Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Heti yksi kehitysehdotus tulevaisuutta varten, mahdolliset muutokset olisi myös hyvä olla näkyvissä edellisestä päivityskerrasta. En tiedä onko ominaisuutta jo suunniteltu sivustolle, mutta tällä hetkellä ei ainakaan ole käytössä.

Tässä snapshot historiaa varten

11 tykkäystä

Kiitos palautteesta! Tämä ominaisuus (muutos 1 kk) on olemassa, mutta ei vielä näy meillä, kun ei ole historiaa. Tosi mielellään otetaan jatkossakin kaikki kehitysideat vastaan, teitä vartenhan tietoja tuolla sijoittajasivustolla esitetään.

49 tykkäystä

Paljon kiitoksia! Olipas vikkelää toimintaa! Super cool! :slight_smile:

4 tykkäystä

Suurimpien omistajien listalta löytyy yrityksiä, joiden takana on luonnollisesti Inderes-väkeä. Taustat on varmaan muuallakin tuotu ilmi, mutta tässä yhteydessä sopinee mainita nämä (poiminnat Asiakastiedon sivustolta):

Goeswithskies Oy – P. Gostowski
Jag Kapital Oy – J. Grönqvist
Rödbergen Capital Oy – V. Pulkkinen
Pantarei Oy – O. Vilppo

72 tykkäystä

Yksi kehitysehdotus vielä. :slight_smile: Olisi merkityksellistä, jos sivuilla näkyisi myös osakkeenomistajien lukumäärä, jolloin sen kehitystä voisi seurata ajan funktiona. Myös omistusjakauman näkyminen taulukkona ja histogrammina toisi lisäarvoa. Malliesimerkki omistajajakauman esittämisestä taulukkona löytyy Cityconin sijoittajasivuilta kohdasta suurimmat osakkeenomistajat.

27 tykkäystä

Pahoittelut, etten eilen huomannut mainita, että osakkeenomistajatietoon liittyvät työkalut täydentyvät vielä tänään, kunhan palveluntoimittaja saa datat ajettua. Tänään tulee näkyville jakaumat ja osakkeenomistajien kokonaismäärä. Palveluntoimittajamme ei vielä toistaiseksi pysty tuottamaan arkistopalvelua, mutta siitäkin käydään keskustelua. Kiitos aktiivisuudesta, arvostan!

70 tykkäystä

Arviota Inderesin arvostuksesta:

Vuosi 2021           alaraja  "puoliväli"  yläraja
Liikevaihto           11,6 M€  11,9 M€   12,3 M€
EBITA              2,10 M€  2,35 M€   2,60 M€ 
Liikevoitto           1,76 M€  2,01 M€   2,26 M€
Tilikauden voitto        1,39 M€  1,59 M€   1,79 M€
EPS (ilman vähemmistöosuuksia) 0,85 €   0,97 €    1,10 €
P/E 2021            48,0    42,1     37,1

2022-2023:

Inderes on pystynyt viime vuosina n. 20% EBITA-% kannattavuuteen. Oletetaan varovaisuuden vuoksi, että nousumarkkina alkaa piiputtamaan ja kahtena seuraavana vuotena liikevaihto kasvaakin “vain” 10% vuosittain. EBITA-% kyykkää ensi vuonna tasolle 15% ja nousee sitten vuodelle 2023 takaisin 20% tuntumaan.

          2022     2023  
Liikevaihto     13,1 M€    14,4 M€  
EBITA        1,97 M€    2,88 M€
Liikevoitto     1,63 M€    2,54 M€
Tilikauden voitto  1,29 M€    2,01 M€
EPS         0,97 €    1,23 €
P/E         42,0     33,2

Tämä oli tarkoituksella vähän :teddy_bear: tyyppinen arvio. Jokainen voi toki itse arvioida eri todennäköisyyksiä liikevaihdon kasvun ja kannattavuuden osalta.

Antihinnalla Inderes oli mielestäni hyvä hankinta. Kurssi (vähemmän yllättävästi) on nyt selvästi korkeammalla. Onko Inderesin osake nykyarvostuksella halpa? Mielestäni ei. Onko osake kallis? Osaketta voisi sanoa tällä hetkellä mielestäni tyyriiksi, mutta kuplahintainen se mielestäni ei ole.

:ox: mäisempi näkemys:

V. 2022-2023 liikevaihdon kasvu jatkuu 20% vuodessa ja EBITA pysyy myös 20%:ssa:

Tällöin edellä oleva taulukko näyttäisi tällaiselta:

          2022     2023  
Liikevaihto     14,3 M€    17,1 M€  
EBITA        2,86 M€    3,42 M€
Liikevoitto     2,52 M€    3,08 M€
Tilikauden voitto  1,99 M€    2,42 M€
EPS         1,22 €    1,48 €
P/E         33,4     27,6

Arvioita muuttamalla tulevien vuosien ennusteet muuttuvat rajusti. Härkämäisemmällä skenaariolla arvostuskertoimet laskevat nopeasti. Inderes istunee “compounder” -kategoriaan, jossa aika korvaa arvostuksen. Härkämäisemmälläkään arviolla osake ei näytä hullun halvalta, ehkä menisi luokkaan “neutraali arvostus”.

Disclaimer: Ostin eilen lisää osakkeita pörssistä 40,50 € kappalehintaan. Listautumisannissa olisin ollut valmis maksamaan 37,50€ per osake.

edit 2: ulkoasua siistitty

70 tykkäystä

Samaa mieltä ylläolevan arvion kanssa - itse ynnäilin että luokkaa 35 euroon asti olisin oikeasti ottanut läjän pidempään holdiin, kun pomppasi lähdössä yli 50e lähti ne antilaput vaihtoon ja nyt neljällä kympillä vielä juuri ja juuri raaski ottaa pienen “keräilykortin” reppuun, mutta tämäkin on vähän “nousuvara ohuentuntuinen ellei bisnekset luista” -taso.

Pienivaihtoinen, mahdollisesti herättää suuria tunteita, heilumisriski/mahdollisuus iso joten odotellaan…

(disclaimer; vain oma mielipide, voin olla täysin väärässä tai Inderes voi puskista yllättää - suuntaan tai toiseen. Voin vaihtaa myös mielipidettä 5 sekunnin päästä, älkää lyökö :D. Omistan <100 osakkeen keräilykorttierän tällä hetkellä johon voi tulla täydennystä jos hinta on sopiva)

15 tykkäystä

Voitonjakopolitiikasta: Inderesin tarkoitus on jakaa vuosittain kasvavaa absoluuttista voitonjakoa, joka sisältää osingot ja omien osakkeiden takaisinostot.

Inderesillä on optio hankkia 50 364 omaa osaketta Taalerilta. Taaleri taas on halukas luopumaan ei-strategisista omistuksistaan. Mikäpä olisi parempi tapa kasvattaa omistaja-arvoa kuin omien osakkeiden osto Taalerilta hintaan 25,00 €/osake, olettaen että mitään yllättävää ei tapahdu. Odotan, että ainakin osa ensi kevään voitonjaosta on omien osakkeiden takaisinostoja, joissa myyjänä on Taaleri.

50 364 osaketta kustantaa n. 1,26 M€ eli n. 70-90 % nettotuloksesta. Jakaisiko Inderes kuitenkaan niin isoa osaa voitonjakona? :thinking:

22 tykkäystä

Olettaen että inderesin hallitus näkee osakkeen olevan arvokkaampi kuin listautumis- ja optiohinta (25e), olisi varmaan vaikea perustella miksi näitä ei ostettaisi (olettaen että kurssikin tämän yli).

Mutta riippuen minkälaista voitonjakosuhdetta hallitus on haarukoinut, saatetaanhan tässä myös jäädä vuosiksi jumiin korkeaan voitonjakosuhteeseen. Ellei näitä korvamerkitä voitonjakopolitiikan ulkopuoliseksi “lisä- tai juhlaosingoksi” ja mitä näitä nyt on.

PS. Ja jos tuon lisäksi maksettaisiin ihan osinkoakin, kai nuo voisi mennä pääomanpalautuksinakin?

5 tykkäystä

Se pitää talousjohtajalta kysellä taipuuko. Kuvittelisin analyytikkofirman osaavan tehokkaan pääoman allokoinnin ja erikoistilanteessa investoivan myös takaisinostoihin hieman reilumminn mikäli hyvä tilaisuus avautuu

Indereshän on kassavirtakone. Bisneksen kasvu ei sido ihmeemmin pääomia, lukuunottamatta mahdolliset yritysostot, ja oletetulla kasvukäyrällä tuo reilu miljoona ei ole tule olemaan kovin kummoinen summa suhteututtana lähivuosien tulokseen

18 tykkäystä

Kiitos @Minna_Avellan :+1: Tästä on hyvä aloittaa Inderesin ulkomaisen omistuksen seuranta.

62 tykkäystä

Tässä kannattaa huomioida myös päättävän tahon omat intressit. Inden henkilökunta omistaa (jopa historiallisen) suuren osan yrityksen osakkeista, ja monella tämä omistus edustaa leijonanosaa omasta sijoitusvarallisuudesta. Tämän lisäksi heillä on lock-up jakso käynnissä, joten varojen kotiutus (ja omien salkkujen tasapainotus) onnistuu seuraavan muutaman vuoden ajan vain osinkojen kautta. @Johnnyboy n ehdottama “lisä- ja juhlaosinko” olisi varmaan ihan passeli tapa hoitaa tämä, jottei tosiaan lukkiuduta (kasvuyhtiölle) liian suurelle tasolle.

3 tykkäystä

Kiitos @Minna_Avellan! Erittäin hienosti ja selkeästi toteutettu sivu osakkeenomistajista. Vielä kysyisin, että onko omistusjakaumien päivämäärä sama kuin top 30 listan päivämäärä? Super-upeaa työtä! :slight_smile:

6 tykkäystä

Tässä ketjussahan joku juuri (foorumilainen, ei virallinen taho) totesi allekirjoittaneelle, että antiesitteen pykälää tulkittaisiin siten, että 1/3 lapuista - jo ennestään salkussa olleista että annissa saaduista vapautuisi 12 kk jälkeen, seuraava kolmannes 24kk kohdalla, ja viimeinen kolmannes kolmen vuoden kohdalla. Siispä jo 12 kk päästä tällä logiikalla olisi esimerkiksi Mikaelilta vapautumassa lappuja 70 kiloa, mikä taitaa olla puolet yleisöannin kautta markkinoille annetusta free floatista (ja holdaus-kyselyn tulokset huomioiden luultavasti moninkertainen määrä lappuja verrattuna tällä hetkellä markkinoilla aktiivisesti liikkuviin nähden).

Jos näin on, niin allekirjoittanut odottaa kyllä seuraavan 36kk aikana melko negatiivista kehitystä tälle lapulle jo ihan siitä syystä, että hypoteettisesti jollain Inderesiläisellä saattaisi olla keskimäärin ehkäpä 100 kiloeuron salkku (pitkän linjan analyytikoilla isompi, monilla nuoremmilla vähän tätä pienempi). Nyt kun katsoo vaikkapa Vernerin, Yun ja kumppaneiden osuuksia firmasta, niin tuollaiset 20k osaketta on puolen miljoonan arvoiset antihinnalla, ja nykyisellä ollaan jo melkein miljonäärikerhossa. Voi siis olla aika kova halu ulostaa noita lappuja, jottei 90 % varallisuudesta olisi omassa työpaikassa kiinni. Eikös?

Eikös tästä näkökulmasta olisi fiksumpaa siis jakaa puhdasta osinkoa riihikuivana rahana, jos omistajia (tai pikemminkin työntekijöitä) haluaa entisestään palkita?

Btw, vaikka itse teen töitä rakkaudesta lajiini, olen äärimmäisen sitoutunut työnantajaani, ja uskon kehittämäni tuotteen menestykseen, jos minulle nykyisellään tulisi mahdollisuus realisoida vaikkapa 500k euroa, niin näin lapsentekoiässä ja asuntolainallisena olevana (johon useimmat inderesiläisetkin kuuluvat) miettisin hyvin tarkkaan, ulostaisinko vaikkapa 250 kiloa, jottei työntekomotivaatio putoaisi, tai vetäisin koko 500 kiloa ulos, jolla maksaa asuntolaina poies / jonka jälkeen taloudellinen riippumattomuus olisi lähellä. Mutta enivei varmasti ison osan ulostaisin jo ihan riskienhallinnan näkökulmasta.

En myöskään yllättyisi, jos tulisi fiilis, että kiitos näkemiin ja lähtisin pitkälle lomalle. Jollei rikkaus laiskistaisi niin ainakin se, ettei siitä tekemisestä ja suoriutumisesta tulisi entiseen tapaan palkituksi, kun salkussa ei enää ole satojen tuhansien edestä omaa työpaikkaa. Nähtäväksi jää, mitä pojat ja tytöt Inderesillä päätyvät lähivuosina tekemään - liittyen siis sitoutumiseen ja muutamien väläyttämiin ajatuksiin siitä, että riittääkö miljonääreillä motivaatiota kasista-neljään duunaamiseen.

Näin kateellisten valtakunnassa kun eletään, niin hitusen askarruttaa myös se, millainen motivaatio uusilla kavereilla on verrattuna nykyisiin, kun oikea-aikaisella liittymisellä yritykseen on saatu miljoonapääoma. Allekirjoittanut voi henk. koht. todeta, että sääliksi käy omassa start upissa heitä, jotka ovat liittyneet kerhoon hieman myöhemmin, ja jääneet paitsi prosenttien omistajuudesta. Tuntuu myös omistusprosentti ainakin meillä korreloivan varsin vahvasti työntekotahdin kanssa (ymmärrettävistä syistä).

Inderes on varmasti nyt ja jatkossa aivan huippuluokan työnantaja, mutta ainakin omissa silmissä bisnes henkilöityy hyvin vahvasti näihin muutamiin Euroopan huippuluokan analyytikkoihin ja Verneriin. En tiedä, missä määrin Inden bisnes on todellisuudessa riippuvainen näistä henkilöistä, mutten yllättyisi, jos tulevina vuosina heidän roolinsa pienenisi tai osa poistuisi kuvioista. Millainen riski tässä onkaan inflaatiolle, jos Inderesin kilpailuetuna ovat osaavat henkilöt = laadukkaat analyysit, jota tukee menestynyt mallisalkku? (Näihin Mikael toki jo vastasikin oman näkemyksensä). Itsellä hieman vaikeuksia nähdä tämän bisneksen kasvu- ja skaalautumispotentiaali (etenkin, jos aikomuksena pitää korkeaa laatua yllä), joten varat taidan pitää jatkossakin Harvian ja Qt:n kaltaisissa puljuissa.

Sääli, ettei foorumin layoutti mahdollista remindMe-ominaisuutta, jotta tästä tulisi vuoden, kahden ja kolmen päästä notification, jotta muistaisi tsekata, puhuinko ihan höpöjä vai uppoaako tämän kurssi kuin kivi.

Edit. Foorumimme kunniallinen jäsen osasi kertoa, että muisutus onnistuu asettamalla kirjanmerkki mukautetulla ajalla. Aina oppii uutta. Palatkaamme tähän viestiin siis vuoden päästä. Kiitos ja kumarrus @terva_xyz

40 tykkäystä

Tuohon työntekijöiden omistamiseen; Ei varsinaisesti liity Inderesiin, mutta yleensä kyllä tällaiset firmat jakavat niitä osakeoptioita sopivaan hintaan myöhemmin mukaan tulleille avaintyöntekijöille joilla sitten pääsee osaksi firman onnistumista kunhan sitä työtä puurtaa kunnes optiot erääntyvät. Olettaa tietenkin että firman tekeminen ei loppunut listautumisen jälkeen ja sitä kasvua ja omistaja-arvoa luodaan…

No, eiköhän omistajatkin kuule sitten jos/kun tämäntyylistä optio-ohjelmaa pykätään työntekijöiden sitouttamiseksi eteenpäin.

Mitä tulee Inderesin kurssikehitykseen, eiköhän sitä aja funda. Vaikka osa lockupissa olevista lapuista alkaisi valumaan markkinalle vuoden päästä niin luulisi ottajiakin olevan jos firmalla menee hyvin ja luulisi myyntilaidalla oleva henkilökunta toteuttavan ne niin ettei kurssia romauteta siinä sivussa… eli kenties ennemminkin blokkikauppaa instikoille tms. jos löytyy tarvettä hajauttaa sitä salkkua. Tässä vaiheessa itse näen melkein isoimmaksi ongelmaksi todella keskittyneen omistuksen ja vähäisen free floatin joka johtaa väkisin vähäiseen vaihtoon markkinalla.

13 tykkäystä

Ymmärrän hyvin, että nyt kun anti on taputeltu, @Mikael_Rautanen ylläpitää aiemmin ryhmässä ilmoittamansa mukaisesti radiohiljaisuutta hiljaisella jaksolla Q3-tulokseen asti, mutta kuvailen mitä henkilökohtaisesti toivoisin seuraavaksi näkeväni Inderesiltä sijoituskeissin näkökulmasta:

 • Q3-tulos julkaistaan, missä johto ohjeistaa esimerkillisesti ennustettavaa bisnestään, kuten myös kuvailee tulevaisuuden näkymiä mahdollisimman konkreettisesti ja seikkaperäisesti (ei siis mitään paineita! :slight_smile:)

 • Q3-tuloksen yhteydessä tai pian sen jälkeen Inderes julkaisee oman analyytikkoseurantansa, eli kenen kanssa juo Mikaelia lainaten ”omaa käärmelientänsä”

Uskon, että näiden steppien myötä osakkeen arvostuksen solidius kasvaa ja kiinteyttää monien näkemystä, että rohkeneeko tähän junaan nousta kyytiin tai istumapaikkoja siinä lisätä? Antimateriaalit olivat hyvää tasoa, mutta uusi kohde on aina uusi kohde ja Inderes on muutenkin monella tavalla varsin spesiaali yritys, enkä sulkisi pois sitä että yhteisön fanitus ja uutuuden viehätys heijastuisi osakkeen nykyiseen arvostukseenkin.

14 tykkäystä

Kiitos palautteesta ja kiva kuulla, että on selkeästi esitetty :+1:t2: Jakaumien päivämäärä on sama kuin top 30 -listassa eli 12.10.2021.

10 tykkäystä

Millaiset säännöt muuten pätevät Inderesin lock-up osakkeiden/optioiden omistajille (ulkopuolisten) optioiden suhteen? Jos vaikka Nordea tarjoaa Inderesin put-optioita, saavatko omistajat käydä niillä kauppaa missään vaiheessa ennen koko lock-up-jakson päättymistä?

2 tykkäystä

68 tykkäystä