Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Vuonna 2020 palstan painopiste siirtyi voimakkaasti fundamenttiperusteisesta pohdinnasta kohti päivätreidausta ja teknistä analyysiä. Tässä ei sinällään ole mitään väärää, molemmat ovat oma maailmansa ja ansaitsevat tilaa keskusteluun.

Vuonna 2021 hypetys meni nextille levelille WSB:n myötä. Nyt useassa ketjussa päivitellään vain tätä samaa aihetta ja uusia hypeketjuja putkahtelee lähes päivittäin. Ei kai tässäkään mitään väärää ole. Eikä tämä ole kenenkään yksittäisen henkilön ”vika”. Tämä kertoo ajan hengestä.

Kieltämättä itse tykkään keskustella eniten fundamenteista ja liiketoiminnasta pitkällä tähtäimellä. Siksi tuntuu, että palstan vetovoima katoaa tällaisina aikoina. Alan kovasti kaipaamaan jo wsb-hössötyksen rauhoittumista. Voi olla, että toiveeni on turha ja tämä on uusi pysyvämpi ilmiö. Helmikuu ja omien lafkojen tuloskausi antaa onneksi mukavaa keskusteltavaa tästä näkökulmasta. Tässä kaipuussa on kyse subjektiivisesta tuntumasta ja ”vika” on varmasti enemmän minussa kuin muissa palstalaisissa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Jos tulisi isompi korjausliike alaspäin, niin se varmasti herättäisi tutkimaan mikä meni vikaan ja mihin perustuen kannattaa sijoituspäätökset tehdä meidän ”keskivertosijoittajien”.

Tämä oli pieni yleinen pohdiskelu ajan kuvasta :blush:

102 tykkäystä

Jos salkun yhtiöillä on jollain tapaa fundamentit kunnossa niin suhtaudun suht levollisin mielin näihin korjauksiin. Sepe voi laskea markkinahermoilun takia -2% mutta samaan aikaan kuutin antaessa posaria ei markkinahäiriöt niin kiinnosta. Nyt WSB näyttää osaltaan iskevän näihin shortattuihin lappuihin millä ei nyt ole kovinkaan tekemistä vahvan liiketoiminnan kanssa… Kyllä ne alas tulee hype laantuu (ellei liiketoiminnassa tapahdu oikeasti jotain positiivista mikä perustelee nykyisen arvostuksen). Kuuttijuna menee jatkuvasti eteenpäin, suurin riski näille kasvulapuille on keskuspankkipolitiikka ja sallitut arvostuskertoimet. Vasta taas vakuuteltiin tämän politiikan jatkuvuuden puolesta, mikä osaltaan buustaa sivuoireena myös näitä WSB-betsaajien “roskaosakkeita”.

Joku sanoi hienosti että pikku rommaus, vaikkapa -25% olisi kuin puhdistava sade. Silloin saataisiin isoimpiin hypeihin isommat laskut.

Mutta iso kuva kuitenkaan ei muutu, ellei rahan hinta muutu. Kyynisenä jo miettii mikä on seuraava jättikupla?

Jonkinlainen isohko korkokuplahan tässä on menossa… voi olla pitkäkin kupla.

Tuo yhdessä löysän rahapolitiikan ja koronarajoitusten kanssa aiheuttaa sitten pörssiin näköjään yhtä sun toista

1 tykkäys

Voisiko joku linkata esimerkiksi hyvän youtube videon, josta voisi opiskella tuota bondi kuplaa. Kaikki keskittyminen on ollut osakkeissa, joten ei oikein mitään tietoa miten velkamarkkinat tällä hetkellä käytännössä toimivat ja mitä siellä tapahtuu.

Kevennys: Martinin sijoitukset sujuneet hyvin, niin ensi kesäksi isompaa jahtia alle? En tiedä onko kyseessä oikeasti Rahapodin Martin Paasi… :smile: Screenshot 2021-01-30 at 11.55.42|689x174

Kuuntelen parhaillaan äänikirjana @Tyhjatasku:n suosittelemaa kirjaa

Kappaleessa 16 nostetaan esille kuinka kuplissa ongelma (sijoittajille) on se, että jokaisella on erilainen aikajänne. Korkeat arvostustasot eivät ole ongelma päivätreidaajalle/skalpparille, mutta jos pitkään holdaava fundasijoittaja ostaa samoja osakkeita samoilla hinnoilla, niin ei ole vaikeaa arvata kuka on ku**ssa kun kupla poksahtaa. Mitä lähempänä ollaan kuplan puhkeamista, sitä lyhyemmäksi sijoitushorisontti/puheet muuttuvat yleisellä tasolla.

Tämä pointti oli itselleni niin mullistava oivallus, että piti laittaa kirjanmerkki tähän kohtaan, että voin palata tähän ajatukseen uudestaan.

Tämä on muuten erittäin hyvä kirja. Voin surutta suositella. Erityisesti heille, jotka eivät ole eläneet näitä markkinoiden huippuja ja laskuja useampaan kertaan läpi. Ei kaikkea oppia tarvitse hakea kantapään kautta.

Kirja auttaa myös reflektoimaan omaa suhdetta rahaan. Se on käytännönläheinen ja sisältää reilusti filosofisia ulottuvuuksia; kuten herättää pohtimaan, miksi joiltain ihmisiltä puuttuu kokonaan ymmärrys, milloin he ovat tilanteessa, jolloin heillä on tarpeeksi. Suhteessa rahaan olisi myös opittava asettamaan (terveet) rajat. Aivan niinkuin ihmissuhteissa.

19 tykkäystä

Astonin kanssa samaa mieltä siitä, että keskustelu alkaa mennään (ajan hengen mukaisesti) vähän liian lyhyelle tähtäimelle. ”Mitä tapahtuu tänään” vs. ”Mikä on yhtiön x tilanne y vuoden tähtäimellä”.

En itse tunnetusti paljoa tänne kirjoita, mutta luen todella ahkeraan. Vaikka mielenkiinnolla viime päivien tapahtumia seurannut on foorumin seuraaminen vähentynyt.

Yksi saksalainen foorumi mitä välillä vilkuilen on jakanut kolmeen osaan:

  • Börsen Forum - perinteinen yhtiöistä keskustelu
  • Hot Stock Forum - ajankohtaiset aiheet ja hypet
  • Talk Forum - makro taso ja politiikka.

Jännästi sielläkin GME vallannut keskustelut viime viikolla :man_shrugging:

5 tykkäystä

Olen huomannut, ei pelkästään tällä foorumilla, että moni sijoittaja on alkanut suoranaisesti pelkäämään nykyistä markkinaa. Uskon että tämä johtuu osaksi ihmisistä jotka “sijoittavat” lyhytjänteisesti ja yrittävät ratsastaa hypen mukana, joka on täysin uhkapeliä. Osaksi varmasti johtuu nykyisestä rahoituslaitosten toimintatavoista ja -ympäristöstä. Tämä pelko sitten tarttuu ja kasvaa. Kukaan ei osaa ennustaa tulevaa mikä tietenkin on pelottavaa. Mutta… katsokaan historiaa taaksepäin ja miettikää mistä kaikesta markkinat ovat selvinneet. On ollut maailmansotia, epidemioita, pörssiromahduksia ja lamoja. Tietenkään kaikki yritykset eivät ole selvinneet, mutta jos asiaa tarkastellaan indeksitasolla. Mitä tulee arvostustasoihin niin sitä on rummutettu koko pörssihistorian että ne ovat korkeita ja että markkinat ovat kuplassa. Tätäkään ei pitäisi pelätä jos katse on tarpeeksi kaukana. Joko yrityksen tulokset ottavat arvostuksen kiinni tai arvostukset putoavat yrityksen tuloksen tasolle jotta ne palaavat taas tasapainoon. Se mihin voi luottaa on että tuottavuus tulee tulevaisuudessa kasvamaan ja tätä kautta yrityksen tulokset.

Jos alkaa jännittämään nykyiset markkinat niin alla muutama John Boglen “Father of Index Funds” sitaatti.
HUOM1. nämä pätevät sijoittamiseen, ei spekulaatioon.
HUOM2. John Bogle varmasti saa aikaan ristiriitaisia tunteita tälaisella stock-picker -foorumilla mutta anyway :slight_smile:

“If you have trouble imagining a 20% loss in the stock market, you shouldn’t be in stocks.”

“Reversion to the mean is the iron rule of financial markets.”

“Ask yourself: Am I an investor, or am I a speculator? An investor is a person who owns business and holds it forever and enjoys the returns that U.S. businesses, and to some extent global businesses, have earned since the beginning of time. Speculation is betting on price. Speculation has no place in the portfolio or the kit of the typical investor.”

“The mistakes we make as investors is when the market’s going up, we think it’s going to go up forever. When the market goes down, we think it’s going to go down forever. Neither of those things actually happen. Doesn’t do anything forever. It’s by the moment."

“The historical data support one conclusion with unusual force: To invest with success, you must be a long-term investor."

“Your success in investing will depend in part on your character and guts, and in part on your ability to realize at the height of ebullience and the depth of despair alike that this too shall pass."

21 tykkäystä

Komppaan tätä. Aikamoiseksi Reddit -meiningiksi mennyt keskustelu monessa ketjussa, mutta kai sen on näinä aikoina niin vain mentävä. Uusia sääntöjä jo olemassa olevien päälle on turha tehdä, joten odotellaan hypen ja pörssin laantumista. Ja palaillaan sitten lukemaan analyysejä ja tekemään hyviä osakepoimintoja.

2 tykkäystä

Eläpä Aston huoli, kyllä tällä palstalla Funda monia kiinnostaa ja kaikkein eniten juuri se.

Nyt vaan vähän läikkyy sinne tänne.

Paras riski-tuotto suhde saadaan laadukasta taustatyötä ja pitkäaikaisten voittajien tunnistamisessa.

Silloin voi olla rauhallisimmin mielin salkkunsa kanssa.
Sulla toki taitaa pikku myrskyissä luotto olla 100% osakepainoonkin. Itse olen hiukka käteistäkin varannut.

Helpottaa omaa fiilistä palata seikkailuista taas perus fundaan.

13 tykkäystä

Vaikka tämä WSB ilmiönä erittäin mielenkiintoinen ja sijoitus casena pelottavan kiehtova. Ei moni keskustelu lähiaikoina ole ollut kovin kiinnostavaa. Paljon täysin rationaalista sijoittamista vastaan olevia kommentteja. Meemi osaketta holdataan nyt jo muutaman päivän pöhinän jälkeen ikuisesti ja ollaan vielä ylpeitä tästä. Redditistä poimittuja sanontoja, ylilauta tasoista hutkimista huhujen ja vajaan tietotason siivittämänä. Lepiköstä tehdään pahista yhden hölmön mielipiteen takia. Nordnetistä siirretään nousuhumalassa salkkuja koska Nokia. Yhtäkkiä kaikki on optio spekulantteja. Foliohattuilua. Kaikkea sellaista päätöntä vouhotusta mitä odottaisi korkeintaan Facebookin ryhmistä. Ärsyttää suunnattomasti että ostokieltoja tuli koska oli ollut opettavainen kokemus mitä tapahtuu kun Nokia maksaakin 15$ lappu. Nyt jää ikuiseksi jossitteluksi.

Jotta kukaan ei väärinymmärrä niin Gamestopissa oli/on mieletön sijoituscase, harmittaa suunnattomasti kun en sitä osannut nähdä kun hinta oli 30$. Nokia taas on kärpäspaperia mikä lähinnä harhautti, hajautti ja tarrasi hitaimpien rahat. Hyvä momentum case päivä treidaukseen mutta perus pump and dump.

21 tykkäystä

Miksi 30 dollaria oli sen hetkisten tietojen valossa hyvä sijoituscase, mutta 300 dollaria ei ole tällä hetkellä?

Ostohinnalla ei tälläisessä greater fool (toki shortit yms. vaikuttaa tässä casessa paljon myös, ja niiden vaikutus muuttuu hinnan muuttuessa) ole juuri mitään väliä. Sijoituscase on pitkälti sama, ostit 30dollarilla tai 30k dollarilla.

Eli on helppo argumentoida miksi 300dollaria on parempi osto hinta nyt kuin 30 dollaria viikko sitten.

No olihan noi Lepikön ja Mäkisen mielipiteet täysin naurettavia, nämä shorttarit on olleet kansankapitalismia vastaan ja tavisten kosto osui suoraan kohteeseen.

Nyt kuka tahansa voi rikastua vain omistamalla osakkeita ja Lepikön “kirjan” voi laittaa roskakoriin.

6 tykkäystä

Itse en ole saanut kiinni mikä Lepikön ja Mäkisen mielipiteissä on naurettavaa (en ole välttämättä kaikkia nähnytkään), osaatko avata/linkata näitä naurettavuuksia?

Ja lepikön GME shortit vaikutti vähän epäammattimaisilta tosin, mutta itse olenkin vain bullero.

5 tykkäystä

Se että pitivät hyvänä että osaketta ei saanut enää ostaa. Perusteena se että WSP oli manipuloinut kurssia ja että välittäjät suojeli mukamas asiakkaidensa rahoja.

17 tykkäystä

Tuon Lepikön kommentin takana oli se, että hänellä oli iso GME-shortti sisällä joka oli menossa täysin reisille. Vain välittäjien sääntöjen vastainen toiminta pelasti hänet, ja se toiminta on jo tuomittu Yhdysvaltain kongressia myöten. On tuo kommentti kyllä uskomattoman tökerö.

38 tykkäystä

Onko Lepikön ajatuksen juoksusta tämän enempää mustaavalkoisella? Twitter-formaatti ei välttämättä ole paras kanava hyvin argumentoitujen mielipiteiden ilmaisemiseen, kun on se joku 160 merkin raja.

Mutta toki tuo yksittäinen twiitti on enemmän tai vähemmän kyseenalainen, kun itsellä ainakin hyvin vajaavaiset tiedot koko GME ja AMC jne. tapahtumista.

2 tykkäystä

Riskin takia. Kun homma paisuu ja panokset kovenee kasvaa mahdollisuus että peli vihelletään poikki. Torstaina ensimmäiset merkit tästä alkoivat. Myös anti alkaa olemaan houkuttelevampi ja voittojen kotiutus.

Välittäjät saattoivat toimia sääntöjen vastaisesti, hedgefundit luultavasti toimivat jatkuvasti sääntöjen vastaisesti, mutta niin toimi myös tämä “WSB yhteisö”? Miksei se olisi tuomittavaa?

Ymmärrän että joku saattaa hurrata ja se saattaa olla “oikein” että joku vaikka lyö pankkiirille silmän mustaksi, mutta se on silti lainvastaista. Nyt monet haukkuvat lepikköä ynnä muita, koska he ovat todenneet tuon lyömisen olleen lainvastaista.

Shorttaajien tarkoituksen mukainen ja organisoitu squeezaaminen on kiellettyä? Jos on sitä mieltä ettei tämä ollut tarkoitus, niin saa olla sitä mieltä, sen kanssa on vaikea lähteä väittelemään.

Eikö tämä ole aikamoista kehäpäätelmää? Mutta case on aika nuori vielä, saa nähdä mitä vielä nähdään.

3 tykkäystä

Mitä sääntöjä ne rikkoi. Ne käytti markkinalla olevaa tietoa hyväksi ja kertoi siitä. Porukka alkoi ostamaan. Ei tuo WSP foorumi tästä foorumista siinä eroa. Ihmiset löytää hyviä osakkeita ja hehkuttaa niitä.

Jos rikos olisi tapahtunut olisi viranomainen keskeyttänyt kaupanteon ja syylliset putkassa. Näin ei ole tapahtunut

7 tykkäystä