Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Lainailematta nyt aiempia viestejä… Meininki on tosiaan melkoista. Höpöttely lähti pörssien suunnassa täysin lapasesta (jos joku menee katsomaan niin osa viesteistä on jo poistettu). Kommentoin tätä copy-pasteamalla ketjun aloituksen ohjeet ketjuun, niin välittömästi solvattiin tiukkapipoksi. Ei tosin ole ensimmäinen kerta, noin perjantai-iltana :laughing:

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun joku joka ei ole viitsinyt lukea avausviestiä jaksaa kyllä avautua siitä miten hän ei voi mitenkään tietää mistä ao. ketjussa on soveliasta keskustella ja mistä ei… :poop:

15 tykkäystä

Oli taustalla hieman CSä summit turnausta ja osui katkolla silmään, tätä on nyt mainostauluilla ja kaikkialla :smiley:

1 tykkäys

Tottahan tietysti on myös se että vuoden tai kaksi täällä olleet käyttäjät eivät omista keskustelupalstaa. Tästäkin keskustelupalsta tulee kyllä täysin sellaisen näköinen mitä Inderes ja suurin osa käyttäjistä sen haluaa olevan. Moni ei välttämättä muista että esimerkiksi 2008-2010 Kauppalehden keskustelupalsta sisälsi aidosti erittäin kovatasoista keskustelua ja sieltä oli mahdollista saada huikeita rahanarvoisia neuvoja miten pärjätä finanssikriisissä ja miten tehdä paljon rahaa mm. ostamalla M-realia forumnerojen fundalaskelmien perusteella. Kenen mielestä Kauppalehti on nykyään laadukas keskustelupalsta? Vielä vanhempi sijoittajasukupolvi puhuu AP-Areenasta ja miten hyvä meininki siellä oli :cowboy_hat_face:

Inderesin keskustelupalstan taso on siksi kriittinen asia koko Suomen sijoitusskenelle koska tämä on tällä hetkellä koko maan ainoa julkinen keskustelualusta missä voit käydä korkeatasoista keskustelua sijoittamisesta. Jos tämä palsta menetetään, niin mitään korvaavaa vaihtoehtoa ei ole ennen kuin joku keksii seuraavan sukupolven keskusteluplatformin.

Okei, tämä ei pidä täysin paikkaansa sillä onhan toki Sijoitustieto, mutta kyseessä on minun silmissäni enemmänkin Pyysingin ja hänen pokerikaveriensa oma palsta :smiley:

60 tykkäystä

Korkeatasoista keskustelua on lienee täällä käyty viimevuosina eniten. Olen ihan samaa mieltä ja jaan huolesi.

Itse näen erityisen tärkeänä lisäarvona analyytikoiden läsnäolon sekä myös yhtiöiden johdon läsnäolon täällä (Qt, Efecte jne). On myös paljon IR ihmisiä firmoista.

Kehys on olemassa todella hyvään fundamenttipohjaiseen keskusteluun. En esimerkiksi ikinä unohda sitä, että Qtn CEO @Juha_Varelius vastasi palstalla minulle henkilökohtaisesti esittämääni kysymykseen tulevista runtime-tuloutuksista. Niin ikään Niilo ja Tatu Efecteltä ovat itselleni erittäin suuri lisä tähän keskusteluun.

Harmikseni olen huomannu reilun vuoden aikana kaksi asiaa:

  1. Analyytikot ovat vetäytyneet siilipuolustukseen palstalta. Jostain syistä johtuen keskustelu esim. omista tekemisistä ja mielipiteistä ei ole enää ollut niin aktiivista. Sama pätee myös osallistumisen määrään ylipäätänsä. Toki hyviä poikkeuksia edelleen löytyy :slightly_smiling_face::+1:

  2. Mietitäänpäs porukalla, paljonko Suomen parhaita toimitusjohtajia kohta kiinnostaa täällä roikkua ja osallistua keskusteluun jos puolet palstan sisällöstä on oneliner-wsb-älämölöä x 1000 viestiä per päivä? Mua hieman huolettaa, että tämän alkuvuoden jälkeen tämä palsta ottaa suurta takapakkia tässä asiassa. Ketuttaa jo nyt.

Ps. Mitä veikkaatte voisiko Pekka Lundmarkia kiinnostaa keskustella Nokia-ketjussa tämän alkuvuoden jälkeen :joy::man_shrugging:

85 tykkäystä

Analyytikoiden läsnäolon vähentymisen olen huomannut myös, tosin se voinee johtua siitä että Inderes on nykyään iso peluri ja heitä tarkkaillaan suurennuslasilla… Tämä on tietysti ymmärrettävää, koska ei ketään huvita kirjoitella niin paljoa, jos sen kirjoittelun seurauksena voi syntyä iso mediakohu tai pahempaa!

Sama homma esimerkiksi Fodelian ketjun osalta missä huippulahjakas ja alasta kaiken tietävä toimitusjohtaja @Mikko_Tahkola ansiokkaasti vastailee jatkuvasti sijoittajien kysymyksiin! Sitten kun usein ne sijoittajakysymykset ovat luokkaa “Miksi ruoka on niin suolaista”, niin monesti miettii että palvelisiko sijoittajan etua enemmän jos toimitusjohtaja olisi tekemässä sijoittajille rahaa sen sijaan että joutuu vastailemaan tuommoisiin. :man_facepalming:

Lundmarkki on kiinnostunut kaikesta uudesta teknologiasta eli kyllä hänetkin tänne saadaan jos keksitään jokin ultrainnovatiivinen härpäke, minkä kautta keskusteluun voi osallistua! Mutta Nokia-ketjuun ei häntä kannata missään nimessä kutsua vaikka haluaisikin tulla! Inderesin VR-miittiä odotellessa :joy:

20 tykkäystä

Oleellista tässä on se, että WSB älämölö pidetään omassa ketjussaan. Arvokkainta itselleni täällä ovat olleet juuri tiettyihin yhtiöihin liittyvät keskustelut, joten näiden moderoinnissa tulee pitää tiukahko linja. Näitä yhtiö/aihe -kohtaisia ketjuja tuli lueskeltua jo kauan ennen virallista liittymistä palstalle.

Uusille jäsenille haluan tuoda esille seuraavan ominaisuuden:

Lukekaa noissa suosituimmissa ketjuissa toi edes toi ketjun tiivistelmä. Pääsette sen avulla paremmin mukaan kyytiin, eikä tarvitse kysellä turhia. Olin aikaisemmin Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti -ketjussa herkkiä liputuksia vastaan, mutta myönnän olleeni osittain väärässä. Nyt tänne on tullut niin iso joukko uusia käyttäjiä, jolloin talon tavat eivät näyttäydy heille niinkuin meille. Itsekin olen syyllistynyt turhaan WSB -hypeen, joka jumittaa muut ketjut. Tämä käyttäjämäärän kasvu oikein huutaa lisää moderaattoreita.

Mutta kyllä tämä tästä!

26 tykkäystä

Hyviä pointteja Aston ja eka. Koitetaanpa taas terävöittää menoa (esim. Minä).

6 tykkäystä

Lausuma lähti siitä oletuksesta, että splittaamalla osakkeen siitä tulee yhä houkuttelevampi muille piensijoittajille ja joka kiihdyttää entisestään vaihtoa.

4 tykkäystä

Astonin ja Eka huoli on ihan ymmärrettävä, he myös ovat palstalla kovinta kärkeä asiantuntemuksella, en tähän kaikkia nimimerrkkejä listaa, jotta ei jäisi mainitsematta kaikkia hyviä nimimerkkejä.

Haluan kuitenkin korostaa, että WSB aihe on, ehkä tärkein asia sijoittajien kannalta juuri nyt, toivon että tästä ei kehkeydy mitään isoa kriisiä, mutta itse ainakin haluan tietää tästä aiheesta kaiken mahdollisen ajankohtaisen tiedon, se mielestäni on isoin asia nykyisen salkkuni arvolle lähipäivinä

14 tykkäystä

Tällaista useat sijoituskirjat selannutta ja niiden mukaan aika pitkälti laatuyhtiöihin sijoittanutta ei WSB-sekoilu kiinnosta kuin huumorimielessä. En ole tuohon hassutteluun lähtenyt mukaan ja sillä ei ole mitään tekemistä oikean pörssin kanssa. Seurataan sivusta näytelmää.

Muutenkin jos meno huolettaa, niin aina on vaihtoehto sijoittaa laatuyhtiöihin. Ei tarvitse huolehtia mitä tällainen viime päivien kikkailu vaikuttaa omiin sijoituksiin.

1 tykkäys

Jos tästä koituu isompi kriisi, niin kaikki yhtiöt pörssissä tulevat alas kuin kivi.

Isellänikään ei ole näitä WSB osakkeita, Noksua lukuunottamatta

2 tykkäystä

Loppuvoikosta aloin pohtia millä tavalla USAn koronatuki "stimulus check"it ovat sotkeneet pörssipakkaa ja ovathan ne. Kun tavallinen tallaaja saa puolen kuun nettopalkan verran ylimääräistä rahaa niin moni varmasti alkaa miettiä joko sijoittamista tai säästämistä. Biden jos alkaa lähetellä 1600$ shekkekä helmikuussa niin lisää hulluttelua on luvassa.

"MINHAJUL, 22, opiskelee ja on osa-aikaisesti töissä apteekissa. Bangladeshissa syntynyt, nyt New Yorkin Queensissa asuva Minhajul laittoi valtiolta koronapandemian vuoksi viime kesänä saamansa 1 200 dollarin elvytysshekin optiotreidaamiseen luettuaan WallStreetBets-palstan ”mielettömiä” tarinoita huikeista voitoista.

Täällä oli hyvää keskustelua useilla jäsenillä foorumin tasosta.

Foorumin taso tuntuu muutaman vuoden kokemuksella notkuvan erityisesti silloin, kun tulee paljon uusia jäseniä koska pörssissä menee lujaa.

Mutta meillä on @Yu_Gong kanssa aina ollut filosofia, että laatu menee kasvun edelle. Laadun määrittely on vaikeaa, mutta koen että itsekin sijoittajana pystyn suht nopeasti haarukoimaan palveleeko joku ketju hyvin sijoittajien tiedontarpeita ja missä keskustelun taso on ihan yoloa. Ja @Johannes_Sippola varmasti myös sijoittajana myös.

Mutta samalla foorumin taso riippuu valtavasti ketjusta. Ainakin itselleni Remedyn, Kamuxin tai vaikkapa Qt:n ketjut on edelleen ensimmäinen paikka mennä etsimään yhtiöistä tietoa. Jos tiedätte paremman, kertokaa. :sweat_smile: Varsinkin kun Remedy-ketju on hieman rauhoittunut. Luulen, että oma foorumikokemus riippuu paljon yhtiöistä, mitä seuraa. Jos seuraa hypeketjuja, niin kieltämättä silmiin osuu paljon sellaista mitä niihin ei toivoisi osuvan.

Sitten on näitä WSB ja karhunpesiä missä taso vaihtelee voimakkaasti, mutta jossain tuollainen keskustelu käydään joka tapauksessa ja olkoot nuo niitä ketjuja.

Pitää miettiä hieman, mutta kenties olisi paikallaan tason kiristäminen laaja-alaisesti ja sääntöjen uudelleenterävöittäminen. Mieluummin täällä on puolet nykyisestä keskustelijoiden määrästä, kuin että laatu romahtaisi KL-tasolle.

Toisaalta keskustelu pitää olla myös aloittelijoille tsemppaavaa, joskin itse kallistuisin enemmän sille linjalle että aloittelijan pään sisälle syntyy pieni kynnys alkaa keskustelemaan koska vallitseva taso on korkea. Asiat tuntuvat yleensä paremmilta silloin, kun ne ansaitsee kovan työn ansiosta.

107 tykkäystä

Kiristyneen tunnelman kevennykseksi auringonpaistetta suoraan Turkin Kusadasista. :sun_with_face:

Muistakaa, että onhan päivä vielä huomennakin. Luulisi että tästä nousukaudesta vielä laskukausi joskus saadaan aikaiseksi, jolloin on paluu normaaliin ja hypeväki rauhoittuu. :thinking:

Ei tuo Vernerin kommentti sääntöjen terävöittämisestä varmastikaan haitaksi olisi keskustelun laadulle.

7 tykkäystä

Eilen juolahti mieleen ihan semmoinen, että olisin valmis maksamaan vaikka parin euron kuukausimaksua tästä foorumista. Karsisi varmasti ison osan yolottelijoista pois.

Ei sillä en itsekkään mikään paras sisällön tuottaja ole, mutta säästää aikaa omassakin elämässä kun ei joudu lukemaan satoja viestejä päivässä kun ketjut puuroutuu. Olen valmis maksamaan siitä ehdottomasti :relieved:

Sitäpaitsi foorumin kautta löytynyt monta yhtiötä jota kautta olen tienannut useita tuhansia euroja, joten rahanarvoinen foorumi tämä on. Ei anneta sen pilaantua!

16 tykkäystä

Havaintoja viikon ajalta. Inderesin foorumi on ollut harvoja kotimaisia sijoituskeskustelupaikkoja missä joku tolkku säilynyt. Faktat ja asiallinen analyysi eivät huku floodin alle.

Kiitoksia tästä! Mieluummin laatu kuin määrä edellä. :slightly_smiling_face: :+1:

6 tykkäystä

Oon liputus ketjusta bongannut muutaman ihan fiksun linkityksen, että kun joku on liputtanut, on hän linkittänyt liputuksen tuohon ketjuun ja perustellut liputettavalle, että täällä foorumilla on tapana hiukan perustella ja tuottaa arvoa ja ei vaan kysyä osake kurssia ja toivottanut tervelulleeksi foorumille.

Jos aikoo liputtaa uutta tulijaa, niin aika kohteliaasti tehty.

Huumorina vois vielä lisätä, että masse sedälle on muodostunut yksin oikeus tuulettaa ath muutamassa ketjussa vanhoilla meriiteillä foorumin alkuvuosilta… :roll_eyes::blush:, oliko se nyt 2,5 euron välein qt ja euron nousuilla efectessä?

5 tykkäystä

Varsin monelle uudelle kirjoittajalle heilahtaa lippu muutaman ensimmäisen viestin aikana, tuo on ymmärrettävää, kun ei vielä ole oppinut kuinka tämä foorumi poikkeaa lukuisista muista. Mikäli mahdollista olisi ehkä toimivaa tehdä heille eri tavoin muotoiltu viesti, jossa selkeämmin ilmaistaan mitä viesteiltä odotetaan ja mikä on 0-viesti. Oppimisprosessi olisi todennäköisesti nopeampi ja vähemmän tulokasta hämmentävä.

8 tykkäystä

Tästä tuli mieleen, saisiko foorumeille “pinnattua” viestin, joka olisi jonkunlainen FAQ, tai “Uusi käyttäjä, lue tämä!”? Auttaisiko uutta tulokasta, kun tervetuliaismaljan lisäksi saisi vähän infoa, eikä pelkkää lippua? :slight_smile:

12 tykkäystä

Ideoita foorumin laadun ylläpitämiseksi.

  • Uusi käyttäjille “read only mode” esimerkiksi 1vk-1kk ajaksi, jotta foorumin yhteiset kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt tulevat selväksi.

  • Käyttäjille pisteytysjärjestelmä käyttöön. Tarvitset tietyn määrän pisteitä, jotta voit kommentoida tiettyjä ketjuja, esim pörssin suunta. Tämä ehkäisi pahimmat One linerit ja tyhjän puhujat (Osoitan itseäni) Höpötellä joutavia voi kahvihuoneessa kuten töissäkin.

  • Herkkä liputus kynnys ja päivän jäähy toistuvasta “väärinkäytöksestä”

Olisi äärimäisen surullista, jos laadukasta sisältöä tuottavat käyttäjät kääntäisivät selän tälle foorumille. Tämä on jo selvää täysin itsekkäistä syistä (€€€) Ei kaltaisellani bullerolla ole paljoa sanottavaa esimerkiksi Smarteye ketjussa jossa @Aston_Livingstone ja @Arimatti_Alhanko on tuottanut uskomattoman laadukasta sisältöä. Ihmettelen edelleen mitenkä on edes mahdollista päästä käsiksi tälläiseen informaatiotaan MAKSUTTA!

Kunnioittaen

  • Petosen Charles Barkley
42 tykkäystä