Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Hieman karrikoiden, huomioon että maailman vanhimmalla ihmisellä on riski kuolla seuraavan vuoden aikana on teknisesti oikein vastata, että sama pätee kaikkiin maailman ihmisiin. Juuri mikään ei ole varmaa eikä juuri mikään mahdotonta, kaikessa on kyse todennäköisyyksistä. Jos mietitään millaiseen koriin maailman listatuista firmoista Inderes menee, eiköhän se ole nuoret ja pienet firmat, joiden konseptia ei ole vielä kunnolla kurmuutettu syklien yli. Tämän korin firmoissa on huomattavia riskejä, paljon enemmän kuin sellaisessa korissa, jossa on isoja, vahvan brändin ja vahvojen kilpailuetujen firmoja kuten Coca-Cola.

Mutta vaikka Inderes-sijoittaja ei pääse pakoon nuoriin ja pieniin firmoihin liittyviä huomattavia riskejä, kyllä Inderes esiintyy monilta osin edukseen omassa korissaan. Kasvollisten pääomistajien ääni kuuluu hyvin, toimitusjohtaja vaikuttaa sitoutuneelta ja tuskin surffaa ensi vuonna toiseen firmaan. Ja kun toimari joskus vaihtuu, tuskin uudeksi rekrytoidaan joku leipäpappi Nordeasta tai Alexandriasta, vaan seuraava johtaja kypsynee tällä hetkellä talon sisällä.

Johtopäätös: voisin hyvinkin sijoittaa jos hinnasta sovitaan, mutta riskien vuoksi aika pienen osan varoistani.

26 tykkäystä

Niin Mikael on koko firman perustaja jota on lähdetty ihan nollasta kasaamaan ja opettelemaan miten ne hommat oikeasti meneekään ilman mitään käytännön kokemusta palkkatöistä jonkun toisen alla analyyttikona toimimimesta. :smiley:
Mikael, Juha ja Sauli pitkälti firman muovasivat siihen mitä se tänä päivänä on ja kolmikko omisti ennen henkilöstöantia ~35% osakekannasta, joten kyllä siellä on avainhenkilöillä erittäin vahva insentiivi tehdä omistaja-arvoa myös tulevaisuudessa.

Jos täällä teoretisoidaan onko todennäköistä että nykyiseen Coca Colaan sijoittamalla sijoittajan omaisuus pääsisi merkittävästi karttumaan kun virvoitusjuomia ja vesiä myydään jo maapallon joka kolkassa ja ei sielläkään ole mahdollista hinnoitella itseään ihan mielivaltaisesti kun Pepsi toimii ihan yhtä laajalla alueella ja napsii sitten siinä kohtaa markkinaosuuksia.

Sijoittaminen on tyhmää, jos ei osaa.

Luotetaan siihen että kyseisen lainauksen oppi-isä allokoi pääomia tehokkaasti minunkin puolestani. :wink: :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Pohjaatko tämän väitteen johonkin historiadataan? Kiinnostaisi lukea aiheesta (mm. mitä “merkittävä osa” tässä tarkoittaa - 5%, 10%, 20%?). Koitin googlata, mutten nopealla haulla löytänyt tutkimusta aiheesta.

2 tykkäystä

Mikä olisi esimerkki yhtiöstä, jolla ne on mahdollista ennustaa?

Onko meillä 10v päästä pankkeja samalla tavalla, vai siirtyykö osa niiden palveluista kokonaan uudenlaisiin yrityksiin? Entä onko Coca-Colan epäterveellisten tuotteiden markkina edelleen yhtä iso?

Itse pyrin valitsemaan yhtiöitä, joiden tuottoa ei tarvitse budjetoida 10 vuoden päähän, kun en osaa näitä arvioida.

8 tykkäystä

Ei kummemmin dataa eikä kummemmin mitään tarkkoja lukuja. Jos vertaat Pohjoismaiden FN-listaa vaikka maailman mega capeihin, ensiksi mainituista merkittävästi suurempi osa ei kykene kymmenen vuoden päästä elinkelpoiseen bisnekseen.

@Juha_Kinnunen Milloin lista Inderesin 100:sta suurimmasta osakkeenomistajasta tulee näkyviin yhtiön sijoittajasivuille?

3 tykkäystä

Onkohan tulevaisuudessa mahdollista, että Inderes keräisi pääomaa omistajilta tai kassavirrasta ja tämän jälkeen sijoittaisi näitä eteenpäin osakkeisiin? Kova track recordi löytyy mallisalkusta, niin varmasti luottoa tähän olisi.

2 tykkäystä

Moi kaikille! Avasimme pörssitaipaleemme suoraan ns. 30 päivän hiljaiselle jaksolle, koska Q3-liiketoimintakatsauksemme julkaistaan 5.11. Pyrin vastaamaan tuon jälkeen kootusti mahdollisiin kysymyksiin, siihen asti jään seuraamaan keskustelua sivusta :+1:

128 tykkäystä

Tuohon on jo moneen kertaan vastattu tässä ja varmaan muissakin ketjuissa. Ja vastaus on mallia “Inderes ei ole pääomasijoitusyhtiö vaan sijoittajayhtiö😃”

16 tykkäystä

Kiitos Mikael suorasta vastauksesta!

Kun ekana pörssipäivänä Inden kurssi meni yli 40 eetua, niin useampi talouslehti kirkui otsikoita tyyliin “Inderesin listautuminen teki vanhoista omistajista multimiljonäärejä”. Ja tj:llekin laskeskeltiin jotain 10 miltsin salkkua.

Mutta onko se nyt ihan niin? Inden väellä on 3v. asti kestävä lock-up eli myydä saa vain vaiheittain. Ja jotta esim. 3v. päästä Inden osakkeista saisi esim. 50 eetua kipale ja jotta joku instikka oikeasti haluaisi ostaa niitä esim. tj:n koko mällin verran, niin sen eteen täytyy henkilökunnan tehdä töitä niin maan perskuleesti!! Sentimentit kun tuppaavat sulamaan ja isojen kauppojen osakehinnassa täytyy olla vahva funda takana.

Tj:n 10 miltsin Inde-salkku voi siis olla tottakin, mutta voi se salkun arvo 3v. kuluttua olla ihan pohjamutaakin. Vain aika näyttää mihin hieno Inde-yhtiömme kehittyy :slight_smile:

Masse-setä, FA, Inden omistaja-Fani (omistaja pienellä, Fani isolla, toim. huom) :heart:

116 tykkäystä

En osaa sanoa, mutta @Minna_Avellan varmasti tietää millainen suunnitelma meillä on tämän suhteen.

14 tykkäystä

Kiinnostuneille tiedoksi, yritystiedotteisiin alkaa tulla ilmoituksia johdon osakemerkinnöistä.

29 tykkäystä

Tänään julkaistiin tiedotteella 10 suurinta omistajaa ja parhaillaan työstetään omistajadataa IR-sivustolle. Toivottavasti saadaan vielä tänään julkiseksi. Tosin näkyville tulee 30 suurinta omistajaa, koska tämä on tällä hetkellä palveluntarjoajamme mahdollistama maksimimäärä :slight_smile:

66 tykkäystä

Nyt löytyy 30 suurimman omistajan lista IR-sivustolta :+1:

47 tykkäystä

Siinä vielä suora linkki ettei muiden kiinnostuneiden tarvitse itse lähteä metsästämään. :smiley:

51 tykkäystä

Heti yksi kehitysehdotus tulevaisuutta varten, mahdolliset muutokset olisi myös hyvä olla näkyvissä edellisestä päivityskerrasta. En tiedä onko ominaisuutta jo suunniteltu sivustolle, mutta tällä hetkellä ei ainakaan ole käytössä.

Tässä snapshot historiaa varten

11 tykkäystä

Kiitos palautteesta! Tämä ominaisuus (muutos 1 kk) on olemassa, mutta ei vielä näy meillä, kun ei ole historiaa. Tosi mielellään otetaan jatkossakin kaikki kehitysideat vastaan, teitä vartenhan tietoja tuolla sijoittajasivustolla esitetään.

49 tykkäystä

Paljon kiitoksia! Olipas vikkelää toimintaa! Super cool! :slight_smile:

4 tykkäystä

Suurimpien omistajien listalta löytyy yrityksiä, joiden takana on luonnollisesti Inderes-väkeä. Taustat on varmaan muuallakin tuotu ilmi, mutta tässä yhteydessä sopinee mainita nämä (poiminnat Asiakastiedon sivustolta):

Goeswithskies Oy – P. Gostowski
Jag Kapital Oy – J. Grönqvist
Rödbergen Capital Oy – V. Pulkkinen
Pantarei Oy – O. Vilppo

72 tykkäystä

Yksi kehitysehdotus vielä. :slight_smile: Olisi merkityksellistä, jos sivuilla näkyisi myös osakkeenomistajien lukumäärä, jolloin sen kehitystä voisi seurata ajan funktiona. Myös omistusjakauman näkyminen taulukkona ja histogrammina toisi lisäarvoa. Malliesimerkki omistajajakauman esittämisestä taulukkona löytyy Cityconin sijoittajasivuilta kohdasta suurimmat osakkeenomistajat.

27 tykkäystä