoa, että yhtiön tulos ei ole kovin riippuvainen sijoittamisen suosiosta kansan keskuudessa. Omalta osalta jää näillä puheilla hyllyyn vuosikausiksi.

Inderesin osakkeeseen kohdistuu juuri nyt melkein pelkkää kysyntää ja hinnanmuodostus on arvaamatonta.

38 tykkäystä