Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Yksi näkökulma on myös ajatella eläkemaksuja elintason tasauksena. Varsinkin ennen 70-lukua syntyneille eläkejärjestelmä on siirtänyt pienen määrän 2000-luvun elintasoa.

Tämä on ainoa keino millä olen kyennyt ajattelemaan nykyiset eläkemaksut jollain tavalla moraalisesti oikeutettuina.

Ei. Sama prosenttiosuus palkasta. Rikkaat maksavat määrällisesti enemmän ja saavat enemmän eläkettä. En ole ihan varma onko tuohonkin leivottu joku progressio eli leikataanko sitten todella suuria eläkkeitä mutta pääpiirteissään näin.

Kiinteästä prosentista puhuinkin, en kiinteästä rahasummasta.

1 tykkäys

On tämä kyllä vuosi kun rahasto/indeksi sijoittamisella saa +100% tuottoja.

16 tykkäystä

Tuon kappaleen viimeinen lause kyllä kiteyttää kyllä hienosti millainen meno jenkkilässä on nyt päällä. Vielä taas uudet stimulukset jakoon ja lisää rahaa maailman suurimpaan kasinoon. Hyvä tästä tulee ja kaikki rikastuu😄

21 tykkäystä

Siellähän on jenkeissä tulossa nyt oma versio Joulupukkirallista kun kaikki saavat $600 lisää pistää robinhoodiin :smiley:

Ai mitä keskuspankin printtaamat Brrrrr rahat valuu osakkeisiin? You don’t say?!?!?

5 tykkäystä

Käänteinen Sippola-efekti :sweat_smile:

19 tykkäystä

Oli kyllä erittäin mielenkiintoisia väittämiä muutenkin “toimittajalta”:

  • “Perinteisessä sijoittamisessa sijoittaja ostaa osakkeita sellaiselta yhtiöltä…”

  • “tai yritys tulee maksamaan osinkoja riittävästi.”
    Paljonko se riittävästi sitten on?

  • “Indeksirahastoihin sijoittaminen on passiivista ja vuosien saatossa se antaa yleensä tasaisen tuoton.” OMXH GI vuosituotto vaihdellut -51%:n ja 167% välillä vuosina 98-18. En sanoisi kovin tasaiseksi tuotoksi. Itseasiassa jotenkuten lähellä “tasaista indeksituottoa” ollaan oltu vain vuosina 03,04,14,16 ja 17. Eli siis 25% ajasta. Jopa FIVA saattaisi älähtää, jos moisen väitteen painaisi rahastoesitteeseen 1)

  • “Pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat ovat aina keskimäärin nousseet.” Tämän väitteen kumoamiseksi tarvitsee keksiä vain yksi pörssiyhtiö, joka on mennyt konkurssiin. Jokainen valitkoon oman lempilapsensa. Laajojen indeksien kohdalla pitänee paikkaansa

  • “Muun muassa koronapandemia aiheutti keväällä romahduksen osakkeiden arvoissaHinnat hinnat toki romahtivat, mutta tuskin yhtiöiden arvo nyt kuitenkaan kahdessa viikossa.

  • “Kun pitkän aikavälin sijoittamisessa ajan myötä kaikki pääsevät voitolle, treidaus on nollasummapeliä: jotta joku voi voittaa, toisen on hävittävä. Sijoittajat kilpailevat toisiaan vastaan.” Eli jos koko päivä tehdään ATH lukemia ilman pienintäkään droppia, kukaan ei voi tehdä voittoa, koska kukaan ei tee tappiota?

  • "todellisuudessa suurin osa treidaajista häviää kaiken. " Tuskin nyt kaikkea, vaikkakin saattaa jäädä tappiolle.

Tämän laadukkaan artikkelin meille tarjosi Jesse Kuparinen, Jyväskylän yliopiston kouluttama journalisti. Voiko veronmaksaja hakea rahansa takaisin opettajalta tai oppilaalta? :man_facepalming:

  1. Helsingin pörssin 20 vuoden tuotto ja päätelmät tuottokehityksestä
13 tykkäystä

Täytyyhän sitä Sampoakin olla hyvin salkussa ettei liian nopeasti pääse salkku paisumaan.tenor
No ei, on Sammolle paikkansa pitkässä holdissa.

19 tykkäystä

Ei se juttu nyt todellakaan mikään helmi ollut, muttei ihan noin pahakaan.

Artikkelin lause kokonaisuudessaan: “Toisinaan päiväkauppaa verrataan uhkapelaamiseen. Osa uskoo, että mediassa ääneen pääsevät vain harvat onnistujat, kun todellisuudessa suurin osa treidaajista häviää kaiken.” Puhuttiin siis uskomuksista, ei totuudesta.

Koko konteksti: “Perinteisessä sijoittamisessa sijoittaja ostaa osakkeita sellaiselta yhtiöltä, jonka tulevaisuuteen ja kasvuun uskoon ja jonka osake on hänen mielestään kohtuullisissa hinnoissa noihin odotuksiin nähden. Toisin sanoen sijoittaja on tullut yhtiön tiedotteita, lukuja, markkinatilannetta ja yleisiä uutisia seuraamalla siihen tulokseen, että yhtiön osakkeiden arvo tulee tulevaisuudessa kasvamaan tai yritys tulee maksamaan osinkoja riittävästi.” ← Eli osakkeen osatajan harkinnan mielestä riittävästi.

Kontekstissa viitataan osakkeisiin yleisesti, ei jokaiseen osakkeeseen yksilönä: "Oli perinteisen sijoittamisen kohteen osakkeet, indeksit tai vaikkapa kulta, on sijoittajan parhaana ystävänä aika. Pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat ovat aina keskimäärin nousseet. "

Tämän tosiaan olisi voinut kirjoittaa paremmin, mutta kyllä tuosta voi myös ymmärtää, että tasainen tuotto tulee vuosien saatossa (eli usean vuoden aikana), ei vuosittain.

Entä foorumisti? Mistä saa käytetyn ajan takaisin. :wink:

14 tykkäystä

Sattuipa kohdalle Kamuxin laitoja tiiraillessa. Lähti minuutin sisällä pois myyntilaidalta. Jos vajaalla 400k€ joku innostuu myymään niin lyhyellä aikavälillä vois kuvitella näkyvän kursissa. :man_shrugging:t3:

2 tykkäystä

Menee muilla toimarit läpi Nordeassa? Täällä kyykkää jo toista tuntia…

Ei toimi eikä sivuilta löydy asiasta puolta sanaa. Aamulla ostetut osakkeet kyllä näkyvät salkussa, ja niihin käytetyt rahatkin on ilmestyneet takaisin käteiskassaan :+1:

2 tykkäystä

Ja nyt taas toimii :+1: Oli oikein mukava seurata kurssien nousua, kun piti ostaa.

2 tykkäystä

ostot onnistuu, myynnit katosi “jonnekin” hyväksynnän jälkeen

Qt - 57.00€ - ATH
Revenio - 50.70€ - ATH
Talenom 13.20€ - ATH
Harvia 24.00€ - ATH?
Kamux 13.22€ - ATH?

Listaa voisi varmaan jatkaa, mutta tässäpä muutamia ennätysten rikkojia 22.12.2020.

14 tykkäystä

Heivasin tänään Qt:n salkusta. Pidän kyseisessä yrityksessä kaikesta paitsi sen nykyisestä arvostuksesta ja siitä haluasinkin kysyä kokeneemmilta.

Mikä oikeuttaa Qt:n ja monen muun osakkeen nykyisin korkean p/e -luvun? Yritys kasvaa valtavaa tahtia, mutta vaikuttaa siltä, että jokaisen osarin välillä kurssi kiipeää kasvun verran + reilusti päälle. En ymmärrä miksi kurssi kasvaa toistuvasti enemmän kuin yritys itse - kai näiden kertoimien tulisi joskus antaa viilentyä välissä?

2 tykkäystä

Sanovat että kaikista vaikeinta sijoittamisessa on antaa voittojesi juosta. Tämän hevosen annan juosta. Reveniota myin kerran ja sen myynnistä sanottava legenda piti paikkansa. Mielestäni QT:n kohdalla voidaan miettiä saman fraasin käyttöä. Lähtökohtaisesti myynti on aina virhe.

Ei sijoitusneuvo, jokainen vastaa itse omista voitoista ja tappioista :slight_smile:

24 tykkäystä

Mun mielestä keskeistä on iso kuva. Markkinoilla on hyvä näkemys 2025 TAM:sta, jota Qt pyrkii laajentamaan MCU yms. tuotteilla ja R&D:llä isommaksi. Tällä hetkellä TAM on 1.5mrd laitetta *0.5€ keskimääräinen rojaltti eli 750m€. Gross profit > 80%.

Olennaista on kuutin positioituminen kohdemarkkinassa koko IoT ajatellen. Alustariippumattomissa työkaluissa ei ole vastaavaa kilpailijaa tarjolla. Kuutti voi ottaa paljon isomman osuuden kuin konservatiivinen ohjeistuksensa.

IoT on vasta tulossa.
Runtime-lätkämaila on vielä näkemättä.
Qt-SaaS on vielä näkemättä.

Todella paljon katsottavaa lähivuosille.

Jos kuutista tulee globaali dominoija, niin 1-2mrd on pieni market cap.

Potentiaali on sellainen, jota ei ainakaan mulla ole varaa jättää katsomatta.

43 tykkäystä

Samahan se on esim Plugin kanssa. Jengi ”kevennellyt” jostain 12USD hinnoista saakka ja siihenhän ne voitot sulaa. En oikein ymmärrä miksi tällaiseen sijoittaa, jos ei sitten uskokaan tulevaisuuteen/nousu pelottaa. Treidaajat erikseen.

12 tykkäystä