Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Viikonloppu on paras aika tutkia fundaa kun ei ole työhommia häiritsemässä sijoitusharrastusta! Koronakin on sulkenut kaikki kokoontumispaikat niin ei edes tarvitse esittää että haluaisi nähdä mitään muuta kuin pienyhtiön vuosikertomuksen.

39 tykkäystä

Ajatus heräsi kommentoida tätä @Pohjolan_Eka kommenttia omasta puolesta.

Itsekin olisi pitännyt olla maailmalla viemässä, kotimaisen pörssiyhtiön edustajana, tuotantolinjoja maailmalle koko ajan. Korona tuli ja matkustaminen lyötiin jäihin. Harrastukset lyötiin jäihin siinä, missä itsekin koitti vältellä tapaamisia/kontakteja lähimmäisten turvaamiseksi. Toiminnut aikaisemmin pankin rahastosäästäjänä. Ylimääräisen ajan takia rupesin tutustumaan internetin ja kirjallisuuden kautta omien varojen kasvattamiseen (koska työ ei sitä enään sallinnut). OST avattu perjantaina 6.11.2020 ja rokoite uutinen tuli maanantaina 9.1.2020 (seuraavana pörssi-/pankkipäivänä). esim. oman salkun Finnairin osake painoi parissa päivässä sen +60% (ai ei ole ajoituksella väliä). Salkku oli täytetty kotimaisista perinteisistä yhtiöistä ja pitkän ajan suunnitelmista kymmenien vuosien päähän (Osta ja unohda). Kyllä pysty melko nopeasti pyyhkäisemään osalla salkun yhtiöistä p**settä, jos halusi tarttua markkinan flowhun (ja tarttua “ylimääräiseen” markkinan antiin tiedostaen riski/tuottosuhteen).

Mutta kiitoksia palstalaisille ja Inderesin porukalle avuista ja opeista. Teette hyvää työtä :pray: :+1:

7 tykkäystä

Hyvää pohdintaa, arvostan. Minun on sen verran selvennettävä, että oma kulma sijoittamiseen painottuu paljon “etf/akateemisesti tutkittu/evidence based” joten käsitänkin “Value” sijoittamisen puhtaasti vain yhtenä faktorina muiden joukossa(Fama-French 5factor), enkä edes ota alla olevan indeksin omistuksiin sen enempää kantaa. Kannan vain value yrityksiin kohdistuvan riskin ja saan (toivottavasti) riskipreemion ajan kanssa.

Strategialleni on tehty regressio analyysit yms ja sit vain odotellaan, ehkä olen liiaksi EMH-tyyppi.

Jo pelkästään, sinun tekemä työ mm. Serviceware/Natto yritysten löytämisen kanssa todistaa pointtini. Olen liian vähätöinen moiseen. Annan muiden tehdä työt, arvonmäärityksen ja “treidaamisen”. En ole kuitenkaan mikään EMH puristi, joka väittää ettei ylituottoa ole mahdollista tehdä, se olisi täysin debiiliä.

Ylituottoa on varmasti tehtävissä kovalla työllä, esim täällä pohjolan smallcap sektorilla. Ja onhan tuosta päässyt itsekkin nauttimaan, viimme vuonna 98% nousu salkulle, siitä kiitos tälle foorumille, kanssa kirjoittajille ja heille jotka jaksavat kaivaa tietoa esille!

2 tykkäystä

Mentiinkö tänään vähän kaikkialla pienellä volyymillä ?. Vai onko TW:n asetukset muuttuneet ? Ollaanhan tässä menty “muutama” kuukausi aika lujaa.

Olikos sama taksikuski kyseessä kun tässä ?

28 tykkäystä

Tähän aiheeseen liittyen niin jenkeistä löytyy toinenkin mielenkiintoinen firma alaan liittyen, Carvana. $CVNA

Perhanan kovaa kasvua, mutta niin on (yllättäen) arvostuskin!

5 tykkäystä

Carvana on ollut omassa salkussa pidempään. Erittäin hyvin on kehittynyt kurssi ja liiketoiminta. Edelleen markkina todella fragmentoitunut ja Carvanalla johtavana yrityksenä on muutaman % markkinaosuus eli kasvuvaraa riittää. Suosittelen kiinnostuneille tätä videota hyväksi introksi, Madsia kannattaa muutenkin seurata.

3 tykkäystä

Pistäppäs ketjua pystyyn! :sunglasses:

3 tykkäystä

Näinhän se on ja täällä sitä itekin vaan roikkuu :face_with_hand_over_mouth: Mun sijoittaminen alkoi kesällä kun muut oli harrastukset säpissä ja aina opinnäytetyötä vältellessä tuli lueskeltua foorumia :grin:

4 tykkäystä

Ei sisällä myyntikuluja. Ostokulut kyllä lisätään hankinta-arvoon.

Onko nyt aika laittaa salkku käteiseksi? :grimacing: :grimacing: :grimacing:
https://earth2.io/?fbclid=IwAR3SJRNmNxM421qYRBxiPxbrbXTr4zacsjmhoJaCVmQSn1c64pZRL5EjEok

sama henkilö joka kirjoitti viestin, kirjoitti myös sijoittaneensa tähän ja uskoo nauravansa muille 10v päästä.
(image

1 tykkäys

Tuohan on hyvinkin helppoa, toki soittojärjestelmissä on eroa. Vastuulliset järjestelmätoimittajat vaativat valtakirjan tai tekevät automaattisen tarkistussoiton järjestelmään vietävään numeroon. Joihinkin järjestelmiin pystyy käytänmössä syöttämään haluamansa numeron ja alkaa soittaa näyttäen ko. numeroa vastaanottajille.

Kyseessä on siis VoIP-tekniikka.

Hitto saisi oman tontin 14$.Huomattavasti vähemmällä mitä aikanaan . Kaikkea ne keksii.

4 tykkäystä

Kasvuosakkeissa ei ole mitään vikaa, kunhan myy ne ajoissa pois.

Jos pörssi olisi korttipeli, niin jokaisella on mustamaija kädessä. Valttikortti ja tappiokortti.

Raha pakenee pörssistä veks heti, kun arvosijoittaja ei löydä ostettavaa. Nykyään varmaan liputetaan, jos sanoo että kupla-uunot jäävät pyörittelemään p/e 100 osakkeita keskenään.

4 tykkäystä

Kasvuosakkeissa ei ole mitään vikaa, kunhan myy ne ajoissa pois.
Jos pörssi olisi korttipeli, niin jokaisella on mustamaija kädessä. Valttikortti ja tappiokortti.
Raha pakenee pörssistä veks heti, kun arvosijoittaja ei löydä ostettavaa. Nykyään varmaan liputetaan, jos sanoo että kupla-uunot jäävät pyörittelemään p/e 100 osakkeita keskenään.

@Pohjolan_Eka kirjoitti erinomaisesti arvosijoittamisen ongelmista. Toivottavasti voin tarjota tällä kuvalla hieman taustatukea hänelle. Kyseessä on salkkuyhteenveto tammikuulta 2010. Tuolloin (melko) nuorena miehenä olin tehnyt oman arvopohjaisen salkkuni ja olin siirtämässä sitä uuteen ja jännittävään Nordnet-pankkiin. Tulostin tiedot talteen verottajaa varten ja nappasin nyt kamerakännykällä kuvan. Arvosalkussa ei ole yhtään mustaa maijaa, mutta se valttikortti ei todellakaan ollut arvoyhtiö.

35 tykkäystä

Muistan tilanteen. Noista lapuista osa oli kylläkin kasvuosakkeita. Neste oli arvo-osake ja Fortum, UPM jne. Nehän ovat maksaneet itsensä jo osinkoina takaisin.

Itse en lähtisi sellaista kultakimpaletta, joka on itsensä takaisin maksanut, vaihtamaan lupauksiin ja odotuksiin, paitsi jos osinkotuotto heikkenee.

3 tykkäystä

image
Ei muuta kun parit ostotarjoukset sisään, kone kiinni ja kaljat auki

Tämä oli toimiva sijoitusstrategia
image

6 tykkäystä

Olen täällä palstalla puhunut joskus hieman tylysti arvosijoittamisesta, mutta se johtuu varmaan tarpeestani käsitellä omia virheitäni. Sanotaan, että seurakunnan kiihkoisin jäsen on se tuorein käännynnäinen ja tupakoinnin tuomitsee koviten entinen tupakoitsija.

Halusin vaan sanoa, että vaikka osa noista lapuista onkin ollut salkussa kauan ja vaikka olen ollut niihin niin kovin rakastunut, niin käytännössä yli puolet salkun tuotosta on tullut Reveniosta. En halua mollata “perinteisiä arvosijoittajia” mutta pelkään että moni sijoittaja ei näe metsää puilta.

9 tykkäystä

Reveniokin on mielestäni mustapekka. Yhtiö on hyvä, mutta osinkotuotto olematon. Se joka sen tänään ostaa, saa vääjäämättä itsensä ongelmiin.

Mielestäni koko Suomen pörssissä ei ole yhtään halpaa osaketta. Koronakuopan pohjilla oli jopa pitkäjänteiseen rikastumiseen hinnoiteltuja lappuja. Ja osinkotuotot jopa kymmenen pinnaa.

1 tykkäys

Kyllä, nyt on kieltämättä kallista mutta me ei tiedetä tulevaisuudesta. Jos tilanne muuttuu niin mitä kannattaa ostaa? Jos saa kelpo lappuja 10 pinnan osinkotuotolla, se on varmaan ihan hyvä idea, varsinkin vähän iäkkäämmälle ihmiselle. Nykyään on kuitenkin osakesäästötili. Ennen sai maksaa verot niistäkin joka vuosi.

Kuitenkin nuoren ihmisen kannattaisi pitää mielessä, että tuotot saattavat nousta huomattavasti aika pienellä riskinotolla. Eri asia sitten jos rakentaa arvo-osakkeista jonkinlaisen viritelmän Nordnetiin, jonka avulla saa lainoitusarvot tappiin ja helvetinmoisen velkavivun käyttöön. Siihen ne sampot ja fortumit käyvät varmaan mainiosti. Ennen vanhaan sai katua kun otti liikaa riskejä, nykyään joutuu katumaan ettei ota liikaa riskejä.

5 tykkäystä