Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Tähän pakko kommentoida sen verran, että treidaus on kyllä taidetta myös osittain enemmän kuin tiedettä, mutta ilman sijoittamisen perusymmärrystä on kyllä todella vaikeaa tehdä systemaattisia tuottoja markkinalla. Varsinkin jos ilman teknistä analyysiä lähtee treidaamaan, niin on homma todella monella käytännössä doomed to fail. Pelkkä mainitsemasi pelisilmä ei riitä kovin pitkälle etenkin just Teslan kaltasissa osakkeissa, jos ei omaa hyvää teknisen analyysin tietämystä. Jokainen tietenkin käy treidaajana ton vaiheen läpi, että treidataan vähillä työkaluilla ja tietämyksellä, mutta pieni porukka siitä seulasta jatkaa eteenpäin voitolliseksi treidaajaksi. Jos tuon polun on valmis menemään, niin lopputulos on varmasti todella palkitseva!

8 tykkäystä

Inderes uudelleentwiittasi


Mikael Rautanen@mikaelrautanen

Ensimmäinen kesälomaviikko alkaa taas perinteen mukaisesti viettämällä se kokonaan ilman internetiä. Suosittelen! Hyvää kesää kaikille! 🏖️

YES! Nyt pääsee Masse-setäkin pikkuhiljaa ulos kaffe-roomin hämärästä kohti oikeita foorumi-ketjuja!!! Ei tartte heti pelätä kyläpolliisia eikä muitakaan portinvartijoita :star_struck:

Masse-setä, FA, kesällä se aurinko paistaa Masselan risukasaankin :boom: :boom: :boom:

9 tykkäystä

Tästä tulikin mieleen hauska analogia jonka haluan kertoa: Kuvitellaan erinäköisiä ruokatuotteita sisältävä torimarkkina. Sijoittaja on kuin torin asiakas, joka kiertelee torilla katsellen ruokien hintoja ja pohtien mistä ruokayhdistelmästä saisi maittavimman aterian suhteessa tarjottuun hintaan. Treideriä taas on torin kauppias, joka on lähinnä kiinnostunut maksimoimaan myyntihinnan ja ostohinnan välisen erotuksen. Treiderille ymmärrys siitä mitä asiakas ruualla tekee ei välttämättä ole merkityksellistä. Sijoittajaa taas ei välttämättä kiinnosta missäpäin toria on kaikkein tuottavin koju. Sijoittaja voi kehittää itseään ostamalla vaikkapa kokkikirjan, treiderille taas on tärkeämpää tutkia lähiaikojen sääennusteita. Torimarkkinasta hyötyvät lopulta molemmat vaikka kumpikaan ei ymmärtäisi toista.

Takaisin keskusteluun: Pörssissä sijoittamisen on fundamentaalisesti pakko perustua yritysten likvidaatioarvoon ja tulevien kassavirtojen summaan. Tälle ei yksinkertaisesti ole vaihtoehtoa! Likvidaatioarvon ja tulevien kassavirtojen määrittelyssä on tietenkin merkittävästi joustovaraa ja huono sijoittaja saa Excelin kyllä näyttämään sellaisia lukuja mitä toivoo. Kaikki sijoittaminen on pohjimmillaan arvosijoittamista on kliseelause, mutta täysin totta.

Treidauksen perustana taas on ostohinnan ja myyntihinnan erotus. Se, miten tämän saavuttaa on täysin merkityksetöntä, minkä vuoksi puhunkin treidauksesta taiteena. Mikäli löydät toimivan treidausstrategian, jossa Teslan osakkeella käydään päiväkauppaa perustuen päivän säähän, olet täysin yhtä hyvä treidaaja kuin sellainen, joka tekee samat tuotot katsomalla kynttilägraafeja kuudelta monitorilta. Treidauksen tuottoon on lukemattomia eri teitä! Itse en esimerkiksi omassa treidausstrategiassani käytä lainkaan teknistä analyysiä, koska se ei ole kyseisen strategian suhteen kovinkaan oleellinen työkalu. Jos tekninen analyysi toimii sinun treideissäsi, niin sitten se on hyvä työkalu! Jos ei toimi, niin se on huono työkalu! Osakkeet tottelevat kyllä pitkällä aikavälillä kyllä pohjalla olevaa valuaatiota. Treidauksessa taas vain hintaerotuksella on väliä.

6 tykkäystä

Varo, on kuitenkin pistänyt jonkun kesähessun vaihtimaan ettei foorumeilla hypitä pitkin seiniä edes lomalla… älä sano etten varottanut jos tulee häkkiä. :policeman:

5 tykkäystä

Hyvää tekstiä @Pohjolan_Eka! Mun on pakko sen verran sanoa, että jos oot löytänyt treidausstrategian, jossa et tarvitse TA:n apua että saat tuottoa aikaan, niin oot kyllä aika pirun hyvän strategian saanu aikaan ns. “from scratch”. Pakollinen huomautus kuitenkin: Todella pieni joukko ihmisiä löytää tuollaisen strategian mikä sulla on käytössä (= voitollinen treidausstrategia ilman TA:n apua). Osakemarkkinoilla on kaikissa tilanteissa erilaisia (markkinatilanteelle ominaisia) todella ikäviä trappeja, mitä on treidaajana oppinut näkemään, ja yleensä em. trappien välttäminen vaatii joku TA:n apua, tai vaihtoehtoisesti erinomaista analyysiä esim. sentimentistä, momentumista tms. Ootko laittanu strategiaas julki esim. “sijoitusstrategiasi” -ketjuun? Kiinnostais nimittäin tutustua siihen.

3 tykkäystä

Pörssisijoittamisesta on paljon mukavampaa keskustella, koska se ei ole nollasummapeliä vaan kaikki osakkeenomistajat hyötyvät kurssinoususta ja osingoista. Oma treidausstrategiani perustuu pienyhtiökentän hetkellisiin vääristymiin ja siellä syntyviin erikoistilanteisiin. Koska pienyhtiöiden likviditeetti on yleensä heikko ja spreadi suuri, en missään nimessä halua mainostaa näitä etukäteen, ainakaan ennen kuin oma positio on sisällä. En myöskään toivo että jengi kiinnostuu pienyhtiötreidaamisesta, koska sitten minun on pakko keksiä jotain muuta ja opetella esimerkiksi teknistä analyysiä. Aivan hirveä kohtalo!!!

Lukemalla esimerkiksi UB-ketjun näkee yhden esimerkin strategiani mukaisesta treidistä.

Nykyiseen sijoitusstrategiaani taas pääsee käsiksi täältä: Sijoitusstrategiasi - #273

3 tykkäystä

Qt:n ostaminen osaria edellisenä päivänä osoittautunut viime vuonna kovaksi keinoksi hakea ylituottoa :slight_smile: vaihtoehtoinen taku on iskeä lappu pitkään holdiin.

2 tykkäystä

Niin ikään vuodenvaihteen ympäristössä olevat mäet pystyy hyödyntämään ihan akustisella kitarallakin. Teknisillä vempeleillä ajoitustarkkuutta saanee kyllä parannettua jonkinverran.

1 tykkäys

Meneekös tää nyt ihan oppikirjan mukaan vai olenko tekemässä typeryyksiä :sweat_smile:

  1. Onnistuneista treideistä kertynyt verotettavaa AOT.
  2. Ostan jenkkiosakkeita AOT pitkään pitoon.
  3. Jos nämä uudet hankinnat lähtevätkin laskemaan, niin voin myydä alemmalla kurssilla pois ja ostaa takaisin, ja tappiot kuittaantuvat verojen muodossa?

Eli jos laskee, säästän veroissa ja jos taas nousee noh, sijoitusten arvo nousee, mutta maksan vastaavasti enemmän pääomaveroja. Käytännössä siis tässä tilanteessa oikea ratkaisu on ostaa?

1 tykkäys

Jos toimit näin tarkoituksella, niin kuulostaa verojen välttelyltä. Tästä voi koitua seuraamuksia. Toisaalta, jos arvioitkin uudet hankinnat heikommiksi ostoksiksi, ja myyt pois. Sitten myöhemmin taas uuden arvionnin jälkeen arvioit hyviksi ostoksiksi ja ostat takaisin. Lopputulos taitaa tällöin olla kuvaamasi kaltainen. Olet kuitenkin toiminut vailla vilpillisiä aikeita. Kauppojesi välilläkin on kulunut aikaa esim. 1 päivä, jolloin olet altistunut riskille kurssien heilunnasta.

2 tykkäystä

“Be careful out there”

4 tykkäystä

Kai se täytyy vanhan sedän taas nuorisolle pitää pieni oppitunti, rankkaa näin helteellä, huh, huh :boom: :boom: :boom:

Mutta rautalangasta sedän sijoitusoppaasta, luku 5, jae 4: pohjalle vaipuneiden AOT-osakkeidesi myynnillä ja nopealla takaisinostolla teet kyllä tappiota, jota voit käyttää tekemiesi myyntivoittojen nollaamiseen (ja siten voit siirtää luovutusvoittojesi verotusta eteenpäin, mutta et niitä kuitenkaan lopullisesti voi kiertää koska salkkusi alkaa vihertää vastaavasti). Periaatteessa verottaja voi katsoa tällaista pelaamista veronkiertona, mutta käytännössä se ei karvalakkien pikkukauppoja ehdi vahtia (tämä siis vain kavereilta kuultuna, toim.huom). Ja ainahan voi ostaa ensin ja myydä heti perään, jolloin kyse ei ole verottajan tarkoittamasta samojen osakkeiden takaisinostosta.

Masse-setä, FA, nyt sedän tällekin jutulle runsaasti Jussi-peukkuja, muuten setä jättää tällaiset kansanvalistustehtävät nuoremmille :slightly_smiling_face: :+1: :+1: :+1:

24 tykkäystä

Ja jos jää kiinni veronkierrosta niin aina voi valittaa verottajalle että Inderesin foorumin kyläpoliisin kanssa usein yhteen ottanut taparikollinen suoranaisesti yllytti tekoon ja toivoa lievempää tuomiota :sob:

Sanna Marin kuulemma metsästää juuri nyt lisää tuloja valtiolle, joten jättäkää ihan suosiolla se yksi pörssipäivä myynnin ja oston välille. Turhien riskien välttely on avain pitkän aikavälin sijoitusmenestykseen!

4 tykkäystä

Tiukkaa sensuuria täällä foorumilla näköjään… Ei saa turhaan vitsailla masse sedän kanssa. Täytyy koittaa sopeutua tilanteeseen…

1 tykkäys

Ai, oot liittynyt Masse taparikollis kööriin? Tälleen helteellä on syytä varoa, ettei jää rusketus raitoja kaltereista.

1 tykkäys

Oikein hyvää juhannusta minun puolesta kaikille foorumilaisille! :sunny::four_leaf_clover: Jos juhlitte niin juhlikaa vastuullisesti!

6 tykkäystä

Hyvää juhannusta meikältä myös! Aurinko pilvessä ja koko viikonloppu töissä. :slight_smile: kai se on sitä vastuullista juhlimista.

6 tykkäystä

Onko täällä fysiikan taitajia? Mikä on kappaleen nopeus sen osuessa maahan jos sen pudottaa 30 cm korkeudesta? Putoamisaikaa ei tiedetä. En osaa itse laskea joten siksi kysyn.

1 tykkäys

0.3 m = 1/2 * 9.81 m/s^2 * t^2
Selvitä t
v = 9.81 m/s^2 * t

Dddddddddddddddfddfddddffffffffffffffffdd

Kuten sanoin, aikaa ei tiedetä. En olisi täällä kysynyt jos tietäisin ajan. Ja viestissä täytyy olla yli 100 merkkiä.