Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Näsäviisaus se on kaikista parasta. :joy:

1 tykkäys

Bitcoin-tappioita et voi yksityishenkilönä vähentää verotuksessa Suomessa.
Edit: Eikun, voi vähentää. Pahoittelen väärän tiedon jakamista.

2 tykkäystä

En kyllä tätä edes tiennyt. Mielenkiintoinen epäsymmetria.

Onko varmasti näin? Muistelen että valuuttakaupan tappiot eivät olisi vähennyskelpoisia, mutta tämän kesäisen TIVI:n artikkelin mukaan kryptotreidien tappiot voi vähentää?

2 tykkäystä


Lähde: Sijoittajan vero-opas 2021 (Pörssisäätiö)

Lisäys: Tästä tiedon lähteille :point_down:

4 tykkäystä

Kiitos @Don_Jari. Olin vanhan väärän tiedon varassa, kun kuvittelin kryptot valuutoiksi. Pääsen myös oikaisemaan omaa verotustani :+1: :star_struck:

5 tykkäystä

ihmiset olivat olleet ilkeitä Chadille tuon videon takia ja pisti tällaisen vastauksen :smiley:

18 tykkäystä

Laitetaan tänne kun Enealla ei omaa ketjua.

4 tykkäystä

Niin absurdia kuin tämä onkin, niin tämä on ollut 2020 ja 2021 toimivin sijoitustaktiikka. Eli oot todennäköisesti pärjännyt parhaiten sijoittamalla kaikkia oppikirjoja ja fundaa vastaan, mielellään tappiollisiin firmoihin, jolloin voidaan maalata tulevaisuuden mielikuvat tähtipölyllä :upside_down_face: Ei löydy riittävästi pokkaa, että ottaisi jotain all-in vetoja näihin hype kohteisiin, mutta tarkkaan harkitut positiot ja mielellään ei kovin pitkää pitoa, niin fundasijoittajakin saa napsittua pieniä pikavoittoja sieltä täältä.

7 tykkäystä

Chadin top pickejä lähiaikoina ollut ilmeisesti mm. BlackBerry ja kun on ostanut tuolta vasemmalta ja myynyt oikealla, niin rahaahan vaan tulee :smiley:

4 tykkäystä

Kyllähän momentumiin sijoittaminen on ihan oppikirjatason teoriaa. Tietenkin totetus ei näillä ole oppikirjamaista, kun varmaan kyse on ollut all-in call optioihin, mutta downside on aika pieni näissä ollut viime vuonna.

1 tykkäys

Kolme vuotta sitten oli uskomaton hype kryptoissa ja kannabisosakkeissa. Kaikki osakkeet millä oli mitään tekemistä blockchainien ja hampun kanssa nousi pilviin. Sitten kaikki rysähti kerralla alas. Sen jälkeen teknot ja kiinaosakkeet mörni vuoden ajan kun oli tota kauppasotahuolta. Oma salkku romahti alemmaksi kuin korona-dipissä.
Nyt on oma salkku taas hyvällä mallilla.
Koronapohjia oli mahdoton ajoittaa, en usko että monikaan vanha sijoittaja pääsi käyttämään sitä hyväksi. Uudet sijoittajat pelanneet vielä suht pienillä panoksilla viimeisen 6kk, vaikka salkun prosentit olisivat isot.

Sykliset ja finanssisektori ei missään nimessä kuplassa. Iso tekki ei mielestäni tuskin myöskään enää jää häviäjiksi kävi miten kävi. Puhelimet, nettimainonta ja nettikaupat ei mene mihinkään, sektori kasvaa edelleen.

Jos nämä uudet kasvutekit ja plug powerit romahtaa, ei se vaikuta mielestäni mitenkään kokonaisuuteen juurikaan.

Itsellä big tech ja indeksi-salkku, pystyn olemaan hyvillä mielin markkinoilla. Jos jollain on koko salkku pelkkää haippiosaketta, varmasti itsekin tiedostaa riskit.

Kahvihuoneessahan saa keskustella mistä vaan niin ajattelin kysyä neuvoa palstan nuorilta sijoittajilta, kuinka inspiroida mun ammattikoululaisia nuoria, joita opetan, kiinnostumaan sijoituksesta? Mikä olisi hyvä lähestymistapa, että se inspiroisi opiskelijoita tutustumaan säästämiseen ja sijoittamiseen syvemmin?

Mulla on vain 45 min aikaa jokaisen ryhmän kanssa kerran viikossa mutta haluaisin laittaa muutamia sijoitussiemeniä itämään. Jospa niistä tulisi uusia versoja ja jopa kasvaisi rahapuita…

Mikäli teillä on vinkata hyviä sivuja, niin mielelläni otan vastaan. Englannin kielellä tosin, koska se on meidän yhteinen kieli. Haasteeseen saa myös vastata jo nuoruuden hurman kokeneet sijoittajat, kokemuksen tuoma viisaus on aina arvokasta. Kiitos.

12 tykkäystä

Missä tämän päivän salkkunousujen ilakointi? Kai nyt jollain on sentään huikeita tuottoja jo kasassa :joy:

Miksei muuten laskupäivinä postattais miinuksia, kellä eniten :sweat_smile:

4 tykkäystä

Stonks only go up, kohta dipit ostettu kiinni taas :roll_eyes:

4 tykkäystä

;D Maaliskuussa tänne laitettiin melko muheita. -10 % oli sellainen normaalipäivä. :smiley:


Korkoa korolle -efektin simppeli selitys jollain käppyrällä? Säästä tonni ETF:ään 18 vuotiaana ja eläke tulee itsestään ajan kanssa. ;D

12 tykkäystä

Huomasin uudella melkein minuutissa videolla piiloviestin, Karhumarkkina aloillaan. Sieltä se oli kömpinyt @Verneri_Pulkkinen lattialle näyttämään kuonoaan.

@Telemaster -1.55% tänään, eilen melkein samanlainen. Kauhistuttaa.

6 tykkäystä

Tyttäreni oli koulussa innostunut sijoittamisesta, kun opettaja oli puhunut sijoittamisesta ainoana varmana tapana rikastua, jos siihen sitoutuu pitkäjänteisesti. Ovat tähän käyttäneet jonkin verran aikaa ja tehneet mm. leikkisalkkuja itselleen joita seuraavat tulevat vuodet aika ajoin. Harmi että vuodet loppuu yläasteella kesken todella nopeasti tällaisen kanssa.

No, joka tapauksessa nyt olemme yhdessä tyttären kanssa suunnittelemassa hänelle omaa sijoitusstrategiaa hänen omilla rahoillaan. Tuntuu lupaavalta.

Ei mulla mitään käytännön apua ehkä nyt tähän hetkeen ole, mutta halusin vain mainita että teillä todellakin on mahdollisuus koulussa vaikuttaa lasten tulevaisuuteen. Olen vuosia puhunut lapsille sijoittamisesta ja säästämisestä mutta tätä innostusta ei silti ole isältä saatu perittyä vaikka yritystä on ollut. Ehkä se kuitenkin on joku summa kaikista näistä tekijöistä.

Kiitos opettajat!

25 tykkäystä