Inderesin kahvihuone (Osa 1)

A-studiossa ekonomisti toivoo että tullaan näkemään velkojen anteeksiantamista…

400 000 eläkeläiselle jaettu järjestelmävirheen vuoksi tammikuun eläke kuukausi etuajassa (joka maksetaan huomenna). Tästä kunnon buusti Q4 kulutussektorin yhtiöille.

Keskimääräinen eläke on 1720 euroa/kk. Joten tästä tulee 4. kvartaaliille ylimääräinen 690 miljoonan euron buusti Suomen talouteen.

5 tykkäystä

Yleensähän vuoden loppu on pörssissä hyvin hiljaista aikaa. Myynnit tapahtuvat lähinnä verotusmielessä, ja tuntuu että vuoden viimeiset pörssipäivät ovat yleisesti ottaen sellaista Pohjanmaan tasankoa, indeksit eivät hirveästi heilahtele. Jengi lähtee lomamatkoille ja hiihtämään ja surffaamaan ja kuka minnekin.

Tänä vuonna on alkanut vain hiipiä sellainen ajatus mieleen, että entäpä jos tänä poikkeuksellisena vuonna tämäkin onkin toisin. Joulunaika ja vuodenvaihde ovat tällä kertaa kaikilla aika sisäänpäinkääntyneitä, Suomessa, Euroopassa, Amerikassa ja maailmalla. Sosiaalinen elämä ja matkailu on minimissä, kaikki paikat ovat kiinni. Osakkeidenomistajilla on normaaliin vuoden loppuun verrattuna suorastaan tekemisen puutetta. Ehkä siis näemmekin tänä vuonna poikkeuksellisesti harvinaisen vilkkaita vuoden viimeisiä pörssipäiviä. Ja paljon puhuttu tammirallikin voi olla tänä vuonna aivan toisenlainen - ei kopio edellisistä. Ehkä tänä vuonna ei kannatakaan liikaa tuijottaa menneitä joulukuita ja tammikuita.

9 tykkäystä

Tosiaan Jukka Lepikön kirjoittama kirja on valmistunut ja ladattavana ILMAISEKSI alla olevan linkin kautta. Kokonaisuudessaan kirja sisältää 109 sivua. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

“treidaa kuin ammattilainen joka pistelee rohkeasti -7% viikossa turskaa”? :crazy_face:

(no, hattua pitää nostaa että pystyy myöntämään että aina ei mene niinkuin elokuvissa ja mokista voi ottaa opiksi)

4 tykkäystä

Aika hyvin on kuitenkin Lepikkö vetänyt julkisen paineen alla. Varmaan koko suomiskene tuijottaa miehen tekemisiä. Oksaharjukin tuuttaa joka jouluksi kirjan pihalle, vaikka suurin piirtein koko vuosikymmen ollut yhtä suurta menetystä.

22 tykkäystä

Nyt pitää kyllä kysyä, että millainen miljoonasalkku tämä oikein on? Miksi kenelläkään olisi 0,01% salkusta Honkarakenteessa? @Kangaskassimies

6 tykkäystä

Tämä oli hyvä nosto mielenkiintoisesta firmasta! Täytyy kyllä hieman penkoa noita Drooni-markkinoita kun ei tule ihan joka päivä vastaan drooniyhtiötä :face_with_monocle:. Harmillisesti aikamoinen hype yhtiön ympärillä ja kurssi voi nopeasti karata sillä aikaa taivaisiin. Nykyään tuntuu että olisi melkein parempi ostaa heti IPO-yhtiöitä ja tutkia ne myöhemmin (ja myydä pienellä voitolla jos ei ollutkaan hyvä)

Edit: Ei vaikuta lukujen perusteella kovinkaan houkuttelevalta :pensive: Yhtiö lupaa kuu taivaalta, mutta tässä on aika monta muuttujaa joiden pitäisi onnistua että lupaukset saadaan lunastettua :small_airplane:

Pohdintaa osakkeesta

Käytännössä koko firman plääni ja käyttökatteen/kassavirran kääntäminen positiviiseksi nojaa siihen että Green Solutions kolminkertaistaa myyntinsä vuodessa. Ilmeisesti firmalla on jo Green Solutionssille paljon myyntiä backlogissa, eli sen pitäisi kyllä onnistua.

GreenPomppu

Green Solutions ilmeisesti lähinnä tutkii laivojen rikkipäästöjä, öljyvuotoja jne. eikä enää kasva merkittävästi tulevaisuudessa. Jotta kasvu jatkuisi niin muiden liiketoimintojen pitäisi alkaa sitten vetää 2022. Tässä on nyt aika monta kohtaa missä voi asiat mennä pieleen. Jos kaikki onnistuvat niin saadaan todennäköisesti keskinkertaista 30% kasvua? Yhtiö toki ennustaa korkeampaa yli 55% kasvua, mutta se kaikki perustuu toistaiseksi bisnessegmentteihin, joiden toimivuutta ei ole todistettu. P/S lisäksi heti IPON jälkeen jossain 4-5 luokassa. Blääh.

5 tykkäystä

Minusta @Pohjolan_Eka olisi syytä miettiä vanhan avatarin takaisin ottoa :blush: ja ei ollut kettuilua.

14 tykkäystä

Välillä tulee hankittua osakkaita samalla periaatteella, kuin nuorena jääkiekkokortteja eli gotta gatch 'em all :joy:

Ei noilla pienillä osuuksilla ole oikeasti mitään muuta merkitystä salkussa, kuin olla ns. seurantapositioina.

7 tykkäystä

Aika tehokkaasti tosiaan lähti Jukan salkusta 2kk:n grindauksen tulokset, saa nähdä miten saa homman nollattua. Aika leppoisalta ja rauhalliseltahan Jukka aina vaikuttaa noilla videoilla, mut on pakko olla kyl paineita kun julkisesti treidaat 1M€:n salkulla ja vaikea nähdä miten ei vaikuttaisi negatiivisesti omaan treidaukseen kun tietää et kaikki koko ajan seuraa et miten sulla menee.

Mutta tämä heilunta tosiaan on haasteena tavoitteeseen pääsemisessä treidauksessa. Eli jos sun tavoite on vaikka 1% viikossa niin se ei riitä, että teet 1% viikossa tasaisesti, koska niitä tappioita tulee kuitenkin niin silloin kun teet voitollisia viikkoja niitten pitäisi olla tyyliin +2%, jotta kun turskaviikot vähennetään niin edelleen jää keskiarvoksi tuo 1% (prosentit keksittyjä).

12 tykkäystä

Olen kokenut sen verta ison muutoksen sijoittajana, että tällainen sieluton vola-käppyrä kuvaa paremmin mielentilaa kuin iloinen Disney-hahmo :wink: Nyt mennään jatkossa vahvasti numerot edellä sijoituksiin ja jätetään fiilistelyt pois. Vanha Eka ei olisi ikinä sijoittanut NattoPharmaan, koska olisi välittänyt liikaa jostain höpöhöpöjutuista, kuten kuvitellusta kilpailuedusta tai laatumielikuvasta. Nyt ainoa ajuri on rahan teko :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face:

18 tykkäystä

Lepikkö on kyllä siinäkin mielessä ammattilainen, että tunnustaa avoimesti tappionsa. Monihan täälläkin kertoo vain voitollisista diileistään jopa huvittavuuteen asti ja pyrkii vain unohtamaan mahdollisimman nopeasti kaikki messevät tappionsa - eli ei opi niistä yhtään mitään.

Lepikkö analysoi videolla perusteellisesti tappionsa ja siihen johtaneet syyt ja pyrkii oppimaan epäonnistumisestaan. Hatunnosto hänelle.

67 tykkäystä

Katselleenpa mitenkä pien-pesaaja-sijoittajat analysoivat messeviä tappioitaan peesatessaan Tesla ja SP500-shorteilla Lepikköä :sweat_smile:

2 tykkäystä

Oho tuossahan on enemmän osakkeita kuin minulla.

Mulla on ainakin pienet sijoitukset menneet oikein kivasti ja niillä on ihan merkitystäkin.

6 tykkäystä
10 tykkäystä

Kuka Hasselhoffin näköinen :smiley: :smiley:

Salkku on paisunut kyllä viime aikoina, mutta että seitsemännumeroinen… Oletettavasti kuitenkin joku muu. :slight_smile:

@Kangaskassimies salkku sen sijaan on kyllä aika päinvastaisen näköinen meikäläisen. Itsellä toisessa salkussa 6 osaketta ja toisessa 3. :smiley: Kun itse en oikein usko hajauttamiseen kuin maksimaalisen voiton tuhoamisessa, niin tuollaisella salkussa kyllä täytyy saada kovinkin kauniin tasaista tuotto- tai tuottamattomuuskäyrää. Rispekt.

1 tykkäys

Mitä jos onkin valinnut 60 erinomaista yhtiötä vaikka?

Ei muuta kuin peukku sille joka tähän pystyy. :slight_smile: Mutta eihän tuo silti mitään muuta.

Varmasti 9 osakkeella pärjää, eipä siinä. Helpompi seurata.

Itse kun tähtäilen hamassa tulevaisuudessa pärjääväni osinkotuloilla, niin enemmän hajautettu salkku toimii siihen paremmin. Mukavampi että tilille tupsahtelee pitkin vuotta vähemmän kuin kerran pari vuoteen isommalti. Noin 30 osakkeen salkku toimisi itselle ehkä parhaiten. Pystyisi vielä seuraamaan yrityksia ihan kohtuullisesti.

4 tykkäystä