Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Valmistelen parhaillaan esseetä aiheesta:
Maitopurkki investointikohteena

6 tykkäystä

Ja yläpuolella ministerien jättivelat… Ministereillä näkyisi olevan reippaasti yli miljoona velkaa, sattumaako?

1 tykkäys

Eihän se nyt paljoa ole, 1.000.000 / 19 ministeriä = n.52k€ per nuppi

:wink:

1 tykkäys

Ministerit ovat vielä kovin nuoria. Halutessaan ehtivät kyllä ohi.

1 tykkäys

Näinkin tuon uutisen täällä foorumilla jossain aiemmin ja luinkin sen mutta nyt vasta välähti minullakin, heh. Mahtavaa! :+1: Tuommoisia juttuja lukee mielellään, niitä ”näin lottovoitto muutti elämäni” tai ”miljonäärin tytär kertoo nyt vinkit rikastumiseen” juttuja ei enää jaksa kyllä kukaan.

16 tykkäystä

Luin nopeasti Tesla. Sitten mietin että aika kevyesti miljoona myynti ja siitä vaan uuden hepan selkään. Vasta lopun hankintahinta sai minut lukemaan yhtiön uudestaan.

12 tykkäystä

Laitetaas tännekkin äskeinen twiitti vielä jakoon: “Huomenna kuvataan #HeikkiläVilen joulujakso ja suunnitellaan ensi vuoden kalenteria. Jos täällä hyviä ideoita jaksojen aiheiksi, niin laittakaa tulemaan kommentteihin tai DM!”

Eli, laittakaa kommentteja tai privaviesteinä aiheita. Tägätkää please mut kommentteihin, niin ei jää huomaamatta :slight_smile:

24 tykkäystä

@Sauli_Vilen

Valitsette “TopPicks 2021”-osakkeet Helsingin pörssistä ja painatte niihin arviot päätöskursseista 31.12.2021. :grin:

12 tykkäystä

Olen pitkän aikaa miettinyt nykypäivän arvosijoittamista ja olin tulossa aiheesta tänne vaahtoamaan, kun viestisi tuli vastaan. Tästä tuli pitkä viesti, joten tiivistän ehdotukseni lyhyesti: Määritelkää sijoitustyylit uudestaan. Mielestäni vanhat mallit ovat harhaanjohtavia tai vanhentuneita. Nämä peruskäsitteet olisi syytä määritellä ihan uusiksi ja päivittää tälle vuosituhannelle!

Minua on pidemmän aikaa ärsyttänyt keskustelu arvosijoittamisesta. Monilla on sellainen käsitys arvosijoittamisesta, että ostetaan P/B 0,5 hinnalla kuolevaa savupiippuyhtiötä. Sitten yhtiö menee konkurssiin (arvon likvidointi) tai palautuu lähemmäs P/B 1:stä (aliarvostuksen purkautuminen) ja siitä muodostuu tuotto. Tästä oli hölmö twiittikin, jossa vertailtiin kasvu- ja arvosijoittajan tuottoja.

Todellisuudessa arvosijoittaja katsoo muutakin arvoa kuin mitä taseesta löytyy. Kasvulla on jokin arvo. Liiketoiminnan laadulla on jokin arvo. Liikejohdolla on jokin arvo. Alalla, hinnoitteluvoimalla, strategialla ja tuhannella muulla asialla on jokin arvo, jotka eivät näy taseessa.

Arvosijoittajan ja esimerkiksi laatusijoittajan/kasvusijoittajan ero on siinä, että yritetään ostaa kaikkea halpaan hintaan ja löytää aliarvostusta, joka purkautuu tulevaisuudessa. Laatusijoittajalle laadun määrä on ensiarvoinen tekijä (Kone) ja kasvusijoittajalle kasvun määrä on ykkösjuttu (teknot).

Minua ärsyttää nämä jukkaoksaharju-tyyppiset arvosijoittajat, jotka seuraavat Suomen 30 suurinta yhtiötä (vuoden 2019 tai 2020 kertoimilla) ja valittelevat hintoja. Sitten puhutaan, että arvosijoittaminen ei toimi, kun joku ei osaa määrittää yrityksen arvoa tai etsi tarpeeksi isosta yhtiöjoukosta. Nämä Oksaharjut vievät arvosijoittamisen nimeä lokaan.

Herätys ihmiset! Maailma on muuttunut vuodesta 1950 ja niin on arvosijoittaminenkin. Jos Benjamin Graham nousisi haudastaan, sijoittaisiko hän vuonna 2020 samoilla periaatteilla kuin vuonna 1950? Kyllä ja ei. Ajattelu olisi samanlaista, ajatukset eivät.

Vaahtosin nyt pitkästi arvosijoittamisesta, mutta sen ei tarvitse olla jakson pääfokus. Minua kiinnostaisi nimenomaan tietää nykypäivän kasvusijoittamisesta fiksujen ihmisten näkökulmasta, joilla on muutakin sanottavaa kuin “I think Amazon can go even higher”.

Hyvää pian koittavaa joulua sinulle ja Heikkilälle. Kiitokset erinomaisesta sisällöstä ja oppitunneista.

@Sauli_Vilen

75 tykkäystä

Tänään autokin alkoi antamaan sijoitusvinkkejä #smarteye :grinning:

23 tykkäystä

Aivan vietävän hyvä kirjoitus ja ehdotus, tälle +1 :fire:

7 tykkäystä

https://viisasraha.fi/Näkökulma/Maailmalla-menee-yllättävän-hyvin,-vaikka-se-ei-aina-tunnukaan-siltä

@Arimatti_Alhanko puhuu asiaa :partying_face:

44 tykkäystä

Saga Furs saanu hirveen pompun noista minkkien lahtaamisesta. Olisiko siinä nyt valoa tunnelin päässä jos saadaan hinnat nousuun. :roll_eyes:

$60

20 merkkiä täyteen.

2 tykkäystä

Heh, kiitos @Aston_Livingstone. Eikohan sielta tule kohta viestia etta parempi ajaa tama ‘blogi’ alas niin pian kuin mahdollista :smiley: Ideana tosiaan kirjoittaa 3-4 viikon valein.

21 tykkäystä

Erinomainen kirjoitus! On ainakin todella tylsä tuo Oksaharjun sijoitustaktiikka. Sanoi muistaakseni jossain haastattelussa, ettei löytänyt koronadipistä ostettavaa. En tiedä johtuuko omasta typeryydestä, mutta minusta tuo kertoo aika paljon kaverista. Kuinka alas ne PB:t ja PE:t pitää painua, että löytää ostettavaa? Luulisi gurun pärjäävän Helsingin indeksille.

Titaanien taistosta puuttuu Harviaa ja Kamuxia poimiva laatu-/kasvusijoittaja kokonaan. Lepikkö on kova kaveri, mutta treidaaminen ei kiinnosta yhtään niin jää tuo formaatti aivan turhaksi omaan käyttöön. Mieluummin seuraan Lepikön omia juttuja. Kaksi muuta kaveria ovat ihan yhtä tyhjän kanssa. ETF-sijoittajan virkaa hoitaisi pelkkä maailman indeksin käyrä, joka esitettäisiin pikaisesti jaksoittain. :slight_smile:

15 tykkäystä

Titaanien taistosta puuttuu Harviaa ja Kamuxia poimiva laatu-/kasvusijoittaja kokonaan.

Sieltä puuttuu mun mielestä osakepoimija kokonaan. Osakepoimijan pitäisi valinnoissaan miettiä muitakin kuin Suomen, länsinaapurin ja Yhdysvaltojen isoimpia firmoja. Oksaharju rajaa itseltään pelikentän niin pieneksi, että aika vaikeaa on voittaa indeksejä kulujen jälkeen.

Hän varmaan kutsuisi tätä riskien hallinnaksi, että ottaa salkkuun vain toimialojen suurimpia yhtiöitä. Minä kutsun sitä mielikuvituksen ja vision puutteeksi. Tekniikan kehittyessä meidän imurikin varmaan ymmärtäisi ostaa vakavaraisia alansa johtajia, kun P/B lähestyy yhtä. Osakepoimijalla pitäisi olla olemassa metsästysvietti, joka saa kahlaamaan raportteja ja vuosikertomuksia.

Tarkoitus nyt ei ole lytätä Oksaharjua. Olen hänen kirjojaan lukenut ja oppinut niistä myös paljon. Kaikki kansankapitalismin edistäjät pelaa samassa joukkueessa ja toivon heille kaikille vain hyvää.

Sanoi muistaakseni jossain haastattelussa, ettei löytänyt koronadipistä ostettavaa.

Tämä juuri kertoo, ettei hän osaa määrittää yrityksen arvoa tavalla, joka auttaisi tekemään sijoituksilla tuottoa. Jos nyt esimerkiksi isoista yhtiöistä UPM ei ollut ostohinnoissa 21 eurossa, niin haluaisin nähdä ne laskelmat. Olisin itse ostanut heti, kun meni alle 23 euron, mutta olen köyhä ku entinen rakennusmestari.

17 tykkäystä

Tämä on totta. Martin tekee hyvää työtä indeksisijoittamisen puolesta ja silti kaipaisin vähän lisää. Hän ei puhu esim faktoreista jotka tekevät indeksöinnistä kiinnostavampaa. Se, että indeksisijoittaminen ymmärretään 1=1 maailman indeksin kanssa on harmillista.

1 tykkäys

Olihan siellä Smart rahasto kisassa, mutta jostain syystä ei enää. Smart sijoittajan päätäkään ei enää näkynyt enää viimeisessä jaksossa.

Arvosijoittaminen on liian hidasta ja ei sovi nykyiseen “uuden ajan henkeen.” Pitäisi saada sellainen pitkä karhumarkkina, että aletaan nähdä se arvosijoittajan toiminta. Kauppalehdestä taitaa löytyä yhä ketju onko UPM:n hyvä sijoitus 10:llä. Suositteln lukemaan ketjun alkupuolta ja nimimerkki Prudent Bearin kommentteja. Oksaharju on Lepikön treidauskaveri tuohon kaveriin verrattuna, mutta kyllä se Umppia finanssikriisissä pohjakalana veti ja perusteli toimintansa. Harmi ettei enää kirjoittele, olisi kiinnostavaa tietää milloin myy.

11 tykkäystä

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) The US Federal Bureau of Investigation (FBI) is investigating the money laundering at SEB, Swedbank and Danske Bank, according to Dagens industri’s sources.
The suspicion applies not only to money laundering but also fraud, and the United States has now requested legal aid from Sweden, the newspaper writes.

Tuli vähän kiire päästä eroon SEB longista :smiley: Onneksi oli häly päällä ja ehdin ulostaa ennen kuin viputuotteen hinnat ehti päivittymään (kurssi otti siis heti sellaisen -4%)

Onkos tämä sitä samaa rahanpesujupakkaa, mistä oli jo aiemmin syksyllä juttua :thinking:

6 tykkäystä