Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Voisiko tuota “Ostin/myin juuri äsken”-ketjun nimeä muuttaa? Siellä porukka ilmoittaa “myin/ostin eilen”, se ei ole juuri äsken.

1 tykkäys

Kaikki riippuu kontekstista. Päivätreidaukseen äsken on minuutteja, holdareille äsken on päiviä tai viikkoja. :grinning:

4 tykkäystä

Suljin äänestyksen 338 äänen jälkeen. Eiköhän saatu riittävä otanta.
Lähes 70% oli sen kannalla, että 10-20% korjaus neutralisoi markkinat.

image

Keskiarvo ja mediaani n.15%
Sillä saa SP500 indeksin 3230 tasolle. (lähtö oli n.3800 futuureilla)
Forward PE18 ja 2022e PE 16
World indeksi olisi sitten pari napsua halvempi.

7 tykkäystä

Tuossakin veivauksessa tulee aika iso potti maksettavaa verottajalle. Ymmärrän nämä all-cash vedot jos suurin osa salkusti on muutenkin treidaukseen tarkoitettu, mutta että pitkää salkkua veivaisin tässä määrin :thinking: Saa aika paljon laskea, että kannattaa maksaa 30% pääomaverot myynneistä.

3 tykkäystä

Se on paljon mukavampi laittaa kauppoja vähän viiveellä niin voi kaunistella onnistumisia

6 tykkäystä

Keskustelua löytyy omasta ketjustaan, pyritään pitämään yhdessä paikassa:

1 tykkäys

Aloittelijat tässä varmaan on niitä jotka on kirjaimellisesti turskalla eikä vain häviämässä aiempia voittojaan. Foorumilla oli kovaa pöhinää kesällä, mutta indereksen ulkopuolella lienee aika konsensus että kesä odotettiin sitä Malisenkin lupaamaa 80% droppia ja syksyn alussa koronan toista aaltoa. Pankitkin tuntuu ohjaavan aivan vääriin aikoihin ylipainoa osakkeisiin. Kyllähän se “ilmainen” raha kiinnostaa asiasta tietämättömiä silloin kun sen voi nähdä tapahtuneen kurssikäyrästä, eikä silloin kun on lasketeltu 30% huipuista.

Jos jossain vaiheessa mietittiin onko lisääntyvä “tavisten” osake buumi ihan pysyvä käänne, niin voi olla että se kiinnostus laskee kuin seinään jos markkinoille astuttu väärään aikaan. Siihen vielä jos on lueskeltu iltapäivälehdistä case gamestopista niin äkkiähän tossa tulee ne lehtien kommenttiosioissa nähdyt ajatukset miten osakkeissa rikastuu vain hedgefundit ja keinottelijat eikä tällainen pieni sijoittaja voi kuin menettää rahansa. Pitäköön tunkkinsa.

11 tykkäystä

Sain vihdoin viimein aikaiseksi avata lapselle oman salkkunsa ja Nordnetin vahvistusviestissä kerrottiin käsittelyssä menevän 4-6 viikkoa. Tulokkaita siis tuntuisi edelleen olevan.

4 tykkäystä

Joo’o. En ymmärrä miten voi kestää noin kauan.

Itselle se kertoi 3-5 vkoa joten pahenee vaan.

1 tykkäys

Paras sijoituspäätös mielestäni on ylläpitää elämänsä jokaista osa-aluetta, vaikka sijoittaminen onkin mukavaa ja aikaavievää puuhaa. Väsyneenä, nälkäisenä tai stressaantuneena harvoin syntyy hyviä päätöksiä. Omia päätöksiä alkaa epäillä ja sijoitussuunnitelma vaihtuu mielialan mukaan. Tämähän on itsestäänselvyys, mutta välillä on aiheellista virkistää muistia näiden asioiden olemassaolosta. Hyvä firma on sitä myös viikonkin päästä kurssien heilunnasta riippumatta.

22 tykkäystä

“Varsinaisen sijoittamisen aloitin 14-vuotiaana, kun ostin ensimmäisillä kesätyörahoillani rahastoja, silloin tietysti vanhempieni avustuksella. Olen saanut seurata vierestä heidän liiketoimiaan ja he ovat ottaneet minua mukaan koulutuksiin ja seminaareihin. Iso kiitos heille siitä, sillä uskon sillä olleen iso merkitys tulevaisuuteen.”


Kova tavoite Inalla! Hienoa huomata miten nuorilla on sijoittamiseen kasvavaa kiinnostusta. Inan salkku löytyy myös sharevillestä Inaa-nimimerkillä… lyönyt ainakin meikäläisen ytd-salkun mennen tullen - niin ne nuoret vaan painavat ohi oikealta ja vasemmalta… :wink:

18 tykkäystä

Avasin lapsille OST:t ja otti kyllä kauan. Lisäaikaa tuli vielä siitä että valtakirjalla et voi siirtää rahaa Lapsesi AOT:lta OST:lle vaan sitä varten pitää olla ne lapsen tilin omat tunnukset.
Niiden saaminen otti vielä pari viikkoa lisää, että vinkkinä vain jos ne puuttuu ni kannattaa laittaa myös tilaukseen etukäteen.

Onhan tuo hyvä juttu, että nuoret tolkkuja.

Toisaalta nykymaailma painetta, stressiä ihan eri lailla kuin aikanaan, kun esimerkiksi itse 23-vuotias vuonna 1999.

Sitä elettiin ja nautittiin siitä mitä oli, mutta silti ostettiin kämpät ja mentiin kouluun ja duuniin. Aika rennolla asenteella touhuttiin. Periaatteessa onnellinen, ettei tullut nuoruutta sijoittamisen parissa vietettyä edes. Kuitenkin sitten varttuneena kasattiin osakesalkut kuntoon.

5 tykkäystä

Niin siis huomaan, että tässä on aikamoinen väärinkäsitys ehkä käynnissä. Ihan oikeasti alunperinki oli tarkoituksena vain vähän selvitellä jengin ajatuksia ja juuri tuota millainen fiilis nyt on kun ainakin ostaa myy varastaa palstan perusteella on näihin hypelappuihin monikin lähtenyt mukaan.

Minun oma salkku on pelkkää riskiä enemmän tai vähemmän tietoisesti.

Alkuperäinen ideani ei siis, ihan oikeasti ladies and gentleman, ollut niinkään voivotella omaa tilannettani kuin kerätä enemmän yleistä mielipidettä mikä on näkemys ja fiilis. Johon oikeastaan tuo tehty kysely jo aika hyvin vastaakin. Mutta pohdintasi on kyllä hyvää ja kysymykset varmasti auttaa monia. Itseäni myös :pray:

3 tykkäystä

Itsellä suurin tuska tällä hetkellä on se että mitä myy että voi ostaa jotain toista lisää:D Varsinkin kun yksi konsolidointi kierros on jo käyty läpi salkussa:/

Ongelma on myös se että positioiden koko heijastelee myös luottoa kyseisiin firmoihin, joten myytävät rivit ovat suhteessa pieniä eli niitä pitäisi laittaa sitten lihoiksi useampia että olisi jotain vaikutusta tankattavaan isompaan positioon. Buy the dip/hodl? Kahville? Kahville.

Tässä tulee sanonta “kaikki on neroja kun kurssit nousee” hyvin todeksi:D

1 tykkäys

Se on todellinen ongelma kun salkku kasvaa ajan saatossa, niin uusien positioiden teko tulee yhä haastavammaksi kun jopa vuoden vapaalla kassavirralla pystyy rakentamaan vain merkityksettömän kokoisia posioita :smiley: Vipua joutuu hyödyntämään näkemyksen ottoa varten mikäli ei halua myydä vanhoja. Positiivinen ongelma, mutta sijoitusharrastukseen oma pieni pulma ratkaistavaksi

2 tykkäystä

Ihan kuriositeettina ennen kuin vastasin leikin Shiller PE datalla. Noin 2850 pisteessä SP500 indeksin Shiller PE olisi vuosien 1990-2020 keskiarvossa. Nippelitietona silloin kun tuon indeksin Shiller PE on ollut tuona aikana alle keskiarvon on keskiarvo vuosituotto ollut seuraavan 5vuoden aikana 16,4%. Silloin kun taas Shiller PE on ollut yli tuon keskiarvon on indeksi tuottanut keskimäärin seuraavan 5vuoden aikana 0,8%.

4 tykkäystä

Onko kukaan huomannut psykologian näkökulmasta miten yksi positiivinen asia saa unohtamaan kaiken negatiivisen, vai olenko vain positiivinen ihminen. Salkku punertaa prkeleesti, mukaan luettuna Kambi, mutta tein ihan pienen lisäyksen tossa kohtaa:

Ja nyt on sellainen olo että all good. Nyt voi hyvillä mielin miettiä että onnistunut päivä jälleen kerran🤝. Eilenkin katselin että Scorpio tankers taisi olla ainoa vihreä lappu salkussa ja siihen pysähty katse että täähän on ihan tilanne hallussa salkun puolella vaikka todellisuudessa scorpparipositio on joku 4% salkusta ja muu salkku taisi lasketella melkein saman verran.

11 tykkäystä

Oman salkun sisältö on tällähetkellä aika karsittu. Ei oikeastaan ole muuta kuin joitakin osinkofirmoja ja Smart Eyetä johon viimeiset lisäykset tein eilen. Kovasti oon miettinyt kannattaisiko kaikki Smartit myydä jos pörssin pudottelu jatkuu ja jatkuu. Smartti kuitenkin vielä firmana tappiolla ja kurssissa paljolti isoja odotuksia, niin tulee helposti alas muutamankin ison paniikkimyyjän takia. …sitten kumminkin päätin että jätän possan salkkuun. Tähän aikaan vuodesta kovasti odotellaan design winnejä, ja jos tulee samanlainem rykelmä kuin vuosi sitten maaliskuussa ja vaikka maininta japanilaisesta tai eurooppalaisesta suuresta autonvalmistajasta, niin voi olla että nähdään taas mukavia nousuprosentteja. Smartti on kumminkin aika epälikvidi, niin hyvän uutisen jälkeen on vaikea kerätä isompaa positiota takaisin kohtuuhinnalla.

Niin että nyt istutaan käsien päällä sitten näillä näkymin.

5 tykkäystä

Smartissa on se vaikeus ettei koskaan tiedä milloin hyvät uutiset tulee.

Monessa muussa firmassa uutiset tulee kvartaaleittain määrättynä päivänä.

6 tykkäystä