Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Olen sivusilmällä seurannut Hyttisen YouTube -kanavaa (https://www.youtube.com/channel/UCcA0gTy4Iq3E9zTx0powIwA) ja lukenut Hyttisen ajatuksia muun muassa hänen kirjastaan Suosioharha. Hyttisellä on mielestäni hyvin omalaatuinen tapa lähestyä sijoittamista. Häntä voisi ehkä luonnehtia jopa sijoittamisen filosofiksi. Suosittelen varsinkin itseni kaltaisille kokemattomammille sijoittajille perehtymään Hyttisen ajatuksiin, näkemyksiin ja kokemuksiin sijoittamiseen liittyen. Hänen tapansa ja tyylinsä argumentoida asioita miellyttää ainakin itseä.

11 tykkäystä

@Cavalet nyt oli kanttarellia samassa paikassa. Osan jätin kasvamaan, kun oli niin pientä vielä.

Soppaahan niistä tuli keitettyä. Hiukan koskenlaskiaa jatkeeksi.

Nypin vähän mustikkojakin kyytiin taas

1 tykkäys

Hyttisen tuotantoa on tullut luettua ja katsottua. Hyviä ajatuksia esim. ajoittamisesta, psykologiasta jne. Hyttisen ajatukset vaatii kuulijalta omaa pohdintaa, kuten usein hyvän sijoituskirjallisuuden kohdalla.

Suosioharha (2017) kritisoi sijoitustuotteiden suosioharhaa eli aktiivinen kaupankäynti ei takaa huipputuottoja, vaikka rahastot niin vakuuttavat. Aktiiviset rahastot joutuvat rakentamaan sijoittajia miellyttäviä rahastoja, yksityissijoittajan aikajänne voi olla paljon pidempi, ei tarvitse miellyttää muita.

Ajattelin lisätä @Don_Jari’n viestin jatkoksi muutamia esimerkkejä Hyttisen videoista. Antaa ehkä hieman kuvaa kanavan aiheista. Kannattaa tutustua tuon kanavan sisältöön, jos ei ole vielä katsonut.

  • Tulevaisuuden ennustaminen ja ylituoton tekeminen (linkki)

    • Kaikki markkinoilla hakevat ylituottoa, kaikki eivät voi olla keskiarvoa parempia
    • Hyttinen käytti esimerkkinä NFL Draftia: Kokeneiden skouttien on vaikea tietää, ketkä värväyskelpoisten pelaajien joukosta tulevat menestymään parhaiten (vrt. NHL draft esim. Daigle, Stefan, Yakupov) => draftien vertaaminen kolikonheittoon
    • Hyttisen mielestä sijoittajan omat kriittiset oivallukset ja erilainen lähestymistapa voi tuoda pienen edun muihin, mutta se ei välttämättä takaa ylituottoa
      • itse vertaisin kriittisyyttä esim. NHL Draftiin 2016: Blue Jacketsin GM Kekäläinen valitsi yleisön odotusten vastaisesti Puljujärven sijaan yllätysnimen Pierre-Luc Dubois’n => Toimi vastoin valtavirtaa ja sai myöhemmin tuottoa
  • Vastavirtaan kulkemalla ylituottoa? (linkki videoon)

    • omaa, erilaista tyyliä noudattamalla voi saada ylituottoa (vastavirtasijoittaminen)
    • jos konsensus on härkämäinen, on kontraaja varovainen ja päinvastoin
  • Sijoittajana kehittyminen (linkki videoon)

    • sijoittaja voi olla tapojensa orja, jumittuen samoihin sijoitustapoihin, ei ole avoin uusille toimintatavoille (vaikeus saada ylituottoa, vaikeus oppia uusia asioita)
    • sijoittaja voi kehittyä ja muuttua sijoittajana => vaatii aikaa ja työtä kehittyä sijoittajana
  • Sijoittamisen perusasiat (linkki)

    • sijoittamisen perusasiat eivät ole uusia, mutta niiden takana tuotto on piilossa
    • sijoittamisesta tekee hankalan se, että maailma muuttuu jatkuvasti => sijoittajan on ennakoitava ja muututtava muutoksen mukana
  • Älykäs sijoittaminen (linkki)

    • sijoittajilla on erilaista älykkyyttä (analyyttinen, käytännöllinen ja luova älykkyys)
    • tarjolla paljon analyyttista hyvää analyysia, käytännöllisyys ja luovuus jää usein vähemmälle
    • kurssi voi mennä ylös, vaikka sijoittajan analyysi on väärä
    • parhaat tuotot tulevat silloin, kun tapahtuu jotain odottamatonta
    • löytyy ihmisiä joilla on parempi osumatarkkuus => tekevät muutoksia tiedon lisääntyessä
    • Sijoittajan nollahypoteesi: tuleva kurssikehitys on ennalta arvaamatonta
    • sijoittajalla tulisi olla yhtä aikaa monta erilaista hypoteesiä => turha lukittautua yhteen hypoteesiin => pidä mieli avoimena ja ole valmis reagoimaan, kun tulee uutta tietoa
13 tykkäystä

Suuri, suurempi…

tenor (4)
Lisäys: Ei ollut koko artikkeli, mutta poistetaan kuvankaappaukset silti. Noin pitkästä artikkelista on tosin turha ottaa vain yhtä pätkää. Kertokoon tuo otsikko sitten sen olennaisen niille, jotka eivät ole tilaajia. Niin kuin sanonta kuuluu: ne piirtää, kenellä on liitua.

3 tykkäystä

Kuuluisikohan tämä eniten tänne?

2 tykkäystä

@Aston_Livingstone, pakko jatkaa tätä hauskaa arvuuttelua. Hyvin samanlaisia veikkauksia tein itsekin pari vuotta sitten, ja olin samalla tavalla väärässä. :slight_smile:

Varsinaisesta vety-kelkasta kuvittelen olevani jo tippunut, mutta olen mukana “sivuosumilla” pariin yritykseen, jotka liittyvät alaan. Vety käy vähän liian kuumana.
Blockchain voi vielä tulla uudestaan. Ongelma on se, että sille ei ole oikein löytynyt järkevää käyttöä odotetulla tavalla. Vielä.

Olen pohtinut kahta alaa, mistä voisi löytyä seuraavien vuosien voittajia: AI ja kvanttitietokoneet tai kvanttilaskenta. Aika vaikea löytää hyviä yhtiöitä, sillä en haluaisi sijoittaa mihinkään IT-alan dinosauruksiin.

4 tykkäystä

請六包啤酒和尿布 (=sixpäkki olutta ja vaippoja, kiitos)

4 tykkäystä

Jahas. Alkaa jenkkidollari olla sen verran halpaa, että pitäiskö sedän ottaa siivu lisää dollaritilille?

Masse-setä, FA, viimeksi tankattu EUR/USD 1.22 :dollar: :dollar: :dollar:

Vernerillä oli “Iso tulosviikko edessä” jaksossa inderesillä DARK THEME käytössä. Saakohan rahvas väki myös tuon käyttöön? :slight_smile:

2 tykkäystä


Tonhan saa nyt jo päälle asetuksista?

3 tykkäystä

Itsellä ollut yli puoli vuotta käytössä, ei silmät kestä sitä vaaleaa teemaa :joy:

5 tykkäystä

Remedy maistuu reilu 250k kauppa printattu 25.85tasolta :moneybag::sunglasses:

4 tykkäystä

Nyt on kyllä remedyssä ollut isoja kauppoja viime aikoina. Hmmm… :thinking:

image

tämä on aina se hetki, kun tiedät että palstalle ilmestyy kohta jotain unohtumatonta… iäti ajan kulutusta kestävää viisautta…

näissä hetkissä itse olen aina:

12 tykkäystä

Haloo! Eiks kaffe-roomissa ole ketään, jota rikastuminen eli jenkkidollarit kiinnostaa?? Onks setä ainoa, joka on vuosien varrella pistänyt pahan päivän varalle massea sivuun jenkkidollareihin?? Aina kun sitä on saanut sikahalvalla eli EUR/USD yli 1.20.

Jenkkidollari on nimittäin ainoa oikea turvavaluutta :slight_smile: Sen ostovoima ei maailman turuilla hötky eikä heilu ja sen pystyy missäpäin maailmaa vaihtamaan tavaraksi. Aina. Samaa ei voi sanoa reunavaluutoista kuten euro.

Masse-setä, FA, krooninen dollarihimo

10 tykkäystä

Millaisena näette Afrikan yleiseen indeksiin sijoittamisen? Mantereen asukasluku tulee kasvamaan merkittävästi tulevina vuosina ja se voisi periaatteessa muun muassa parantaa heidän kilpailukykyään.

Ajatuksia?

1 tykkäys

Parempi, että on tuo DARK THEME kuin että olisi DARK SITE käytössä. Silloin on yleensä piru tai useampi jo merrassa :imp::japanese_ogre::japanese_goblin:.

Kulmunilta voi muuten kysyä vinkkejä hyvästä kriisiviestintään vihkiytyneestä konsulttitoimistosta, jos sellaiselle tulee tarvetta. :laughing:

Nimim. Organisaatioviestinnän ABC hallussa

3 tykkäystä

Onko muilla ongelmia McPhy Energyn osakkeiden kanssa; reaalikurssi ei tunnu päivittyvän Nordeaan ollenkaan? Vai onko ranskalaisten kanssa tässä jotain spesiaalia.

Minulla ainakin OP:ssa laahaa perässä reilusti (päivän?), paitsi jos menee osto- tai myyntitoimeksiantoikkunaan. Sitten näkyy, jos ei reaaliaikaisena niin 15min myöhässä enää.

image
Twitterissä on tällä hetkellä näköjään meneillään tämmönen “mulla on vitsi” -twiittien trendi, tässä oma versioni tähän. Opetuksena: Muistakaa ihmiset hyvät ne stop lossit! :innocent:

17 tykkäystä