Sijoituskirjallisuus

Jack Welch: “Winning” ja “Straight From The Gut”.

2 tykkäystä

Markkinat ovat taas vaihteeksi helt totalt sekaisin, joten on hyvä hetki laittaa kurssiseurannat kiinni ja nenä kiinni kirjallisuuteen.

Eric Jorgenson The Almanack of Naval Ravikant, A guide to wealth and happiness
Aihe sopii hetkeen aika hyvin, sillä tämä ei ole perinteinen sijoituskirja. Päinvastoin se on enemmän itse tutkiskelua, filosofiaa ja käy läpi tietä onnellisuuteen.

Kuukausi sitten en ollut kuullut koko henkilöstä, twitterin kautta huomasin kuitenkin että eräs seuraamani henkilö reivasi kyseisestä kirjasta. En ymmärtänyt sinä hetkenä mistä oli kyse, sillä oletin kirjan nimen viittaavan jotenkin laivastoon…Navy, Naval jne…
Törmäsin kuitenkin kirjaan toistamiseen ja lopulta päätin selvittää mikä tämä juttu on. Tutkittuani hetken löysin Navalin haastattelun The Knowledge Projectin podcastistä ja kuunneltuani sen olin aika myyty.

Naval Ravikant on lievästi sanottuna monipuolinen henkilö, hän on sijoittaja, yrittäjä, jne. jne…kirjassa käydään läpi Navalin twitteristä ja haastatteluista poimittuja viisauksia. Naval on hyvin lukenut. Hän on köyhistä oloista lähtöisin ja tehnyt merkittävän uran mm. perustanut AngelListin. Mielestäni tämä antaa mielenkiintoista taustaa hänen maailmankuvaansa. Kirjassa tutkitaan Navalin ajatusmalleja ja miten hän toimii. Monia ideoita voi ammentaa sijoittamiseen, mutta kirja keskittyy isossa kuvassa isoihin kysymyksiin, kuten menestykseen ja onnellisuuten. Kirjassa käydään läpi pitkäjänteisyyden tärkeyttä, oikean vipuvoiman käyttöä, vastuuntuntoa ja päätöksentekoa. Niin elämässä, kuin urallakin.

Kirja ei ollut järin pitkä ja siinä oli paljon tyhjää tilaa, mutta mielestäni lukemisen arvoinen. Alku ahdisti minua, sillä siinä käsiteltiin paljon “don´t waste any second of your life” mentaliteettia, ja en itse ehkä ole käynyt huippukouluja tai saanut isoa pestiä tunnetusta ja arvostetusta firmasta. Lukiessani pidemmälle ja päästessäni kirjan pinnan alle opin pitämään kirjasta todella paljon. Etenkin onnellisuutta käsittelevä osuus oli todella onnistunut. Siinä ei jeesusteltu tai kehotettu tutkimusten mukaan olla syömättä sitä ja tätä ja tota, vaan Naval keskittyi kertomaan mitä onnellisuus on hänelle ja miten hän on sen löytänyt. Suosittelen lukemaan joitain osia kirjasta. Hänen ajatuksensa ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia.

Kirja on ilmaiseksi ladattavissa https://www.navalmanack.com/

12 tykkäystä

The man who solved the market - How Jim Simmons launched the quant revolution
Äänikirja ollut kuuntelussa, voin suositella jos aihepiiri (treidaaminen, kvantit jne) kiinnostaa. Kirja siis kertoo Jim Simonsin ja RenTecin tarinaa. Kuriositeettina kirjassa sivutaan myös Trumpin 2016 kampanjointia ja sen rahoitusta.

3 tykkäystä

Nyt voi tehdä hyvää ja kerryttää halvalla viisautta siinä samalla:

3 tykkäystä

Osaako kukaan sanoa onko tuolla joukossa miten lukemisen arvoista kirjallisuutta? Nimim. Humble Bundlen kirjapaketteja useampi kovalevyllä, rahat olisi käyttänyt järkevämmin ostamalla 50 e-kirjan sijasta yksi lukemisen arvoisena tunnettu teos :sweat_smile:

2 tykkäystä

Laitetaanpa päivitystä eräästä aika tuoreesta kirjasta.

Morgan Housel, Psychology of money

Olen jonkin verran Houselin blogia seurannut ja olen kuunnellut lähes kaikki podcastit missä hän on vieraillut. En sanoisi, että varsinaisesti fanittaisin häntä, kuten ehkä Howard Marksia tai Buffettia, mutta arvostan todella paljon hänen mielipiteitä ja luen hänen kirjoituksiaan mieluusti. Näillä lähtökohdilla lähdin lukemaan tuoretta kirjaa.
Kirja ei ole perinteinen sijoituskirja, vaan kuten nimikin kertoo, kirja käsittelee rahan psykologiaa, sen hallitsemista ja käyttöä. Ymmärtääkseni kirja perustuu erääseen Houselin saman nimiseen blogipostaukseen, jota hän on sitten täydentänyt ja jatkanut.

Mielestäni kirja sopii hyvin kaikille. Ei kannata antaa nimen ja aiheen hämätä, sillä kirja sopii erinomaisesti myös sellaisille henkilöille jotka vasta ovat alkamassa keräämäänvarallisuutta. Kirja käsittelee paljon sitä miten kannattaa suhtautua rahaan, miten sitä käyttää järkevästi ja mikäli onnistuu keräämään omaisuutta, miten sen saa säilymään.
Kirjassa käydään läpi hyvin perus juttuja, mutta ne kerrotaan mielenkiintoisella tavalla, useasti tarinan avulla. Pidän Houselin nöyrästä asenteesta kun hän käsittelee aihetta ja kyllä, kirjassa Housel käsittelee myös omaa sijoitustyyliään.
Minulle kirja tuntui hyvältä kertaukselta. Olen luonteeltani säästeliäs nuori mies, mutta kirja toimi hyvänä muistuttajana siitä ettei ahneus ja rahanhimo ole myöskään hyväksi. Eli tasapainoa kannattaa säilyttää. Kirja ei tarjonnut hirveästi “ahaa!” elämyksiä, minkä huomasin siitä etten alleviivannu hirmu aktiivisesti kirjassa. Sanoisin silti, että kirja on lukukokemuksena todella miellyttävä ja tämän pitäisi ehdottomasti olla kirja joka jaettaisiin jokaiselle nuorelle. Olisin ehkä itsekin käyttänyt ylioppilas lahjarahani erilailla, jos olisin saanut kirjan tuolloin lahjaksi.

Erityisesti minulle jäi käteen pari asiaa:

  1. Konsepti siitä, että kukaan ei ole tyhmä. Kaikki tekevät päätöksiä (sijoitus, kulutus) parhaan arviointikykynsä mukaan. Kirja antoi mielestäni konkreettisemman valistuksen siitä kun joku ostaa/myy osakkeita. Vastapuoli ei ole koskaan tyhmä, vaan tekee päätöksiä parhaan kykynsä mukaan. Siksi kannattaakin aina miettiä miksi joku myy jos olet ostamassa ja päinvastoin. Ehkä vastapuoli on viisaampi kun luuletkaan.

  2. Varallisuus on se mitä et näe. Kun näet jonkun ajavan kallista autoa, oletat helposti hänen olevan rikas. Tämähän ei välttämättä pidä paikkansa, sillä auto voi hyvin olla velaksi ostettu, mutta helposti tekee sen päätelmän, että koska tuolla henkilöllä on kallis bemari on hänen oltava menestyksekäs ja varakas. Tämän Housel oppi kun hän nuorena toimi hotellin virkailijana. Hienot autot tulivat ja katosivat yhtä nopeasti. Varallisuus on Houselin mukaan varoja, joita ei vielä ole kulutettu, eli asiat joita et näe päältäpäin. Hyvä pitää mielessä kun seuraavan kerran ihailee jonkun kallista kelloa tai autoa.

Summa summarum, tämä oli kiva kirja lukea. En ehkä oppinut hirveästi uutta, mutta kirja sisälsi silti paljon asiaa ja hyvää kertausta.

19 tykkäystä

Omaan silmään tuo Damodaranin “The Little Book of Valuation: How to Value a Company, Pick a Stock and Profit” on aika lailla ainoa kiinnostava. Malkielin “The Elements of Investing: Easy Lessons for Every Investor” myös hieman kiinnostaa, mutta tällaiset Easy Lessons kirjat ovat aina vähän sellaisia. Damodaranin kirja onkin sitten tietysti tuolla Pay 12.7$ or more kategoriassa.

2 tykkäystä

Tuli lukaistua Howard Marksin Mastering the market cycle joka sopii tämän vuoden teemaan erityisen hyvin.

Mielestäni kirjan alkupuoli oli ehkäpä parasta antia jossa Marks kävi paljon läpi sitä, kannattaako makron tapahtumia yrittää ennustaa ja miten “kalibroit” portfoliotasi kaikkia markkinatilanteita varten jotta todennäköisyydet olisivat puolellasi. Tykkäsin myös kovasti, kun uutena sijoittajana minulla ei ole kokemusta aiemmista kriiseistä ja laskuista kuin viime kevään koronaromahduksesta miten Marks kävi yksityiskohtaisesti mm. finanssikriisiä läpi, mistä siemenet kylvettiin isommalle kriisille ja miten tilanteet etenivät. Ylipäätään kirja puhuu syvällä kokemuksen ja karttuneen tietotaidon äänellä ja puhuttelee lukijaa erityisesti ajattelemaan mielestäni pidemmän aikavälin hyvää, tasaista performanssia markkinoilla ja miten siihen voisi päästä minimoilla samalla pääoman tuhoutumisen riskiä.

Loppua kohden Marks alkoi mielestäni hieman toistaa asioita, kerrattiin samoja asioita joita oltiin jo käyty läpi paljonkin. Tämä ei missään nimessä ole huono mielestäni, sillä silloin oppi menee varmiten perille ja sen muistaa. Jotenkin tästä osasta kirjaa jäi sellainen kuva että Marks yritti tosissaan saada lukijan ymmärtämään että älä lähde siihen euforiajunaan mukaan kun pörssi keulii ja pitäisi alkaa nähdä niitä mahdollisia vaarojakin :smiley:

Kaikenkaikkiaan hyvä kirja, joka auttaa ymmärtämään makrokuvaa ja tärkeimpänä oppii säätämään portfoliotaan siihen kulmaan, joka kulloisessakin markkinatilanteessa on järkevintä tuotto/riskisuhteen kannalta. Erityisesti itselle kolahtaneet kohdat käsittelivät sitä ettei makroa kannata yrittää ennustaa, vaan kalibroi aina vaan todennäköisyyksien mukaan portfoliota. Tällöin pidemmässä juoksussa varsinkin osut todennäköisemmin oikeaan. Lisäksi Marks painotti “luottoikkunan” tärkeyttä eräässä kappaleessa ja sen vaikutusta pörssiin. Tämä oli myös keväällä isossa roolissa miksi pörssi laski näin jälkeenpäin ajateltuna.

Iso suositus, jos kiinnostaa oppia paremmin makrokuvasta asioita!

15 tykkäystä

Menee kyllä oman lukulistan kärkeen.

28 tykkäystä

Nyt jakelussa Lepikön kirja:

22 tykkäystä

Puoli vuotta odoteltu kirjaston varausjonossa Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin uusinta painosta sekä Mähkä&Lehtipuun Sijoittajaksi 7pvässä teoksia, mutta näitä tuskin tullaan vielä toiseen mokomaan omissa käsissä näkemään… Joten 30pvän Nextory kokeilu tulille ja loman kunniaksi laitetaan nämä opukset vihdoin kuunteluun

1 tykkäys

Mikäli pidät Saarion äänikirjasta niin suosittelen hankkimaan kirjan omaksi myös tavanomaisena paperiversiona.

Se toimii hyvänä hakuteoksena.

1 tykkäys

Pukki toi minulle uusimman Saarion. Voin suositella kaikille ketkä eivät ole vielä lukeneet. :+1:

2 tykkäystä

Olen lukenut Saarion kirjan vuonna 2010 ensimmäisen kerran. Kesällä luin uudistetun painoksen Saarion kirjasta ja teki kyllä hyvää kerrata perusasioita. Kyllä kirjasta huomaa miten selkeästi ja simppelisti asiat kerrotaan aloittaville sijoittajille. Toki, jonkin verran termistöä pitäisi olla hallussa ennen kuin lähtee lukemaan. Uutena mieleenpainuvana asiana Saarion uusimmasta painoksesta jäi mieleen, että Saario puhui erittäin positiiviseen sävyyn indeksisijoittamisen puolesta ja kertoo siirtäneensä suuren osan henk.koht. varallisuudestaan OMXH25 indeksiin. Perustelut on kerrottu myös hyvin - sijoittajan pahimmat viholliset eli verot ja kulut saadaan minimiin indeksiin sijoittamalla ja indeksin voittamisen vaikeudesta kerrotaan faktatiedoin. Tämä nosti itsellekin fiiliksen siitä, että indeksi on oikeasti todella hyvä vaihtoehto, jos joskus innostus osakepoimintaan laskee ja elämässä tulee kiireisempiä ajanjaksoja, ettei pysty vaikka niin paljoa panostamaan ajallisesti sijoituskohteiden etsimiseen.

Vaikka sijoituskirjallisuutta on tullut luettua paljon, pidän kuitenkin perustiedon kertaamista tärkeänä osaamisperustan huoltona ja muistuttajana miten tärkeitä ne ihan simppelit jutut sijoittamisessa on. Tuntuu, että aina löytyy jokin uusi näkökulma tai ajatus kun lukee näitä aloittelijoille suunnattuja kirjoja vaikka omaa sijoitusuraa on jo 15 vuotta takana. Eilen aloitin lukemaan Heikki Keskivälin kirjaa (Tähtäimessä osakkeet). Kirjan alussa tuli heti mitelenkiintoisia (mutta jokseenkin kertausta) pointteja sijoittajan luonteen ja psykologian tärkeydestä pitkän aikavälin tuottoihin. Perusjuttuja jotka tulisi olla kaikilla hallussa ennen kuin lähtee opettelemaan monimutkaisempia juttuja. “Investing is simple, but not easy”.

En ole esimerkiksi koskaan ollut kiinnostunut opettelemaan teknistä analyysiä fundan tueksi. Varmasti tästä on joillekin superisti apua ja tukea ajoittamiseen yms., mutta itselle on toiminut ihan perusjutut joita näissä perusteoksissa opetetaan. Ja hyvin on mennyt :slight_smile:

Hyviä perusteoksia joita tulee äkkiseltään mieleen:

  • Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

  • Tähtäimessä osakkeet (itellä kesken vielä)

  • Intelligent investor

  • Tao of Charlie Munger

  • Charlie Munger: The Complete investor

  • One up on wall street

  • Yritysten vuosikertomukset ovat myös mielestäni aliarvostettu lukukohde tai ainakin sellainen mielikuva minulla on. Loistavia tietopaketteja erinomaisesti koostettuna.

  • Inderesin laajat raportit kuuluvat myös minun “sijoituskirjallisuuteeni”. Ne tulee aina luettua tarkkaan läpi.

Lukulistalla putkessa:

  • University of Berkshire Hathaway: 30 Years of Lessons Learned from Warren Buffett & Charlie Munger at the Annual Shareholders Meeting

  • The Little Book That Still Beats the Market (Little Books. Big Profits)

  • Malkiel, B: A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing

19 tykkäystä

Näistä kavereista on kirjoitettu sen sata kirjaa, mutta Buffett- Munger- ja Berkshire -faneille varmaan ohittamaton:

Jos tämä saa kehuja, niin saattaisi eksyä omaankin hyllyyn moinen raamattu :slight_smile:

Ilmestyy siis keväällä: https://www.amazon.co.uk/Complete-Financial-History-Berkshire-Hathaway/dp/0857199129

5 tykkäystä

Kieltämättä tuo Meadin kirja alkoi kiinnostaa valtavasti. Aika suolainen hinta tosin, toivottavasti julkaisevat myös nidottuna.

Kun Munger tuli puheeksi, niin suosittelen alla olevaa materiaalia. Munger käy läpi erilaisia vinoumia ja oikopolkuja ihmismielessä. Ajankohtainen teksti taas, kun markkinat käy kuumana.

Tästä aasinsiltana lukemaani kirjaan,
Robert Cialdini - Influence

Munger viittaa useasti yllä olevassa materiaalissa Cialdinin kirjaan. Siihen kannattaa tutustua, on mielenkiintoista kuinka moni eri asia vaikuttaa meidän päätöksentekokykyyn. Tämä teos oli hyödyllinen minulle sillä työskentelen markkinoinnin parissa, mutta siitä pystyi myös vetämään johtopäätöksiä miksi tietyt tunteet pääsevät pintaan pörssissä/markkinoilla. Esimerkiksi, kirjassa käytiin läpi “The principle of social-proof” teoriaa. Eli jos ihminen joutuu epävarmaan tilanteeseen, alkaa hän automaattisesti tulkitsemaan muiden käyttäytymistä, etsiäkseen vinkkejä siitä miten tulisi toimia. Silloin ihmismieli etsii oikopolkuja mahdollisuuksien mukaan. Yksi oikopoluista on se, että “mitä enemmän ihmiset käyttäytyvät tietyllä tavalla, sen oikeampaa sen täytyy olla”. Näinhän asia ei tietenkään aina ole. Huvittavaa, että viikko sen jälkeen kun luin tämän kirjan katsoin uutisia, missä varoiteltiin heikoista jäistä. Uutisissa haastateltiin erästä jäällä ulkoilijaa jolla oli lapset mukana, hänen perustelunsa jäälle menolle oli suurinpiirtein että “olihan muutkin siellä”. Niinpä. Tästä tulee helposti mieleen miksi ainakin fintwitterin puolella treidaaminen on räjähtänyt käsiin.

Ylipäätään kirjassa oli paljon hyviä esimerkkejä ja aika viihdyttävä lukea.

7 tykkäystä

Influence on hyvä kirja oikeastaan kenelle tahansa, helppo ja mukava lukea. Lievästi sivuaa käyttäytymistaloustieteen asioita, muttei kuitenkaan aivan suoraan liity sijoittamiseen. Enemmän sijoittan näkökulmaan tarjoaa vaikkapa thinking fast and slow ja Misbehaving.

Mulla on tällä hetkellä luvussa Aswath Damodaranin Investment valuation joka on yli 900 sivuinen raamattu. Ensimmäisen 200 sivun perusteella on osoittautunut yllättävän monipuoliseksi teokseksi. Alkupuolella käsitellään sijoitusfilosofiaa ja pohditaan sitä että ovatko markkinat tehokkaat ja mitä tutkimukset sanovat asioista. Halusin ottaa lukuun selkeästi teknisemmän ja oppikirjamaisen arvonmäärityskirjan. Vaikka sivuja on paljon, Damodaran on hyvä kirjoittaja ja asiat on selitetty yksinkertasesti ja selvästi. Kaavoja ja taulukoita on, kuten oppirjoissa kuuluukin olla. Tähän mennessä on tuntunut huomattavasti kevyemmältä kirjalta lukea verrattuna Security analysikseen. Ei taida olla kuitenkaan sopiva kirja aloittelijalle, tilinpäätöksestä ja arvonmäärityksestä olisi hyvä ymmärtää jotakin ennen kuin tätä alkaa lukea. Mulle tämä on kolmas Damodaranin kirja. Käsittääkseni tätä käytetään jonkin jenkkikauppiksen jossakin kurssissa oppikirjana ja kurssin opiskelijat ovat edeltävästi suorittaneet laskentatoimen kurssin (en ole varma). Tuosta voi päätetellä minkä verran tietoataitoa pitäisi olla ennen kuin alkaa lukemaa kyseistä kirjaa. Suosittelen tähänastisten kokemusten perusteella jos tekninen arvonmääritys kiinnostaa.

6 tykkäystä

Olipa hauska nosto tuo Sinuhe Egyptiläinen. Olen useasti tullut ajatelleeksi asiaa itsekin, että ei ollenkaan huono teos sijoittamisesta kiinnostuneelle. Ehkä tärkein oppi kyseisestä teoksesta itselleni oli se, että ihmislaji ei lopulta aikojenkaan saatossa (tai ainakaan tunnetun historian mittakaavalla) mihinkään muutu. Samat asiat siellä päässä liikkuu oli sitten 1300 eKr., vuosi 1949 tai nyt 2021. On auttanut pitämään päätä kylmänä, kun kaverit hyppäävät isoilla rahoilla tappiota tekevien firmojen hypejuniin väittäen vakavalla naamalla, että “this time is different”

11 tykkäystä

Damodaranin tubessa on nykyään kirjanpidosta (sijoittajanäkökulmasta) ja rahoituksen perusasioista lyhyempiä videoita sisältävät luentosarjat. Nämä tarkoitettu kai juuri hänen oppilailleen Corporate finance / Valuation kursseja varten. Toki esim Little book of Valuationilla ja jollain kirjanpidon / mallinnuksen peruskirjalla pääsee varmaan jyvälle myös. McKinseyn Valuation lähtee enemmän perusteista juuri kirjanpidon ja mallinnuksen osalta, mutta Damodaranilla on nähdäkseni huomattavasti perustellumpia ja riippumattomampia (joskin myös akateemisia) mielipiteitä. Dark side of Valuation lienee noista hänen pidemmistä opuksistaan paras.

3 tykkäystä

Pari vuotta vanhan yhden miehen rahaston sijoittajakirjeitä. Jokaisessa esitellään myös jokin yhtiö laajemmin. Kaveri on nuori, mutta kokemusta löytyy jo aiemmin Hedge fund maailmasta. Syvällinen analyysi, pienemmät ja tuntemattomammat yhtiöt ympäri maailman ja keskittäminen ovat omaan mieleeni. Lyhyt track recordikin mukava. Törmäsin tähän tubessa pienellä Good Investing Talks -kanavalla. Aikamoisia helmiä muitakin siellä.

https://www.bonsaipartners.com/investor-letters

5 tykkäystä