Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Nyt olisi sinulla kyllä aika houkuttelevasti ostajan markkinat käsillä osakkeissa, jos käteistä yhä löytyy ja lasku vähänkin vielä jatkuu (sanoo nimimerkki ”taskut tyhjät - harkitsee lasten fillareiden myyntiä”).

4 tykkäystä
20 tykkäystä

Rahastot voi olla hyvä ratkaisu.

Asunto-osakkeiden hinnat on melko korkealla. Toisaalta arvo voi nousta hyvillä alueilla. Jos tulee laskusuhdanne, niin voidaan mennä taas alas. Pitkällä aikavälillä ei niin paljon merkitystä.

Itsellä on ollut huonoja kokemuksia asuntosijoittamisesta ja vuokralaisista. Kaikki vuokralaiset eivät siivoa hyvin ja lisää remontoitavaa vuokrauksen jälkeen. Vaikea osoittaa, mitä jälkiä vuokralainen on saanut aikaan. Eikä viitsi opiskelijoita laittaa maksamaan kaikkea, vaikka pitäisi sopimuksen mukaan. Lopetin vuokraamisen ja myin.

8 tykkäystä

Mä harkitsin myös jossain vaiheessa sijoitusasuntoa, mutta sitten tajusin että kaikilla muilla on jo sellainen, ja ettei vuokralaisia nykytilanteessa niihin kaikkiin enää riitä, ainakaan hyviä.
Mulla myös etsinässä hyvä rahasto jonne tuupata ylimääräiset rahat. Osa on jo REIT:ssä.

4 tykkäystä

Minkä näet tai suosittelisit “järkevimpänä” vaihtoehtona, jos sijoittaja kuitenkin tahtoisi pysyä kartalla? Vai onko tämä Mission Impossible ja sijoittaja voi enintään seurata omien sijoituskohteidensa elämää (johon makrotalous sitten vaikuttaa miten vaikuttaa)?

Uutena pörssissä (vasta Tammikuun alusta rahaa siellä, nyt 2kk, sitä ennen 2020 aikana vilkuillut pörssiä) kiinnostaisi kuulla pidempiaikaisten sijoittajien/treidaajien näkemyksiä. Onko mitään järkeä edes yrittää seurata ja arvuutella skenaarioita esim. “voisiko inflaatio yllättäen nousta ja romuttaisiko se sitten suurilainaiset kasvuosakkeeni”, heijastaen niitä omiin sijoituspäätöksiinsä?

Tuon palstan kommentit on vähän sama kuin kävisit lukemassa Ylilaudalta huomisen pörssin suunnan. Ei tuota voi ottaa tosissaan.

Longit/shortit piikittelee fuuturien kommenteissa toisilleen, trollaa salkun myymisestä jne jne.

14 tykkäystä

Kommenttini oli suunnattu lähinnä edelläni markkinaliikkeistä kirjoitelleille ”tietäjille”, joiden kommenttien takana ei vaikuttanut kovin syvällisiä diskonttauslaskelmia olleen.

Omakin kokemukseni sijoittamisesta on melko vähäistä. Itselleni ainakin järkevin vaihtoehto on kuunnella viisaampiani. Ketään ei kuitenkaan kannata kritiikittömästi uskoa. Itse en ainakaan kuvittele pystyväni ennustamaan korkojen, inflaation tai kurssien suuntaa. Olenkin holdaaja, en treidaaja. Ehkä olisi hyvä jos olisi jonkinlaiset summittaiset arviot millä todennäköisyydellä eri skenaariot saattaisivat toteutua ja mahdollisesti jonkinlainen strategia eri skenaarioille.

1 tykkäys

Pointtini olikin juuri se että kuuntelemalla/lukemalla ja seuraamalla jo toteutuneita liikkeitä(koroissa) pystyy ymmärtämään markkinaa ilman että sinne tarvitsee keksiä mitään sen kummenpaa salaliittoja taustalle. Tulevaisuutta en ole enkä jatkossakaan aio ennustaa.

Diskonttaus harjoitukseksi voi laskea mitä tapahtuu 10 vuoden päästä tulevile rahavirroille jos korko nousee 0.5% → 1.5%.

3 tykkäystä

Aikamoista. Suomalaisista 1/3 piti talouttaan vakaana ja 1/5 epävakaana. Neljäsosa suomalaisista kertoi välttämättömien menojen jälkeen kotitaloudelle jäävän alle satanen ylimääräistä rahaa.

2 tykkäystä

http://stat.fi/til/kbar/2021/02/kbar_2021_02_2021-02-25_tie_001_fi.html![image|518x372](upload://dV2WorIoBML9NBvisE9sAeW1s9P.png)

Tilastokeskusksen kuluttajaluottamus on kuitenkin melko hyvää.
Mielenkiintoista, että tuon mukaan kuluttajilla kroonisesti kova luotto omaan mutta huono luotto Suomen talouteen.

1 tykkäys

Mutta mitä jos mulle on välttämätön meno ostaa osakkeita joka kuukausi? :grin:

21 tykkäystä

Heh, samoilla fiiliksillä. Olo on kuin lapsella karkkikaupassa. AgHBbekqDik0g

4 tykkäystä

Voi perkale kun on halapaa :sweat_smile: Vaan millonkas sitä ostetaan.

2 tykkäystä

Kyll täss alkaa taas POLTTELEEE NOI HILLOT!!! Prkl tässä vaan menny aika reilusti noihin valuutanvaihtoihin hilloa ku myyny joka kolmas päivä salkun tyhjäks. Perjantai oli pahin ku 30-45min kerkesin olla markkinoilla ku lähes kaikki oli sileenä…

Aion istua tässä kynttilöiden äärellä nyt niin kaua ku tulee se selkee nousu ja sit ne kaikki sisää ja rankamehtää!! (Softat kii).

7 tykkäystä

Salkku vihertää mukavasti maanantain kunniaks. Nasdaqin futuureita vilkaisseet tietää, että eiköhän tää ilo jää Suomessa lyhyeks. Illalla on pulkkamäessä taas perse hellänä. Aika monta kertaa viime viikollakin aamun +1,5% päättyi -1,5% laskuun.

Onneks vivut on nollattu ja salkussa vähän käteistäkin. Ei ketuta ees yhtään.

3 tykkäystä

Fiilikseni kun salkku on täytetty kasvulla ja teknolla.

Käsi pystyyn virheen merkiksi että salkussa ei ole tarpeeksi arvo-osakkeita. Onneksi on sentään AOT niin voi hyödyntää tappioita jos pahalta näyttää.

2 tykkäystä

Oon samaa mieltä sun kanssa siitä, että kannattaa pyrkiä tekemään arvioita eri skenaarioiden todennäköisyyksistä, samoin myös siitä, että netissä kannattaa olla hyvin skeptinen kaikkia kirjoittelijoita kohtaan.

Hesarissa julkaistiin viime vuonna hyvä juttu superennustajista, jotka olivat siis tavallisisa ihmisiä, jotka vain sattuivat olemaan taitavia ennustamaan. Geneettisten lahjojen lisäksi nämä ihmiset tietenkin tekivät paljon taustatyötä ja uutistenlukua rakentaakseen mieleensä selkeähkön kuvan nykytilanteesta ja näiden avulla laskivat tai aistivat todennäköisyyksiä tulevaisuuden kulusta. Näitä superennustajia yhdisti myös yksi mielenkiintoinen seikka: he uskolsivat olla muita enemmän väärässä.

Kun Tetlock sitten haastatteli näitä super­ennustajia, kävi ilmi, että heitä yhdistivät tietyt piirteet: innokkuus hankkia uutta tietoa, mahdollisimman monipuolisten lähteiden käyttö, kyky kyseenalaistaa omia ajatuksia ja halukkuus oppia virheistä.

Myös hyvästä numeerisesta hahmotus­kyvystä oli hyötyä. Ennustusten osumatarkkuus ei kuitenkaan korreloinut esimerkiksi älykkyysosamäärän tai koulutus­tason kanssa.

Sijoittamisella, treidaamisella ja ennustamisella on mielestäni kohtalaisen paljon yhteistä. Taitavan sijoittajan täytyy tunnuslukujen lisäksi kyetä hahmottamaan maailma muutaman vuoden päästä. Onkohan dataa siitä, että miten salkun tuotto-% korreloi koulutustason tai ÄO:n kanssa? Anyways, ennustaminen on mun mielestä aika hauskaa ja sopii tämän osakeharrastuksen kanssa yhteen kuin paita ja peppu. Suosittelen välillä kirjoittelemaan ennustuksia perustelujen kera päiväkirjaan tms., on aika hauska lukea omia ajatuksia maailmanlopuista ja varmoista osakeraketeista jälkeenpäin.

(https://www.hs.fi/elama/art-2000007688475.html)

ps. Toi Hesarin uusi “visio”-sisältökokonaisuus on muuten mun mielestä aika hyvä!

2 tykkäystä

Nordean käyttökatkon jatkuvat vielä tänäänkin, liittyyköhän osan IT:n tms siirtämisestä Intiaan?

3 tykkäystä

Laitetaan tännekin tämä Cliff Asnessin mainio haastattelu. Tuo modernin arvosijoittamisen suurmies! Iso suositus.

https://youtu.be/6ND_earUEGg

Jenkkifutuurit punaisella ja meillä painellaan vielä ylämäkeen. Täytyy todeta, että mitä enemmän jostain asiasta ymmärtää, sitä helpommin tiedostaa kuinka vähän todella ymmärtää.

2 tykkäystä