Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Vãhãn samaa itsekkin höpötãn. Sijoitustili on mulle sellainen mihin ei kosketa, sen sisãllã voi olla all-in tai vaikka 70-30 ja mitã tahansa siltã väliltã. Aina jos sattuu uusi kohde löytymään mihin ei juuri nyt ole käteistã sijoitustilillã niin voi siirtãã muualta sitä varten. Nytkin tiedän että alkuvuoden tulot on tavallista korkeammat niin voin ihan hyvin käyttää säãstöjä osakkeisiin kun viikon päãstã saan ne takaisin. Nyt ei tosin tarvitse kun ei ole varsinaisesti mitäãn ostoaikeita.

Sen jälkeen kun osake on viisinkertaistunut ei verojen suhteellinen määrä enää muutu. Hankintaolettamaa käyttämällä maksat 80% myynnistä pääomatuloa. Jos olet holdannut yli 10 vuotta niin sitten maksat vain 60%. Eli parasta verosunnittelua tässä vaiheessa on kai odottaa että tuo 10 vuotta tulee täyteen ja lahjoittaa maksimit määrät lähipiirille aina kolmen vuoden välein.
Jos oikein kenkuttaa maksaa veroja ja lähipiirissä on joku kelle tahtoo lahjoittaa niin tällä tavalla voi säästää myös veroissa. Miljoonankin lähipiirille lahjoitetuista osakkeista joutuu maksamaan vain 14.2% veroja ja siitä yli menevästä osuudesta 17%.
Ps. En ole lakimies ja en välttämättä tiedä mistä puhun.

4 tykkäystä

Aika samalla tavalla taitaa kaikki sitten ajatella, tästä alkuperäisestä viestistä itselle tuli vain se kuva että ylimääräistä rahaa on järkyttävät määrät kun kerran “on varaa siirrellä salkkuun ihan milloin vain”. Tällöin olisi mielestäni väärin puhua all-in olosta.

1 tykkäys

No 3 kuukauden nettopalkan verran nyt lähinnä. Johan sillä saa osakkeita muutaman.

Mitä tässä tapahtuu vai onko bugi ?

“Kahvit nenästä näppikselle” :laughing::rofl:

4 tykkäystä

Hieman hirvittää, tämän vuoden YTD jo 6,8%. Onneksi on sentään sotakassaa rauhoittamassa mieltä.

1 tykkäys

Onko QT:n tarinassa tapahtunut mitään kummempaa tuon Mikaelin raportin ja 45e:n tavoitehinnan jälkeen? Siinä oli ennusteena 8% vuotuinen tuotto vuoteen 2025 asti, joka sekin olisi surkea tällaiselle yhtiölle. Jos ajatellaan, että huomenna saisi myytyä 61e:lla niin siitäkin on yli 26% laskuvara tuohon tavoitehintaan. Pelkästään tavoitehintojen perusteella en toki tästä luopuisi, mutta tuotto-odotus taitaa tosiaan jäädä melko matalaksi tämän viime aikojen nousun jälkeen. Lähinnä tuntuu, että se on ihan liikaa tuurin kauppaa missä osakkeen hinta on puolen vuoden kuluttua. @Pohjolan_Eka :n viesti QT- ketjussa kuvastaa myös meikäläisen huolia varsin hyvin.

Huomenna todennäköisesti kiitän QT:ta viime (ja tämän) vuoden parhaista tuotoista ja laitan osakkeet myyntiin. Omistamiseen voi olla tyytyväinen, vaikka seuraavalla viikolla tulisi ostotarjous. Onhan tuo niin räikeästi yliarvostettu, että jos joskus aikoo luopua osakkeistaan niin tuskin tämä on se huonoin hetki.

Yhtäkkiä nuo maltillisemmin viime vuonna pärjänneet osakkeet kuten Orion ja Tieto alkavat kiinnostamaan nyt kun teknologiafirmojen arvostukset ovat taivaissa. QT:n tilalle salkkuun päätynee kuitenkin Swedish Match, jota omistin aikaisemminkin ja jonkinlainen siivu Sampoa. Kovan nousun jälkeen on parempi ottaa iisimmin. Jäähän tuonne vielä Smartit, Evot, Harviat ja Kamuxit ynnä muut takomaan niitä huipputuottoja! :smiley:

6 tykkäystä

Ymmärrän monen huolen ja sinänsä totta, mutta tässä käy niin kuin monesti muillekkin eli myydään voittajat ja ostetaan tilalle häviäjiä.

Korostan, että en väitä olevani oikeassa, mutta näin se menee monesti (myös itse tehnyt samaa).

Olkoon voima kanssanne ja toivotaan, että onnistutte valinnoissa ne!

10 tykkäystä

Itsekin miettinyt @Pohjolan_Eka esittämää 55% kasvua koska onhan sekin oletus, ja kova sellainen. Itselläni keississä viehättää ja uskoa(ei toivoa), että vastaavia LG:n tapaisia diilejä nähdään tulevaisuudessa, mm teollisuusautomaatiossa ja kodin talotekniikan älytekniikassa. QT:n asiakasreferenssi nettisivuilla antavat pientä vihjettä minne suuntaan kasvua lähdetään hakemaan seuraavaksi.

3 tykkäystä

pakko myöntää ettenkö olisi pohtinut samaa. Itsellä johtuu ehkä vähän korkeasta hankintahinnasta. Nykyiseen kurssiin verrattuna saisi euromääräisesti mukavat “pikavoitot” . Jos olisin koronan pohjilta osannut ostaa, niin en miettisi myyntiä. Tosin meitä suomalaisia monesti moititaan siitä ettemme osaa omistaa. Tämä on itselle kova mietiskelyn ja itsereflektoinnin paikka.

4 tykkäystä

Eikö tuo näy vasta 2021 tiliotteessa eli -21 verotukseen.
Toki voit itse valita nimittäin eipä Suomen verottajaa nämä asiat juuri kiinnosta. Voit laittaa veroilmoitukseen Irvinin laulun tekstin mukaan, eikä sitä kukaan verottajalla lue.

2 tykkäystä

Tässä kohtaa on pakko mainita että allekirjoittanut on “onnistunut” aikaisemminkin karhuilemaan pörssin parhaimpia yhtiöitä. Yleensä lopputulos on ollut että kun teen karhuviestin niin kurssi on siitä lähtenyt hyvään nousuun ylöspäin ja jopa moninkertaistunut :joy: Ei siinä, mielestäni jokaisen olisi toki hyvä aina tasaisin väliajoin tarkastella että onko tilanne siinä huippukeississä muuttunut vai vieläkö kannattaa roikkua mukana huikeassa tuottojunassa.

Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen :cowboy_hat_face:

8 tykkäystä

The New York Stock Exchange reversed course again, saying on Wednesday that it would remove China’s three major state-run telecommunications companies from the exchange.

Nyt on kyllä pitkäjänteistä toimintaa NYSE:ltä, kun reilun viikon sisään on päätetty ensin potkia kolme firmaa ulos pörssistä, sen jälkeen peruttu näiden yritysten poistaminen pörssistä ja nyt uusimpana käänteenä päätetty sittenkin potkia nämä samat yhtiöt pois. Montakohan kertaa tätä samaa päätöstä tullaan vielä vaihtamaan? :smile:

(Toki tietty NYSE:ä tästä on vähän tyhmää syyttää, koska hyvin todennäköisesti vika on jatkuvasti sekoilevassa valtiovarainministeriössä, joka ei osaa päättää että mitä se haluaa NYSE:n tekevän.)

2 tykkäystä

Minusta tuo on vain klisee. Eihän tässä mitään roskafirmoja hankita tilalle. Jossain vaiheessa voittajastakin on syytä irtaantua. Esimerkiksi kaikki salkun muut firmat (Evo, Smart, Harvia, Kamux ja Marimekko) ovat voittajia, mutta en silti myy niitä, koska uskon jokaisessa olevan paljon nousuvaraa. Sen sijaan QT:ssa usko nousuvaraan on pahasti koetuksella. Lisäksi se kuuluisa turvamarginaali puuttuu tällä hetkellä kokonaan. Kaikkia muita saattaisin ostaa lisää nykyhinnoillakin, mutta QT:ta en ostais.

4 tykkäystä

Itselleni QT on vahva HOLD. Katsellaan sitten Q4 suunta uusiksi. Mielestäni QT, kuten Kahoot on molemmat potentiaalisia hyperkasvu yhtiöitä, joita ei oikein perinteisellä tavalla arvostusta voi käsitellä. Eihän tuota analyysiä kasvustakaan voi tarkasti tehdä, kun QT:lla on mahdollisuus kaikille markkinoille (mobiili, sairaalat, tehtaat, autot, kauppakeskukset ym.). Suurin pelko on miten hinnoittelu onnistuu. Välillä jäänyt kuva, etät QT:tä käsitellään “auto”-yhtiönä, mutta näyttöjä ja käyttäjäpaneeleitahan on oikeasti aivan järkyttävästi kaikkialla (osa niistä varmaan tulee QT:n laariin).

Esim. jos yritys totetaa QT:n hyväksi, tuotahan helposti lähtee laajentamaan firman muihinkin projekteihin. Kasvu senkun kiihtyy kiihtymistään.

5 tykkäystä

Entä jos Qt:n markkinaosuus onkin 30… 40… tai 50% kosketusnäytöistä? Entäs jos Varelius paukuttaa firmaa globaaleille teknofirmoille ja sieltä tuleekin lisää diilejä yli ajan? Entäs jos Qt R&D tai IoT kehityksen johdosta TAM vuonna 2025 onkin 5 mrd laitetta eikä 1.5mrd? Onko nämä poissuljettua? :slight_smile:

16 tykkäystä

Enhan tuolla Mikaelin kin ennusteissa abit kasvu kohtuullisen vahvaa ihan kohtuullisella kasvuvauhdilla, mutta vaikea uskoa että edit% jäisi pidemmän päälle kovinkaan maltilliseksi…

2 tykkäystä

Jep, näin yleisestikin sitä tässä pitää koko ajan itselle takoa sijoittamisen sääntöä nr 1 tai 2 eli että omista yritystä, älä osakekurssia. Loistavilla yrityksillä on tapana löytää uusia väyliä kasvaa ja kehittyä. Toki hinnalla on väliä mutta enemmän on silti väliä yrityksen tekemisen tasolla ja ennen kaikkea johdon laadulla.

12 tykkäystä

Onhan tässä Qt osalta vielä paljon muuttujia, jos saadaan lisenssoinnit kunnolla käyntiin ja uusia asiakkaita, mutta nämä on näitä jossittelu ja.

1 tykkäys