Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Hermot ei kestä, missä Sampon tulos viipyy! Mihin laitan stopparit?!? Laskeeko se vai nouseeko se, laskeeko alkuun ja sitten nousee, vai nouseeko alkuun ja sitten laskee?? Aivan mahoton paikka! :exploding_head:

2 tykkäystä

Sampon tulos saa selvästi foorumitkin polvilleen kun lähettelee “sinut on kirjattu ulos”-viestejä ja näyttää jotain yleisnäkymää :grin:

“Rajun kuormituksen vuoksi tämä näytetään väliaikaisesti kaikille niin kuin uloskirjautunut käyttäjä näkee sen.”

5 tykkäystä

No tulos tuli ulos kurssin muodossa tasan klo 10,00, mutta mihnä viipyy Inden virallinen kommentti asiasta? Matias?? Sauli toki makaa jossain hillapedillä Ylä-Lapin rakkasoilla ja kalastelee oikeaa lohta ja samalla miettii ihan tosissaan, että viitsiskö palata etelään enää ollenkaan, mutta nuori Matias, mihnä rapsa???

Masse-setä, FA, ennen oli kaikki paremmin, tähän kelloaikaan Verphu oli jo haastatellut ja savustanut Stadigit moneen kertaan … :laughing: :laughing: :laughing:

13 tykkäystä

No, sen minkä Sampo sukeltaa, Metso-Outo korjaa tänään. Aika plusmiinus nolla päivä salkussa siis :smiley:

Edit: Plussapäivä siis, sillä Metso-Outo-:roller_coaster: painelee kohti ATH-lukemia reipasta vauhtia.

Vähän semmoinen “negaillaan ostotarjousta järjettömiä määriä”-fiilis kyllä Sammon osalta - jos olisi paljon löysää pelimerkkiä niin pitäisi kauhoa lisää. Jos tämä jotenkin puhkoo nuo viime päivien pohjat lähempänä kolmea kymppiä niin sitten alkaa mennä toissijaista lappua yli laidan että pääsee ostoksille.

2 tykkäystä

Osta/Myynti ketjun otsikossa oli hetken aikaa “Lyhyin perusteluin”. Tästä järjestettiin kysely jonka lopputuloksena ääniä oli enemmän niillä jotka eivät kaivanneet perusteluita ketjuun. Nyt sitten mennään ilman perusteluita.

1 tykkäys

oikeastaan noin 200hlö otannalla meni lähes prosentilleen 50-50, joten selkeää punaista lankaa ei löynyt… joten luovutin asian suhteen ja annan foorumin moderaattoreiden hoitaa linjanvetoa :slight_smile: alun perin oma ajatus oli, että muutama sananen ostojen ja myyntien perusteluiksi olisi suotavaa → helpompi lukijoiden saada kiinni ideoista ym.

2 tykkäystä

Näin taisi olla. Minäkin pitäisin siitä että olisi lyhyet perustelut, vielä enemmän häiritsee jos on kommenttina “Perustelut jossain ketjussa”. Silloin yleensä joutuu kahlaamaan sivutolkulla one linereita jotta lopulta löytää asian.

3 tykkäystä

Entäs se henkilö joka tekee oston, aluksi kaivelee pitkään tietoja ja uutisia firmasta, linkkailee ne asiaan kuuluvaan ketjuun, siellä keskustelua kyseisistä uutisista ja lopulta päätyy ostoon kyseisten uutisten, keskustelujen ja oman aivotyön perusteella. Sitten taas kirjoittaa kaikki auki osta ja myynti ketjuun. Eikö asiasta kiinnostunut voisi nähdä kuitenkin sen verta vaivaa, että käy itsekkin tutkimassa yrityksen ketjua ja selvittämässä mistä tämä pöhinä johtuu?

En tiedä… itse olen sen verta m*lkku, että en jaksa joka ostoani ja myyntiäni perustella, varsinkin lisä ostojen kanssa. Sillä en ole nyt edes postannut ostojani jos joku pahoittaa mielensä niistä niinkuin @viljo osto ja myynti postauksien kanssa nyt kävi, tai aikaisemmin kun porukka osti vetyä niin taas porukka pahoitti mielensä että “tehkää vety ostoille oma ketju”. Huhhuh.

Hienoa jos jotkut jaksaa perustella, todellakin. Kyllähän siinä tulee samalla itselleen perusteltua ostot ja myynnit, mutta itse jätän kyllä vain jatkossa myyntini ja ostoni postaamatta kun tuntuu menevän niin vaikeaksi koko ketju.

Ja nuo “one linerit” mitä sivuat tuossa… jotkut foorumilaiset valittaa liiallisesta moderoinnista, mutta tässä nähdään syy miksi sitä moderointia on. Kaikki puuroutuu ja tietoa ei löydy.

Pahoittelut, huono aamu ylipäätänsä ollut niin piti nyt jostakin avautua

10 tykkäystä

Olen periaattessa täysin samaa mieltä kanssasi. Osto ilman perusteluita ei yleensä aiheuta itsessäni minkäänlaisia toimenpiteitä, jos on lyhyet perustelut saatan paneutua tapaukseen paremmin. Foorumilla on nykyisin niin paljon keskustelua että oikeasti tärkeän tiedon löytäminen on välillä hankalaa. Kaikkia ketjuja ei voi enää mitenkään seurata, ei edes niitä joista on oikeasti kiinnostunut.

2 tykkäystä

Tässä on jatkumoa Akin kolumnille. Vaikka itselle nuo Jenkkimarkkinat ovat täydellisen vieraat, niin näistä viime aikaisista jutuista (ylempänä ketjussa muun muassa HS & Aki Pyysing) pääsee kohtalaisen hyvin kärryille, mikä tätä markkinaa on viimeiset kuukaudet ajanut ylöspäin. Siitä, onko tämä kehitys kestävällä pohjalla, voidaan olla montaa mieltä. Itseä tuo meno kyllä rapakon toisella puolella hirvittää, jos nämä jutut ja videot ovat osaksikaan tosia. Tässä tilanteessa kyllä luottaisin enemmän meidän foorumin Massen Amerikan serkkuun, kuin tähän vihreällä nuijalla varustettuun pelle-Hermanniin :pensive:

Teknokupla romutti monen päiväkauppiaan haaveet miljoonista, mutta koronakriisi on tuonut uutta renesanssia sijoittajien treidiunelmiin. Goldman Sachsin mukaan pienten kauppojen määrä osake- ja optiomarkkinoilla on noussut merkittävästi. TD Ameritrade puolestaan kertoi vierailujen osaketreidaamista opettaville sivuilleen kasvaneen lähes nelinkertaisesti. Robinhood sai 3 miljoonaa uutta asiakasta pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Koronavirus tuskin on ainoa syy päiväkaupan kasvaneelle suosiolle. Monet Facebook-ryhmät, Reddit-ketjut ja muut sivustot ovat pullollaan perinteisiä päiväkauppiaan elementtejä - kuumia vinkkejä, tarinoita äkkirikastumisista, uusia treidausstrategioita ja niin edelleen. Ne ovat omiaan koukuttamaan nuorta treidaajaa maailman suurimmille, petorikkaille sijoitusvesille miljoonien perässä.

Mobiilisovellukset ovat tehneet treidaamisesta helppoa ja hauskaa. Ne ovat myös mahdollistaneet sijoittamisen pienemmillä pääomilla, mikä on houkuttelevaa uusille sijoittajille. Lisäksi uusilla sijoittajilla ei välttämättä ole edes muistikuvia teknokuplan tai finanssikriisin aiheuttamista tuskista.

5 tykkäystä

No niin. Sedällä oli samantyyppinen "huoli"viesti Sampo-ketjussa, niin taas oli joku tumppeli sen liputtanut “roskapostina” :angry:

Huoli oli ja on ihan aiheellinen: Sampo ei ole tänä päivänä ollut Inden prioriteetti number 1 ja foorumi on sitä joutunut paikkaamaan (kiitettävästi, toim.huom :slight_smile: )

Masse-setä, FA, Sampo-lohet kalasopaksi, jos ei meno muutu! :fish: :fish: :fish: :fish:

3 tykkäystä

Mitä tämä antaa kenellekkään? Uutta tietoa jossain, tai muuten vain haastaa ihmisiä ajattelemaan?

Ps. En liputtanut, olisin kyllä hyvin voinut.

Edit. Plus muiden foorumilaisten ristiminen “tumppeloksi” tai “älykääpiöksi” (poistettu viestisi Sampo- ketjussa eilisillalta/ tänä aamulta) kertonee hyvin, missä sarjassa painitaan :slight_smile:

4 tykkäystä

@Wondadog Tälläsen löysin äkkiseltään ( ylempänä tästä myös sijoitusajan galluppi ja alempana sijoittajan ikä ) Ei välttämättä ole enään relevantti koska korona. Uuemmista “Gallupeista” salkun kokoon viitaten en ole itse huomannut.

1 tykkäys

Kahvihuoneen puolella sana on käsittääkseni vapaa. Periaatteessa täällä ei pitäisi liputtaa mitään mikä on jotenkin ymmärrettävästi kirjoitettua tekstiä.

5 tykkäystä

@Thana Kyseinen viesti olikin sampo-ketjusta :slight_smile: Täällä tietenkään ei pitäisi liputella!

5 tykkäystä

Ehti sen joku jo liputtaa. Kummalliseksi mennyt foorumin liputuskulttuuri (joojoo pitää olla vi*un tiukkaa asiaa kokoajan), kun asiasta ei parane poiketa enää jumaleissön lauseellakaan tai lippu liehuu.

Itseäni ei haittaa, vaikka tiukan faktakeskustelun seassa on vähän kevyempääkin materiaalia, se pitää keskustelun elävänä.

12 tykkäystä

Voisiko kahvihuoneen (epävirallinen, mutta sijoittamiseen liityvä keskustelu) ja keskustelun foorumin säännöistä (yyhyy, miksi tuo liputettiin tai ei liputettu) eriyttää?

Nyt tänne hukkuu esim @Don_Jari :n hienot postaukset erilaisen murmutuksen sekaan (jossa kaikenlisäksi kierretään tyylikkäästi kehää).

7 tykkäystä

Jotenkin mielenkiintoista, miten erilaiset toimijat markkinoilla toimivat täysin vastakkaisilla moraaleilla:

Tuo hedelmävaa’an 0,25% heitto tarkoittaa 1 000 000kilon banaanimyynnillä (1,5€/kg) 3750€:n hyötyä (miinus verot). Samaan aikaan teleoperaattoreiden banaanikilo painaa 230g, eli tilattu banskukilo myydään neljänä.

Myös rahastojen maailmassa erilaiset hämäryydet ovat arkipäivää:

  • Piiloindeksointi, jossa omaa näkemystä otetaan vain vähän, vaikka markkinointiesite lupaa ummet lammet markkinoiden hyödyntämisestä (Mikä rahasto ottaa eniten aktiiviriskiä? | Morningstar)

  • Selviytymisharha, jossa huonosti tuottaneet rahastot fuusioidaan paremmin menestyviin (Kymmeniä rahastoja kuopataan joka vuosi | Arvopaperi)

  • Rahastojen rahastot, joissa asiakas maksaa kahdet kulut (Lähitapiola 2045, jossa juoksevat 1,15% ja vähintään 50,8% on sijoitettu omiin rahastoihin)*

  • Syöttörahastot (Mandatum Kehittyvät, jossa 0,95% kulut ja ainoa sijoituskohde iShares Core MSCI EM IMI ETF USD (0,18%))**

  • Täysin oma lukunsa on sitten rahastot tyyliin Alexandria Maailma Osake***, jossa juoksevat kulut 2,41% ja kenelläkään ole käryä, mitä rahasto oikeasti sisältää

*2045 ESG | Esittely | LähiTapiola

**Mandatum Emerging Markets Index|

***Omaisuusluokkien jakauma|10 suurinta sijoitusta|Alexandria Maailma Osake|ISIN:FI4000020649

21 tykkäystä

Olen huomannut, että yhdessä vanhemmassa suomalaisessa keskustelufoorumissa (joka pohjautuu myös Discourseen ja siten yhteisön itsemoderointiin) on päädytty tähän lopputulokseen:

Näyttää siltä, että

  • yhteisön koon kasvaessa myös moderointitarve kasvaa
  • osa kirjoittajista on (ja tulee olemaan) kykenemättömiä itsetutkiskeluun
  • aloittelevan sijoittajan liian suuri riskitaso (?) purkautuu sijoitusinstrumentin päivän hinnan toteavina onelinereina

Suosittelen myös lämpimästi Discourseen sisäänrakennettua ominaisuutta, jolla yksittäisiä käyttäjiä pystyy vaimentamaan :slight_smile:

8 tykkäystä

On kyllä valitettavasti todettava, että keskustelun taso on heikentynyt sen 1,5 vuoden aikana mitä on foorumeita seuraillut. Edelleen iso osa käyttäjistä tarjoilee kelvollisia/hyviä/erinomaisia mielipiteitä ja näkemyksiä joista on lisäarvoa sijoittajille. Mm. Coronavirusketjun erittäin hyvät päivittäisrapsat (en nyt muista postaajaa) Sitten on hupipostaajia, jotka eivät nyt sinäänsä häiritse (Mitä nyt täyttävät ketjut white noisella, joka hankaloittaa asian löytämisen), muttei tuo keskusteluun lisäarvoakaan. Esimerkkinä vaikka juuri tuo pörssikurssin ihmettely. Trollaajia ja riidanhaastajia onneksi raivataan foorumilta pois.
Kiitos hyvän sisällön tuottajille! Olette kyllä kassinne, kahvimukinne ja lippiksenne ansainneet!

15 tykkäystä