Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Tämä näyttää olevan arka aihe. Ei noista jutuista kannata ottaa yhtä lauseen puolikasta ja vielä vastata epäoleellisesti. Maailmaan tulee aurinkoenergiaa vuodessa monin kertaisesti vuodessa, mutta silti aurinkosähkö ei kata maailman energiatarvetta.
Otetaan ajatukseni esimerkin kautta. Lupaan, että käytän Nesteen dieseliä autossani 100-prosenttisesti. Mutta sitten Nesteen dieseltoimituksille tulee ongelmia ja joudun yhden keran tankkaamaan Teboililla ja ajamaan Teboilin dieselillä. Niin vaikka ostaisin kuinka monta sertifikaattia Nesteen dieseliin tai ostaisin Teboilia fanittavalle naapurille muutaman tankillisen Nestettä, niin se romahduttaa tuon minun lupaukseni käyttää 100-prosenttisesti Nestettä.
Toinen asia on nuo sertifikaatit. Siellä liikkuu tosi paljon helppoa rahaa. Helpolla tarkoitan sitä, että sertifikaatti ei tarvitse miljardien alkuinvestointeja, Suomen arpajaisvalvontaviranomaisen lupa riittää. En tiedä (ainakaan vielä) miten noita sertikaatteja valvotaan. Onko sertifikaattitoimijoiden tilit, rahaliikenne, kirjanpito yms. täysin julkisia ja esillä nettisivuilla. Tieteessä on vertaisarviointi, mitä sertifikaateilla on? “Foliohattuinen” olen sinä suhteessa, etten täysin usko kaikkien sertifikaattitoimijoiden vilpittömyyteen.

2 tykkäystä

Olisiko tämä edes teoriassa mahdollista?

Nuori sijoittaja on saanut audienssin Yodan puheille kysyäkseen, voisiko YTD +60% vihdoin oikeuttaa hänet sijoittajamestarin arvoon.

Yoda: How feel you?

Sijoittaja: Okay, bit uncomfortable, Sir.

Yoda: Afraid are you, in the stock market?

Sijoittaja: No sir, on the contrary.

Yoda: Mm, fear of missing out, you have.

Sijoittaja: I don’t like that others started earlier and are richer now, I have to speed up, and I’m doing great.

Yoda: FOMO leads to TINA, TINA leads to buying hype stocks, buying them leads to… suffering. I sense much FOMO in you.

53 tykkäystä

Taitaa olla aika tiukilla. Viesti vahvasti huumorimielessä kirjoitettu. Tosin asiassa voi olla sellaisia piirteitä, joiden ei jälkikäteen katsota vaikuttavan kurssiin nykyreaktion vahvuudessa. Tästä syystä itsekkin osallistuin dipin kuromiseen.

3 tykkäystä

Milloinkohan saadaan selville (kuka/)ketkä tuon Harvian 1.5M kpl osakepotin osti

Aika monella foorumin suosikkiosakkeella on kyllä ollut haastavia aikoja elokuussa ja on nähty ihan kunnon korjauksia huipuista:

Remedy: 1.-30.8 (-18%)
Revenio: 5.-6.8 (-14%)
Kamux: 13-31.8 (-22%)
Tecnotree: 19-30.8 (-18%)
Harvia: 12.8-2.9 (-19%)

Yksi suosikkiosake se vaan jaksaa porskuttaa:
Qt: 2.8-2.9 (+30%)

Olen jo pitkään miettinyt, että HKIn pienyhtiösentimentin viimeiset valloittamattomat linnakkeet tulevat olemaan Harvia ja Qt. Nyt näyttäisi uhkaavasti siltä, että Harvia on kaatumassa. Sitten kun Qt vielä joskus korjaa isosti niin alkaa omissa kirjoissa sentimentti tähän nousumarkkinaan olemaan uhkaavassa pisteessä.

47 tykkäystä

Minä juuri ostin isolla kädellä. :grinning:

2 tykkäystä

Sijoittajan mieli on ihmeellinen. Omvest myi Harvian osakkeita 52€ /kpl ja kotimaiset ja ulkomaiset sijoittajat ostivat. Ostajien mielestä hinta oli houkutteleva. Sijoittajien mielestä vielä eilen 56€ oli houkutteleva hinta, mutta tänään 51 € on kiikun kaakun. Tarina ei ole muuttunut.

36 tykkäystä

Onhan se tarina muuttunu sen verran että iso omistaja on sitä mieltä että valuaatio on liian kallis?

6 tykkäystä

Kun tilillä on reilu 50e mut pakko tankata harviaa :sweat_smile:

41 tykkäystä

Niin tai näkee, että johonkin toiseen sijoittamalla voisi saada 30% tuoton edestä 50% tuottoa vuodessa. Harvian tarina ei kyllä vuorokaudessa muuttunut mihinkään.

Pitkäaikainen ankkurisijoittaja olikin lyhytaikainen pääomasijoittaja. Berkshire ei olisi myynyt.

5 tykkäystä

En pääse lukemaan Kauppalehden pääuutista, mutta alussa lukee: ”Onvest myi valtaosan omistamistaan Harvian osakkeista. Ulkopuolinen ryhmä ulkomaalaisia ja kotimaisia sijoittajia ostaa Onvestin 12,33 prosentin omistusosuudesta 8 prosentin osuuden.”

Hämmentävää. Eikö Kauppalehdessä tiedetä prosenttien ja prosenttiyksiköiden eroa?

22 tykkäystä

Ei. Valitettavasti kotimainen talousmedia on rapautunut tasolle “kura”. Se on sitä sivuefektiä kun internetin ihmemaailma söi raskaasti tulopuolta samalla kun alan yleinen arvostus ja uramahdollisuudet ovat ottaneet osumaa. Joku niitä juttuja aina raapustaa jollain korvauksella ja halvalla ei saa hyvää. Lisäksi tietenkin internet on tuonut ihan eri tavalla kiireen pistää jotain ulos heti, virheineen karvoineen. Myyttisessä historiassa juttu sentään oikoluettiin useamman henkilöin voimin koska lehteen painettua tekstiä ei voinut jälkikäteen helposti editoida ja myöhemmän numeron oikaisun painaminen oli aina hirveän noloa. Nyt voi ninjata muokkauksia jälkikäteen jos vähän roiskuu…

Sama muuten pätee myös englanninkieliseen talousmediaan - kuvetta saa kaivaa jos halua lukea vähänkään laadukkampaa tekstiä, tai sitten pitää jatkuvasti kikkailla maksumuurien kanssa. Kauppalehti tosin on pistänyt myös maksumuurin mutta vastineeksi tavara on välillä ilmaistarjonnan tasoista - kaipa se on sitä pienemmän markkinan haittaa ja kilpailun puutetta. Ei vain ole tarpeeksi maksavia asiakkaita joita kiinnostaa takaperiferian jämäpörssin uutisaiheet niin paljoa että tilanne muuttuisi, joten tällä mennään.

15 tykkäystä

Foorumin suosikkiosakkeissa alkaa olemaan taas se hetki, kun testataan ketkä on mukana omistajina. :slight_smile:

Kaikkien kurssit ovat silti satoja prosentteja korkeammalla, kuin keväällä 2020. :smiley:

71 tykkäystä

Hyvä listaus, mutta voiko viimeisen muka lukea foorumin suosikkiosakkeeksi :smiley:

17 tykkäystä

Ei ole arka aihe, enkä vastannut epäoleellisesti. Korjasin vain usein jaettua väärää tietoa tuulisuudesta.

Kantaahan en ottanut mihinkään aurinkoenergiaan, sertifikaatteihin yms. sanallakaan, kun ei liittynyt tuulisuuteen.

Kyllä noita yrityksiä aletaan kanssa testaamaan, ”omistajien” lisäksi. Eikös nyt ole vähän bullerointia vihjailla että nyt myyvät eivät ole ns oikeita omistajia :smirk:

2 tykkäystä

Hyvä pointti! :sweat_smile: Lisäsin sen tuomaan dramaattisuutta. Kieltämättä foorumilla se ei ole suosituin, mutta kurssikäyttäytymisen perusteella suht suosituttu.

1 tykkäys

image

Meinasi mennä kuuluisat kahvit väärään kurkkuun kun avasin salkun tänään. :grinning_face_with_smiling_eyes: Onneksi kyseessä oli vain perinteinen Nordnetin jekku.

71 tykkäystä